Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ireversibil

Poate Vasile Avram a avut noroc, iar DNA-ul nu vine când îl chemi, dar de venit, vine

Permalink to Ireversibil
miercuri, 11 iulie 2018, 9:26

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe atunci şef al ANAF. Aşa a început ancheta oficială în ceea ce ulterior s-a numit Dosarul Transferurilor. Şeful Fiscului a ieşit din birou şi s-a „dus peste ei”. Sună a baladă haiducească, dar o instituţie nu se conduce numai stând pe scaun.

Bodu a deschis uşi tabu pentru autorităţile statului şi a controlat ceea ce nu mai fusese controlat de nimeni până atunci: actele de la cluburile de fotbal. N-a făcut toate astea singur, ci împreună cu inspectorii ANAF şi apoi cu DNA.

Nicio lacrimă de finanţist
Au trecut 13 ani. Niciunul dintre condamnaţii din Dosarul Transferurilor nu se mai află după gratii. Ultimul scăpat de detenţie, Cristian Borcea, şi-a făcut cadou de liberare un tratament la Geneva şi un Maybach. Are cu ce. A intrat la închisoare pentru că a păcălit statul şi a ieşit de acolo cu buzunarele pline cu bani publici. Numai din contractul cu Protecţia Copilului din Călăraşi, despre care a scris pe larg Libertatea, fostul şef dinamovist a încasat 520.000 de euro. Şi nu e singura afacere pe care firmele controlate de Borcea o au cu statul.

Au trecut 13 ani. Toamna trecută, ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, plângea la TV: „Nu vor scădea salariile! Ca finanţist, ca părinte, am trei fete, am responsabilitatea faptelor. Iubesc această ţară”. Ca politician, Mişa şi-a şters lacrimile, pentru a corespunde noiii sale funcţii: şef la ANAF. La Finanţe, a fost pus ministru Orlando Teodorovici.

În timp ce Borcea se plimbă cu Maybach-ul prin Anatolia şi Elveţia, în căutarea păcii spirituale, Teodorovici se confrunta cu un scandal pe Facebook. S-a plâns, pentru Ştirile TVR, că există „o campanie de denigrare” împotriva lui. O altă activitate a lui Orlando Teodorovici: îl somează pe preşedintele Iohannis să achite „voluntar” impozite restante pentru o casă care n-a intrat încă în proprietatea statului. „Eu voi cere, ca stat, acest lucru”. Ca persoană, Orlando Teodorovici nu poate gestiona un cont de Facebook şi o foaie de impozite.

Au trecut 13 ani. Statul nu a recuperat niciun eurocent din cele aproape 6 milioane de euro pe care i le datorează Giovanni Becali, alt condamnat din Dosarul Transferurilor. Şi nici n-o să recupereze. Fostul impresar şi-a trecut averea pe numele rudelor. Iar modificările la Codurile Penale, recent adoptate de Parlament, confiscare extinsă nu mai poate fi aplicată decât în vise. Sau dacă rudele condamnatului recunosc că au primit averea pentru a evita confiscarea.

Au trecut 13 ani. Giovanni Becali a fost eliberat condiţionat, după două condamnări penale. Ultima: mituirea unui judecător.

Au trecut 13 ani. Cluburile implicate în Dosarul Transferurilor au retrogradat, au dat faliment sau au ajuns pe mâna unor mari datornici la stat, ca Ionuţ Negoiţă. Cum Fiscul i-a pus sechestru pe conturi, Negoiţă a vândut acţiunile la Dinamo către soţul coafezei de la hotelul său. O tranzacţie de 2 milioane de euro care nu s-a lăsat cu somaţii dinspre ANAF. Acum soţul coafezei este, oficial, patron la clubul alb-roşu.

Numele trandafirilor
Au trecut 13 ani. Fiscul nu mai deschide decât uşa seifului de la Cotroceni. Ministrul finanţelor se crede Regele Soare. Fotbalul românesc e tot la mâna unei generaţii nemuritoare de Mitici. După sentinţa definitivă în Dosarul Transferurilor, Sebastian Bodu regreta că nu-şi mai aminteşte nimeni că „de la mine a început totul”. Nu, dar contează numele? Ce n-a fost uitat, după toţ aceşti ani de anchete, e convingerea că e posibil. E posibil ca legea să fie aceeaşi pentru toţi, chiar şi pentru sosiile cumetrilor italieni din fotbalul românesc.

Contează numele? Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la conducerea DNA pe motiv de ineficienţă, cum a raportat ministrul Justiţiei. Se ştie cât e de schimbătoare părerea unui ministru. Azi minte, mâine dezminte. Contează? Pe lângă transferuri, DNA a anchetat şi „Mita din arbitraj”, şi Mita din elicopter”. Fostul şef al CCA, Vasile Avram, eliberat condiţionat, între timp, a strigat: „Să vină DNA!”. Şi chiar a venit. De atunci, şefii din fotbal au mai multă grijă ce-şi doresc. Şi asta contează. DNA a început să ancheteze FRF. Contează ca anchetele să fie duse la capăt, indiferent cine va fi numit la şefia instituţiei. După cum nu contează eticheta de „fost condamnat” lipită pe Borcea sau pe fraţii Becali. Contează că faptele au fost dezvăluite şi judecate.

Uşa deschisă
Au trecut 13 ani, 14, de fapt, de când a început ancheta în presă, şi prima impresie, privind cursa netulburată a Maybach-urilor şi virajele parlamentarilor spre jungla legislativă din Madagascar, este de zădărnicie. Impresia e că efectele luptei anticorupţie sunt de scurtă durată, perisabile, neînsemnate. Se prea poate. Dar nu efectele contează, ci lupta.

Jongleriile legislative, hărţuirea instituţională, presiunile politice, toate astea vin şi se duc. Legile pot fi modificate în fel şi chip, ideea de dreptate, însă, nu. Iar dosare ca Dosarul Transferurilor au arătat că dreptatea nu e o abstracţiune îndepărtată, poate fi văzută, atinsă, respirată, trăită. Dacă românii au înţeles asta, privind prin uşile deschise de anchetele DNA, nimic nu mai poate fi la fel. Mai ales aşteptările lor de la liderii democratic aleşi. Nu mai poţi să le spui că statul se confundă cu statul pe Facebook al ministrului Teodorovici.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

JFM (155 comentarii)  •  11 iulie 2018, 10:27

Au trecut 13 ani si toti borfasii au prosperat din puscarii, ai putin cel condamnat din comanda politica, Gica Popescu. Pentru ca hotia merge pe picioarele ei, singura, chiar daca borfasul care a comis-o e printr-o bizara imprejurare dupa gratii. De acum incolo nu va mai fi cazul. Colegii de breasla din libertate, din parlament au rezolvat aceasta "scapare" a sistemului LOR. De acum inainte, pana vor veni altii sa repuna lucrurile la locul lor, vor prospera intr-o luna cat un om pregatit (dar cinstit) in 13 ani. Nu va bucurati, n-au iesit niste haiduci, niste hoti simpatici vazuti prin filme, au iesit niste borfasi, adica aia care fura din banul public, de la noi toti. Vor mai iesi si altii ca ei, asta ati votat fara sa stiti. Acum ati aflat si voi.

mg (87 comentarii)  •  11 iulie 2018, 14:28

..din păcate acest parlament cu 70% PSD-ALDE reprezintă o majoritate care acceptă şi aplaudă ceea ce se face în numele ei. Unii din neştiinţă, alţii dintr-o complicitate uşor de înţeles. Toţi învârtiţii care fac afaceri dubioase cu statul, sau stau în slujbe obţinute pe pile de partid, toţi cei care se dedulcesc la şpăgi, toţi evazioniştii şi interlopii, bugetarii şi pensionarii care au şi azi un fior pe şira spinării când văd o poză cu un foarfece.. Ei toţi vor să dea liniştiţi şpagă în continuare, pentru că nu concep viaţa altfel. Le e frică de schimbare, iar propaganda PSD-ALDE ştie să-i sperie.. Mai contează că ce-au dat cu o mână, au luat cu două ? Impozitul pe terenul agricol aproape că s-a dublat. Ei şi ? BAC-ul diferenţiat, propus astfel încât să-l ia tot nerodul, nu v-a mai valora nici cât o ceapă degerată, în ochii angajatorului. Ei şi ? Prin giumbuşlucurile comise în scopul subordonării justiţiei şi pentru stoparea luptei anti-corupţie, ţara noastră riscă şi alte sancţiuni, pe lângă cea de infringement, iar şefii celor două camere au devenit deja pesoane nefrecventabile, pentru ţările civilizate. Ei şi ? Noi şi-ai noştri, e tot ce contează..

vasco (317 comentarii)  •  11 iulie 2018, 14:54

Jalnic!Acesta e unul dintre motivele pentru care mi-am sfatuit copilul stabilit in strainatate sa nu revina in tara desi mi se rupe sufletul de dor. @JFM,gica popescu nu a fost condamnat din comanda politica ci,ca si ceilalti, prin ridicarea protectiei politice.Nu-i mai plangeti de mila,simpla asociere(dar nu e simpla,va asigur)cu fratii becali ,este toxica.Acuma,cand tot politic, este consiler pe linie de fotbal,cum e ?E bine?Acuma nu e politic?Si,dupa cate stiu eu, la putere sunt cei despre care se spune ca l-au condamnat "politic"...Ne jucam cu vorbele,cu imaginatia?

mg (87 comentarii)  •  11 iulie 2018, 15:08

..din păcate acest parlament cu 70% PSD-ALDE reprezintă o majoritate care acceptă şi aplaudă ceea ce se face în numele ei. Unii din neştiinţă, alţii dintr-o complicitate uşor de înţeles. Toţi învârtiţii care fac afaceri dubioase cu statul, sau stau în slujbe obţinute pe pile de partid, toţi cei care se dedulcesc la şpăgi, toţi evazioniştii şi interlopii, bugetarii şi pensionarii care au şi azi un fior pe şira spinării când văd o poză cu un foarfece.. Ei toţi vor să dea liniştiţi şpagă în continuare, pentru că nu concep viaţa altfel. Le e frică de schimbare, iar propaganda PSD-ALDE ştie să-i sperie.. Mai contează că ce-au dat cu o mână, au luat cu două ? Impozitul pe terenul agricol aproape că s-a dublat. Ei şi ? BAC-ul diferenţiat, propus astfel încât să-l ia tot nerodul, nu v-a mai valora nici cât o ceapă degerată, în ochii angajatorului. Ei şi ? Prin giumbuşlucurile comise în scopul subordonării justiţiei şi pentru stoparea luptei anti-corupţie, ţara noastră riscă şi alte sancţiuni, pe lângă cea de infringement, iar şefii celor două camere au devenit deja pesoane nefrecventabile, pentru ţările civilizate. Ei şi ? Noi şi-ai noştri, e tot ce contează..

ovialex23 (15 comentarii)  •  11 iulie 2018, 15:18

Asta e Romania pe care o conduc de aproape 30 de anii clanurile de hoti, indiferent sub ce titulatura partinica s-au prezentat in fata alegatorilor. Mai bine ne-ar cumpara chinezii cu totul, poate o vom duce mai bine, ca mai rau, nu cred.

Sile (27 comentarii)  •  11 iulie 2018, 16:53

Bre, dar Messi si Ronaldo, pt fraude incomparabil mai mari, câți ani de pușcărie au făcut? Cum??!! 0!???nu se poate, niste corupți spaniolii astia... Poate se duce lulutza sa conduca dna ul de la Madrid, ca sa i condamne la 999 de ani de puscarie pe infractorii ăștia doi....

di livio (22 comentarii)  •  11 iulie 2018, 18:06

domnu Sile, oare ce-o fi ala *** functional?...parc-ar fi unu care citeste un text si nu-l intelege...amu iti spuse Maria ca Misa ii la noi la ANAF, nu la coruptii de spanioli...Misa, omu lu Liv Jong-unu, ii sef la anafu pesedist, nu la anafu spaniol...de aia avem noi nevoie de Luluta, nu spaniolii...daca Negoita avea datorii la fiscu din Spania, era ascuns damult, damult

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (317 comentarii)  •  12 iulie 2018, 9:13

@sile,@dilivio,amandoi sunteti pe aratura! @ovialex23,corect!

Comentează