Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Au pus şi „stejarii” pe butuci

Încă o premieră istorică marca Petrache – Morariu: fără România la Cupa Mondială de rugby

Permalink to Au pus şi „stejarii” pe butuci
vineri, 18 mai 2018, 8:45

„Astăzi rugbyul românesc a pierdut tot”, a scris căpitanul „stejarilor”, Mihai Macovei, pe Facebook. România a fost depunctată şi ratează Cupa Mondială, pentru că a folosit un jucător neeligibil din Tonga.
World Rugby a depunctat, din acelaşi motiv, Spania şi Belgia. Şi cu asta, forul internaţional a tăiat nodul gordian şi a rezolvat dilema rejucării meciului de la Bruxelles, rejucare cerută zgomotos de iberici, după arbitrajul nefericit al lui Vlad Iordăchescu.

Forul european, Rugby Europe, condus de Octavian Morariu, a sancţionat doar comportamentul agresiv al rugby-ştilor spanioli, cu suspendări de până la 43 de săptămâni.

World Rugby n-a trecut însă cu vederea ofensa. Pentru că despre o ofensă este vorba. Despre o invitaţie la complicitate. Despre riscuri de imagine şi credibilitate. Sigur că lumea rugby-ului nu pluteşte pe un nor imaculat, departe de intrigi şi calcule omeneşti. Sigur că Alin Petrache, şeful FR de Rugby, Iordăchescu şi Morariu nu sunt singurii întreprinzători din domeniu.

Doar că lor le lipseşte măsura. Iar întreprinderile lor nu sunt numai la limita regulamentelor şi a moralei, sunt şi insulte aduse inteligenţei. Cei trei care au speriat rugby-ul au „lucrat” Spania cu o lucrătură atât de groasă, că s-ar ruşina şi căţeluşul cu părul creţ că jură strâmb.

Cooperativa ovală
Nu doar calificarea la Cupa Mondială a pierdut-o rugby-ul românesc, a pierdut şi respectul pe care l-a câştigat muncit, pe teren, cum amintea Mihai Macovei. „Stejarii” nu pierduseră toate şansele la calificare, când Morariu şi Petrache au decis să lase acest obiectiv în seama unui arbitru. Au izbutit, până la urmă, doar să lege o tinichea de tricolor.

FR de Rugby anunţă că face apel la decizia World Rugby. România a utilizat un singur jucător cu probleme, dar a fost depunctată la fel ca Belgia, care a utilizat cinci, şi Spania, cu doi în neregulă. Da, dar Belgia şi Spania n-au utilizat jucători de la Rugby Europe. „Dezaprobăm cu tărie”, scrie comunicatul de pe site-ul federal. N-au fost luate în considerare „circumstanţele extraordinare”.

Au fost judecate exclusiv împrejurările ordinare: un român, din conducerea rugby-ului european, a trimis un român să arbitreze un meci de care depindea calificarea României. FR de Rugby ignoră oroarea şi povesteşte indignată cum a trimis „adrese de e-mail” în Fiji şi în Tonga.

Însăşi situaţia asta, apelul la naturalizări, e un semn că viitorul rugby-ului românesc a încetinit. Iar actuala generaţie s-a trezit, iată, sacrificată, printre altele, pentru că şefii Federaţiei n-au fost în stare să se conecteze la Internet. „Nu meritam asta”, spune Mihai Macovei. Până mai ieri, România era una dintre cele 12 ţări care au participat la toate ediţiile Cupei Mondiale, înfiinţate în 1987.

Mica ciupeală, marea dramă
Gata şi cu tradiţia asta. Ca şef la COSR şi urmaş al lui Morariu în funcţie, Petrache şi-a trecut în CV prima Olimpiadă fără echipa feminină de gimnastică. Lup tânăr, promite mult. Pare capabil să îngheţe palmaresul şi la o federaţie de arte marţiale.

Unde au greşit Morariu şi Petrache în disputa cu World Rugby? La fel ca Farfuridi şi Brânzovenescu, au crezut că pot „s-o dea anonimă”. Că metodele grosiere de succes pe plan intern funcţionează şi la scară largă, internaţională. Da, funcţionează o vreme, dar iese vopseaua mai repede din echipamente contrafăcute, jucători contrafăcuţi, arbitraje contrafăcute, statute şi regulamente contrafăcute, registre contabile contrafăcute.

Din pricina acestei mentalităţi de mici ciupitori a conducătorilor săi, suferă clasa muncitoare a sportivilor. Dacă nu erau subminaţi de Federaţie, „stejarii” ar fi jucat meciul de deschidere, cu Japonia, la Cupa Mondială 2019. „Păcat de generaţia asta”, a comentat Mihai Macovei, „omul care plachează şi un dinozaur”. Păcat, dar poate aşa nu vor mai fi batjocorite alte generaţii. Poate că, învăţând lecţii pe durere, înţelege şi sportul românesc că are nevoie de altfel de lideri.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

imanuel (1 comentarii)  •  18 mai 2018, 10:20

un sut in fund, un mare pas in lateral...

IO (1 comentarii)  •  18 mai 2018, 10:28

judecata eronata! complet!

Tudor (27 comentarii)  •  18 mai 2018, 10:31

Azi văd că numai Poli Iași este echipă de români. Naționala, repet naționala, cuvînt ce vine de la „națiune”, numită a României este deja nu numai multinațională ci și multirasială. Totuși cînd eram pe nedrept ținuți la ușa „celor 5” erau numai români. Cu ce sîntem mai cîștigați aducînd neromâni? Că ne batem cu Belgia și Spania pentru calificare?

Carol K (309 comentarii)  •  18 mai 2018, 10:37

Pana sa intre in politica, sa fie purtator de posete al doamnei "primar general al Romaniei" Petrache mi se parea un tip OK pe partea cu rugby-ul. Din momentul intrarii in politica a suferit transformarea genetica, a devenit un instrument .

Unu oarecare (13 comentarii)  •  18 mai 2018, 11:15

Corect. Iar voi, presa de qqt ati contribuit pe deplin. Iar la Belgia- Spania nu a fost vorba de nici un arbitraj nefericit. Ti-au spus-o mai multi care au vazut meciul. Tu l-ai vazut? De ce persisti in a minti? Chiar nu iti este rusine sa scrii despre lucruri la care nu te pricepi si despre un meci pe care nu l-ai vazut?

Doru (13 comentarii)  •  18 mai 2018, 11:29

DA, subscriu, totul se reduce lideri si la management. Peter Drucker afirma ca nu exista tari nedezvoltate, ci doar management subdezvoltat.

vasim (75 comentarii)  •  18 mai 2018, 11:30

Doua valori ale sportului! Petrache – Morariu ar trebui sa se apuce de altceva, la management sportiv cu siguranta nu se pricep!

zzz (2 comentarii)  •  18 mai 2018, 11:41

@Carol K Alin Petrache este expresia cancerului perpetuu din tara asta. sportiv de un anumit calibru insa nimic exceptional ar fi putut fi un slujbas cinstit al sportului. insa calitatile sale se opresc aici. de la acest punct incolo incep avantajele lui pe care tu si cu mine, oameni normali, nu le putem combate: fiu de afacerist corupt din imediata apropiere a lui Nastase, impins evident la studii la SNSPA (pai cum se putea altfel?), bagator de seama intr-o gramada de functii exclusiv la stat, unde numai sinecura si tresa conteaza. o declaratie de avere de multe pagini, hectare, case masini, ceasuri, cash, chiar te mai intrebi de ce mai are omul nevoie sa munceasca si mai ales, de ce la stat. daca tot vrea sa faca un bine poate vrea sa faca un ONG sa lucreze la firul ierbii cu juniori din rugby, sau cu elevi inapoiati sau unii exceptionali dar defavorizati. nu tipule, el trebuie sa fie la stat acolo unde l-a invatat Daddy lui ca se suge cel mai dulce lapte. un politruc blazat, tupeist, incompetent si cel mai grav...tanar.

Maxentiu (41 comentarii)  •  18 mai 2018, 11:54

Rusinea asta nu se poate spala nici cu toate apele din lume, dar ar putea reprezenta un moment zero pentru rugby-ul romanesc, un moment in care jocurile de culise atit de nespecifice acestui sport vor fi abandonate, iar oamenii care vor conduce destinele acestui sport (dupa demiterea imperios necesara a lui Petrache si Morariu) isi vor asuma fara ocolisuri calea fair-play-ului absolut.

