Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Nazism în pantaloni scurţi

Handbalul românesc pierde juniori, pentru că Federaţia vrea numai jucători foarte înalţi. Şi, eventual, blonzi şi cu ochi albaştri, cum au campionii mondiali

Permalink to Nazism în pantaloni scurţi
luni, 21 mai 2018, 9:44

În 2013, un părinte a reclamat Federaţia Română de Handbal la CNCD, din pricina regulilor care defavorizează juniorii mai mici de 1,73 metri.

„Dintr-o echipă de 16 jucătoare, FRH impune participarea a minim 3 sportive de talie. Este aceasta o condiție prea dură?!”, se întreba retoric conducerea Federaţiei pe site-ul oficial.

Problema e că pe baza acestei reguli se decid clasamentele. Nu vorbim despre un criteriu de selecţie, recomandat călduros de Federaţie. Ci despre un criteriu competiţional. Echipele de juniori care îndeplinesc acest criteriu primesc bonus un punct, la fiecare meci, şi se poate ajunge la situaţia ca echipa cu mai multe victorii să fie depăşită de echipa cu jucători mai înalţi. Până la urmă, e o întrecere de handbal, nu de prins păsări.

Inegalitate de şanse
Reclamaţia părintelui de junior a fost respinsă de CNCD, ce surpriză, nu-i aşa? A fost formulată în schimb o opinie separată, de către doi dintre membrii Consiliului. Şi opinia asta susţine aşa: că regula taliei din handbal este o regulă discriminatorie, „Dreptul atins este cel al participării la competiţie a jucătorilor talentaţi, în condiţii de egalitate”. Esenţa şi frumuseţea sportului sunt atinse. De aceea se practică handbal în şcolile româneşti, pentru că e un sport democratic, pentru toată lumea, la fel ca fotbalul. FRH a decis însă că e un sport pentru elevii înalţi.

Primul punct din statutul Federaţiei, a explicat preşedintele Alexandru Dedu, citat de Mediafax, este „reprezentarea României la competiţiile internaţionale”. Nu putem fi reprezentaţi oricum la Mondiale şi Europene, trebuie musai să fim remarcabili ca brazii. Mai tare decât statutul ăsta exigent este însă Legea Sportului, care-i fixează altă preocupare de căpetenie FRH, una care vizează baza, nu vârful: dezvoltarea handbalului pe teritoriul României.

Ale noastre, ca brazii, ale lor, pe podium
Regula e veche, de decenii, Dedu însuşi recunoaşte, însă o apără susţinând că asta-i „tendinţa în handbalul modern”. Creşterea în înălţime se încheie după 20 de ani. Şi nu este uniformă, se ştie: unii puşti cresc într-o vară cât alţii într-un an.

Iar în handbal, înălţimea nu are relevanţa din baschet, de pildă. „Ele au talie mică și foarte mică, noi suntem înalte, și ne-a fost greu să nu le scăpăm! Câteodată le-am pierdut parcă printre degete”, declara pentru Gazeta interul Cristina Florianu, după meciul cu Paraguay, 29-17, de la CM din decembrie.
Deşi, conform statisticilor FRH, la acel Mondial eram pe locul trei la înălţime, am încheiat pe locul zece. La fel de bine, domnul Dedu ne-ar putea prezenta o statistică după media culorii ochilor şi a culorii părului. Şi ar trage concluzia previzibilă că avem nevoie de jucătoare cu ochi albaştri, păr blond şi piele albă, pentru a fi în tendinţele dictate de nordici.

Criteriul psihologic
Dacă tot se îngrijeşte atât de meticulos de selecţia juniorilor, FRH ar trebui să acorde atenţie şi celorlalte criterii. De ce numai înălţimea? De ce nu şi greutatea? Sau starea de sănătate: fără bolnavi de gripă în lot. Sau parametrii funcţionali, de pildă, parametrii psihologici, de care FRH se loveşte la senioare. Altfel n-ar fi angajat doi psihologi israelieni, care să le consilieze pe „tricolore” la Mondialul din Germania. Să fie testaţi copiii şi să fie răsplătite echipele care au cel puţin trei caractere puternice în lot sau cinci caractere aşa şi-aşa.

Sportul de performanţă este o formă de luptă cu tine însuţi, nu un nazism camuflat, aşa cum insistă să-l definească FRH. Nu este rezervat unor exemplare din rasa pură a câştigătorilor la loteria genetică. Să defavorizezi copiii care joacă handbal în numele binelui suprem al României nu e doar discriminare, e şi subminare a interesului general al societăţii.

Anul acesta, în aprilie, echipa HC Buhuşi s-a retras din turneul semifinal pentru junioare II, estimând că n-are nicio şansă, din pricina criteriului înălţimii. „Există multe situaţii concrete în care antrenorii au folosit jucătoare accidentate, care nici nu puteau să alerge, doar pentru a primi bonificaţia”, a scris preşedintele HC Buhuşi, Adrian Păduraru, într-un mesaj adresat FRH.

Celelalte cluburi continuă competiţia şi alimentează farsa. La fel cum ceilalţi părinţi de handbalişti nu sesizează vreo nedreptate. Din când în când, cineva strigă: „Împăratul e gol!”, şi-atunci FRH mai comandă nişte echipamente şi nişte capete de lup dacic, să fie acoperită pe segmentul de juniori.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

simon niculae (5 comentarii)  •  21 mai 2018, 20:48

Din pacate , cam asta este , la noi conditia este baza progresului , recte conditia impusa , de cine , cum de cine , de cine vede doar ce vrea ,el sau un grup de ,,ei", de cine a uitat ( vorba bunicilor ,atunci cand le mai ,,stricam " celor mici placerile varstei : ati uitata ca ati fost copii ! ) ,in cazul domnului Dedu ,de cine a uitat ca nu sa nascut handbalist , si mai ales direct senior ! Nu zice nimeni sa nu ai talie , dar sa masori talentul in inchi , e asa putin o lipsa de coloana , si stim bine ,mai ales in handbal , ca pe langa talie ,mai trebuie si putina ,,nebunie" ,pe care sigur n-o vei gasi decat de la gatul celor cu talie , in jos , eventual avand si zambetul lui Cristi Gatu ! In rest numai de bine , iar pentru astia mai mici , de inaltime , or fi niste campionate ,,mediocre " ( cu nationalele la olimpiade si ,,mondiale" )unde i-si vor toci cotierele . C'asa a fost mereu , cu astia buni ,da mici ! Parerea mea .

Maxentiu (41 comentarii)  •  22 mai 2018, 11:22

Mi-as dori sa fiu si eu plin ce certitudini, sa am si eu etichete pentru orice ca d-na Andries, dar in realitate sint un dilematic macinat de indoieli. Daca handbalul din Romania nu are performante, e nasol, e condus de incompetenti, zice d-na Maria. Daca onor conducerea federatiei incearca sa implementeze un plan de selectie pentru cresterea performantei, iar e nasol, ca e nazism. Daca-i lasam pe toti pipernicitii locali la handbal profesionist, ca sa fie democratie, si aducem in schimb sportivi valorosi din afara, iar nu-i bine, zice d-na Maria ca aruncam banii publici pe salarii in loc sa construim spitale.

Unu oarecare (13 comentarii)  •  22 mai 2018, 14:05

@Maxentiu: cu "doamna" maria nici cum nu e bine. Aia cu spitale si gropi neastupate e pt cei carora nu le place sa gandeasca. Exista buget separat pt asta. De ce nu se folosesc banii aia sa astupe gropile? Nu are nici o legatura cu bugetul pt sport. Daca desfiintam CSM iar nu e bine, ca raman vreo 1500 de copii pe drumuri. Sa te tii atunci. Aceasta duduie stie doar sa faca pe desteapta. Ea vede doar partile negative. Nici mie nu imi place FRH cu criteriile astea. Dar ne place sau nu, toate marile noastre aparatoare au fost si sunt inalte. Bradeanu, acum Pintea si Perianu. Oare "doamna" maria stie ce inaltime au? Le-a vazut vreodata jucand. Oare Trifunovic si Tudor se puteau lupta cu Bratsett daca erau cu 10 cm mai scunde? Raspunsul este nu, s-a vazut cand antrenorul lor a mutat-o in flancul nostru stang, unde se aparau Ticu si Elisei , cu un cap mai mici. Este bine sa fie jucatoare inalte si scunde in echipa, gen Ticu, foarte abila . Dar nu poti sa joci doar cu scunde si pe patrunderi, trebuie jucatoare cu talie, sa arunce de la distanta, sa se poata inalta peste apararea adversa. Dar de unde sa stie smechera de maria toate astea, ea e paralela cu toate sporturile si nici nu se informeaza cum trebuie. Oare ea stie ca CSM plateste tuturor copiilor legitimati medicatia, interventiile chirurgicale, fizioterapia, etc? Asa ceva nu scrie "doamna" maria. Nu. Doar ca Neagu e bugetara. Ceea ce e fals. Neagu nu e angajata Primariei. O mare parte din bugetul CSM provine din bani privati. Dar de unde sa stie maria toate astea...

Unu oarecare (13 comentarii)  •  22 mai 2018, 14:58

Foarte neinspirat titlul si comparatia.

Comentează