Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cupa celor umili

Se ştie deja învingătorul la Mondial: fotbalul a bătut industria fotbalului, cea care produce aere, iluzii şi cote artificiale de transfer

Permalink to Cupa celor umili
sâmbătă, 14 iulie 2018, 9:28

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum observa şi Dalici, granzii preferă să aibă pe bancă foşti mari jucători. Nu e cazul antrenorului finalistei surpriză a Mondialului. Foştii mari jucători poate nu debordează de ştiinţă tactică, dar au un atu de necontestat: sunt singurii de care ar asculta multimilionarii neguvernabili din lot. Pe motiv că şi ei au dat triumfal cu piciorul în minge. Numai Deschamps sau un coleg din generaţia lui puteau impune un anumit spirit şi o anumită disciplină într-un lot francez aflat, prin tradiţie, sub spectrul teribilismului şi al risipei.

După Mondial, Dalici nu va fi asaltat de oferte de la cluburi cu nume sonore. Probabil va rămâne în acelaşi post, predicând în pustiu că fotbalul se va ridica, trebuie să se ridice deasupra condiţiei sale de industrie. Până la banca Croaţiei, Dalici a antrenat echipe modeste, „un tehnician de la Dinamo Tirana şi Al Hilal B”, cum comenta Mihai Stoica, exigentul de serviciu. Şi te pomeneşti că Dalici ieşea mereu, inexplicabil, pe locul doi în campionatul saudit.

Curata Croaţie

Croaţia a venit la turneul final să joace fotbal, nu popice, pantomimă sau FIFA 18 pe consolă. „Cea mai curată echipă pe care am întâlnit-o în carieră. O plăcere să pierdem în faţa lor”. Lauda vine de la un adversar din semfinală, fundaşul Jonh Stones. Iată o plăcere rară la turneele finale. Nu au resimţit-o, de pildă, la Euro 2004 învinşii Greciei care abia, abia-şi târa de căpăstru vicleanul cal troian Nu au resimţit-o, la Euro 2016, învinşii Portugaliei, echipa aceea monotonă şi cinică. N-a resimţit-o Brazilia, când a pierdut cu un 1-7 inutil pentru matematică, în faţa Germaniei, în semifinala CM 2014.

Pe lângă fotbalul inteligent legat, croaţii au avut rezistenţă. Nu fizică, mentală. Înaintea meciului cu Anglia, Modrici şi ai săi trecuseră prin două meciuri de 120 de minute, încheiate cu penaltyuri. Anglia îşi freca mâinile, convinsă că va întâlni umbra istovită a unui rival fără blazon. „Le-am dovedit că au greşit, mai ales jurnaliştilor englezi. Au subestimat Croaţia şi asta a fost o mare greşeală”, a spus Modrici, după meci.

Două meciuri câştigate la loteria penaltyurilor nu înseamnă doar oboseală, înseamnă şi un moral până la cer. Iată ce n-au luat în calcul Southgate şi compania, când au plănuit să câştige semifinala, fără să tragă la poartă, doar aşteptând tacticos ca adversarii să se prăbuşească. „Englezii ar trebui să fie mai umili”, a concluzionat Modrici, citat de The Independent. Iar colegul lui, Vrsaljko (se pronunţă cum se pronunţă, dacă se pronunţă) le-a recomandat englezilor să-şi schimbe jocul şi în profunzime, nu doar la suprafaţă.

Alaiul aroganţei

Aroganţa asta, de sorginte conservatoare, de a te plasa dincolo de revoluţii şi reconstrucţii temeinice, a costat-o pe Anglia locul în finală. Dar înaintea ei, au plecat acasă, în alai, Polonia, care a plătit pentru dependenţa de Lewandowski, Germania, cu Volkswagen-ul ruginit, Spania, dezintegrată de orgolii. Au plecat Messi, Ronaldo şi Neymar, cel din urmă, dar nu cel dintâi, pentru că acela e Pele.

Franţa a rămas, tocmai pentru că nu e o Franţă care pozează, în timp ce şutează. E o Franţă discret proletară, care pune fotbaliştii înaintea numelor. „Dacă l-am oprit pe Messi, îl putem opri şi pe Mbappe”, îşi face curaj Zlatko Dalici. Mbappe sprintează cu 32,5 kilometri pe oră. Poţi să-l opreşti şi ca pieton, important e să ştii pe unde-o ia.

În semifinala CM 1998, „cocoşii” s-au impus în faţa croaţilor după un meci foarte strâns. Mult mai strâns decât finala care a urmat, cu Brazilia celuilalt Ronaldo. Din punctul ăsta de vedere, şi Franţa, şi Croaţia sunt la fel de obosite. De douăzeci de ani aşteaptă să-şi regleze conturile, odată „pentru eternitate”.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Observator (19 comentarii)  •  14 iulie 2018, 11:14

"Curata Croatie"? In ce sens? In semifinala au faultat mult si dur! Fotbalul lor intern este macinat de scandaluri, iar valoarea echipelor din prima liga este modesta! O.

Observator (19 comentarii)  •  14 iulie 2018, 11:18

Inca ceva: nu-mi par umili, ci aroganti, cel putin in declaratii, incepand cu antrenorul si terminand cu Vida (fundas modest, inima multa si minte putina)! Si incrancenati, aproape toti, mai putin Modric si Strinic! O.

Carol K (309 comentarii)  •  14 iulie 2018, 11:35

Cel mai frumos editorial scris despre acest Mondial, sa nu se supere colegii dvs. Un mondial sarac in fotbal, abundent in lovituri de departajare, un mondial in care doar cateva vedete si-au confirmat cotele de transfer, un mondial care i-a mai tinut pe unii pe langa televizoare, cam atat. Dupa Grecia, Portugalia ar cam veni randul Croatiei sa apara pe lista castigatoarelor de mari competitii. Sau tocmai ca asta devenind aproape o regula ar cam trebui sa castige si o favorita. Nu stim, vom vedea.

itu52 (15 comentarii)  •  14 iulie 2018, 15:11

”Curata Croație” pentru că aproape toți se termină cu ”ci”, cei care nu-l au la nume, sigur îl poartă la prenume, a demnostrat că fotbalul reprezentativ, are nevoie de dăruire pentru a deveni liant național. Același lucru ni l-au arătat și island_soni în 2016, când s-au adunat din bucătării, băcănii, vase de pescuit sau din turla bisericii. Au auzit buciumarea aia, alegro sacadată a comunității ce seamănă cu sunetul sincron a 10 locomotive cu abur, ce iau viteză și au trezit spiritul național din țările mici. Cei mari sunt inerți, îmbuibați, nu-și cunosc și recunosc vecinii, așteptă mercenari mutați sau strămutați pe melegurile lor să le confere onoarea ce li se cuvine. Mândrie au, cât duce orgoliul lor multisecular, la nevoie pot să-ți demonstreze dacă îndrăznești cumva să te atingi de halca lor. Baiul e că stau rău la rezonanță, exercițiul trăirilor naționale se călește în luptă, atât în teren cât și în societate. Când fuga devine ”jogging” și aparatele ajung pompe de muschi, te năpădește tristețea iar izolarea bate la ușă, sălbăticindu-ți mintea. Sper ca în 20 - 20 să-i văd pe cei din Insulele Faroe, puțini și ei, navigând în aval pe Dâmbovița, încurajându-și concetățenii, suflând în solzi de pește. Să vezi acolo unitate și dăruire, lecții aprofundate în toiul furtunilor sălbatice, predate de Atlanticul de Nord. Eu zic să ne ferim, să nu-i confundăm cu Andora, Minodora(ceva cu Gibraltar) sau Luxemburg că ăștia au crescut la umbra vecinilor.

Toader (27 comentarii)  •  14 iulie 2018, 16:52

Aș fi curios să știu părerea istro-românilor, cîți mai sînt nedezrădăcinați. Sau a vlahilor sîrbizați și croatizați din Kraina. (vezi „military frontier” și „Statuta Valachorum”)

KrysKros (3 comentarii)  •  14 iulie 2018, 16:53

Modrici: "Aș da toate cele 4 Ligi ale Campionilor pentru un Mondial cu Croația" De asta croatii sunt in finala... pentru ca joaca cu sufletul... pentru ca isi iubesc tara... pentru ca sunt in stare sa moara cu tine de gat la propriu daca zici ceva de tara lor... Spre deosebire de romani, croatii nu sunt nici lasi, nici tradatori si nici *** ... si nu se intreaba "ce a facut tara asta pentru mine" Va imaginati vreodata croatii dormind pe ei in timp ce niste infractori in parlament ar oficializa Maghiara, Rusa si *** in institutiile administratiei publice, la fel cum se intampla acum in Romania ?!...

JE (31 comentarii)  •  14 iulie 2018, 18:06

Bravo Mărie....cel mai frumos articol din anul asta !

constantin (5 comentarii)  •  14 iulie 2018, 18:59

Prefer victoria Franţei proletare în faţa naţionaliştilor croaţi. Hai, Franţa!

