Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Viteziștii

Termenul de „viteziști” a fost născocit de doctorul Dan Claudiu Tănăsescu, acum aproape treizeci de ani, între pereții albi ai unui cabinet medical din Drumul Taberei și transpus imediat în paginile revistei „Săptămîna”, patronată, în măsura în care în anii […]

joi, 7 august 2014, 1:24

Termenul de „viteziști” a fost născocit de doctorul Dan Claudiu Tănăsescu, acum aproape treizeci de ani, între pereții albi ai unui cabinet medical din Drumul Taberei și transpus imediat în paginile revistei „Săptămîna”, patronată, în măsura în care în anii optzeci în România se putea patrona ceva, de Eugen Barbu.

Viteziștii de atunci erau Lăcătuș, Balint, uneori Pițurcă. Steaua alerga uneori cu viteza lui Carl Lewis, vitezistul mondial al acelor ani. Acum, cutia hidramată de viteze a lui Gâlcă încearcă să se ducă înspre iuțeala lui Usain Bolt, deși parcă bunicul Carl Lewis era ceva mai aerodinamic. Pulberea fină de carburant își aruncă scînteia către Popa, către Stanciu, dar mai ales către Chipciu, care pare cel mai apropiat de prototipul Lăcătuș, inclusiv numărul de pe spate fiind același. Dar nu putem uita că pe vremea lui Marius încă se sufla în jigler, iar doctorul Tănăsescu, acum trecut de 75 de ani, avea dreptul să fie fascinat de orice formă de mișcare capabilă să sfideze lentoarea acelor ani.

Gata cu nostalgia! Trecem la concretul lui 2014 și constatăm că la primul gol s-a ajuns în 15 secunde, cu minge cu tot, dintr-un careu în altul. Iar la golul al doilea, tot după un demaraj parcă la vale al lui Chipciu, Stanciu a reușit acel șpagat de „Lacul lebedelor”, care unui nouar veritabil, Lemnaru sau chiar Keșeru, i-ar fi ieșit mai greu. Și să nu uităm că în prima repriză Arlauskis a rezolvat două faze de unu la unu, într-una Adi Popa pasîndu-i unui kazah ca în anii prieteniei româno-sovietice.

Toate acestea au fost posibile cu acest Aktobe, un fel de echipă de liga a doua a campionatului unional de pe vremuri. Mai departe va fi altceva. Și cînd vorbim de mai departe nu ne referim strict la play-off, unde nici Maribor, nici Slovan, nici vreun alt adversar nu sperie. „Mai departe” înseamnă grupele, dar pentru asta, indiferent dacă va veni Breeveld sau dacă Hamza va trece Dunărea încoace, trupa de viteziști ediție 2014 nu trebuie descompletată după tururile preliminare. Înaintea unei prezențe în grupele Ligii, aproape că e mai important cine rămîne decît cine vine!

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Marius (12 comentarii)  •  7 august 2014, 14:11

pasîndu-i unui kazah ca în anii prieteniei româno-sovietice.
Am ras cu lacrimi. Frumos …

CALINESCU (2 comentarii)  •  7 august 2014, 14:16

PITZURCA VITEZIST ????????? TREBUIA SA-I SPUI CACEALMIST ……!!!!!
ACUM VITEZISTUL CHIPCIU ESTE CREATIA PREGATIRII CHIMICE A LUI NEUBERT ……!!!!!

marian (41 comentarii)  •  7 august 2014, 14:32

Excelent spus. Punct ochit, punct lovit !

iustin (12 comentarii)  •  7 august 2014, 14:51

da.e foarte important ca tanase sa nu ramana…

cristid. (14 comentarii)  •  7 august 2014, 15:03

Foarte putina lume observa faptul ca Steaua joaca acum foarte bine pe contraatac, iar ca atacurile in viteza sunt letale (a se vedea meciurile cu Rapid, Craiova, cel de aseara si mai ales turul cu norvegienii). Toti jurnalistii sportivi o tin una si buna cu „tiki taka adusa de Galca din Spania”
Pe vremea lui Reghecampf, intr-adevar, echipa parea mai solida, mai puternica la mijloc, aveam meciuri in care dominam adversarii si aveam avantaj clar la posesie (amintiti-va de 0-0 cu Schalke acasa, cand i-am inghesuit pe nemti), dar parca nu pasam asa in viteza.
Este interesanta tactica aceasta a lui Galca. A observat ca orice jucator ofensiv de la noi dispune de tehnica in regim de viteza (aici Chipciu exceleaza de departe) si a jucat excelent pe cartea asta.
Felicitari stafului tehnic!

daniel (5 comentarii)  •  7 august 2014, 15:24

Mereu se spune ca Steaua are adversari slabi care ii permit sa joace. Cine spune: Mironiuca, Costi Mocanu – antistelistii frustrati ai trustului pro !

unul (1 comentarii)  •  7 august 2014, 15:39

faza e ca in campionat nu prea poate juca pe contraatac. mai mult de jumatate dintre echipe se baga cu toti jucatorii in propriul careu cand joaca cu steaua si, dc nu invata sa si desfaca aparari…nu ii vad bine pe stelisti.

ciupi (150 comentarii)  •  7 august 2014, 15:43

pentru mine, ca nestelist, dar iubitor de fotbal adevarat, ceea ce este un pas mare inspre jocul pe care orice iubitor de fotbal il asteapta nu numai de la aia cu jucatori de zeci de milioane ci si de o suta-doua de mii, este legat de un mic-mare amanunt: de la steaua au disparut doi jucatori emblematici, care rigidizau jocul echipei, in locul lor evoluand acum jucatori de alta nuanta – hai ca-i stiti, nu va mai prefacetzi!

Blaustein (2 comentarii)  •  7 august 2014, 16:03

Vazut cu sacii in caruta (calificare in grupele UCL) patronul echipei va vinde, indiferent ca acum sau dupa meciurile din grupe.

casillas (1 comentarii)  •  7 august 2014, 16:04

@Iustin: aprob pozitiv.

Nu m-am uitat la meciurile cu Grecia de la baraj pentru ca Piti si-a batut joc de noi, bagandu-l pe tanase(cu minuscula) titular. Nu-l mai suport pe decerebratu’ asta.
Nu pot intelege cum lumea il vede pe-asta fotbalist. A fi fotbalist nu-nseamna numai sa stii sa controlezi mingea cu talpa, iti trebuie si ceva viziune. Ori privirea vida a lu’ tanase ma sperie. Mi-a facut si aseara niste draci de nu mai stiam de mine, chit ca-s fan Craiova din 1980.

er (1 comentarii)  •  7 august 2014, 17:40

steaua a jucat foarte slab , daca aia erau mai atenti era 1-2 sau 2-2 la pauza iar la final nu se stia .In EL se duce daca ajunge in UCL maxim un punct face dupa cum joaca . AKtobe echipa slaba in aparare rau de tot si buna de la mijloc in sus de nivelul ligii 1 .

Bocanci (12 comentarii)  •  7 august 2014, 18:36

‘Steaua alerga uneori cu viteza lui Carl Lewis, vitezistul mondial al acelor ani’. Asta a vrut sa fie metafora, sper. Dar sa stii ca, in afara de Lacatus si Balint, nu erau altii cu sprint ca al lui Bale sau Cristiano. Iuteala jocului era data de tactica lui Jenei si de pasele lui Boloni si Stoica.

Mihai (1 comentarii)  •  8 august 2014, 7:47

D-le Buzarin, probabil ca glumiti cand il numiti pe barbugiu „vitezist”. Fuga lui nu era nici macar o fuga de poloist, d-apai de fotbalist. Se legana asa, probabil ca nu ati urmarit bine meciurile alea. Dadea 1 gol din 5-6 ocazii clare, rata execrabil. Ca sa fiu sincer, daca era la Neubert nici nu facea fata din punct de vedere fizic pentru ca nu a fost niciodata nici atlet, nici fotbalist.
In schimb domnule Buzarin, vitezisti ca Lacatus si mai ales Balint nu avem nici acuma dupa 30 de ani. Nici unul din echipa nu poate sprinta sau fugi cu mingea la picior ca acestia. Nici macar Chipciu. Dvs chiar credeti ca peste 30 de ani, messi va fi lent? Credeti prea mult in revolutia tehnologica, nu are nimic de a face asta cu limitele corpului uman. E Messi mai rapid ca Maradona?
Mai era cineva cu viteza acolo dar nu a avut loc de barbugiu. Teribil ghinion pentru Radu II…viata e nedreapta cateodata. Asa cum noi mai tre’ sa-l suportam p-asta inca 2 ani, sa-i auzim scuzele de dinainte de fiecare meci. D-le Buzarin, chiar si stangul lui cu Anderlecht, singura realizare cu adevarat importanta, nu a fost perfect. A atins-o portarul. Acum stati sa vedeti cum incepe cu problemele de la lot pentru primul meci, cum se vaita ca el n-are jucatori. Oare ce zic jucatorii nostri cand il aud pe el grohaind asa la teveu? E piaza rea pentru toti. Toti de acolo tac si sug cat pot. D-aia nu aduc odata un antrenor strain si limpede la cap, care sa nu fie influentat de fratii etc etc. Aia de acolo isi bat joc de noi.

Alex One (87 comentarii)  •  9 august 2014, 10:02

Daca Steaua scapa de bulevardul Lato-Tase poate ajunge departe. Baietii astia s-au tampit de cat viseaza ziua si noaptea la transferuri. Acum ca pleca si Gardos desi a venit mult dupa ei cred ca inebunesc de tot.

Comentează