Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

vineri, 10 octombrie 2014, 8:12

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că a bătut cuba cu Generația de Aur și cu Mourinho.

Parcă ar fi o secvenţă din „Nemuritorii”, cînd căpitanul Andrei adună ce mai rămăsese din oastea lui Mihai Viteazul. Sau, venind mai spre zilele noastre, din „Concertul”, al lui Radu Mihăileanu, cu fostul director al orchestrei Teatrului Balșoi, interzis sub Brejnev, care-și reînființează trupa pentru o ultimă reprezentație la Paris.

Gică Popescu a debutat în echipa națională în septembrie 1988. Nu împlinise încă 21 de ani. De atunci și pînă în 2003, vreme de 15 ani, zilele sale de naștere l-au prins în cantonamentele echipei naționale. Mereu, prima decadă a lui octombrie se lăsa cu meciuri din campaniile de calificare. În 1989, de exemplu, Gică și-a sărbătorit ziua cu o lună și jumătate mai tîrziu. Nea Costică Popescu a strîns toată echipa Universității Craiova la Calafat, a chemat lăutarii, a desfundat o damigeană de zaibăr „mîna-ntîia”, programată pentru Crăciun, și s-au marcat trei evenimente: ziua lui Gică, victoria contra Danemarcei, care a-nsemnat calificarea la Coppa del Mondo, și succesul împotriva lui Dinamo. Marea echipă a lui Mircea Lucescu umilise Steaua în Ghencea și rupsese plasele lui Panathinaikos Atena, 8 goluri în dubla manșă! Pe 5 noiembrie 1989, Craiova cu Gică Popescu căpitan și Cîrțu antrenor băteau Dinamo cu 1-0, prima înfrîngere a lui Lucescu în campionat.

În octombrie 1993, Gică juca la Eindhoven. Între el și antrenorul Aad de Mos nu era o relație prea legată. Venea meciul cu Belgia, în preliminariile pentru SUA ’94. Românul era incert pentru echipa de club, dar ținea cu dinții să joace pentru națională. I s-a cerut să meargă la București, dar să se dea lovit. Cînd a plecat din orașul dominat de uzinele „Philips”, Gică s-a dus glonț la Săftica și i-a zis lui Iordănescu să-l bage cu orice preț. Am învins atunci Belgia cu 2-1, una din marile partide ale lui Ilie Dumitrescu, și cu mii de oameni rămași pe linia tramvaiului 41 fiindcă-n Ghencea nu-ncăpeau decît vreo 35.000. Popescu s-a întors la Eindhoven. De Mos l-a așteptat rînjind și, ca să arate că românul riscase interesul lui PSV, l-a chemat pe teren pe Stan Valcks. Un fundaș olandez tare ca piatra. L-a pus pe Valcks să țină o contră la minge și pe Popescu să șuteze în blocaj. Românul a dat una de i-au clănțănit olandezului cîteva zile articulațiile…

Între 20 și 35 de ani, se zice că-s cei mai frumoși ani din viața unui om, Gică Popescu și-a serbat zilele de naștere, cel mai adesea, la Săftica.

Nea Costică nu mai e… Stan Valcks s-a retras prin 2000, tot de la Eindhoven…  Probabil că Gică și-ar fi petrecut ziua de ieri singur, dacă-i omitem pe cei de dincolo de zidurile de la Rahova. Dar când a ieșit în curtea marcată de sîrma ghimpată, a fost anunțat că are o vizită. Nu se făcuse tam-tam, televiziunile nu stăteau în poarta închisorii. Erau ei, ca pe vremuri, să fie laolaltă o gașcă de bărbați care ar putea juca în varianta cea nouă din „Nemuritorii”.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

ba(la)nel (52 comentarii)  •  10 octombrie 2014, 8:25

Gica a gresit, executa o pedeapsa meritata…dar, lasand asta la o parte, este de admirat cum s-au gandit fostii colegi sa-i faca o surpriza placuta…probabil de asta si acea nationala avea rezultatele pe care le avea…pentru mine, ramane respectul enorm pe care i-l voi purta mereu fotbalistului Popescu si regretul pentru ceea ce a facut omul Popescu

claudiu (2 comentarii)  •  10 octombrie 2014, 8:39

Imi pare rău de Popescu.
Greșeala lui a fost că s-a înhăitat cu interlopii și bișnițarii.
A fost și lacom de bani.
Ce îi trebuiau ”afacerile” cu Giovani?
Câștigase bine din fotbal și acum putea să fie pe o insulă tropicală.
Acum e la Rahova…

blue (15 comentarii)  •  10 octombrie 2014, 8:52

gresala recunoscuta este pe jumatate iertata se zice, daca adaugam faptul ca pe langa faptul ca a recunoscut el a si dat banii inapoi atunci avem peste jumate iertare.
De ce exista gratierea daca nu se aplica pentru oameni ca el?

Eugen din Timisoara (1 comentarii)  •  10 octombrie 2014, 9:00

Buna ziua tuturor,

Cand vom avea din nou o duzina de baieti care sa fie atat de uniti si apropiati moral, gata de lupta pana la ultima picatura de transpiratie (nu de bere draga Tamas!) atunci ne vom mai califica la mondiale si o sa facem alta istorie.
Pana atunci ne tremura izmenele (ca sa fiu civilizat) cu Ungaria si ne facem calcule de egal cu Finlanda. Rusinicaaaaa…

adrian popescu (2 comentarii)  •  10 octombrie 2014, 17:34

Frumos articol. Desi, daca nu ma inseala memoria, Nanu a scris o carte chiar despre Popescu. E subiectiv, asadar. Vizita colegilor e un gest de aplaudat.

vasco (161 comentarii)  •  10 octombrie 2014, 18:37

E treaba lor, e prietenul si colegul lor,dar sunt curios,desi as cam sti raspunsul,daca Prodan l-ar mai fi vizitat pe prietenul gica si i-ar mai fi pus aceleasi intrebari lui Iordanescu daca ramanea antrenor in cadrul FRF…

gery76 (77 comentarii)  •  11 octombrie 2014, 4:02

Excelent articolul despre acea generatie minunata ,care a scos in strada de bucurie mai multi oameni decat Basescu,Constantinescu si Iliescu la un loc in 25 de ani de asa zisa democratie.

-Din cauza lui Gica Popescu n-a intrat Romania in Schengen,este cel mai mare corupt al Romaniei in opinia tuturor lingailor unui ciclop de presedinte ce nu are voie sa stea mai putin de 15 in inchisoare dupa decembrie 2014.

-Dupa ce s-a intamplat necazul cu Costica Popescu am recitit cu multa plcere cartea Viata Mea scrisa chiar de autorul acestui articol Daniel Nanu,rememorand cariera incredibila a olteanului nostru din Calafat,Baciul fotbalului romanesc-GICA POPESCU!!!

denethor (25 comentarii)  •  11 octombrie 2014, 8:06

@gery76: „ciclop de presedinte ” ?! SUPERB !!!!

marvoi (1 comentarii)  •  14 octombrie 2014, 18:03

Păcat! Putea rămâne un exemplu pozitiv. Dar intre timp a ales calea fărădelegii. Evaziune fiscala, spălare de bani, …urate infracțiuni.

dorin (2 comentarii)  •  14 octombrie 2014, 23:20

La multi ani! Gica Popescu FORZZA STIINTA ! Am fost la meciul ala cu dinamo si a fost superb iar GICA era ZEU. FOTBALIST ! In puscarie sau afara GICA e om de calitate si tampenia asta cu banii datorati statului e praf in ochi.a vrut si conducerea frf jigodia chioara si asa a face el baga la bulau si vinovati si nevinovati .

Floro (1 comentarii)  •  15 octombrie 2014, 23:54

Nu stim sa apreciem valorile,a gresit,a recunoscut,dar parca pedepeapsa e mult prea mare in comparație cu ce trebuia sa primească Borcea,Becali,Elena Udrea sau Nastase! Felicitari justiției pt cazul interlopului si falsului Iancu,a păcălit si mintit mult prea mult!

sorin (22 comentarii)  •  19 octombrie 2014, 9:45

Gica Popescu are PRIETENI ! De invidiat !

cucredu (1 comentarii)  •  20 octombrie 2014, 0:08

MULTI ANI TRAIASCA! Pacat de implicarea cu jigodile behali dar este demn si plateste fara fitze! Toata stima si respectful Baciului. a gresi este omeneste si Gica este un adevarat OM. Sa vedem in continuare ce fac javrele nepedepsite din socialul romanesc, care se infunda uni pe alti, se acopera si descopera, se cotoiesc si capacesc, poate da draku si scapam de multi dintre ei!

Dani (44 comentarii)  •  21 octombrie 2014, 19:05

Omiti un lucru esential: Gica asta al tau, Gheorghe Popescu pe numele sau, este un infractor. Papagalul de serviciu al familiei Becali, este adevarat, dar si prostia se plateste. Si inca scump! Ori a-l elogia in asemenea momente inseamna a face apologia infractiunii. Daca acest comentariu pare dur, atunci priveste realitatea in fata, ca un barbat adevarat: este si mai dura!

whiteredarad (3 comentarii)  •  27 octombrie 2014, 17:33

Nu pot uita ca pe Gica Popescu judecatorii l-au penalizat mai greu decat o cerusera procurorii (astia cerusera inchisoare,cu suspendare),in plus o instanta l-a considerat nevinovat. Asa-i la noi ! Dar este frumos,caci un prieten,la nevoie se cunoaste. In fotbalul nostru Popescu a fost un reper,nerepetabil. Curand nu va mai aparea un jucator, care sa joace in Olanda,la Barcas,in Italia,iat la Nationala sa fie decisiv.