JFM (155 comentarii)  •  14 iulie 2018, 19:43

Anglia, cea mai penibila echipa care a iesit din grupe. Dar la cupa asta mondiala totul a fost posibil.

jos_cenzura (20 comentarii)  •  14 iulie 2018, 21:42

Și croații sunt destul de aroganți după ultimele declarații. Totuși cred că-s prea balcanici să câștige mâine, și prevăd că "*** precum *** la ***", conform proverbului slav.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcello (26 comentarii)  •  14 iulie 2018, 23:03

"Croatia curata"???... Hai sa fim seriosi... Orice dar curata NU!!!... O natiune REVANShARDA si AROGANTA care datorita 'genei' ce le permite sa fie cu o medie de 10-15 cm. mai inalti decit restul europenilor cu exceptia sirbilor si care-i avantajaza in toate sporturile de echipa - baschet, handbal si bineinteles fotbal, considera ca sunt BURICU' PAMINTULUI... Singurii croati preocupati doar de fotbal si care merita respect sunt Rakitici. Modrici si Mandzukici... Ceilalti n-au mama n-au tata... In ceeace-l priveste pe 'pele', l-am vazut jucind LIVE de multe ori si pot afirma in custinta de cauza ca NICI NU S-A APROPOIAT de GENIUL lui Maradona si Messi!!!... 'pele' un *** needucat cu un caracter mizerabil, "celebru" ca si Neymar, in simulari si zeci de rostogoliri in urma unei atingeri...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea (24 comentarii)  •  15 iulie 2018, 1:16

Fata, tu chiar nu intelegi nimic din jocul asta. Faci fraze pompoase si fara continut. Pacalesti lumea si te pacalesti pe tine.

eu din muntii mei (4 comentarii)  •  15 iulie 2018, 2:16

Daca nu e industrie are valoare de curtea scolii

les bleus (ou noirs?) in ceru gurii (8 comentarii)  •  15 iulie 2018, 10:42

Circarii din Premier Mămăleague (e "Premier", sa n-o confuzam cu Dragomier Mămăleague cu sediul pe Dimbovita!) au plecat acasa pe usa din dos a CM huduiti, pentru indolenta si amatorismul lor, de spectatorii rusi din tribune. "Munié" (asa ne-a informat prezentatorul de circ de la TVR, prieten cu athohtonitul Angheluta si cu fotbaliatorii, care ocupa pe bani buni postul unui comentator) le-a dat un gol norocos lui "Loftus-Șic", "Daea" si "Măgoaia", dar deja in minutul 11 reprezentativa uniunii dezbinarii belghiene colonialiste putea avea 3-0. Asa, ca intre colonialisti de grad diferit... In fata adunaturii perfide de peste Canal, dintre care portarul si 4 fundasi stateau cu fata catre poarta adversa, iar ceilalti 6 componenti adormiti stateau cu fata catre poarta proprie. Dupa ce ai fost (DEMULT!) echipa lui Sir Bobby Charlton, cum sa ai acum pretentii sa castigi un CM intr-un astfel de context, si cand ai in echipa indivizi ai caror stramosi tropicali nu aveau nume de familie cu 120 de ani in urma (ca in Valahia!) si pe care acum ii cheama "Cheek"?! :))))))) Sa fim seriosi! Ultima reprezentativa coloniala ramasa in joc, cea francofona, va incerca impotriva croatilor ce stie ea mai bine, TRADITIONAL: revedeti faza cu Ronaldo din finala de la CE 2016 (cand chiar si asa i-a batut Portugalia). https://www.youtube.com/watch?v=8xkWTXj2_Ec Si veti vedea si ca imitatia aia de arbitru a fost special delegat la meci PENTRU ASA CEVA in favoarea inaripatelor goloa!

Alex One (1 comentarii)  •  15 iulie 2018, 11:14

Hai, lasa-ne cu cei "umili", noi vrem articole cu Firea !

?????? (46 comentarii)  •  15 iulie 2018, 13:49

Ați remarcat felul în care fotografiile cu Domagoj Vida amintesc ,prin prezența fizică a fundașului croat și gesturile ale, de "Trăiască berea'', cu Helciug și Vali Crăciunescu, despre băutura permisă pe stadioanele din Rusia ?

dana (10 comentarii)  •  16 iulie 2018, 7:49

@Mircea.... Vezi ca esti singur, mic si parasit de toti... Bine ca ti-a ramas fotbalu' din care numa' tu intelegi ceva, nepomposule si plin de continut "mircios" ce esti.

andrei (19 comentarii)  •  16 iulie 2018, 10:59

demareaza bine mbappe, chiar si atunci cand trage nerusinat de timp, ca in meciul cu Belgia, chiar si atunci cand incearca un dribling sofisticat si cade in fund, ca in meciul cu Croatia..dar, demaraju-i demaraj...

gogu (1 comentarii)  •  16 iulie 2018, 12:08

daca la geografie ne intraba profesorul ce stiti despre franta noi spunem - franta este un popor de *** doar italia putea invinge acest popor de *** in rest toleranta si rasism ,cand s a intamplat ca acest popor de *** sa fie tolerant sau intelegator cu noi NICIODATA

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează