Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Tovarăşa învăţătoare…

Pîrîciuni ieftine! Asta primim, în loc de explicaţii pentru dezastrul naţionalei

Aşa se spunea pe vremuri, tovarăşa învăţătoare. Acum se spune doamna, dar mesajul e acelaşi. Ridici mîna şi pîrăşti. Ştiţi, Mitică a făcut pipi pe el în bancă! Sau, […]

duminică, 14 septembrie 2008, 1:17

Pîrîciuni ieftine! Asta primim, în loc de explicaţii pentru dezastrul naţionalei

Aşa se spunea pe vremuri, tovarăşa învăţătoare. Acum se spune doamna, dar mesajul e acelaşi. Ridici mîna şi pîrăşti. Ştiţi, Mitică a făcut pipi pe el în bancă! Sau, după caz, a jucat barbut în avion. Dacă nu eşti foarte convingător şi doamna cu coc nu te bagă în seamă din prima, te mai poţi tîngui. Ştiţi, Florin mi-a mîncat felia de pîine cu magiun. Sau a fost la curve. Sau a adus fete în cantonament.

E absurd, e jenant şi e, mai ales, ridicol. Oameni în toată firea, care au fost obişnuiţi pînă acum să dea vina pe presă şi acum nu mai pot face asta, ies cu declaraţii puerile, cu delaţiuni străvezii şi neinteresante, cu amănunte care se vor picante, dar sînt în cel mai rău caz ieftine şi aproape neglijabile.

Asta trebuie să fie tema unei conferinţe de presă, cu sponsorii federali pe panoul din spate? Că a jucat Mitică rişca, barbut sau ce-o fi jucat în avion? Ce zic partenerii care dau bani la FRF cînd văd în ce direcţie le e folosită imaginea? De-aia am mîncat bătaie rău de tot de la Lituania, că au fost federalii la curve? Pîrîciuni de clasa a doua be, infantilisme surprinzătoare pentru nişte oameni de la care se aşteaptă în primul rînd maturitate!

Dacă aceşti domni cred că iau ochii sau că scandalizează o societate care demult nici nu se pretinde, dar nici nu mai e puritană cu asemenea confesiuni de tractir, atunci se păcălesc şi ne păcălesc. Vrem să ne calificăm la Mondialele din 2010, chiar dacă din cînd în cînd mai lenevim în cîte un budoar. Ne interesează pe ce parte pică zarurile, doar dacă asta ne ajută să luăm trei puncte Franţei. Am dat cu bîta-n baltă la Cluj, ne trebuie o echipă naţională, că n-o avem, ne trebuie tricolori care să nu dea cu piatra şi să nimerească mingea cu piciorul. În locul lor, primim amănunte de culoare chiloţie, reieşite din lupta a două tabere urîndu-se, devenind un fel de Capulet şi Montague care se scuipă printre dinţi avînd drept fileu nu iubirea dintre Romeo şi Julieta, ci stupoarea generală.

Asta în cazul în care familiile veroneze nu s-au mutat mult mai la sud, devenind famiglii siciliene. Dacă e aşa, atunci curvele, respectiv barbutul, nu sînt decît antreuri nesărate care premerg dezvăluiri mai ample şi mai răsunătoare, cu cine ştie ce milioane de euro cu care Naşii se au la mînă unii pe alţii. Atunci ne aflăm în plin război mafiot, în mijlocul căruia, fără să ne dăm seama, s-a dat legea prohibiţiei la fotbal.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

frt (1 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 1:23

baietii au vazut k nu mai baga nimeni in seama nationala si FRf-ul, ci doar echipele de club, deci implicit LPF-ul. asa avea Mitica motiv sa se laude. atunci si-au zis sa mai iasa si ei in fata putin. eu unul nu inteleg cum pot face asa ceva.

hau (1 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 1:29

Ultima fraza salveaza tot articolul

Edy (9 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 2:14

Va admir foarte mult domnule Buzarin prin ceea ce scrieti dar va spun sincer ca uitandu-ma la meciul Farul-Steaua am simtit k ma uit la un meci de fotbal din timpul comunismului.Sa va dau un exemplu cam cum ar arata pe hartie un fragment din comentariul dumneavoastra: „Semedo la minge.Dibleaza.Are viteza buna.Paseaza.La Szekely.Minutul 30.In continuare.0-0.Steaua domina.”

gopo39 (1 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 6:49

Am vazut si eu pe internet meciul cu Steaua (nu pot vedea la tv ca nu sunt abonat rcs) si pot spune ca am ramas uimit de comentariul dvs. Exact cu spunea si userul Edy, parca vedeam documentare de stiri din anii ’40 sau ’50. Aceeasi tonalitate a vocii si intonatie. Incredibil.
Referitor la articol: da, aveti dreptate, sunt niste penibili si noi (sau voi, jurnalistii) ii bagam in seama prea mult. Va spun drept ca eu citesc asa ceva doar ca sa ma amuz .

Realist (6 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 8:30

Paraciuni ieftine…caractere ietfine…minti infantile…meschinarie dusa la nivelul suburbanului …trivialitati inutile…comportament aberant ,de cele mai multe ori degenerant…ifose de mahalagioaice…acestea sunt doar cateva dintre elementele comportamentale ale diriguitorilor fotbalului romanesc.Aceste putregaiuri sociale mustesc din mizeria societatii care i-a creat si care, direct sau indirect ,i-a ajutat sa parvina pe o scara sociala cu valori cunoscute numai de ei.Cunoaste cineva vreun coleg de liceu de al lui Dragomir,Piturca,Becali,Borcea,etc ?.Cunoaste cineva colegii de facultate ai lui Lupescu , Prunea ,Turcu ?Nu exista nici siguranta existentei celor sapte ani de acasa pentru cei enumerati,exista numai certitudinea lipsei lor.Montague ?…Se invata cu bidineaua,cu butelia in spate,la oi,prin colbul comunelor Balcesti sau Orodel,unde unora” le cantau greierii prin calcaie”?Capulet ?…Probabil …ca din ala cu care te agati pe munte…”Vorbiti-le despre „arde Braila”,”poarta in casa”,trefla,dar mai ales despre”cacialma”si „caniota”.Ultimele doua reprezinta chintesenta invataturii si educatiei lor,dar si cele mai mari si mai multe surse de scandal dintre ei.Se vorbea despre jocuri de poker unde unii dintre acesti”magnati de mucava”isi pierdeau jucatorii din loturile echipelor pe care le patronau,despre chefuri cu”fetite”care dansau pe sub masa pe la un restaurant de pe langa Buftea,despre folcloriste.Dar de fapt,”cine este si ce vrea ei ?”

bebe (1 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 12:59

mie mi-a placut comentariul.eliptic,concis,pigmentat cu informatii ce arata cultura fotbalistica si nu numai.e altceva…ma saturasem de lalaiala tampa a comentariului agramat si gangav obisnuit.dar cum obisnuinta e a doua natura,nu ma mira reactiile in fata originalitatii.asta e….

Radu (1 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 16:58

Domnule Buzarin,
Imi exprim si eu o parere! Ce apreciez la Dvs este faptul ca sunteti un om citit si un gazetar bun, pus la punct cu toate amanuntele fotbalistice, o adevarata enciclopedie in domeniu.Pentru asta va felicit! Am observat ca doriti sa RELATATI si sa nu aveti
„parti-pris-uri” vis-a-vis de echipe sau comentarii de atot-stiutor relativ la arbitraj. Ceace este iar un lucru bun! Ceace place mai putin este debitul verbal care poate obosi (rugam inlocuiti pe CE FACE X cu CINE ESTE X, pentru ca ce face SE VEDE, dar sunt oameni care nu pot distinge pe micul ecran despre CE JUCATOR este vorba sau pur si simplu nu-l cunoaste. Acesta este ROLUL PRIMORDIAL al unui comentariu. Si in al doilea rand (vina NU VA APARTINE) respectul telespectatorului este incalcat prin a nu i se afisa pe ecran scorul. In afara de CH.LEAGUE, absolut, dar absolut toate televiziunile de pe Mapamond afiseaza discret scorul si minutul. Pentru ca nu pot astepta, si nici nu va pot pretinde da spuneti Dvs, din 2 in 2 minute scorul, ca la radio. Succes mai departe Imi puteti raspunde. Va multumesc!

watcher (4 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 17:52

inteligent articol. bravo domnule

alin buzarin (421 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 19:52

Flipper – Ion Barbu e nascut in Oltenia, a inceput fotbalul la Universitatea si apoi, trecind pe la Iasi, a ajuns la Constanta, unde s-a consacrat. Pentru referinte suplimentare, intrebati-l pe Nicu Dolea, un fost jurnalist craiovean care intre timp s-a mutat la Constanta si lucreaza in presa dobrogeana. Cunoaste, asadar, foarte bine ambele zone.

flipper (9 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 20:26

Aline, scuze! N-am stiut…Nu mai intreb pe nimeni, pentru ca m-ai convins…

adi (2 comentarii)  •  14 septembrie 2008, 21:07

cronicar …nota 9 comentator TV..nota 3,asta e trebuie sa recunosti si sa iei masuri,….pa o seara buna

George (5 comentarii)  •  15 septembrie 2008, 2:26

***

Alin, felicitari pentru articol! Penibili mai-marii fotbalului nostru.. dar.. poate ca ni-i meritam, ca natie.. umblam numai dupa barfe, scandaluri.. asta e, hai Romania!

nicanor (1 comentarii)  •  15 septembrie 2008, 14:58

Asa este,nivelul conducatorilor FRF si LPF este de gradinita si in plus sunt cei de la capatul lantului unor papagali care au interese obscure in fotbalul Romanesc.
Ce a cautat Lupescu pe iahtul lui Iacov si Prunea la curve cu acelasi personaj care a luat Progresul luptand pt titlu si in 2008 abia a salvat-o de la retrogradare.
Ce legatura afectiva este intre cei doi si criminalul odios Radulescu fost presedinte AFAN care a comis crima intr-un mod animalic,barbar dincolo de limita rationalului.
M.Sandu dupa 18 ani de presedinte a dat firesc in mintea copiilor si este nevinovat inconjurat de lingai si PPC-isti.
D.Dragomir era de mult in minte copiilor.
Toti trebuie sa plece prin demisia de onoare

Mihai (1 comentarii)  •  15 septembrie 2008, 15:09

Nu iti vine sa crezi cu ce se ocupa sefii Federatiei. Pe langa faptul ca probabil acuzatiile pe care si le adreseaza sunt adevarate, si ar trebui sa demisioneze toti, mai fac si conferinte pe tema asta. Nu iti vine sa crezi cat ii duce mintea

durden (126 comentarii)  •  15 septembrie 2008, 16:18

100% corect!!!!BRAVO!!

dragos (1 comentarii)  •  15 septembrie 2008, 16:22

Mi-am lipit pe luneta la masina o foaie A4 pe care scrie ” Mircea Sandu, demisia!!!”

lywyu (1 comentarii)  •  16 septembrie 2008, 14:44

esti prea optimist sa crezi ca s-a aplicat legea prohibitiei..

Comentează