Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Amurgul zeilor evazionişti

Tot Maradona, săracul, are mai mult de pierdut ca Messi după eliminarea Argentinei de la Mondial: 30.000 de euro de la FIFA

Permalink to Amurgul zeilor evazionişti
luni, 2 iulie 2018, 10:11

Messi şi Cristiano Ronaldo au părăsit în aceeaşi zi, în „optimi”, Mondialul rusesc. Au mai păţit-o şi alţii. Zidane, la CM 2002. La CM 2010, vedetele Franţei au găsit de cuviinţă să intre în grevă. O modalitate cinstită de a comunica lumii întregi şi federaţiei de la Paris că n-au chef să joace cum le cântă „Marseilleza”. Au urmat sancţiuni şi iertăciuni, dar Evra şi compania au scăpat de corvoada turneului final.

Lideri cu răspundere limitată
Cazurile de abandon sindicalizat nu sunt totuşi atât de numeroase încât FIFA să schimbe structura Mondialului, să-l transforme într-o competiţie pentru selecţionatele de tineret. Fotbalul e totuşi un sport de echipă, iar Messi şi Ronaldo au circumstanţa atenuantă a trupelor inconsistente alături de care au defilat în Rusia. Argentina 2018 e departe, ca omogenitate şi ca valoare, de Argentina lui Maradona. Portugalia nu mai are concizia şi disciplina de acum doi ani, nu mai practică pânda inestetică, dar eficientă, care i-a adus titlul continental în 2016.

Maradona trăgea echipa după el, şi la Napoli, şi la naţională. Era un gen de lider pe cale de dispariţie în fotbalul de azi. Odată cu supradimensionarea starurilor, s-a rotunjit şi egoismul capetelor de afiş din industrie. Faptul că şi Messi, şi Ronaldo au fost judecaţi şi condamnaţi pentru că şi-au adăpostit o parte din avere de Fisc demonstrează ataşamentul celor doi jucători faţă de anumite valori palpabile, măsurabile.

Maradona a optat pentru valori mai neliniştite, boeme. S-a comparat tot timpul cu Pele şi s-a împrietenit cu orice dictator care-l considera mai mare ca brazilianul. Maradona are, ce romantic!, o biserică a lui, e un Dumnezeu scăpat de sub control farmacopeic, căruia un mic grup de fanatici îi trece totul cu vederea.

La Messi şi la Ronaldo abia mai putem să ne referim ca la nişte persoane. Cei doi sunt numele unor uzine unde lucrează impresari, agenţi, agenţii, PR-işti, bone, medici, avocaţi şi, da, fireşte!, contabili.

Naţionala, rampa spre Oscar
Nici Messi, nici Ronaldo n-au marcat vreun gol în fazele eliminatorii ale Mondialului. Argentinianul a izbutit 23 de şuturi pe poartă, în opt meciuri, iar portughezul – 25 de şuturi pe poartă, în şase meciuri. Prea puţin pentru a intra în istoria statistică a turneului sau în memoria afectivă a tribunelor cosmopolite de la CM. Acum, să fim bine înţeleşi. Nu e vorba despre lipsă de patriotism.

Spiritul lor vrea să se sacrifice pentru culorile ţării, intră pe teren şi se întrebuinţează fără cruţare. Dar corpul nu-l urmează. Corpul zice: „Nu mă dau jos din pat decât pentru 21 de milioane de euro pe an, plus bonusuri de performanţă, plus flori de portocal proaspete pe noptieră, în fiecare dimineaţă”. Iar corpul e vocea întâi, într-un sport de anduranţă, cum e fotbalul din zilele noastre.

De ce au venit totuşi în Rusia Messi şi Ronaldo? Pentru duty free. Tot ce e scutit de taxe merită efortul de a urca în avion. Apoi pentru CV. Procedează ca vedetele de la Hollywood, care, între două blockbustere, acceptă şi un rol de compoziţie, rol „de Oscar”, într-o film în care nu explodează nimic, cu multe replici şi buget modest.
Asta e miza CM pentru staruri de zeci de milioane de euro: să agonisească o formă de prestigiu, care le-ar consacra brandurile dincolo de graniţa aurită a competiţiilor de club.

Pomul lăudat vine cu sacul
Maradona a fost condamnat cu suspendare, după ce a scos puşca şi a tras spre nişte jurnalişti. A avut şi el un proces de evaziune, Fiscul italian l-a acuzat că nu şi-a plătit impozitele regulat. „Dar nu am furat nimic, nu datorez nimănui nimic”, s-a apărat fostul internaţional. La Napoli, Maradona avea un salariu de aproximativ un milion de euro. Acum câţiva ani, susţinea că toată averea lui se ridică la trei milioane de euro. Se oferea să dea toată suma Fiscului, să scape de bănuieli, negocieri şi investigaţii. Ceasurile şi cerceii îi fuseseră confiscați deja. Un sfert de veac mai târziu, piaţa s-a schimbat. CR7 a strâns din fotbal peste jumătate de miliard de euro. Messi are 300 de milioane de euro în conturile cunoscute.

Pentru a fi prezent în tribune când joacă Argentina la Mondial, FIFA îi plătea lui Maradona 10.000 de euro pe meci. Plus transportul, masa şi cazarea, scrie Daily Mail. Pentru Messi, 30.000 de euro, cât ar mai fi primit Pibe de Oro până în finală, sunt bani de benzină. Nu-i ridică de jos, nici vorbă să-şi care singur mingile. Motivaţie simbolică, prezenţă simbolică.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

ManX (29 comentarii)  •  2 iulie 2018, 11:22

Greșit despre Maradona. Care sunt dictatorii cu care s-a împrietenit ? Dictatori în viziunea cui? Păcat ca se drogheaza, iar chestia cu evaziunea este pistol cu apa...la fel pentru R onaldo si Messi. Oare cum am proceda noi daca am avea asa mulți bani.

Alex One (132 comentarii)  •  2 iulie 2018, 11:26

Exista euro pe vremea cand Maradona juca la Napoli ?

Florian1956 (18 comentarii)  •  2 iulie 2018, 11:45

Un om inteligent spune in cateva cuvinte cat alti intr-o mie de cuvinte..." Motivaţie simbolică, prezentă simbolică."

mariuss72 (15 comentarii)  •  2 iulie 2018, 12:02

@Manx Maradona a avut o relatie de prietenie cu Fidel Castro, s-au apropiat mai mult in timp ce s-a aflat la reabilitare la o clinica din Cuba. @Alex One Suma e echivalata la euro in zilele noastre, ai fi vrut sa-ti spuna salariul in lire italiene? Fratilor, ne irositi timpul cu nimicuri.

Carol K (309 comentarii)  •  2 iulie 2018, 12:19

Mi-a placut jocul lui Maradona, era unul in viteza , combina sutul de la 25 de metri la vinclu cu reluarea cu pumnul sub bara, vorbea si gesticula mult pe teren, nu stim inca daca si corect gramatical, cauta sa-si scoata adversarii din joc ori printr-o tehnica desavarsita ori injurandu-i pana se cereau ei singuri afara. Era jucatorul complet in teren, total incomplet in afara. A reusit la Napoli n-a prea facut-o la Barcelona. Oare in Bundesliga sau in Premier League ar fi facut-o? Am indoieli. Messi si Ronaldo au facut un turneu slab dar au facut minuni acolo unde Maradona n-a reusit, vorbim de carierele lor de pana acum, nu de cateva meciuri la o Cupa Mondiala unde n-am vazut decat 4-5 goluri de retrospectiva, nimic mai mult. Eu ma mir ca Parlamentul n-au modificat inca legile astfel incat cei doi idoli sa fie dezincriminati de fapte si datorii. Vedeti, aici noi ii batem pe toti, fara VAR, si daca s-ar face cumva o cupa mondiala a parlamentarilor corupti care-si dedica legi pe repede inainte noi am fi capi de serie numarul unu, doi si trei. Nu s-ar mai prezenta nimeni de frica noastra.

Horia (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 13:13

Un articol extrem de slab din urmatoarele motive:. 1) Cand spui "faze eliminatorii" ne referim la un singur meci... pana si Maradona sau Pele au avut un meci slab... 90 de minute nu pot determina dorinta de implicare a unui jucator... 2) Da, sunt evazionisti..., insa chiar ar trebui sa credem ca pe ei ii preocupa finantele?! De aceea au avocati si consilieri... In plus, la o avere de 500/300 Milioane Euro, chiar ar risca puscaria pentru 15 Mil. Euro?!? Hai sa fim obiectivi...

Observator (19 comentarii)  •  2 iulie 2018, 13:36

Ce va mai place sa va luati de toti, romani sau straini! Cand a fost vorba despre Popescu, a fost corect ca a fost inchis in preziua alegerilor de la FRF, pentru un prejudiciu incomparabil mai mic decat in cazul celor 2 mari fotbalisti! In schimb, cei doi, pentru un prejudiciu mult mai mare, au fost iertati, intr-o tara democratica, fara sa fi luptat pentru "nationala" tarii respective! Nu stiu ce asteptari aveati de la acest articol, dar s-ar putea ca ele sa fie contrare dorintelor dvs. In fine, cei doi se implica diferit in meciurile "nationalelor" lor: Messi doar se incrunta, in tim ce Ronaldo lupta, isi incurajeaza colegii, se cearta cu arbitrii, ajuta adversarii accidentati sa iasa de pe teren, etc. O.

Alivante (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 14:01

Ce titlu de doi lei! Articolul si de mai mult prost gust, în stilul pur romanesc de om frustrat care nu a realizat mare lucru in viata, dar ii invidiază pe altii. Fix asta era important evaziunea si banii castigati de cele doua valori imense! Părerea mea este sa mai sesizati voi autoritățile încă o data, poate fac închisoare ca Gh Popescu! Bănuiesc că ati fi in extaz! Jalnic!