LIviu L (1 comentarii)  •  30 octombrie 2014, 21:41

Aoeleu ce articol retoric! Mergeti domnule jurnalist si mai luati ceva lectii de la Vadim ca nici macar cu retorica nu o duceti prea bine. „nemuritorii” astia ar trebui sa fie rusinati ca sunt nevoiti sa serbeze ziua de nastere a fostului sau capitan de echipa la Rahova si nu sa-i plangeti dvs. pentru asta. Nemuritorii astia ar trebui sa ii bata obrazul lu asta de la puscarie ca i-a facut de ras si ca le-au patat faima unei cariere frumoase prin lacomia si aroganta lui afirmata acum la maturitate. Ridicati slavi, dar sa nu uitati ca atunci cand au castigat meciuri noi i-am aplaudat, si-au luat tributul ptr asta, acum cand au devenit infractori ne cam roseste obrazul cu ei. Vom fi muritori in curand cu asa oameni care isi sacrifica un nume si cu asa jurnaisti care le canta ode!

Petrolul Forever (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2014, 3:46

Pacat de Gică, a greșit, dar poate că a învățat din asta, în plus e tânăr și mai are timp.
Bravo Hagi și foștilor coechipieri. În alte vremuri altele erau calitățile cheie ale unui fotbalist, de-aia am avut și echipă printre cele mai bune din lume.

lute (7 comentarii)  •  5 noiembrie 2014, 19:28

frumos. pacat ca nu scrii mai des…

emil (7 comentarii)  •  9 noiembrie 2014, 12:44

Cu totii am facut greseli. Mai mari , sau mai mici. Dar nu am fost prinsi.

Dani (44 comentarii)  •  14 noiembrie 2014, 13:33

Fosta cariera nu scuza actuala lipsa de caracter. Nu-l mai victimizati atita, culege doar ceea ce a semanat. Stia dinainte ca „daca te bagi in troaca te maninca porcii”, pe spatele acelor porci si-a facut grosul averii, acum le tine de urit dupa gratii. Primeste doar ceea ce merita.

unu din aia putini (6 comentarii)  •  19 noiembrie 2014, 17:07

Un neam de dobitoci….asta suntem….ne dam cu parerea despre orice, si sarim la prima chemare a unora care ne dau un gram de emotie. Mergeti in scoli….si o sa vedeti rezultatele celor de dupa 2000 ( ma refer la cei care imediat dupa 2002, 2003 au inceput liceul )….generatia facebook….singura carte citita a fost Greuceanu’….aia e …nu e prima oara in istorie cand suntem indobitociti….poate asta ne e felul. Despre Gica: 1 A gresit ; 2 De acord ca trebuie sa plateasca DAR, un singur lucru despre SUPER JUSTITIA ROMANEASCA: CARE E DIFERENTA INTRE MEME si GICA ? Doar cateva luni in plus de inchisoare? Pai cum: unul a recunoscut, a dat si banii inapoi….si totusi pedepsele sunt apropiat egale. BALANTA UNDE E? SAU TRAGE IN PARTE IN CARE VOR UNII? Sincer, le dadeam la amandoi cu suspendare, daca prejudiciul era recuperat….dar aia e….cum mai ramanea cu emotia si circul de la TV?

grig (4 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 3:16

bun articol.

vasco (161 comentarii)  •  26 noiembrie 2014, 6:43

Ïeri ä fost ziua lui Gica popescu?Parca tineti cam de mult articolul acesta…

n00dles (15 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 20:42

Mai scrii si tu ceva anul acesta? Sau te platesc astia pt articloe trimestriale?

dani (2 comentarii)  •  6 decembrie 2014, 7:18

nimeni nu contesta valoarea lui ca jucator !
da e borfash si-si plateste datoria !
ai fost mare jucator si poti sa furi si sa inseli ?
karma, a nu se uita de ea……………

alnik63 (2 comentarii)  •  10 decembrie 2014, 10:34

CRED CA DACA BASESCU L-AR GRATIA PE pOPESCU IN ULTIMA ZI A LUI LA COTROCENI,NIMENI N-AR COMENTA NEGATIV.IN PRIMUL RAND POPESCU NU A FURAT BANI DE LA STAT,SI NU A STRICAT NICI O FABRICA SAU UZINA.PUSCARIE AR TREBUI SA FACA CEI CE AU DISTRUS FABRICII LASAND MII DE SOMERI IN TARA.PRINTRE EI MA NUMAR SI EU,

Comentează