Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Plevuşcă pe rol

FRF a ajuns iar la DNA. Nu mai e un semn de normalitate, de anulare a privilegiilor fotbalului de "stat în stat". E un semn de criză a Justiţiei

Permalink to Plevuşcă pe rol
joi, 21 iunie 2018, 9:05

Ştirea că şeful FRF e cercetat de DNA reprezintă un semn că Justiţia se află într-o stare de aşteptare. Oricâte impresii copleşitoare are fotbalul românesc despre el însuşi, anchetarea mişmaşurilor de la Federaţia condusă de Răzvan Burleanu rămâne un caz mărunt, cu impact limitat, social şi instituţional. Plevuşcă, în lipsa rechinilor care sunt pe cale să devină specie ocrotită de lege. Nu e Dosarul Transferurilor, nici Dosarul Dezafilierii Craiovei, nici măcar Dosarul Primelor încasate de regimul Mircea Sandu. Procurorii au dat curs plângerilor înaintate de mai mulţi membri afiliaţi FRF, în frunte cu Tudor Iacov, preşedintele clubului Progresul Bucureşti.

Problema admnistraţiei Burleanu ar fi că actuala componenţă a Comitetului Executiv nu a fost recunoscută în instanţă. În ciuda acestei situaţii, a luat decizii, inclusiv referitoare la cheltuirea unor fonduri europene, câteva sute de mii de euro, pentru programe de educaţie şi sport, în parteneriat cu ONG-uri. De pildă, FRF e implicată, de anul trecut, în programul ONSIDE, care vizează formarea arbitrilor şi care este finanţat prin programul ErasmusĂ.

FRF a tratat cu lejeritate legile ţării şi şi-a văzut de treabă fără să mai ceară OK-ul de la tribunal. Aşa a procedat şi administraţia Mircea Sandu, care a jonglat multă vreme cu două regulamente, unul vechi, aprobat, altul în curs de aprobare în instanţă. DNA a cerut informaţii de la MTS despre situaţia FRF, încă n-a fost chemat nimeni la audieri.

Elicoptere, urmăriri, mascaţi
Nici fotbalul nostru nu mai are ecoul pe care-l avea acum un deceniu, când Giovanni Becali dădea buzna în biroul procurorilor şi ameninţa că „sparge tot”. În Dosarul Valiza, a existat şi o urmărire ca-n filme, de la Bucureşti până la un restaurant din Cluj. Piţurcă, pe atunci selecţioner, a fost reţinut pe aeroport şi dus la audieri, spre compasiunea generală a şefilor din fotbal. În Dosarul Mită în arbitraj, în care a fost condamnat Vasile Avram, tablouri, basoreliefuri, şampanii şi bani zburau cu elicopterul, pe deasupra campionatului.

Cu zăngănit de cătuşe, cu chiu, „Să vină DNA!”, cu vai, „Am familie, onorată instanţă!”, taţii şmecherilor din fotbal au învăţat o lecţie: că nu sunt mai presus de lege. Lecţia asta sunt pe cale s-o uite, cu fiecare dosar trimis înapoi pe masa parchetelor.

Miting în ocru mediocru
Pentru a verifica faptele de care e acuzat Burleanu, ajunge un click pe site-ul Ministerului Justiţiei, la rubrica Registrul Special al Asociaţiilor ş Federaţiilor. Comitetul Executiv al FRF nu e listat acolo. Restul e căutare pe site-ul FRF, unde sunt publicate hotărârile CEx. Nu e rost de adrenalină. Din 2015, de când instanţa a respins definitiv cererea de intrare în legalitate a Comitetului, conducătorii FRF nu s-au sinchisit să ia nicio măsură. De ce ar fi făcut-o? Ce riscă acum, la urma urmei? În ritmul în care dezbate Parlamentul zilele astea, riscă să fie declaraţi Cetăţeni de onoare. Dacă sunt trimişi în judecată, se termină mandatul înaintea procesului.

Iar între timp pot transforma, după modelul politicienilor, calitatea de inculpat în titlu de glorie şi exerciţiu de iconografie personală. Burleanu poate ţine o conferinţă de presă, în care să clameze că e persecutat de statul pieziş cu fotbalul. Şi că, din pricina anchetelor procurorilor, fotbaliştii se tem să mai dea cu piciorul în minge, aşa cum primarii se tem să semneze. Sau, dacă se îngroaşă termenele, Burleanu poate organiza pe Maior Coravu un miting în galben sau ce alte culori ale curcubeului mai poartă „naţionala”. Să cheme toţi votanţii lui din teritoriu, din fotbalul mic şi microscopic. Să dea vina pe uşoara moştenire lăsată de Naşu’, nici n-a avut ce prejudicia pe la Federaţie, de aia s-a înfipt în bani europeni. Şi să-i informeze că se simte abuzat. Nu doar el, ci şi jucătorii, cărora li se pun microfoane în faţă imediat ce ies de pe teren. Suspectă chestiune. De câte ori poate asculta cineva „Importante sunt cele trei puncte”, fără să aibă un motiv ascuns?

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Silviu (1 comentarii)  •  21 iunie 2018, 9:55

Daca nu stii legislatie, nu mai scrie tampenii ca esti pe langa subiect. FRF va raspunde in frunte cu conducerea de securisti indiferent de modificarile legislative. Documenteaza-te din punct de vedere legislativ si apoi scrie un articol cu privire la activitatea DNA. Nu mai spun ca informarea populatiei este una, dar justitia se face de judecatori, intrucat sunt singurii care stabilesc nevinovatia sau vinovatia.

ionu (3 comentarii)  •  21 iunie 2018, 9:56

Cautati procesul finantare ilegala ASA si numarati cati avocati ai alora au contracte anterioare prin primaria tgm. Asa poti baga un pro-bono pentru generosi.

ionu (1 comentarii)  •  21 iunie 2018, 9:57

Cautati procesul finantare ilegala ASA si numarati cati avocati ai alora au contracte anterioare prin primaria tgm. Asa poti baga un pro-bono pentru generosi.

Crimson Veritas (55 comentarii)  •  21 iunie 2018, 10:43

'Justitia este teoria legala sau filosofica prin care se administreaza corectitudinea.' Sunteti evident la nivelul ... in care confundati ... o Activitate Complexa si Pragmatica... cu o Institutie ... si nu orice institutie ... ci una din Epoca lui Stalin ... care chiar este 'Stat in Stat' ... si vaneaza cetateni cu impunitate, cum nu se mai intampla in nici o tara UE. La nivelul acesta ... rudimentar de gandire ... la care se afla ... asa-zisa miscare #rezist ... care indiferent de calificarile profesionale ... reprezinta recipientul unei educatii civice si jurdice ... sub-precare ... este si imposibil de explicat cu succes ... ca nu poate exista Justitie si Lupta Anti-Coruptie (ex) ... in acelasi timp ... in acelasi Sistem (aka Sistemul Juridic) ... pentru ca sunt concepte antitetice .. iar 'Sistemul = Ansamblu de elemente (principii, reguli, forțt etc.) dependente intre ele și formand un intreg organizat, care pune ordine intr-un domeniu de gandire teoretica, reglementeaza clasificarea materialului intr-un domeniu de stiinte ale naturii sau face ca o activitate practica sa funcționeze potrivit scopului urmarit' ...:))

Alex One (132 comentarii)  •  21 iunie 2018, 11:28

Lipseste Firea ! Maine ?

Tudor (27 comentarii)  •  21 iunie 2018, 11:29

„Jean Paul sartre stătea la poarta unei uzine încercînd să-i agite pe muncitori, să-i răscoale, împotriva guvernului. J. Chaban-Delmas: „vrea să-l arestez, să-l fac erou național, dar nu-i fac plăcerea...”.”Pe Burleanu vor încerca să-l facă „erou național”; acuzare de ceva găinărie, scos în justiție basma-curată.

Maxentiu (41 comentarii)  •  21 iunie 2018, 11:40

Multumim ca ne mai tineti la curent cu ce mai face DNA-ul. Uite-asa, in timp ce resursele de "luptatori anti-coruptie" sint mobilizate sa verifice daca niste hirtii au fost plimbate corespunzator dintr-un registru FRF in altul, dosarele gen "Microsoft" se prescriu in liniste. Frumos, elegant...

Drago (1 comentarii)  •  21 iunie 2018, 13:06

Mult laudatele dosare mentionate in articolul de mai sus (Valiza, Transferurilor...) au distrus fotbalul romanesc (oamenii potenti care puteau sustine echipe de fotbal au ajuns la mititica, echipele de traditie s-au desfiintat sau se bat in play out etc.).N-ati mai alvazut UEFAntastici de atunci. Stiu ca lumea va sari in sus dar in alte tari unde justitia este justitie Agnelli, Berlusconi, Messi, Ronaldo (cu prejudicii cat toate dos.DNA la un loc)au platit ceea ce le se imputa si nu au facut o zi de parnaie ca sa nu le distrugi afacerile, echipele de fotbal, carierele etc. Iar intr-un caz absolut similar cu dos.Transferurilor, H.Redknapp si presedintele lui Portsmouth au fost achitati in Anglia...Asa ca scutiti-ma cu laudatio DNA.

Fane (104 comentarii)  •  21 iunie 2018, 14:55

Toti o apa si un pamant.Si jurnalistilor cand l-i se pune pata pe cineva....pac la Rasboiu'.Ai n-ai dreptate,da-i la gioale.De ce nu ma mira?Si ei sunt de aici,de pe meleaguri mioritice,unde autodistrugerea este sport national. La asa ceva avem sanse sa fim campioni mondiali.

stefan (18 comentarii)  •  21 iunie 2018, 18:20

***, ***, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Miriam (2 comentarii)  •  22 iunie 2018, 3:15

Ce articol de ***!Vai de capul tau,iar te-a pus stapanul sa musti din Burleanu!Ala are obsesii de om batran,tu ce ai?!Ca ce n-ai...vede toata lumea!Si intelege si de ce!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasco (317 comentarii)  •  22 iunie 2018, 7:49

