Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Banc francez: ce îi cere un fotbalist belgian frizerului? Tunsoarea Castron Mondial

Permalink to Franţa – Belgia, balşoi spectacol
luni, 9 iulie 2018, 10:36

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu se pricep să desfacă noduri. Ce e un schelet într-un dulap? Un belgian care a câştigat la de-a v-aţi ascunselea. Observaţi cum emană iubirea! Cum se sinucide un francez? Îşi trage un glonţ la 15 cm deasupra capului, direct în complexul de superioritate. Polemica majoră nu e legată de fotbal, ci de paternitatea cartofilor prăjiţi. De ce au belgienii cartofi prăjiţi, iar arabii, petrol? Pentru că la crearea lumii, belgienii au ales primii.

Geniul, invenţie franceză
Serios acum, dacă e să dăm crezare faimoasei modestii a „cocoşilor”, duelul fotbalistic e doar o formalitate pentru belgieni. „Eden Hazard e un geniu”, a anunţat Olivier Giroud, citat de „Le Soir”. Probabil vă întrebaţi dacă urmează un „dar” după această laudă fulminantă a adversarului. Da. Urmează. „Eden Hazard e valon, vorbeşte franceză, e aproape francez”, a adăugat atacantul „les bleus”. Asta explică totul, inclusiv genialitatea.

Meciul promite să fie plăcut la privit. Giroud nu-şi face iluzii, „diavolii roşii” nu se vor baricada în defensivă, ca în „sfertul” cu Brazilia. Orgoliul nu le permite. Vor juca deschis. Belgia este echipa care stă cel mai inteligent în teren, are disciplina, rutina şi maturitatea care i-au lipsit la Euro 2016. Spaniolul Roberto Martinez a reuşit ceea ce n-a izbutit Marc Wilmots: să rezolve puzzle-ul tinerei şi sclipitoarei generaţii a lui Fellaini, De Bruyne, Romelu Lukaku, Witsel.

Cartofi prăjiţi, ulei pe pânză
„Există metodă în nebunie”, aşa încerca să explice un cotidian britanic metoda lui Martinez, cu tendinţe haotice. O compară cu metoda unui pictor abstract: doar pare că aruncă vopsea pe pânză la întâmplare. De fapt, o aruncă în transă, posedat de procesul creaţiei, pentru că „tabloul, ca şi jocul Belgiei, are o viaţă a lui”. În sfârşit, s-ar spune, viziunea asupra fotbalului a depăşit stadiul de mecanică şi statistică şi a devenit artă şi vis treaz.

Trecerea de la „catenaccio” la „tablou viu” este ca trecerea de la zidărie la arhitectură, de la prăjit cartofi la bucătărie moleculară, de la cadril la balet. Ăsta pare a fi viitorul fotbalului, pe margine nu va fi de-ajuns să stea un tactician, ci un creator de „frumuseţi şi preţuri noi”. Că doar Mondialul e cea mai bună vitrină pentru mercato.

Cresc jucători, deci exist
Belgia e avangarda cu doctrină şi avânt, Franţa e Franţa. Cu mai multă imaginaţie, mai multă libertate, spontaneitate şi fraternitate cu propriul public. N-o mai apasă greaua moştenire de la Zidane. Nu mai este echipa care, între două scandaluri, se caută fără convingere pe sine, cu spatele la tribune. La fel ca Belgia, „naţionala” lui Deschamps şi-a clarificat jocul, şi-a modelat voinţa, şi-a ascuţit tirul. Nu mai ratează chirurgical, din faţa porţii. Are şi nume proaspete, şi nume experimentate.

Până la urmă, Belgia, dar mai ales Franţa îşi datorează succesul, în mare parte, unor sisteme avansate de selecţie şi formare a jucătorilor. Aceste „uzini” care descoperă materia primă şi o fasonează până luceşte precum „cepele” de la Vasili Blajenîi, aprovizionează constant loturile naţionale cu jucători de valoare. Nu există decalaje ameţitoare între o generaţie şi alta.

Nu e doar artă sau talent, e şi sistem, organizare. Fără şcoli de fotbal, Robert Martinez n-ar avea ce să arunce pe pânză, ar fi pictat, banal, 11 floarea-soarelui într-o vază. Iar Deschamps şi-ar fi scris memoriile, brodând pe tema genialităţii cateringului dinaintea finalei cu Brazilia. Aşa, fostul căpitan trebuie să-şi pună treningul de seară şi să-l înveţe paşii de defilare pe Mbappe. Preşedintele Emmanuel Macron a promis că vine în Rusia, dacă „les bleus” trec de „sferturi” şi nu durează prea mult controlul bagajelor, la vama rusă.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  9 iulie 2018, 11:04

Cred ca s-a cam saturat lumea ca acest turneu sa fie o afacere in familie intre cateva tari deja castigatoare. De aceea as vrea ca Belgia sa sparga aceasta bariera. Nu Croatia.... Vreau Belgia.

N’bellele (8 comentarii)  •  9 iulie 2018, 11:38

"Între noi, europenii, acum"? Glumesti, ca aia care se cred frantuzi cu aia care se cred belghieni? Acolo pe teren va fi floarea fotbalistica a Maghrebului cu vecinii din Sahel. Dar sa vezi bellele pe FIFA acum: ce te faci, ca trebuie sa alegi dintre doua privileghiate ale Sistemului Paralel Globalist!? Oricum ai da-o, una dintre ele trebuie sa plece acasa. Dar, CARE DIN ELE? Daca trimiti acasa asa-zisa Belghie (mai precis, cartierul Molenbeek cu ale lui "petarde, jocuri de artificii", kalasnikoave, shishuri-kebap si turbane, 40% din "Capitala Evropii") se supara Juncker si Timmermans, si fac apoi pe dasteptii la intalnirile de taina cu Soros, seara in cladirea Comisiei Anti-Europene, pe teme de milioane de imigranti musulmani bine-primiti! Iar daca trimiti acasa Imperiul Colonial Francofon, se supara Intreg Globalismul, cel ce i-a intromis in tolba din lemn de abanos titlul mondial din 1998 de la Al-Parizi, jucat pe Stade d'Al-Ferentsa din cartierul Al-Zain-Denizi, platind Brazilia de atunci sa doarma pe teren, ca trebuia neaparat sa castige o reprezentativa ***, dar din Evropa, in vederea viitoarei poleiri a aceleiasi politici de imigratie a lui Soros. Vor fi bellele pe FIFA si cu arbitrii, si la VAR, ca daca apare o faza controversata, Imperiul va contraataca, fiindca nu suporta sa piarda, si are 60 de milioane de hrapareti in spate, plus ca presedinte un pampa Low de gen nedefellainit atasat la o baba N'bellea, pus de Sistemul Paralel Globalist cu speranta ca alunga Frontul National in hrube ca cea din Thailanda! Grea dilema! Numai in locul lor sa nu fii! ...sarmanii de ei, globalisti...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris (26 comentarii)  •  9 iulie 2018, 11:43

Da! Si eu tot Anglia vrea sa ajunga campiona.

N’bellele (8 comentarii)  •  9 iulie 2018, 11:46

Aaaaaaaah, și să nu uit de "genialitatea" franțuză! La precedentul meci, în sferturi, tribunele franțuzești ale stadionului strigau într-un glas: "Hai Albaștrii!" ("Hallez Les Bleus!", mânca-ț-haș...). Iar pe teren erau URUGUAYENII ÎN TRICOURI BLEU... :))))))

mg (87 comentarii)  •  9 iulie 2018, 12:26

..la francezi orice găină care face un ou mai mare, e genială. Cât despre cocoşul care iese din el.. Materia primă prelucrată de aceste "uzini" e furnizată, în mare parte, de acei imigranţi ce vin din fostele colonii africane (domină Magrebul). Dispreţuiţi şi ridiculizaţi de alde Charlie Hebdo, aruncaţi la marginea marilor oraşe, unii dintre ei reuşesc să iasă la liman şi ajung, peste o generaţie sau două, eroi, geniali.., în timp ce restul joacă hoţii şi vardiştii.. E bine deci să fii tolerant, pentru că-n orice rău e şi un bine.. Şi, nu-i aşa ?, avem şi noi faliţii noştri..

qwes12 (1 comentarii)  •  9 iulie 2018, 13:37

esti cam rusofon nbelele... cam bolnav de propaganda... urmeaza sa-l lauzi pe Drag ne-ar fi la racoare?

ManX (29 comentarii)  •  9 iulie 2018, 14:19

Dintre aceste tachinari ai uitat cea mai importanta spusa despre francezi de un francez. " cocosul este singura pasare ***-n ***" Acum sigur nu o sa publici ultimul cuvânt al zicalei, dar macar scrie merde, ***, excremente . Ceva sa aiba gluma sens. Oricum, cuvântul original nu are nimic insultant când este vorba despre fancezi. Belgienii le dau clasa la francezi în ceea ce priveste modul de viata, nivelul de trai, comportamentul si alte valori pe care un popor le are. Traiesc în Belgia din '94 si de vreo zece ani lucrez în majoritate cu francezi. Si sunt francezi "de treaba"...:) Pe bune, sunt de nota zece francezii pe care-i cunosc, dar orgoliul îi duce in ridicolulpenibilului sau penibiluliridicolului. Multi dintre acesti jucatori, belgieni si francezi, au iesit din saracie datorita fotbalului. Vorbesc de cei iesiti din familii de emigranti. Diferenta este ca toti cei belgieni se declara belgieni indiferent de culoarea lor si religie. Si sunt acceptati asa de belgieni. Nu este cazul francezilor. Unii nu vor sa cânte imnul Frantei sau chiar scuipa dupa ce a fost intonat imnul. Vorbesc cu ura despre Franta si felul în care au fost tratati stramosii lor.Sau se declara algerieni nu francezi.Sunt afirmatii oficiale usor de verificat. Sper sa câstige Belgia CM. O finala cu Kroatia, dar tare as vrea sa le dea o batalie sora cu moartea la Englezi. Si astia au capu' mare ca francezii. Oricum, sper sa le dea o corectie grava la francezi; "Cum s-a scufundat singurul submarin belgian? / A participat la Ziua Portilor Deschise"

groparulclown (16 comentarii)  •  9 iulie 2018, 15:02

@ManX : "Sunt afirmatii oficiale usor de verificat" Ah bon? Te rog sa -mi dai si mie un exemplu (vorbim de actuali componenti ai lotului Frantei. Nu-mi dati ca si exemplu pe Benzema. E unul din motive pentru care nu se regaseste in lotul francez de mai bine de trei ani). In rest, total de acord cu observatiile dumneavoastra vizavi de orgoliul nemasurabil al francezilor. Personal, sper totusi sa castige Franta si sa vad o finala impotriva Angliei sau Croatiei (desi dupa jocul prestat cred ca Anglia are sanse mai mari).

N’bellele (8 comentarii)  •  9 iulie 2018, 16:39

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

C_S (3 comentarii)  •  9 iulie 2018, 16:55

@ N’bellele - mai bine taceai. Comentariul tau e lipsit de cea mai elementara logica (dar ce te astepti de la un *** psd?), nu ne mai plictisi / ocupa spatial degeaba. Fa-ti hara-kiri si lumea va fi muuult mai buna dupa aia.

Observator (19 comentarii)  •  9 iulie 2018, 17:18

@ Manx Nivel de trai mai bun al belgienilor? Glumiti? Am fost in ambele tari, iar in Belgia am stat la cineva o saptamana! Din toate ocaziile in care am vizitat ambele tari, nu rezulta diferentele despre care vorbiti! Satele franceze sunt extraordinare, in timp ce unele orasele din Walonie (La Louviere, de exemplu) nu m-au impresionat! In cele doua ocazii in care am fost in Antwerpen am avut impresii diferite; concret, a doua oara, cand am stat mai mult (6 zile), orasul nu mi s-a mai parut la fel de curat ca prima oara (cand am stat doar cateva ore)! O.

N’bellele (8 comentarii)  •  9 iulie 2018, 17:29

@ C_S, 16:55 Ce-i, toarsu gradu? Te plictisesti in redactie? Logica Elementara nu va invata acolo, in cazarma de origine? Raspunzi la un text ce nu exista? :))))) Papagalule!