ManX (29 comentarii)  •  2 iulie 2018, 14:15

@marius72. PAI a fost si cu Hugo Chavez. Este cu Putin. Astia sunt dictatori pentru tine? Nu ma intelege gresit, dar istoria nu se invata din GSP sau la telejurnalul de seara. Dictator a fost Pinochet Daca vrei sa rămânem in America de Sud. Cu el sa fi sigur ca Maradona nu ar fi fost prieten. Dictator poti sa spui, de exemplu ca a fost George Bush. Nu i-a pasat nici măcar de opinia țărilor NATO pentru a ataca Irakul. Intrebarea mea privind dictatorii a fost ironica.

Cristi (8 comentarii)  •  2 iulie 2018, 14:53

Foarte corect spus "Zeii evazionisti"

Adrian (5 comentarii)  •  2 iulie 2018, 15:00

banul e ochiul dracului, pe asta ati uitat sa o treceti in cv-ul dumneavoastra de eseist. De unde nu e...

Mozzie (44 comentarii)  •  2 iulie 2018, 18:55

PSD a transformat abuzul in serviciu in sarcina de serviciu. Evazionisti, borfasi, ciorditori de toate felurile... veniti in Romania, va fi raiul vostru "profesional".

mike (4 comentarii)  •  2 iulie 2018, 18:58

pe romaneste " shut the *** *** bitch !!!" Sint satul de comunismele tale .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gigi (1 comentarii)  •  2 iulie 2018, 19:38

@Alivante, din cîte îmi aduc eu aminte detaliile cazurilor, și Ronaldo și Messi au primit pedeapsă cu închisoare. Doar că în Spania, dacă ești la prima abatere și dacă iei sub 2 ani, prima pedeapsă e cu suspendare. Ca o paranteză, eu cred că Popescu a primit o pedeapsă prea mare, în condițiile în care și-a recunoscut vina și a cooperat cu autoritățile la recuperarea prejudiciului. Mi se pare prea mică diferența între pedeapsa lui Popescu și cea primită de ceilalți, care nu au cooperat mai deloc.

Ramon (125 comentarii)  •  2 iulie 2018, 21:22

și în 1966 se așteptau multe de la Brazil, recent dublă campioană mondială (1958 si 62) și nu au făcut mare lucru. Argentina nu a miscat nici in grupă, dar a furnizat unul din meciurile frumoase, cel putin ca număr de goluri. Poate nu ar fi meritat sa ajunga in sferturi, dar calificarile nu se fac după merit, vezi Spania - Rusia ci după rezistența superioară față de adversar. Portugal a fost o supriza acum ani, ca si Grecia cum vreo 14, dar urciorul nu merge de multe ori după cupe. Ronaldo si Messi domină Europa de vreo 10 ani, e timpul la o tranziție spre viitoarele stele. O fi Mbappe sau cine altul ?

Kendo (13 comentarii)  •  2 iulie 2018, 22:31

@ManX - Eu inteleg ca istoria nu o inveti din GSP, dar nici de la Kremlin, cum pari sa faci tu. Adica Fidel Castro, Putin si Hugo Chavez sunt buni, dar George Bush e rau. Serios? Eu zic sa nu-i mai admiri atata pe toti "salvatorii" astia care se infrunta cu marele balaur american sau occidental. Nu-i iubesc pe americani absolut deloc, dimpotriva, mi se par un popor de spalati pe creier, cu o politica externa mizerabila, dar asta nu inseamna ca trebuie sa pic in extrema cealalta. O sa-mi spui ca nici Erdogan nu e dictator. Atata timp cat stai la conducerea unei tari ani in sir si te dai reales cu niste procente hilare, da-mi voie sa cred ca intentiile tale nu sunt cele mai democratice (conform viziunii grecesti a cuvantului, ca sa nu crezi ca iau apararea civilizatiei occidentale mai mult decat e cazul).

Durden (209 comentarii)  •  3 iulie 2018, 8:51

Deci maria ii critica pe messi si ronaldo vs maradona, pt ca ar fii evazionisti. Urmatorul paragraf dezvaluie ca si maradona e evazionist. Critica faptul ca messi si ronaldo nu trag echipa dupa ei. Apoi realizeaza ca argentina lui maradona era o echipa mai legata si datorita celorlalti jucatori...no comment.ps: m-am inselat, mai bine ramaneai la politica...

alex (345 comentarii)  •  4 iulie 2018, 10:50

O analiza corecta si transanta si o viziune completa asupra viitorului principalilor actori de la Cupa Mondiala pe care toata lumea ii astepta triumfatori sa iasa la rampa si sa ofere stralucire si glorie competitiei si nationalelor din care fac parte prin intrarea definitiva in legenda, dar datorita nonsalantei, a spiritului relaxat si autosuficientei propriului vedetism au clacat lamentabil naruind aspiratiile milioanelor de sustinatori si fani infocati de sprijinul si sustinerea carora s-au bucurat in permanenta atat din tara de origine cat si din preajma sau din interiorul grandioaselor si spectaculoaselor arene mai sarace si pustiite fara idolii lor.

Comentează