@Fane ,corect! Maria,un articol foarte bun,atinge multe ,chiar si din politica.Mi se pare suspecta atitudinea continua contra Burleanu aunora care clameaza ca le pasa de fotbal.Gasca autointitulata "generatia de aur" lucreaza continuu,de fapt lucreaza la sabotarea fotbalului ,desi clameaza altceva.Am ajuns,dupa ce-i iubisem ca fotbalisti,sa nu-i mai suport deloc.Caractere mici si veninoase,intriganti si corupti.Unii dintre ei au tupeul s-o faca pe eroii martiri dupa ce au fost condamnati de justitie si s-au facut de ras in calitatea de "scriitori".Pfff,pe mana astora fotbalul a fost si iata unde a ajuns.Burlenu incearca ceva,dar nu va reusi daca va fi sabotat si din interior si mediatic.Dar ,ca si in cazul politicii,al padurilor, al tuturor resurselor distruse,pierdute ,dupa noi potopul!Important e Gica Popescu,doar"a facut atatea pentru fotbalul romanesc."...Daca avea simtul raspunderii si al rusinii ,intra in pamant dupa dezastrul cu Slovenia!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  22 iunie 2018, 10:08

Plevusca, da, chiar tu spui, dar ce sa faca DNA daca primeste sesizari ? FRF mai e si pe sticla pentru toti prostii, care sint - matematic vazut - majoritatea. In reflector e si baiatul - vopsit fara jena securist - ala sarman si educat care le-a stricat nasilor si psd-istilor a doua oara socotelile. Insinuezi si ca ar fi diversiune. Clara ca lumina zilei. Daca nu ma lasi pe mine sa spun cine sint bunurile Nationale ca fratii Iacov - unul Napoleon - atunci spune tu ! Mai vorbim peste 5 ani cind o sa vedem cine puna mina pe Transelectrica & Co daca infractorii care au pus mina pe judete intregi si secretarele lor promovate de sub birouri reusesc sa puna mina si pe Justitie ! O fi si o FRF paralela ? Cine a inceput manevra cu Statul Paralel ? Colonelul Dragomir e Mitica ? E postas ori din SRI ? Ce-a mai "interceptat", prin cine si pe cine ? Nu familia lui Kövesi ? Asa de capul lui ? Singurul argument pentru care nu si-ar bate sssri capul cu omul lor e ca e prost de moare, un mort care umbla nestingherit pe la Antene. Cine la chemat pe Il Lupe, impostorul mondial, unde e consilier infractorul G Popescu ? Unde si ce a lucrat inainte de 89 bonomul de la Viitorul, unde-i lucreaza fiul, unde mai "ajuta" si azi si care sint oamenii de "afaceri" cu care lucreaza. Chiar nu faci nici o legatura ? Ori esti plevusca si o sa ramii mamaliga ? Asaltul baronilor si impostorilor asupra Justitiei este total, fara menajamente ! Da am cerut ieri o sentinta - ar fi si dreptul tau - care sa mai stopeze din elanul infractorilor ! Care e problema ? ------------------- In schimb vad ca apar toate timpeniile, ca DNA si Justitia ar fi incompatibile, timpenii fie frumos ambalate fie jigniri clare aduse la adresa ta. Si nu le poti raspunde. Becali se lauda ca Firea i-a dat Stadion iar MM ne explica superior ce-i un chirias. Va dati seama unde am ajuns ? La CM joaca tot MM si ti Dica razind superiori de Messi. Am mai spus-o, astora poti sa-l aduci si pe Messi ca-l trimit in tribuna sa sparga seminte alaturi de alti jucatori ai anului. Romania nu e la CM dar e pe locul unu in toate statisticile privind copiii, needucati, morti, flaminzi, etc totul negativ ... dar psd nu avea destule secretare care sa stea incognito sub birouri si ce mare brinza a facut ? ... ca doar a transferat citeva care trebuiau sa se ocupe de copiii saraci nu de bula lor, ..., locul unu la scoli fara unitati sanitare, fara norme de functionare isu - pissu, ... alesii poporului lor se trateaza doar in strainatate, poporul care nu mai e al lor emigreaza de parca ar fi razboi ca in Siria, ..., drumuri isi face DrAgnea numai ca sa nu se zgiltiie el, ... tot judetul Sau construieste pentru el si amantele lui, chiar si pensionari vecini fara venit ii construiesc blocuri in zone de 1000 EUR/m² din Bucuresti, dar Telermanul nu are nevoie de nici o librarie. Ca automate de tigari sint, unde pot psd-istii sa-si trimita copiii sa le cumpere tigari. La ce ? In paiata Victoriei e bruscat de jandarmii unei secretare un academician de 101 ani. Chiar asa, moartea il cauta acasa iar el protesta in piata ! Iar vinovat e DNA ? Ramineti mamaligi. Daca protestezi esti fascista, ca cica asa a inceput si fascismul. Esti fascista Maria Plevuscaiesi ?

Comentează