ManX (29 comentarii)  •  9 iulie 2018, 18:22

@Observator (14 comentarii) • 9 iulie 2018, 17:18 Probabil ati avut ocazia într-o saptamâna, sase zile si câteva ore sa va dati seama cât de bine se traieste în Belgia. Poate ati stat la fel de mult si în Franta pentru a va face o ideea si despre aceasta tara. Chiar si în vizita. Nivelul de trai, printre altele, se calculeaza în functie de sistemul de învatamânt, sanitar, salarii, cât de scumpe sunt alimentele, chiriile...etc....locuri de munca disponibile...rata somajului...astea din urma sunt mai actuale societatii în care traim. Cei mai multi dintre fostii mei colegi ai mei au fost francezi veniti cu familiile din Franta pentru ca nu au de munca în tara lor. Asta în domeniul farmaceutic. Multi au venit cu vreo zece ani în urma. Cei mai multi abia iesiti de pe bancile facultatii. Franta este cu vreo 15-20 de ori mai mare decât Belgia si are un relief divers, deci incomparabil mai frumoasa si atragatoare pentru turisti. Aici, daca am înteles bine vorbim despre nivelul de trai. In ceea ce priveste gastronomia, cea franceza este cea mai diversa si bogata din lume. Scuzati modestia, dar am perioade când merg în deplasare-n Franta cu 50€ diurna pentru prânz si 50€ pentru cina, deci stiu ce vorbesc. Cea belgiana este la fel de buna dar nu asa diversa. Daca aveti referinta La Louviere, fata de orasele din nordul Frantei este diferenta între Berna si Ferentari. Sa ramânem la nivelul de trai, somer fiind, am avut primele trei luni în jur de 1500€-1600€. Am scazut progresiv si am în acest moment între 1100€ si 1200€. Se calculeaza în functie de câte zile are luna. Sa nu mai spun ca somaj se da pe viata-n Belgia daca nu gasesti de munca. Nu cred ca este cazul în Franta. Daca ai cunostinte sau neamuri în Belgia pot sa-ti confirme. La autostrazi, clar stau mai bine francezii, dar sa traversezi Franta N-S cheltuiesti vreo 70 de euros autostrada. Francezii prefera autostrazile din Belgia în acest caz. Iti doresc un trai bun oriunde te-ai afla. Vezi si http://bruxelles-j.be/droits-sociaux/tes-droits-au-chomage/quels-sont-les-montants-des-allocations-de-chomage/

NR (3 comentarii)  •  9 iulie 2018, 18:30

Bună ziua dnă Andrieș. Într-adevăr loturile ambelor formații oferă garanția spectacolului, dar eu, ca vecin prefer selecționata lui De Bruyne. În privința orgoliului francezii nu se deosebesc de rudele valone, însă categoric de flamanzi ( germanici, motorul economic federal ) și, bineînțeles, de comunitatea germană ( Oostkantonners ) cu ai săi membri considerați pe bună dreptate cei mai buni belgieni, adică harnici, modești, tăcuți, deci pentru ei " Hup België ". Ps : Un banc belgian - Jantje ( Ionuț ) sosește acasă epuizat și explodează : ,, Uhh, azi am avut 3 ore de limba și literatură franceză, m-au obosit, m-am plictisit ". " Ah băiețel " îi răspunde mama Marijke ( Mariuca ) ,, dar ce ar trebui să spună copiii din Franța? " ☺

Observator (19 comentarii)  •  9 iulie 2018, 20:04

@ ManX V-am spus care au fost impresiile mele dupa vizitele in cele doua tari! Si cred ca stiu foarte bine ce inseamna nivel de trai, scuzati-ma! Traiesc in Romania, dar am vizitat de multe ori cele doua tari, desi in Franta, care-i mult mai mare, mai am atatea de vazut!

florin (48 comentarii)  •  9 iulie 2018, 20:40

''Uzina'' belgiana s-a scos cu spaniolul Martinez si frantuzul Henry. Am incercat si noi cu neamtul Daum. Daum care -l face praf pe Low. Cica un antrenor trebuie sa aiba si un plan B iar selectia nu a fost facuta pe criterii de performanta. Kakaya spectacol! Primul meci al echipei nationale a Belgiei, in 1904, Belgia-Franta 3-3. Balsoi spectacol!

petrache (66 comentarii)  •  10 iulie 2018, 5:08

Domnisoara Andries, aveti un har deosebit pentru scris. Cand puneti penita pe hartie, curge frumos, spumos - trecand elegant de la serios la ironie si inapoi. Vad ca, dintre comentaci, nu toti va apreciaza - va rog sa nu-i bagati in seama. Scrieti Domnisoara Andries, scrieti orice, numai scrieti!

ManX (29 comentarii)  •  10 iulie 2018, 12:25

Observator (15 comentarii) • 9 iulie 2018, 20:04 Zona în care se afla La Louviere este cea mai saraca si putin dezvoltata din Belgia. Da, satele din Franta sunt foarte frumoase, dar sunt si multe neîngrijite. In Belgia rar vezi o casa care sa nu aiba gazonul tuns sau gardul viu taiat "regulamentar" . Este chiar a " doua meserie" a belgienilor care au casa.

Petro Burgener (11 comentarii)  •  10 iulie 2018, 13:59

Avand in vedere miza meciului, cred ca nu va fi spectacol, cu atat mai putin balsoi!

Comentează