Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cu cine ţinem la Mondial

Să nu fim trişti că lipsesc ai noştri. Să fim mândri că la Mondialul 2018 se joacă fotbal, un sport european, nu ruletă rusească

Permalink to Cu cine ţinem la Mondial
luni, 18 iunie 2018, 10:24

Egiptenii, iranienii, marocanii, australienii sunt la Mondial, purtaţi de ambiţia nou-venitului în club. Iar noi suntem, vorba aia, vechi. Acum 88 de ani, pe 21 iunie, ne-am îmbarcat pe Conte Verde, din Genova. Trofeul Jules Rimet era şi el la bord, am traversat Atlanticul şi am jucat la prima ediţie a Mondialului, Uruguay, 1930. Erau doar 13 echipe la start. Lotul României fusese stabilit de Carol al II-lea, „primul agricultor”, dar şi primul selecţioner al ţării.

În „naţională” erau numai amatori şi, ca să-i convingă să plece, Regele i-a asigurat că nu-şi vor pierde locurile de muncă, până se întorc. Aşa se amesteca pe atunci politicul în sport. Călătoria până la Montevideo a ţinut trei săptămâni. Acum ţine mai puţin de o zi, 20 de ore. Bine că au progresat mijloacele de transport! Altfel, judecând după durata carierelor din fotbalul de azi, plecai la Mondial talent şi te întorceai antrenor.

Continent bătrân, dar popular
Vremurile fotbalului romantic odată consumate, ne-am dat la o parte. Ne-am adus contribuţia, atâta câtă a fost, la gloria acestui sport, ne-am epuizat entuziasmul după ultimele prezenţe la turnee finale-, vanităţile le-am epuizat încă din preliminarii. Să-i lăsăm şi pe alţii, să arate ce au de arătat.

Dacă ne răneşte în mândria noastră de români golul lui Poulsen, fostul nostru coleg de grupă, din Peru – Danemarca, 0-1, să ne concentrăm asupra cetăţeniei noastre europene. Democraţia şi fotbalul sunt, ambele, produse ale Bătrânului Continent. Şi dacă primul încă n-a fost recepţionat unanim, în ciuda strădaniilor, fiind la stadiul de ideal chiar şi în Europa, în zonele limitrofe buricului, fotbalul a prins sau e pe cale să prindă aproape peste tot. Cupa Mondială nu e doar o afacere bănoasă pentru o asociaţie din Elveţia şi nişte multinaţionale. Este o dovadă a forţei unui continent dat dispărut de unii strategi planetari şi frământat de viziuni secesioniste.

O lună anormală pentru Rusia
Un campionat de fotbal la care saudiţii şi japonezii stau cu mâna pe sus ca tocilarii face cât o mie de poze cu Merkel certându-l pe elevul Trump, loaza clasei G7. Nu mai vorbim despre faptul că Rusia a cheltuit 11 miliarde de dolari pentru a organiza un turneu pe care n-o să-l câştige. Şi tot Rusia l-a eliberat pe liderul opoziţei, Alexei Navalnîi, în ziua deschiderii Mondialului. O să-l bage la loc, după finală, dar gestul contează. „Totul va reveni la normal”, a comentat, la ieşire, oponentul lui Putin. A povestit că au fost vopsite celulele, au fost instalate vase de toaletă, pentru ca ţara gazdă „să le lase o bună impresie huliganilor englezi” care, eventual, vor fi arestaţi pe durata turneului final.

Timp de o lună, Rusia va mima, aşadar, drepturile omului. Dacă i-am găsi ceva de organizat pentru celelalte 11 luni, am trăi cu toţii mai liniştiţi. Turneul final e un prilej de propagandă pentru Kremlin, s-a vociferat în jurul alegerii FIFA. Curios mod de a te promova, afişând, temporar, e drept, valorile altora, valori pe care le negi în restul timpului.

Visul european
La fel, şeicii, care nu-şi bat capul cu alegerile libere, vor să fie văzuţi şi ei pe stadioanele Mondialului. Fiecare echipă occidentală pe care o cumpără petrodolarii nu reprezintă teren cucerit, ci tribut cultural, achitat benevol. Fotbalul e fotbal, indiferent cum e finanţat. Şi, prin virtutea industriei, nu mai e doar un sport inventat şi dezvoltat în Europa. E părticica de vis european la care râvnesc şi australienii, şi mexicanii, şi nigerienii, şi costaricanii, şi coreenii. Chiar şi americanii, din când în când.

Să nu fim din cale-afară de supăraţi că „tricolorii” nu sunt acolo, pe stadioanele nichelate frumos ale ruşilor. Mai degrabă ar trebui să ne simţim flataţi că ursul şi-a pus smoching, în cinstea oaspeţilor din lumea civlizată, cum ar fi huliganii. La primul Mondial, din 1930, disputat în mare parte pe un singur stadion, şi ăla neterminat, nu s-au ţinut preliminarii. Echipele s-au înscris şi atât. Doar patru formaţii de pe Bătrânul Continent s-au încumetat în voiajul peste Ocean: Franţa, Iugoslavia, Belgia şi România.

De aceea am început, de fapt, să mergem la Mondial. Nu pentru a reprezenta ţara, ci pentru a reprezenta, de bine, de rău, Europa. Aşa că avem cu cine ţine.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

gabriel (1 comentarii)  •  18 iunie 2018, 11:06

in iunie 1930, Carol al II lea, de abia revenea in secret, in tara, dupa ce renuntase initial, la tron..cand a avut timp sa faca echipa pentru Uruguay 1930 ?????

vasco (317 comentarii)  •  18 iunie 2018, 14:05

@gabriel,cam de cat timp crezi ca ar fi avut nevoie?Chiar te preocupa chestia asta? Maria Andries,chiar te preocupa chestia cu drepturile omului din Rusia?Interesant,daca nu ati gasit nimic de obiectat la organizare,stadioane,atmosfera,etc...va luati de drepturile omului...Daca nu era Rusia organizatoare...Pe mine,in locul tau m-ar preocupa "calitatea" comentariilor colegilor tai,jurnalisti si ei,de la TVR ...Praf!Se vede ca sunt toti angajati pe pile.Drepturile omului din Rusia ne afecteaza mai putin....

