Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

O nouă condiție pentru Mutu. Cea de armă secretă

Orice discuție cu și despre Mutu trebuie să înceapă de la dimensiunea de mare jucător. Statutul de cel mai bun produs al unei epoci aride, cea de după Generația de Aur, e secundar. Ideea principală e că Mutu trebuie tratat […]

sâmbătă, 2 august 2014, 8:31

Orice discuție cu și despre Mutu trebuie să înceapă de la dimensiunea de mare jucător. Statutul de cel mai bun produs al unei epoci aride, cea de după Generația de Aur, e secundar. Ideea principală e că Mutu trebuie tratat ca un mare fotbalist. Se poate spune astfel despre un tip care a marcat peste 100 de goluri în Il Calcio, și a făcut-o nu din tricourile marilor echipe, ci dintr-ale unor trupe de plan secund. Parma, Verona, Cesena și chiar Fiorentina acelor ani nu înseamnă niciodată Juve, Milan, Inter, Roma sau Napoli!

La 35 de ani și jumătate, Mutu pare un tip obosit cronic, incapabil, după mai bine de 15 ani de carieră la vîrf, să-și mai potrivească pașii cu buiestrul tinerilor mai nedăruiți ca el pe care-i are în jur. Pus la treabă 90 de minute, are clipe de sclipire, însă chiar dacă se vede pe textura tricoului c-a slăbit serios, are și momente în care pare mai obosit ca un forjor ieșit din schimbul trei. Ratarea penaltyului de la Brașov, survenită pe final de meci, a apărut într-un asemenea moment, în care oxigenul său se împuținase, și nu neapărat din cauza altitudinii orașului de munte.

Intrat după o oră de joc cu Viktoria Plzen, Adrian a găsit acel oxigen care-i lipsise la Brașov. Jumătatea sa de ceas în teren a fost memorabilă, iar istoria ei s-a scris nu numai din țîfna de a fi fost lăsat pe bancă, ci și dintr-o prospețime pe care, dacă ar fi jucat de la început, și-ar fi pierdut-o cu siguranță pînă pe final de meci.

Invocarea lui Mutu numaidecît la echipa națională e o reacție emoțională pe care bine ar fi să ne-o reprimăm. Ne-ar fi mai folositor și nouă, și lui, și fotbalului să pricepem că la final de carieră dimensiunea lui de mare jucător poate rodi în acest fel, intrînd pe final, proaspăt și determinat, respirînd cu tot pieptul alături de adversari și coechipieri care abia mai suflă.

Cei cu părul mai albit și-l aduc aminte pe un alt piteștean, Moiceanu, cel care acum trei decenii intra pe final de meci în echipa lui Dobrin și Halagian, trecîndu-și mai mereu numele pe tabelă. Sigur că Mutu e mult mai bun și mai umblat prin lume decît acel Moiceanu, dar acest rol de armă secretă în piesa propriului apus de soare ar putea fi o interpretare memorabilă a marelui actor care e Adrian Mutu.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

ba(la)nel (60 comentarii)  •  2 august 2014, 9:58

Ok, sunt de acord cu argumentul celor 100 de goluri in campionatul italian, dar hai sa-l comparam cu Chivu, colegul lui de generatie. Desi nu atat de talentat ca Mutu, acesta a castigat mult mai multe trofee, a aratat ca prin seriozitate poti ajunge mai sus decat prin tupeu si obraznicie. Cand am vazut iarna trecuta ca Petrolul i-a transferat pa Mutu si Zicu, am fost convins 100% ca Steaua va fi campioana fara probleme. Si asa s-a intamplat. Cand il transferi pe unul ca Mutu, cel din acest moment, esti un conducator care nu are nu are nici o treaba in materie de strategie. Tot ce-ti poate aduce Mutu e dezbinarea vestiarului, fitze, stat prin baruri pana dimineata si iti trage echipa in jos. Ca a dat acum un gol cu o echipa care nu e Real Madrid, Manchester United sau Barcelona, nu inseamna mare lucru. Dar la noi, bineinteles, acest gol a fost tratat ca o mare realizare a unui mare geniu…sa fim seriosi…

vlad (35 comentarii)  •  2 august 2014, 17:03

Jumatatea aia de ora a fost memorabila??? POFTIM??? Ce a facut in afara de sutul ala?? A stat la pomana, nu a avut chef sa vina si in aparare cum ar fi trebuit, pentru ca nu era varf impins. Petrolul nu juca 4-4-2, ci un 4-2-3-1 in care si el trebuia sa se replieze. Nu a facut-o, cehii au avut superioritate la mijloc chiar si la 1-0 pentru Petrolul si a picat egalarea care i-a cam scos din EL. Asta a facut Mutu in jumatatea aia de ora.

ADI_PCH_DINAMO (6 comentarii)  •  2 august 2014, 17:29

Cand spui „un jucator cu peste 100 de goluri in Serie A” spui TOT…nu mai ai nevoie de cuvinte…de asemenea ai uitat sa punctezi ca este goalgheterul nationalei Romaniei din toate timpurile, alaturi de Hagi, 35 de reusite fiecare….cand am vazut ca a fost fluierat la meciul cu Plzen chiar inainte sa de-a gol, mi-am adus aminte in ce tara traiesc…INTR-O TARA DE MIZERII, NISTE MIZERII CARE NU MERITA O TARA ASA FRUMOASA CUM ESTE ROMANIA!!!un ratat cu 8 clase il injura si huiduie pe unul care a facut CARIERA CU ADEVARAT!…TRIST

Maxim (1 comentarii)  •  2 august 2014, 17:58

@ba(la)nel: mare lucru nu intelegi nici tu din fenomenul asta, dar ca marea majoritate, comentezi foarte sigur pe tine. De unde atata seriozitate la Chivu?! L-am vazut cu totii fumand dupa autocarul Nationalei, a fost indisponibil 1 an, din cate zicea presa de la un deget rupt la o betie si un surub cu diametrul gresit ( :)) cine o digera si aberatiile astea…probabil ca schimbase tigarile de fapt), culmea, chiar in aceeasi perioada cu suspendarea de 8 luni a lui Mutu pentru coca, si, poate cel mai important, s-a retras din Nationala la 31 ani.
Cat despre Mutu, nu inteleg ce tot se astepta de la el. Ii intreb pe toti acesti ingrijorati de serviciu: va uitati la meciuri, mergeti pe stadioane, sau doar intrebati la final daca a dat gol Mutu si daca n-a dat ziceti ca e slab? Ati vazut cum l-a lasat pe Priso singur cu poarta goala printr-o pasa incredibila? Ati vazut ultimele 5 minute ale meciului retur cu Astra din sezonul trecut?

eNzOWNAGE (1 comentarii)  •  2 august 2014, 18:14

Am fost la meci,si Mutu inainte de gol a fost fluierat de 3-4 insi,si defapt nu fluierat,a ratat o preluare si a fost un oftat puternic al tribunei,urmat de cateva fluieraturi ale cetatenilor de la tribuna 1…restul nu l-au fluierat..

k.g.b. (2 comentarii)  •  2 august 2014, 18:15

…. FORZA ADI….

whiteredarad (21 comentarii)  •  2 august 2014, 20:32

Buzarine,esti inca sub influenta perioadei Branesti,cind credeai ca pricepi totul. Lasa-l pe Mutu, a intrat a sutat, a marcat. Restul ? S-au chinuit fara sa reuseasca sa o dea in ate. Ca si cei ai lui Piturca. O repriza poate juca perfect si e util,iar daca nu-ti place lasa-l -macar-in pace, a facut cite ceva,in cariera lui, pentru fotbalul romanesc (in plus,a dat peste 100 goluri-in Serie A-mai stii vre-un roman,la fel ?)

adi din Pitesti (1 comentarii)  •  2 august 2014, 20:57

Nu sunt multi fotbalisti care joaca numai din talent. Iar dintre acestia, odata la o generatie, daca avem noroc, apar talente precum Dobrin, Hagi sau Mutu.

Numai niste ratati frustrati, ipocriti cronici, se cramponeaza de viata privata a lui Mutu — sau a oricarei alte personalitati publice. Daca e sa vorbim despre calitate morala, am tot respectul pentru un jucator care nu-si doreste nimic mai mult decit sa joace pentru culorile tarii chiar si la 35 de ani — spre deosebire de o gaina oparita care se smiorcaie pe la conferintele de presa si apoi „isi da demisia” de la nationala.

Mutu: RESPECT!

klaus (12 comentarii)  •  2 august 2014, 22:40

ba( la) nele , asta cu „am fost sigur ca steaua va fi campioana” nu are nici o legatura cu venirea lui mutu si zicu la petrolul. daca gazarii beneficiau de 50 % din favorurile pe care le-a avut steaua ( ma refer la multele puncte castigate cu ajutorul arbitrilor sau a echipelor blatiste ) atunci era sigur petrolul sau astra campioane. nu o sa inteleg niciodata mentalitatea suporterilor care apreciaza performantele trucate ale echipelor favorite. poate de aceia nu voi putea fi suporter ale unor echipe ca steaua sau dinamo. prefer genul de echipa gen sportul studentesc , timisoara, craiova sau rapid.

vioanra (1 comentarii)  •  2 august 2014, 23:18

care Mutu ? de mult nu mai este fotbalist!Petrolul cred ca sa grabit cind la adus!nu mai faceti comparatii cu Hagi sau Dobrin sau alti mari jucatori pentru ca ii JIGNITI!nu comparati ratatii cu fotbalistii adevarati.

C.Gheorghe (1 comentarii)  •  3 august 2014, 0:38

Singurul meu regret este ca Mutu nu a jucat in atacul nationalei alaturi de un alt mare fotbalist,Surdu.

QCD (1 comentarii)  •  3 august 2014, 1:20

Cam multa euforie dupa unul din rarele zvacnete ale unei cariere apuse trist. As vrea sa vad reactiile fanilor ploiesteni cand se va trage linie la finalul campionatului. Ma tem ca de la Mutu nu veti primi alte realizari pana la final. In loc sa vezi in teren un lider gen Pancu, un tip constient ca secundele petrecute in teren la varsta asta se scurg de doua ori mai repede cerandu-i maturitate si responsabilitate, el arata mai tot timpul indolenta. Cateodata ma intreb daca dupa cariera asta a lui de fotbalist super talentat timp in care a avut privilegiul de a cunoaste caractere. a invatat totusi ceva…

Undergrant (1 comentarii)  •  3 august 2014, 8:08

Exceptional text!

gica contra (4 comentarii)  •  3 august 2014, 11:51

cand n’aveti alte subiecte, pac, pe mutu !
vorbiti toti, tocand aceiasi varza.
as felicita un jurnalist care sa analizeze si jurnalistii.:))

gogu de la Orodel (36 comentarii)  •  4 august 2014, 7:48

Si uite ca cum il ai in vizor pe Adrian..Chiar ma bucur ,asta bate ca la manual!Ce zici?Incerci???????

gica contra (4 comentarii)  •  4 august 2014, 11:28

cu pancu in teren, rapid ia bataie.
cu mutu, petrolul castiga
gol si pasa de gol. 90 de minute in teren, pe canicula.
asta e diferenta.
mutu este un fotbalist cunoscut in toata ioropa, si nu numai.
mutu inca mai are de …vorbit, in iarba.
vom trai si vom vedea.
sau, cine rade la urma, rade mai bine.
nationala, oricum, merge prost si fara mutu.. cu pisurca.

birlic (12 comentarii)  •  4 august 2014, 13:08

Ma uitam cu intelegere la comentariul celor din studioul GSP ,moderator tov Moraru et comp. si pt. ca nu aveam cum sa intru in direct ,scriu acum . Atat vorbeau de Mutu ,parca numai el era la Petrolul ,de aceea eu zic sa-i fie acordat lui Mutu si golul dat de echipa adversa in prelungiri ca doar el are meritele care le merita din plin .

eu din muntii mei (1 comentarii)  •  5 august 2014, 1:58

Bravo, Mutu a fost cel mai bun fotbalist pe care l-am avut. Nu se compara cariera lui cu a nici unuia de la noi.15 ani la varf nu se compara cu 2 ani divizia A, doi ani de B,,,

lebateauivre (6 comentarii)  •  5 august 2014, 11:54

ati putea sa-l lasati in pace… dar nu… si nu !

Comentează