Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Când sinecura premiază impostura

„Federaţia Română de Arte Marţiale mi-a adus la cunoştinţă problema cu care aceasta se confruntă: imposibilitatea de a participa la Campionatul European de Karate SKDUN, eveniment ce se va desfăşura la Nuremberg (sic!), în Germania, în perioada 1-3 aprilie 2016”.

[…]

Permalink to Când sinecura premiază impostura
vineri, 25 mai 2018, 9:32

„Federaţia Română de Arte Marţiale mi-a adus la cunoştinţă problema cu care aceasta se confruntă: imposibilitatea de a participa la Campionatul European de Karate SKDUN, eveniment ce se va desfăşura la Nuremberg (sic!), în Germania, în perioada 1-3 aprilie 2016”.

Aşa începe o interpelare adresată MTS, în martie 2016, de către deputatul PNL Roberta Anastase. „Problema” era că MTS nu autorizase participarea la această competiţie.

Europeanul pentru pietoni 

Până la urmă, autorizaţia a fost emisă şi delegaţia-mamut de 115 sportivi a pornit spre Nurnberg. Pe 1 aprilie încă se afla pe drum, conform unei intervenţii în direct la o emisiune TV. În fruntea plutonului era Aurel Pătru, preşedintele Federaţiei Mondiale de Karate SKDUN, vicepreşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale, FRAM, şi, nu în ultimul rând, antrenor principal al lotului.

Concursul s-a desfăşurat într-un anonimat absolut, cu tribunele goale, într-o sală de sport închiriată în Nurnberg. Miuţele din curtea şcolii sunt evenimente cu audienţă planetară în comparaţie cu acest campionat pe persoană fizică. Competiţia a fost, previzibil, dominată de români, atât cantitativ, cât şi valoric. Pătru a şi organizat, a şi participat, ca antrenor principal, a fost şi suporter, pentru că a avut rude printre concurenţi. Soţia şi fratele lui sunt antrenori, iar fiica, sportivă.

Marea luptă pentru podium s-a dat cu bulgarii, care au apucat şi ei câteva medalii. Au concurat şi câţiva sârbi, câţiva maghiari. Pe foile de concurs apar şi un belgian, un rus, un ceh, un bielorus. Nu vorbim despre delegaţii naţionale sau despre preliminarii, ci despre un campionat unde eşti direct calificat dacă te înscrii.

O medalie la jumătate de oră

Delegaţia lui Pătru a cucerit un stufos buchet de 108 medalii, într-o zi şi jumătate, cât a durat efectiv concursul. Cam două medalii pe oră, un randament la care alte sporturi nici nu visează. La Europenele sau la Mondialele de gimnastică, se câştigă, de pildă, 42 de medalii în total.

Rezultatele acestui duel româno-bulgar au fost publicate şi pe site-ul Federaţiei de SKDUN din România. Dar pe site-ul Federaţiei Mondiale, skdun.org, „sunt disponibile doar pentru membri”. Miniştrii sportului din România nu le pot vedea. Dar trebuie să le premieze, altfel sunt interpelaţi de guler în Parlament. Forul suprem al SKDUN are sediul în Ungaria, la Eger. Pe lângă rezultate şi numele sportivilor, ţine la secret şi lista cu ţările membre sau cu persoanele din conducere.

La aşa recoltă de aur, argint şi bronz european, MTS nu putea rămâne indiferent. Fără să mai fie nevoie de presiuni din Parlament, ministrul Dunca a aprobat, în noiembrie, premierea cu 395.620 de lei pentru acest European-fantomă.

Cinste lor, cinste şuşelor! 

Domnul Pătru şi compania au perseverat şi au obţinut şi mai multe medalii la Mondialul de SKDUN din Bulgaria, în 2017, şi la CE din Serbia, din acelaşi an. În martie, ministrul Ioana Bran a deblocat cu surle şi trâmbiţe premierile, iar federaţia domnului Pătru a încasat 595.584 de lei, respectiv 629.374 de lei pentru participarea la cele două turnee.

În şase luni, statul român a dat pentru SKDUN în jur 1,7 milioane de lei, aproximativ 350.000 de euro. Şapte federaţii de karate sunt în România. Adică, estimativ, dăm peste 2 milioane de euro pe an, printre altele, şi pentru asemenea şuşe invizibile. 2 milioane de euro, mai mult decât bugetul gimnasticii, al scrimei sau al handbalului.

Suntem celebri peste Dunăre

Ce câştig are contribuabilul din finanţarea acestor sporturi misterioase, care organizează competiţii obscure, cu rezultate confidenţiale? Turneul de după uşă de la Nurnberg a făcut cunoscut numele României cel mult în Bulgaria. Acum ştiu şi ei cu cine se învecinează, că Dunărea-i mare şi se vede tremurat sau cu purici pe celălalt mal.

În toamnă, MTS îşi propusese să schimbe radical criteriile de finanţare a ramurilor sportive. Le-a schimbat, după cum se ştie, pe ici, pe colo, prin punctele superficiale. Actuala conducere a MTS insistă să deconteze orice listă cu rezultate care aselenizează la ghişeu, fără să verifice dacă acele competiţii sau acei sportivi chiar există, dacă nu cumva e vorba despre o tentativă de fraudă de la bugetul de stat. E suficient să te uiţi pe Internet, pe site-ul skdun.org, ca să-ţi pui întrebări. Când e vorba de banul public, MTS se pare că are doar răspunsuri.

Desigur că există şi oameni oneşti în federaţiile de arte marţiale. Dar, tocmai pentru că sunt oneşti, nu vor pretinde de la noi să premiem şi farse cu iz penal.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

victor L (165 comentarii)  •  25 mai 2018, 10:55

Cu scuzele de rigoare, dar nu e nevoie de " (sic!)". Nuremberg ( germană: Nürnberg ). Folositi "(sic!" pentru restul articolului :P

Relu (1 comentarii)  •  25 mai 2018, 12:25

excelent articolul! Mereu m-a uimit numarul mare de competitii 'martiale' E plin facebookul de medalii de toate tablele la competitii din astea din sali de liceu. Cum sunt organizate federatiile astea? Nu sunt si ele sub o umbrela? Care sunt diferentele intre cele cateva zeci de stiluri de arte martiale? orice fenta din falanga schimba incadrarea, sa ia medalii toti:)

Sportiv (7 comentarii)  •  25 mai 2018, 17:08

Duduie, sunteti intr-o mare eroare. Chiar daca ati semnalat diverse aspecte ale organizatiei acestui domn sunteti inca intr-o mare eroare. Comentati niste evenimente fara sa informati cum trebuie. SI bineinteles fara sa intrebati si partile afectate. In loc sa plecati de cum ar trebui sa fie organizata orice structura sportiva si la cum se face participarea la competitii...ramaneti o urechista. Organizatia domnului respectiv care se crede un mare organizator merita mai multa atentie: scandalui plagiatului fratilor Cheles care face parte din FRAM, campionate nationale la varste (intre 8 si 10 ani) unde erau doua serii si implicit 2 campioni nationali la aceeasi varsta si la aceeasi proba, 3 sau 4 locuri 3 (bronz) acordate la un C.N. Gasiti poze pe FB cu aceste podiumuri. Inainte de a vedea daca este sau nu legitim un anumit C.E....ar trebui sa vedeti in primul rand ce face MTS si sa cititi un pic legea. participarea la anumite campionate europene a fost ingreunata tot de modul in care anumiti ministrii considerau ca trebuie sa acorde finantari. Vorbiti de efecte dar nu vederi cauzele si pe alocuri merele sunt pere. Urechista...Probleme au avut si taekwondo nu doar skdun. BUgetele au fost date dupa criteriile fiecarui ministru. Federatiile cu dopati si suspendati au primit buget...ca deh, trebuie medalie olimpica. La canotaj ce calificari se fac pt C.E., duduie?! DUduie, daca te ingrijoreaza asa mult soarta sporturilor pe intelesul tuturor...fa un efort si afla cate ramuri de sport sunt recunoscute si apoi sa trecem la o organizatie mai mult sau mai putin obscura ca nu are publice datele. MTS are o lista a ramurilor de sport recunoscute in Romania? raspunsul lor va fi...pai vedeti cate federatii sunt si asa aflati si ce ramuri de sport sunt in RO. Doar ca sunt multe ramuri de sport care inca nu au dreptul sa infiinteze o federatie. Sunt federatii care au mai multe ramuri de sport. Sunt federatii care fac CN dar nu au ramura de sport pe proba respectiva. Ia vedeti...gasiti vreu lista publica a ramurilor de sport recunoscute in Romania? Driftul este ramura de sport? de cand? veti gasi campionate nationale la diverse activitati sportive care nu pot fi verificate daca sunt sau nu ramuri de sport. Gargara si mistocareala face toata lumea. Puteti face ceva obiectiv si constructiv? daca tot vreti sa arati lumii impostura...incepeti sa arati ca pleaca de la dvs corectitudinea, de la cum faceti aceste postari. Ce postati dvs este susa si gargara...exact ce pretindeti ca semnalati la altii. Nu este nici reportaj si nici investigatie...Si apropo...SKDUN-ul e abonat la trustul vostru...numai skdun vedem dimineata la emisiuni la fiecare doua saptamani. Razvan si Dani...Diana Munteanu....

Unu oarecare (13 comentarii)  •  25 mai 2018, 19:08

Eu ma tot intreb cum e posibil ca unii cititori sa fie mai bine informati, mai echidistanti si cu stil mai bun in comentarii decat acesti pseudo-jurnalisti gen andries, geambasu sau Ursescu. Primii doi scriu despre lucruri /sporturi la care nu se pricep absolut deloc, nici nu se informeaza cum trebuie si reactioneaza foarte sensibil la critici sau corecturi, mai ales geambi. Ursescu da ca sigur tot felul de zvonuri, "transfera" antrenori, jucatoare care deja au semnat cu luni in urma cu alte echipe. Ramasi in urma de tot. Dar iau la misto pe altii. Caragiale reloaded. :))

stefan (18 comentarii)  •  25 mai 2018, 20:09

n-ai înțeles nimic (la ***, ***!), nu e sinecură, e sinecdocă

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ionu (1 comentarii)  •  25 mai 2018, 20:24

bravo! singura voce curajoasa a GSP si la obiect! Restul e tacere si niste golanasi care sug banii publici din sport.

Mihai (1 comentarii)  •  25 mai 2018, 22:29

Sportivii prezenti in emisiune la Razvan si Dani sunt cei premiati la competitiile amintite in articol. Daca vrei sa afli mai multe, vorbeste cu ei.

Sportiv (7 comentarii)  •  26 mai 2018, 0:31

Poate ar trebui sa o intrebe pe Diana Munteanu daca fiul ei face karate si unde face. S-ar putea sa ii fie de mult ajutor raspunsul...

cn (33 comentarii)  •  26 mai 2018, 1:48

Un sincer bravo autoarei. Faptul ca sar cu gura diversi karatisti aici pe forum confirma ce spune articolul. Eu am lucrat intr-un club de stat si stiu ca uriasa sectie de arte martiale era mereu cea mai premiata, si toti ne intrebam unde e faima planetara sau macar eurpeana a Romaniei in domeniul asta, daca tot avem in vitrine kilograme de medalii. Eu sunt multumit si de faptul ca autoarea abandoneaza mistocareala de licean pe care o practica uzual si scrie la obiect.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  26 mai 2018, 9:57

"frumoasa din Ploieşti" - si desteapta daca tata a fost pus directore la uzinili 1 Mai merge - care s-a prezentat la Miss Univers 1996, cu fraza: "Bună ziua, my name is Roberta Anastase and I'm coming from the country where Danube makes sea delta, Romania" a prezidat şedinţele Camerei Deputaţilor. - adica alta braneanca care ce treaba are ea cu federatiile de lupte si ceva p-acolo ? La Base n-a ajuns ori invers dar un Mister tot PNL-ist din tata in fiu ca Petre Roman putea avea un ochi mai format. Puteam avea azi Miss univers bo Boc - alta realizare nu-i prea realista. -------------------- Puteau inchiria baietii astia intreprinzatori si o sala in capitala, cum care ?, un beci de moll, aia a lui Mitica pentru nunti, botezuri si premieri ale lui Becali - aia pentru care a fost invidioasa fica lui Voiculescu si a platit - dar nu dadea bine. Ce titlu european ar fi ala obtinut in sala Rapid ? Daca ar fi insistat iubitul Oanei Mizil sa faca premierile ? Eu zic sa nu se lase pina nu iau titlurile la Paris - atentie nu Peris ca iar zice Maria sic !. Ca Niciolae Balacioiu deja a anuntat ca el e om serios, ca ei avea Guvern de specialisti, astia nu se uita la bani cind e vorba de Patria lor, iar Pota a fost si el PNL-ist de mic, asa ca cine stie ... daca au junioare frumoase sigur NB si fratii Negoita le va premia specialistii astia personal la Paris.

ilie_cosmin211 (2 comentarii)  •  2 iunie 2018, 23:00

Mai sinecuri si mai prosteala pe faţă decat fac campionii aia europeni de la canotaj, nu face nimeni. Acelasi MTS le-a dat la canotaj premiere de vreo juma' de milion de euro pt un titlu european obtinut cu 4 tari pe categorie. Adica la canotaj competitii cu 4 tari pe categorie sunt super ok dar cele 8 tari pe categorie de la karate sunt de ***?! http://www.worldrowing.com/events/2017-european-rowing-championships/womens-eight/

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad Dracul (1 comentarii)  •  4 iunie 2018, 17:53

@Maria Andries@ tu te auzi ce aiureli spui?! "Concursul s-a desfasurat intr-o sala inchiriata". Pai si unde ar fi trebuit sa se desfasoare?! Toate concursurile din lumea asta se desfasoara in spatii inchiriate. Mai departe esti suparata pe "tribunele goale". Cauta te rog poze de la euroepenele de canotaj si vezi cam cati spectatori sunt acolo. Zero barat. Cat despre "sotia si fratele sunt antrenori iar fiica este sportiva", iar dai cu batul in balta. Pai ba sunteti suparati ca nu mai fac copiii sport, ba sunteti suparati ca fac copiii sport. Baiatul lui Piersic, ce e? Actor! Copiii lui Prunea, Hagi, etc, ce sunt?! Fotbalisti!. Si tot asa. In general copiii cam copiaza ce fac parintii. Rusine astora ca si-au dus copilul la sport, nu-i asa?! O alta aiureala de articol care ar trebui sa inflameze pensionarii. Din fericire pt natia asta, nici macar pensionarii nu mai pot fi pacaliti cu siropeli de si fumigene. Cat despre "european-fantoma", nu inteleg de ce este "fantoma". Ca vad ca tu sti de el, MTS-ul stie de el, totul este transparent vad. Singurele fantome mai umbla doar, destul de lejer, prin capul vostru macinat de frustrare, rautate si ranchiuna. "2.000.000 de Euro" pentru cele cateva federatii de karate de care ziceti in articol, vi se pare mult?! Pai in Franta unde locuiesc eu, bugetul federatiei de karate este de vreo 8.000.000 Euro. Va apreciez cand spuneti ceva corect dar cand va luati fara niciun motiv de sport si sportivi, va pierdeti din start respectul nostru.

Comentează