Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Niscai sprint, niznai dopaj

E o problemă cu ruşii. Nu e bine dacă stau prea mult într-un loc. Nu e bine nici dacă aleargă ca fotbaliştii lui Cercesov

Permalink to Niscai sprint, niznai dopaj
miercuri, 27 iunie 2018, 9:49

Ce lipseşte de la acest turneu final, în afara Italiei? O revelaţie. Lipsesc jucătorii sau echipele care să uimească, făcând meciul vieţii, marcând golul vieţii. Şi asta, pentru că distanţa dintre fotbalul mare şi fotbalul de alte dimensiuni s-a mărit.

Şi, în ciuda entuziasmului şi a unuia, doi jucători legitimaţi la cluburi occidentale, „naţionalele” exotice sau est-europene au prestaţii împiedicate. Iar „naţionalele” mari au venit obosite, certate sau concentrate pe vacanţa de după Champions League.

Şi bătuţi, şi impozitaţi
Arabia Saudită, de pildă, şi-a propus să nu ocupe ultimul loc în grupă. Şi a reuşit. A ocupat locul trei, cu oarecare heirup. Apoi politicul de la Riad s-a amestecat şi a estimat că o asemenea ruşine totuşi nu poate trece „nereperată”. Aşa că a decis să impoziteze cu 50 la sută salariile fotbaliştilor din toată ţara.

Chiar dacă e luată la cald şi foarte cald, 42 de grade Celsius, măsura are o logică: dacă jucătorii n-au fost în stare să facă servicii ţării, de ce le-ar face ţara vreun favor? Să vedem dacă va avea efect pedeapsa. În ceea ce ne priveşte, ne-am lămurit unde duc scutirile de taxe şi primele de la UEFA, pentru „necalificarea din grupe” la Euro. Duc exact pe canapeaua din faţa televizorului, când se transmit meciuri de la Mondial.

Echipa de atleţi a Rusiei
Rusia s-a calificat în „optimi”, dar asta nu e neapărat o surpriză. Este echipa care a alergat cel mai mult la acest turneu final. Probabil va alerga mult după ce se va încheia competiţia. Circulă bănuiala că nu e, de fapt, naţionala de fotbal, ci lotul de atletism, cel care a fost interzis la Jocurile Olimpice. O creştere atât de bruscă a performanţelor, a avertizat specialist antidoping din State, trebuie investigată: „Am fi naivi să n-o facem”.

Pe lista celor peste 1.000 de sportivi ruşi dopaţi sistematic, dezvăluită de raportul McLaren, din 2016, se aflau şi 34 de fotbalişti. FIFA însă nu ştie, n-a auzit, n-a văzut nimic: „Nu există suficiente probe care să ducă la deschiderea unei anchete”.

Şi, chiar dacă ar exista dovezi cât Kamceatka, nu e niciodată momentul potrivit să deschizi acest subiect. Singura legătură dovedită dintre fotbal şi doping este că se află pe aceeaşi planetă. În rest, nu se cunosc, nu se frecventează.

Dacă Rusia, care plăteşte petrecerea, nu poate fi atinsă nici cu o eprubetă, nici celelalte „naţionale” nu riscă vreun scandal care să strice cheful audienţei, pe timp de Mondial. Grigori Rodcenkov, fost şef al unui laborator antidoping din Rusia, a recunoscut că modifica rezultatele testelor pozitive.

Iar la sfârşitul lui mai, Rodcenkov a identificat pe unul dintre foştii săi „clienţi” în lista cu lotul pentru CM 2018. „Numai un fotbalist am găsit. Ceilalţi sunt foarte noi pentru mine”, a spus medicul, citat de The Guardian.

FIFA ne vrea pozitivi
Pe lista neagră se aflau însă toţi cei 23 de jucători ruşi din lotul pentru Mondialul din Brazilia. Când a fost informată, FIFA a reacţionat ca de obicei, adică a făcut-o pe niznaiul. „E o cultură a negării dopajului în instituţiile care conduc fotbalul”, a comentat Dick Pound, fost şef al Agenţiei Mondiale Antidoping, citat de un ziar britanic.

Doctorul echipei Rusiei le-a transmis englezilor să-şi vadă de treaba lor. „Nu vă temeţi, suntem curaţi!”. Şi a adăugat că sportivii lui au fost mai des testaţi decât cei din naţionala Angliei. „Pariez pe o sticlă de lapte”, a spus medicul. Ei, asta-i, când un rus pariază pe lapte, treaz fiind, e ca şi cum ar paria saudiţii pe fotbal.

Misterul sprintului rusesc nu va frământa FIFA şi UEFA nici dacă ar fi dezlegat în văzul lumii, cu documente, probe de urină, de sânge şi de caracter. Dar, în lipsa altor ruperi de ritm, va fi palpitant de văzut unde se vor opri ruşii. Care, prin definiţia lor geopolitică, nu prea ştiu să se oprească.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

gelu (13 comentarii)  •  27 iunie 2018, 10:34

va fi greu pentru spanioli...s-au descurcat greu si cu Marocul....daca ar fi jucat Portugalia cu Rusia (batea altcineva penalty la 1-0 cu Iran si Portugalia era castigatoare si avea asigurat locul 1 in grupa), era prilej pentru Ronaldo sa mai dea ceva goluri...

Cristian (55 comentarii)  •  27 iunie 2018, 10:51

Astfel de articole acuzatoare fara nici o farama de dovada si pline de prejudecati imi provoaca greata si mult dispret pentru autor.

Carol K (309 comentarii)  •  27 iunie 2018, 11:07

Eu tot n-am inteles ce-a vrut rusul ala din zid cand si-a pus toata forta si priceperea pentru a-i face culoar spre poarta lui Suarez(faza primului gol)... Nu cred ca cineva si-a dat seama pana acum . Poate doar Tata Jean ar fi facut-o daca ar fi trait. Pe ala l-au dopat pe invers.

Sile (27 comentarii)  •  27 iunie 2018, 11:37

RANDURI scrise doar ca sa sara banu' în poșetă. Pai daca rusi au alergat prea mult, adica vreo 112_114 km pe partidă si asta duce la concluzia ca s-au dopat, in cazul marilor cluburi occidentale despre ce e vorba cand aleargă vreo 118-120 km in champions league sau in meciurile tari de campionat? Dar in cazul româniei la euro 2008, cand la meciul cu franta s-a alergat peste 120 de km, cu banel recordman, si in urmatorul cu italia tot pe acolo, cum a fost, erau intepati in vena? Si de ce l am crede pe american, a terminat de curatat sportul american de dopojsi i au ramasacum doar fotbaliștii rusi? *** ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu (41 comentarii)  •  27 iunie 2018, 11:46

Ca exista o cultura a negarii dopajului in institutiile care conduc fotbalul e foarte probabil. Nu sint de acord insa cu practica asta de a arata cu degetul spre Rusia, din oficiu, o practica dictata de propaganda americana. E foarte probabil ca rusii se dopeaza organizat, dar asta e la fel de valabil pentru americani, pentru spanioli, pentru britanici si in general pentru oricine ajunge la performante notabile in sporturi dominate de "cultura negarii dopajului". Zice unul mai sus ca "va fi greu pentru spanioli" cu rusii, si nu-mi dau seama daca e ironic sau nu. Pai spaniolii au ridicat dopingul la rang de politica de stat, au ajuns sa domine sporturi de care nici nu auzisera, baietii de la Real si Barca alearga cit zece si tu le porti de grija? Cred ca daca s-ar face teste antidoping dupa Rusia - Spania, s-ar imbogati tabelul lui Mendeleev cu vreo douaj'de elemente noi, cite zece de fiecare parte, sa nu se supere nimeni.

gelu (2 comentarii)  •  27 iunie 2018, 12:25

sa fie ca tine, andries !! si atunci in toate sporturile de echipa (fotbal, baschet, ...) durata unui meci se va reduce la jumatate, ca sa nu avem zeci de salvari la poarta !! la ciclism se va alerga doar 100 m dar pe ... tricicleta !, serena si cu novak se vor apuca de crosetat!! iar americanii vor arde toate filmele cu superman!

geo (2 comentarii)  •  27 iunie 2018, 13:33

Daca semeni cu o curca beata si publici articole despre mititelu si dopaju de la Mondial esti angajat de gsp. Gasca de frustrati, fara bani , fara respect. Acrituri

daniels (14 comentarii)  •  27 iunie 2018, 15:41

foarte bine zis, Maria! dar nu mai spune din astea ca nu e bine!! adică tu credeai ca băieții aia de la FIFA făceau pe niznaiu degeaba! când reporterul a zis ca după primele doua rânduri de meciuri din grupe rusii au alergat cel mai mult nu era clar ce fel de lapte au băut conaționalii lui Vladimir????? dar astea sunt treburi periculoase de spus, Maria! chiar și dopați ei tot au fost bătuți, Maria! tovarășul antrenor emerit avea clauza doar sa iasă din grupe( tocmai de la tragerea la sorți a acestora)!doar atât și-a propus liderul suprem în inteligența-i nemărginită! acu dacă s-o putea mai mult, dă-ne Doamne lapte ca de restul avem noi grijă! Forța Russia!

Mihai (2 comentarii)  •  27 iunie 2018, 16:50

Eu totusi sunt nedumerit, la gsp dl Ioanitoaia este singurul neinjectat de propaganda vestica? Probabil ca asta este efectul avand un sef ca si dl Tolontan. Este incredibil sa scrii asa ceva bazat pe o retorica stupida a unui reprezentant al celei mai corupte Agentii Antidoping din lume (USADA). Dar nu e nimic de mirare la voi. Si eu care credeam ca numai in afara le-a spalat creierul. Dumnezeu sa va ajute, daca mai poate.

Che Guevara (13 comentarii)  •  27 iunie 2018, 22:12

L'equipe a calculat ca rusii au alergt in primele 2 meciuri dublu fata de oricare alta nationala de la World Cup. Nu este suficient?

IMGB (7 comentarii)  •  28 iunie 2018, 1:48

Mariooooooo , daca Israelu' avea echipa la mondial si-ai fi scris de evrei ca de rusi erai declarata antisemita pe viata si zburai din redactie ! Ce ai tu cu rusii , turturico, de unde stii tu ca se dopeaza si ca fac cele mai mari nenorociri ? Ai vizitat Ermitaju' ... l-ai vazut pe Lenin impaiat la Kremlin .... l-ai citit pe Sjoljenitzki ...ai auzit de Bubka ... ?? Stii cum se prepara sarmalele ? Ce ti-au facut tie rusii de ai asa boala pa ei ? Ai vazut-o pe Serena ?.... hmm .... nu zici nimic ....nu ?

Comentează