gilos (98 comentarii)  •  18 mai 2018, 12:30

Petrache si Morariu, daca mai au un pic de demnitate ar trebui sa-si asume acest esec si sa demisioneze. Petrache, mai ales, este exponentul politicianului roman : arogant, incompetent, agramat si cu ifose. La noi a intrat in cotidian acest comportament, in afara este de-a dreptul penibil. Gen adrian Severin, care dupa ce a fost filmat cum lua mita in Parlamentul European, a refuzat sa-si dea demisia. O rusine !! Cel putin doua erori au fost grosolane : 1. delegarea arbitrului roman la meciul Spaniei ; chiar daca ar fi arbitrat perfect aceasta delegare ridica semne de intrebare si suspiciuni. Nu ere mai logic ca sa evitam acest scenariu nefast? 2. naturalizarea tongalezului. Faptul ca ajungem sa naturalizam straini este un semn clar ca rugby-ul romanesc este in degringolada. Numai pt aceasta evidenta Petrache ar trebui sa plece. Apoi, incompetenta de care au dat dovada angajatii FRR, neverificand serios criteriile de eligibilitate ale acestui jucator. Sa fim seriosi, cine s-ar bucura de calificarea unei nationale plina de gruzini, tongalezi si argentinieni naturalizati ? Pe cine ajuta asa ceva ? In cocluzie avem un Mesaj clar : Demisia celor doi, Petrache si Morariu

seik (1 comentarii)  •  18 mai 2018, 13:04

Tocala - o incompetenta administrativ.....Petrache -looser cu aere de conducator.....Morariu-"speculant" de sport.....Sa spreama ca nu mai apar pe undeva...

Bogdan (9 comentarii)  •  18 mai 2018, 13:10

Maria draga, Morariu a facut ce facea orice spaniol daca era pus in situatia sa isi ajute tara. Il judeci de parca toti pe planeta sunt drepti si cinstiti, numai noi furam...si ce daca au facut-o groasa si nu subtire? E dovada de putere!...dar la un neam cocosat ca noi, deranjeaza...de ce sa stam drepti si curajosi, cand noi suntem obisnuiti sa stam capra si sa nu ne intereseze cine e in spate si ne foloseste? Le-as reprosa doar folosirea jucatorului neeligibil si importul de ''maori'' in nationala, atat! Prefer sa piarda romanii calificarea, decat frustratii care nu razbesc in propria tara si vin la noi. In alta ordine de idei, la noi rugby-ul e...''pe barosaneala'' nu pe sacrificiu ca in Noua Zeelanda ...sa zicem. Majoritatea rugby-stilor sunt si bodyguarzi si nu prea au viata de sportiv profesionist, deci pana nu disciplinam putin juniorii, nu vom avea soprtivi 100% profesionisti, ci doar niste cefe late pe gramada. EXCEPTIE fac baietii care joaca in Franta sau in alte campionate puternice...astia de la Steaua si Dinamo sunt doar niste buldozere care calca in picioare tot ce e tanar si ar putea progresa. Sunt bisericute si oricine vine nou nu razbeste fara ajutor, e o lume foarte ostila in rugby, cea de dupa perdea.

mal. (71 comentarii)  •  18 mai 2018, 14:23

@zzz: Felicitări! de fapt, despre asta este vorba în toată societatea românească!

POP SEVER AUGUSTIN (12 comentarii)  •  18 mai 2018, 15:50

Din cate se stie arbitrul, in cauza, a fost nominalizat cu mult inaintea meciului de o comisie internationala, si nu a fost delegat special de Morariu. Nu trebuie confundata etica din rugby cu cea din fotbal. Este un concurs nefericit de imprejurari, dar nu trebuie speculat cu conotatii negative la adresa celor doi valorosi sportivi , de generatii diferite, care acum activeaza in administratie. Cine a jucat rugby, sau a avut tangente cu acest sport , sunt sigur ca intelege situatia si nu cauta explicatii fanteziste. Regret -sincer- ca astazi nu mai suntem in elita celor cinci natiuni [locul l-a ocupat Italia] si ca am ajuns sa ne luptam cu Spania, Belgia, Rusia....care nu insemnau prea mult in rugby in secolul anterior. Altfel spus, desi rugbyul Romanesc a progresat in ultimele decenii, fata de marile echipe [ Africa de Sud; Anglia; Franta ; Tara Galilor; Scotia: Irlandade Nord.....] am ramas in urma, intrand in esalonul 2 spre 3 al rugbyului. In alta ordine de idei, stejarii nu sunt pe butuci, dar -in sport- cu precadere in rugby, ierarhia se stabileste in functie de VALOARE. De moment, spre marele regret, al celor care iubesc rugbyul Romanesc, trebuie sa recunoastem ca nu facem parte din elita, si ca prezenta noastra la campionatul mondial, nu ar fi fost justificata, prin prisma performantelor. Morariu si Petrache, nu pot intra pe teren sa joace. La vremea lor si-au facut -din plin- datoria.

Kendo (13 comentarii)  •  18 mai 2018, 15:53

@Bogdan - ai o "fractura de logica"... A fura e o dovada de putere? Pai inseamna ca neamul asta ar trebui sa fie printre primele in lume. A fi sef la un for european si a desemna un arbitru roman la un meci crucial pentru Romania e semn de micime, de ***. Parerile despre meciul Belgia-Spania sunt si impartite, nu curg toate spre "arbitru corect". Sunt voci care spun ca romanasul nostru i-a ciupit pe spanioli incet, dar sigur. Totusi, sigur ca nu pentru asta a fost trimisa Romania acasa. Nu oficial, dar sunt curios cum s-ar fi terminat daca nu era gasit romano-tongalezul devenit vedeta in ciorba de pe Dambovita. Perfect de acord cu partea a doua a comentariului tau.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

raluca raescu (98 comentarii)  •  18 mai 2018, 17:06

@POP SEVER AUGUSTIN Aveti dreptate cand amintiti de etica in rugby. Dar haideti sa ne detasam un pic de spiritul romanesc si sa privim lucrurile de la distanta. 1. Arbitrul a fost desemnat intr-adevar cu mult inaintea meciului, dar de o comisie internationala al carui presedinte este dl.Morariu. Mai tineti cont si de faptul ca la data efectuarii delegarilor se presupunea ca Romania va castiga lejer grupa, nimeni nu concepea ca noi vom ajungei la mana rezultatelor in ultimul meci. 2. Inaintea meciului, Federatia Spaniola de Rugby a solicitat schimbarea brigazii de arbitri, tocmai pentru a evita orice discutii si speculatii ulterioare, mai ales ca rezultatul acelei intalniri era hotarator pentru calificare. Cum bine stiti, forul condus de dl. Morariu a ramas ferm, confirmand delegarile initiale. Ce a urma stiti si dvstra. In spiritul eticii de care pomeniti, nu credeti ca ar fi fost mai elegant din partea dl.Morariu ca, tinand cont de noile circumstante in care se juca acel meci, sa propuna el insusi schimbarea arbitrilor ?

gigi carabina (2 comentarii)  •  18 mai 2018, 18:42

Glumiti, nu? De ce se discuta inca despre arbitru? Nu are nimic de a face cu penalizarea primita acum 2 zile. Penalizarea celor 3 este urmare a unei contestatii pe care rusii ar fi depus-o indiferent de ce s-ar fi intamplat la Bruxelles. FRR trebuie neaparat restructurata (incepand cu Petrache), dar factual, au dreptate sa faca apel, pentru ca au fost singura federatie care chiar a intreprins masuri necesare pentru a-si verifica jucatorii. Cat despre asta cu naturalizarile, haideti sa o lasam mai moale. Cititi loturile Frantei, Angliei, Scotiei si Italiei si apoi mai vorbim.

marius (3 comentarii)  •  18 mai 2018, 19:08

Petrache trebuie sa plece instant, insa dvs habar nu aveti despre ce vorbiti, e jenant nivelul la care a ajuns asa zisa presa de sport. Romania a fost exclusa de la campionatul mondial de rugby si tot ce poate sa screama presa de "sport" e un articol habarnist, cu informatii eronate si o tona de omisiuni, scris pe genunchi de cineva care probabil n-a vazut niciodata un meci.

tavi 67 (1 comentarii)  •  18 mai 2018, 19:54

Cinste si onoare nu rezoneaza cu Petrache si Morariu, clar !! Dar " DEMISIE " , oare suna mai bine ??!! SPORTUL ar trebui sa fie un teritoriu al oamenilor de ONOARE si FAIR-PLAY !! CALITATEA oamenilor este decisiva si reflecta societatea noastra .

Maxentiu (41 comentarii)  •  18 mai 2018, 21:04

Comentariul userului @Bogdan ilustreaza involuntar tot ce-i mai rau in rugby-ul romanesc si in Romania in general.

Bogdan (9 comentarii)  •  18 mai 2018, 21:12

@Kendo Nu stiu daca e ''fractura de logica'', ma refeream la faptul ca nu trebuie sa le cerem alor nostrii sa fie imaculati, cand nici altii nu sunt si nici noi cei care comentam din afara nu suntem. Aminteste-ti de nume mari din sportul mondial care si-au patat imaginea, deci sa nu mai improscam cu noroi in ei doi. Daca a fost furaciune si au facut-o cu scopul de a-si favoriza tara, eu ii repect pentru asta, insa doar pentru asta, nu pentru ce urma sa fure dupa calificare. Cu ce e mai rusinoasa o calificare furata a romanilor (dar cu echipa doar din romani), decat o calificare cinstita a unei alte tari care are in componenta tot felul de corcituri din alte tari. Sper ca in replica ta urmatoare, daca va mai urma, sa lasi ironiile deoparte si sa demonstrezi ca poti purta un dialog normal, cu un om care isi expune doar parerea...

Bogdan (9 comentarii)  •  18 mai 2018, 21:19

@Maxentiu Vreau sa iti spun ca sunt dezamagit pentru ca oamenii care nu au facut sport de performanta, nu doar rugby, nu inteleg ce inseamna sacrificiul pentru ideal, din capul copilului care viseaza sa devina cineva. Frustrarile care vin odata cu esecurile, nu le mai vindeca nimeni si nimic. In toate sporturile din romania, lipsesc psihologii sportivi. Romanii doar daca ies in strada rezolva ceva si asta doar pentru scurt timp...e jale in toate domeniile, iar o natiune care doarme se trezeste sclava.

POP SEVER AUGUSTIN (12 comentarii)  •  19 mai 2018, 1:18

@raluca raescu. Corecta observatia d-vstra.Gestul de a schimba arbitrul ar fi fost corect si recomandat. Sincer, nu stiu daca ar fi depins doar de Morariu. Revenind, cu tot regretul,repet ca, prin prisma rezultatelor si a jocului prestat.nu meritam sa participam la aceasta editie a campionatului mondial. In alta ordine de idei,sa recunoastem ca rugbyul nu este foarte popular, in Romania, si ca este nevoie de prosperitate economica pentru a se asigura conditii de practicare , cu pretentii de performanta la nivel international. Cum se stie acest sport presupune, pasiune, si nu asigura recompense materiale. Nu cred ca se poate pretinde prea mult acolo unde nu se poate investi!!

sundance kid (63 comentarii)  •  19 mai 2018, 4:52

Rugby adevarat am avut numai pe timpul comunistilor . In rest demagogie . Oricum eraam la numar . Georgia a ajuns mai puternica decit Romania fix in Capitalismul dambovitean . Nu-i nimic . Au trecut doar 29 de ani ! Articolul despre smecherii damboviteni nu ma intereseaza .

MZM (101 comentarii)  •  19 mai 2018, 11:12

Si eu cred ca demisia celor doi, Petrache si Morariu este imperios necesara. Ea ar da un semnal strainatatii ca nu suntem chiar atat de decazuti cat ar parea, iar pentru noi, romanii, ar face mai... inghitzibile rusinea si esecul.

gigi carabina (2 comentarii)  •  19 mai 2018, 12:13

@POP SEVER AUGUSTIN: Ca tot va aud cu prismele... Dupa dvs. cine ar fi meritat atunci sa fie Europa 1, respectiv Europa 2? Prin prisma "jocului prestat"? Pentru ca prin "prisma rezultatelor", vreti nu vreti, Stejarii au fost primii? Intreb, nu dau cu parul. @sundance kid: In 2001 ajunsesem rau de tot. Dar ma tem ca generalizati fara sa va bazati pe realitate. Uitati-va la rezultatele din ultimii ani, mai ales de cand venise Howells! Strict pe rezultate si pe calitatea jocului (daca ati urmarit vreun meci), puteti sincer sa spuneti ca echipa nu facuse un salt urias calitativ?

de pe ‘ici ‘sa (8 comentarii)  •  20 mai 2018, 11:46

nefiind atenti la veverite, ,,stejarii'' au ramas fara ghinde.

POP SEVER AUGUSTIN (12 comentarii)  •  27 mai 2018, 17:53

@gigi carabina, cand ai dificultati in meciul cu spaniolii este nepotrivit sa vorbim de rezultate si de un joc eficient. Faptul ca de ani de zile nu mai suntem competitivi si atractivi pentru a juca impotriva celor cinci natiuni, acum sase [cu Italia, care ne-a luat locul], ne arata ca nivelul nostru este Belgia, Germania, Rusia..... Sntem bucurosi ca jucam cu Georgia, Canada, Argentina.... Nu inseamna ca nu-mi doresc sa revenim in elita Rugbyului mondial, sau ca ma dezic de rugbyul Romanesc. Constat, cu tristete, ca progresul rugbyului Romanesc, nu este la nivelul altor state {Franta, Anglia, Scotia, Tara Galilor, Italia...], ceea ce in sport se intampla.

Comentează