JFM (155 comentarii)  •  18 iunie 2018, 14:43

Nu stiu daca sa ma bucur ca nu traiesc in Rusia. OK, drepturile omului dar noi aici ce drepturi mai avem cand o clica de profitori in frunte cu Dragnea, Tariceanu si Firea dupa ce au fost alesi sa faca cate ceva pt binele public s-au pus cu burta pe facut legi pentru ei ? Legile le fac pentru ei, Constitutia o mutileaza dupa cum vor, propagannda slinoasa e seara de seara la datorie tot pentru ei, economia e deja acaparata, banul public nu le mai ajunge desi nu se vede deloc ca ar face ceva pt populatie samd Asa ca stau si ma intreb de ce m-as intrista din cauza rusilor anti-sistem cand eu si alte milioane suntem calcati de susii de aici. Macar aia traiesc bine, au o economie, au resurse, au orase civilizate, s-au occidentalizat nu s-au manelizat... Sunt mult peste noi. Daca e sa ma intrebati la fotbal... o sa tin cu Belgia, eu tind sa cred ca tot de la Bruxelles ne va veni salvarea desi se pare ca i-am ingrozit si pe aia la destul de multe capitole sub pretextrul ca suntem liberi sa luam ce decizii vrem la noi aici inclusiv pe acelea care contravin intelegerilor facute pentru aderare. Am promis ca vom fi parte din familia euro-atlantica si dupa un timp ne-am incalcat cuvantul cu mandrie proletara, am redevenit ghiolbanasii mioritici de traditie. Vai de noi.

mda (15 comentarii)  •  18 iunie 2018, 14:58

@vasco "Drepturile omului din Rusia ne afecteaza mai putin..." Cata vreme Rusia afecteaza politica si societatea romaneasca - si nu intr-un sens pozitiv - ce se intampla in Rusia e de interes pentru noi. De mult mai mare interes decat organizarea, stadioanele si atmosfera de la cupa mondiala, cata vreme noi nu participam, nici cu echipa, nici cu (prea multi) spectatori.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  18 iunie 2018, 18:49

...Tinem cu ...Polonia...

sundance kid (63 comentarii)  •  19 iunie 2018, 0:43

Romanii din Romania o sa tina cu fotbalul frumos . Noi vestitii stramutati o sa tinem cu marile puteri industriale . Anglia, Franta, Germania etc .

stefan (18 comentarii)  •  19 iunie 2018, 6:29

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jos_cenzura (20 comentarii)  •  19 iunie 2018, 7:54

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Unu oarecare (15 comentarii)  •  19 iunie 2018, 16:14

De unde ai scos-o pe asta ca a facut Carol selectia? Nu de alta, dar eu am citit despre aventura Nationalei la acel CM. Cat de credibila e sursa pe care o ai? Cred ca Regele avea cu totul alte probleme in 1930...

jos_cenzura (20 comentarii)  •  20 iunie 2018, 1:40

Incredibil cum mi-ati cenzurat tot comentariul pentru ca indemnam sa tinem cu echipe din America (precum Peru) in loc de echipe europene. Nu am folosit niciun cuvant aiurea, probabil ca cineva s-a simtit lezat ca am promovat mentalitatea americana (fotbalul ca pasiune si placere, oportunitati pentru oricine sa avanseze) si nu pe cea europeana (fotbalul ca un chin, sau in cel mai bun caz o afacere, mentalitati rigide si fetisizarea unui guvern atotputernic unde omul trebuie sa ceara voie ca sa miste). Nu v-am crezut atat de josnici incat sa cenzurati un astfel de comentariu.

jos_cenzura (20 comentarii)  •  20 iunie 2018, 1:44

Ar fi foarte frumos sa ne explicati regulile comunitatii si de ce cenzurati un mesaj foarte politicos ca fiind intolerant. Am exaltat fotbalul american si multe mentalitati americane (un nou inceput in lumea noua) dar asta nu inseamna ca nu sunt tolerant fata de europeni sau de fotbalul european (pai, va citesc gazeta! ma uitam pana si la meciurle Botosani-ului! mai tolerant decat atata cum pot sa fiu???)... am si eu preferinte, si va rog sa ma iertati daca prefer un Ronaldinho care zambeste in fata unui Chicpiu darz care se concentreaza sa respecte indicatiile tehnico-tactice.

vasco (317 comentarii)  •  20 iunie 2018, 11:34

@mda,iti doresc succes in interesul si preocuparile tale pentru situatia drepturilor omului din Rusia.Cred ca Putin si ai lui au inceput sa aiba emotii...:))))

vlad (3 comentarii)  •  20 iunie 2018, 11:43

Este un mit urban ca MSR Carol al II-lea ar fi facut lotul nationalei, in realitate nu prea il interesa fotbalul, fiind prezent decat la foarte putine meciuri si alea mai degraba din obligatii protocolare. Pe el l-a interesat mai mult imaginea creata de acel eveniment si asta e motivul pentru care s-a implicat in organizare.

vasco (317 comentarii)  •  20 iunie 2018, 13:38

@vlad,..."fiind prezent decat...."

Comentează