Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cu ce trag clopotele, Klopp? Cu mănuşi

În finala UCL, s-au duelat capul lui Zidane şi creierul lui Klopp

Permalink to Cu ce trag clopotele, Klopp? Cu mănuşi
duminică, 27 mai 2018, 5:22

„Bineînţeles că vom fi alături de el”, a spus Jurgen Klopp, despre portarul dandana Loris Karius. Bineînţeles că antrenorii şi finanţatorii din Liga 1 ar fi reacţionat într-un stil mai călduros, chiar entuziast după gafele goalkeeper-ului neamţ.

Nu numai că ar fi fost alături de el, ar fi fost cu picioarele pe el, dansând sârba în căruţă, hora unirii şi „pinguinul”, cu strigături: „Ştiu cine, ştiu cât, ştiu unde!”. Doar Vasile Geambazi ar fi păstrat o detaşare glacială, atrăgându-i cunoscător atenţia lui Karius că meseria de fotbalist „este o meserie bazată pe rezultate”, spre deosebire de restul meseriilor.

Cincizeci la sută expiraţie

Antrenorul lui Liverpool a tratat cazul ţapului ispăşitor cu maximă indulgenţă. Îşi pusese gaj toată inteligenţa tactică pentru acest portar, în care crede, din motive care urmează a fi elucidate sau nu. „Dacă Loris Karius nu era un portar bun, aş fi fost cel mai mare idiot din istoria fotbalului”, estima tehnicianul înaintea meciului de la Kiev. Până la urmă, iată, greşeala care a decis finala i-a aparţinut lui Klopp, nu lui Karius. Greşeală omenească, nu de sistem, pentru că numai pentru astfel de greşeli rămâne loc, la acest nivel.

În Liga 1, abia peste douăzeci-treizeci de pase aiurea fac diferenţa, un kilogram de ciocolată în plus la desert sau o noapte de melomanie nu se simt pe teren sau pe tabelă. 20 de grame de suflet, cum suna titlul unui film, sau 20 de grame de gel înclină la fel cântarul.

În dimensiunea UCL, însă, totul intră în joc, astfel încât victoria devine doar o chestiune de soartă. Soarta lui Jurgen Klopp se pare că e aceea de a inventa şi reinventa echipe. Meseria lui nu e bazată, conformist, pe colecţionat trofee.

La Liverpool a demonstrat o teoremă: „cormoranii” ştiu să zboare. Iar cu Loris Karius în poartă, în finala stelară, a testat o ipoteză: în anumite condiţii de presiune şi de orgoliu, deşteptăciunea tactică nu se deosebeşte radical de inspiraţia la pariuri. 

Sclipitorul Florentino

Spectacolul acestei finale a UCL a stat în prăbuşirea arhitecturii cutezătoare ieşite din planşa lui Klopp. S-a prăbuşit dintr-o cauză ridicolă, ca un zgârie-nori care se dărâmă pentru că a visat că s-a aşezat o muscă pe el. Întrebarea era unde se opreşte parada lui Klopp, nu de câte cupe are nevoie Zidane pentru a-şi cumpăra un perete nou.

Francezul a cucerit a treia Ligă consecutivă. „Din păcate pentru mine, cred că e sclipitor, aşa cum a fost ca şi jucător”, l-a lăudat Klopp. Zidane antrenorul este, de fapt, un alt produs de marketing al Realului. Ceea ce sclipeşte acolo e ambalajul dichisit de geniul financiar al lui Florentino Perez, şeful spiritual al Realului comercial.

Contribuţia lui Zidane la jocul echipei nu diferă esenţial de contribuţia lui Del Bosque. E patriarhul de pe banca „galacticilor”, doar că e un patriarh mai energic, care uzează de argumente recente ca să guverneze poporul de superstaruri. Finala a dovedit, de altfel, că eminenţa cenuşie, chiar vineţie a madrilenilor nu e ZZ, ci Sergio Ramos.

Reumatism şi romantism în ghete

Zidane înţelege jocul cu vârful piciorului, cu glezna, cu meniscul, cu cotul, cu capul conectat la figura adversarului. Să stai pe margine şi să antrenezi după ce ai fost cine-ai fost ca jucător seamănă probabil cu un fel de reumatism. Pe când Klopp, doctor în sport, înţelege jocul cu vârful frunţii. „Metoada” lui Zidane e intuitivă, a lui Klopp e ştiinţifică. Pentru ştiinţă, vorba unui faimos pedagog, trebuie să avem „cea mai profundă moderaţiune”.

Judecând după mersul finalei, s-ar spune că Zidane a avut o sclipire când l-a folosit pe capriciosul Bale. I-a sclipit mintea cea de pe urmă. Uitându-te la marcatori, nu la portari, scorul pare absolut firesc. Benzema şi Bale, de-o parte, Sadio Mane, pe de alta. Benzema a fost descoperit de un mic club din Lyon. Iar Bale n-a fost descoperit încă de nimeni, cu atât mai puţin de Zidane.

Pe când Sadio Mane a fost alegerea îndelung cântărită a lui Klopp. A vrut să-l ia pe Mario Goetze, până la urmă s-a mulţumit cu atacantul senegalez de la Southhampton. 40 de milioane de euro preţ, de şapte ori mai ieftin decât CR7. Aşa e întreg lotul lui Liverpool. În comparaţie cu galaxia Realului, pare o centură de asteroizi.

Cariera lui Mane s-a aflat la o răspântâie o singură dată, în copilărie, când, povestea într-un interviu, mai-mai n-a fost lăsat să intre la o preselecţie. Avea nişte ghete scorţoase, rupte, grele, „poţi tu să joci cu aşa ceva în picioare?”, l-au întrebat scouterii. A jucat şi l-au selectat.

Şi acum a dat gol în finala Ligii. Dacă la Kiev Mane n-ar fi purtat nişte ghete mai bune decât atunci, dacă n-ar fi fost poreclit de mic Ronaldinho şi dacă Loris Karius n-ar fi purtat aceleaşi mănuşi, Klopp ar fi fost cel mai mare profet din istoria fotbalului.

 

Comentarii (31)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  27 mai 2018, 17:56

Daca, prin absurd, Karius facea parte din actualul Guvern ori din actuala Primarie a Bucurestiului, luat la intrebari incomode la conferinta de presa ar fi raspuns foarte ofuscat ca "Doar cine nu munceste nu greseste" "Tot în ăia de muncește se dă " si in final, apoteotic ar fi spus "sa treaca Benzema sa apere poarta lui Liverpool de acum incolo, daca e atat de smecher" !!!

Cosmin (1 comentarii)  •  27 mai 2018, 18:00

Scuze? Ati urmarit cumva meciul de aseara? Bale nu a fost titular in primul rand, si in al doilea rand marcatori au fost Benzema si Bale, nicidecum Ronaldo...

tumbler (7 comentarii)  •  27 mai 2018, 18:17

Rezultatul de aseara n-a fost decat suma unor ghinioane cu care o echipa nu se poate intalni de prea multe ori.Mai rau pentru Liverpool este ca asta i s-a intamplat tocmai intr-o finala de UCL.Dincolo de ghinioane,Realul era de batut aseara fiindca n-a impresionat prin nimic,pana si pe cotonogarul Ramos il stie toata lumea de-o vesnicie.Iar pentru Bale a fost ca si cum ar fi castigat la 6/49,adica nu te intalnesti de doua ori in viata cu asa pleasca.Despre Real,in afara faptului ca tot aduna trofeu dupa trofeu intru satisfactia sedusilor iremediabil de marketing si publicitate,nu arata defel ca o mare campioana care seduce oriunde si oricand.Cand ai un asa noroc chior precum aseara iar doua tururi mai inainte(cu Juventus si Bayern) te ajuta arbitrii sa treci strada ,e semn ca oricand e loc de mai rau,de mai bine nu are de unde.

katzavenku (3 comentarii)  •  27 mai 2018, 18:22

Maria, in caz ca te referi la marcatorii din finala, aia erau Benzema si Bale, nu "Ronaldo si Bale". Sau, poate, Karius si Bale...

fakinlol (5 comentarii)  •  27 mai 2018, 18:28

praf articolul asta

Canadianul (2 comentarii)  •  27 mai 2018, 18:34

Va rog nu va certati cu ea ..saraca atit poate si stie ...doar e gazetarita care inca nici acum nu stie diferenta dintre Steaua si FC fcsb

Carol K (309 comentarii)  •  27 mai 2018, 18:54

Cu doua minute inainte de primul gol Ramos i-a dat un cot in tampla lui Karius. Desigur "involuntar", daca spui ca Ramos e un killer mizerabil esti acuzat ca nu ai habar de fotbal.

Gogu (1 comentarii)  •  27 mai 2018, 19:18

Nu mai ridicați în slăvi o echipă ținută în brațe de UEFA și ajutată mereu și mereu de arbitri. Au distrus noțiunea de fair-play. Cate mai este plăcerea de a urmări niște echipe care târăsc prin mocirlă tot ce înseamnă plăcerea de a urmări un meci de footbal. Nu stiu de ce, dar am impresia că pariurile sportive distrug totul în calea lor.

Adrian Craciunescu (1 comentarii)  •  27 mai 2018, 19:23

Fata mea, du-te la polo pe iarba..ce Ronaldo marcator visezi? Ce Gareth Bale titular? Eu te cred ca-s baieti frumosi, dar ai dat-o de gard urat. Acu,sincer, citesc gsp-ul de vreo 15 ani..dar asemenea ineptii ca ale tale mi-e greu sa gasesc in arhiva. Ia un Piramidon, culca-te si maine dimineata poate ai mintea mai limpede...

dan (26 comentarii)  •  27 mai 2018, 20:07

Greseala lui Klopp ! Intr-un meci cu un "monstru" ca Real tu sa joci cu pustiul ala in poarta ??? Unde i-a fost capul antrenorului german ???

JFM (155 comentarii)  •  27 mai 2018, 20:48

Dan, cu el a mers in majoritatea etapelor superioare din UCL, cu el a mers in campionat unde a aparat bine. Cum sa mearga cu rezerva lui care n-a mai prins un meci de luni de zile. El a gresit cande l-a adus, aia da. Se vedea la inceput ca nu are clasa, ca e speriat, confuz. Liverpool putea sa-si aduca uin portar beton dar nenorocirea a fost ca a inceput sa apere asta bine.

itu52 (15 comentarii)  •  27 mai 2018, 21:12

Sportul are totdeauna învinși și câștigători. Învinșii din finală au fost până ieri învingători constanți, timp de un an de zile, câștigând inimile și stima miilor de susținători. Cum pot să dispară toate după un eșec? Cum poți trece în extrema violenței, după o dispută, care din păcate dă o singură câștigătoare. Asta se întâmplă acum cu nefericitul portar când este amenințat cu moartea pe rețelele de socializare de sute de ”fani” Liverpool. ”să-ți moară familia de cancer”, ”o să-ți omor fetița”, mesaje tembele adresate de oameni cu deviații mentale, ce nu-și pot stăpâni pornirile animalice.

curly (1 comentarii)  •  27 mai 2018, 21:55

@ Maria Andrieş - în afară de faptul că, as usual, articolele tale sunt prea criptice pt mine (nu prind poanta, cum ar veni), de zis că erau 21 grame la Inarritu https://m.imdb.com/title/tt0315733/?ref=m_nv_sr_4

ADRIAN P. (11 comentarii)  •  27 mai 2018, 22:15

Maria Andries nu spune nicaieri ca a marcat Ronaldo ci Benzema si Bale. NU inteleg de ce va legati de ea.

stefan 2 (2 comentarii)  •  27 mai 2018, 22:18

articolul slab! mi-au placut interventiile lui tumbler, carol, gogu,itu52, felicitari!

bogdan (17 comentarii)  •  27 mai 2018, 22:55

Fato, lasa-te ca esti praf. Nu stii fotbal nici cit masa mea din bucatarie.

tolic (1 comentarii)  •  28 mai 2018, 0:28

Real e Real cea mai buna echipa din lume restul e ...poveste

NR (3 comentarii)  •  28 mai 2018, 0:28

Bună seara domna Andrieș. Foarte inspirat articolul și ca să-mi exprim aprecierea, știind că vă plac zburătoarele (aveți o vrăbiuță pe undeva ☺) va prezint cuplul de lebede care își află cuibul în apropiere domiciliului nostru. Așa aflăm că a sosit primăvară, de 14 ani https://imgur.com/a/rBXI3pU .:)

Sportiv (7 comentarii)  •  28 mai 2018, 1:38

duduia duduie : "În dimensiunea UCL, însă, totul intră în joc, astfel încât victoria devine doar o chestiune de soartă." totul intra in joc dar e chestiune de soarta :))))) Bre, duduie rau in capul tau. PS: habar nu ai cum e cu melomania sau kg de ciocolata la sportivi. Probabil stii cum e cu Zidane...l-ai controlat la amabalajul dichisit....

Razvan (1 comentarii)  •  28 mai 2018, 7:32

@ADRIAN P. : Nu esti prea destept, asa-i? Asa a fost scris prima oara, dupa aceea a corectat... Gandeste si tu putin ;)

durden (209 comentarii)  •  28 mai 2018, 7:50

In primul rand, filmul se numeste 21 de grame. In al doilea rand, mane nu a fost luat pt ca nu au putut sa il ia pe goetze. Nu stiu de unde ai scos-o p-asta, dar nici macar nu joaca pe aceeasi pozitie, realizezi nu? Klopp a vrut sa il ia inca de cand antrena BVB si mane era la austrieci. Deci da, stiintific cum zici tu. Sper doar k restul articolelor tale sunt mai bine documentate

victor L (165 comentarii)  •  28 mai 2018, 8:49

Eu sosesc mai tirziu la festin, nu stiam ca a fost asa bogat daca nu citeam comentariile, dar mi-a ramas si mie ceva, Sadio Mane: "40 de milioane de euro preţ, de şapte ori mai ieftin decât CR7". Adica 90 de milioane este de 7 ori mai mare decit 40 de milioane :P

Tyn (3 comentarii)  •  28 mai 2018, 12:40

tumbler.....bravo domnule, felicitari, mai bine de atat nu se putea spune !!!!! recomand articolul lui buzarin, am comentat acolo dar m a cenzurat ! Transmit pe aceasta cale ca nu mi retrag cuvintele spuse lui buzarin. "Cand ai un asa noroc chior precum aseara iar doua tururi mai inainte(cu Juventus si Bayern) te ajuta arbitrii sa treci strada ,e semn ca oricand e loc de mai rau,de mai bine nu are de unde." GENIAL tumbler

joenegut (2 comentarii)  •  28 mai 2018, 14:31

@ tumbler miroşi a ofticos barcelonofil

andrei (1 comentarii)  •  28 mai 2018, 16:17

Admirabil corul de "lebede" din presa "sportiva" cu referire la individul de sorginte CRO-MAGNON-eza purtind numele de scena sergio ramos (sic). Procedeul aplicat de el asupra lui Salah este din tehnicile kansetzu-waza (pour les conaisseurs) si n-are nicio treaba cu balonul rotund. Daca pigmeul de arbitru n-a avut "cojones" sa-l plesneasca pe mitocan cu un "rosu", nu vad de ce "presarii sportivi" nu vor sa vada ce era de vazut.Si, eventual, sa comenteze in consecinta. Ca doar n-o fi ajuns laba lunga a lu'nea Florentino pina aici... Cu un Salah valid, ZZ si-ar roade si acum unghiile.. de la picioare.

mg (87 comentarii)  •  28 mai 2018, 16:40

..3-1 sau axioma restrânsă, dar la obiect(rotund), a fericirii : dacă, 1ºRealul stătea doar în Cristiano, 2ºRamos n-ar fi un cinic şi 3ºBale n-ar fi fost dezgustat, respectiv 1ºKlopp aducea şi el un portar bun nu doar pentru poze, atunci la Liverpool s-ar fi băut berea de fericire. Împătimiţi susţin că inversul acesteia, axioma Reală, a fost demonstrată la Kiev, consacrându-se astfel ca teorema fericirii Reale. Să-i credem deşi nici Lobacevski(nu, nu Lobanovski..) n-a reuşit s-o facă, deşi s-a străduit..

Dan (1 comentarii)  •  29 mai 2018, 0:56

Mărie...mă voi abține să-ți mai citesc scrierile. La un moment dat mi-am zis: uite o muiere care mai are ceva legături cu fotbalul. Sorry, nu le ai. Deci Klopp ar mai fi avut o alternativă de portar dar nu a luat-o in considerare?! Pe cine băgai matale? Nu pe teren, că acolo văz că ai un problem, ***, But I have doubts about that as well. Change your career, this doesn’t make you feel pretty

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valentin (11 comentarii)  •  29 mai 2018, 4:27

Doctori în strategie ZZ+GG+CR7. Dar fotbalul nostru unde este?

Valentin (11 comentarii)  •  29 mai 2018, 4:33

Dat la ficat lui Karius, nu mai știu cum mai spun Nord Coreenii la rupt brațul+piedică. Sper ca Ronaldo să se ducă acolo în Japonia să-și vadă de vinul lui.

Valentin (11 comentarii)  •  29 mai 2018, 4:34

Urâtă finală. Cea mai urâtă.

stefan (18 comentarii)  •  29 mai 2018, 5:33

cu ce scrie editorialiștii gsp, gazeta de [mpachetat obleți, când scrie? cu picioarele, ah ah ah ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează