Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Pregătiri pentru RON 2018

Premierul Dăncilă a dublat şi numărul stadioanelor din Grant, după ce dublase numărul turneelor finale găzduite de România: Euro 20 şi Euro 20

Permalink to Pregătiri pentru RON 2018
miercuri, 2 mai 2018, 11:13

„Mult stimată Viorică, noi credeam c-o ai mai mică experienţa politică. Dar mărturisirea-ţi clară, de la un talk-show de seară, dovedeşte elocvent că-n CV-ul dumitale, cu-adâncimi fenomenale, încape întregul continent”.

Aşa ar fi scris un celebru epigramist despre declaraţia de europenism a premierului Dăncilă. Versurile originale erau despre o poetă, care semna ode prin anii ’50. Anii aceia, niciodată destul de îndepărtaţi.

Europarlamentar, adjectiv

„Trebuie să-i laşi să vorbească”, a conchis Viorica Dăncilă, la un post TV, despre cei care-o critică. Din propria experienţă, premierul ştie că, dacă-i laşi să vorbească, fără să le pui o foaie dinainte, se fac de râs. Prim-ministrul ne-a lămurit şi de ce nu vorbeşte limbi cu mai mult de două cifre.

Pentru că „la Bruxelles se pronunţă 20-20” şi „când nouă ani ai vorbit aşa, este normal ca acest lucru să încerci să îl duci mai departe”. Partea cu nouă ani e confirmată de site-ul Parlamentului European, dar despre partea cu vorbitul în engleză, până nu pipăim cu urechile şi nu urlăm „Este!”, nu credem.

Vor majora „farmecul vieţii”

Să zicem că Viorica Dăncilă a fost contaminată cu aerul european, care conţine azot, în proporţie de 78 la sută. Dar gata, a lăsat „acest lucru impasibil să treacă”. A promis că de-acum va pronunţa româneşte cifrele arabe şi va citi cum se scrie: 2020. Cât despre pregătirile de organizare, pentru început, spune Dăncilă, vor fi renovate „Giuleştiul, Dinamo, Rapid şi Giuleşti”.

Nu şi stadionul „Valentin Stănescu”. Păcat! Dar vor intra curând pe lista CNI multe alte stadioane: Cotroceni, Cotroceni, Steaua, Ghencea, CSA, Ştefan cel Mare, Groapă, Cotroceni, Arcul de Triumf, Aviatorilor, Cotroceni, Muzeul Satului, Piaţa Presei, Dorobanţi, Televiziunea Română, Sala Palatului, Cotroceni.

Şi Piaţa Universităţii, după vechiul proiect „Valea Jiului Arena”. Şi Piaţa Victoria, unde va fi construit un stadion format din oameni, care compun macrameuri din corpurile lor, iar gazonul, tot din oameni, va fi brodat cu miliţieni de jur împrejur. Şi Cotroceni.

Ce nu te critică te face premier

În direct la România TV, Dăncilă a decodat criticile la adresa ei după gafa cu Euro 2020. „Când îi văd atât de înverşunaţi pe lucruri atât de mărunte, îmi dau seama că merg pe direcţia bună”. Păi, nu? Să ştii să citeşti e un moft reacţionar, chiar duşmănos în România anului 2018, în care totul, urban, rural, e digital, inclusiv semnătura, cu degetul muiat în creion chimic şi pus peste cruce.

Programul de guvernare stă în lucruri mari, cum ar fi corpul de literă, nu în lucruri din astea mici, subiect, predicat, pilonul doi. Claudiu Răducanu, fostul fotbalist, ar fi locuit bucuros într-un blocnotes. Iată că ţara a progresat în salturi fără plasă şi visul său e aproape de a se împlini. A apărut, în sfârşit, un Guvern capabil să construiască blocnotes-uri sociale, pentru tineri. Şi chiar să introducă mai multe ore de blocnotes în şcoli.

Iar noi strâmbăm din nas că premierul României se încurcă la stadioane. Asta e, la Bruxelles se combate solid, dar nu despre Rapid. De pildă, în ianuarie, Viorica Dăncilă descoperea că „schimbările climatice afectează în mod diferit cele două sexe”. Şi a alertat Comisia Europeană să ia măsuri, să uniformizeze situaţia. Astfel au trecut nouă ani intenşi, după care Viorica Dăncilă s-a întors în ţară total aculturată.

Palatul Victoria, pe lista pentru Euro

„Dacă nu au alte lucruri legate de guvernare, legate de obiective majore, îşi caută lucruri mărunte să arunce cu noroi anumiţi oameni pentru că aşa au fost învăţaţi”, a parat premierul Dăncilă criticile. Euro 2020 nu e un medicament de bază, să merite să-i reţii numele. Dar e totuşi obiectiv „de interes public şi importanţă naţională”, denumit aşa prin hotărâre de guvern. Infrastructurile pe care Executivul s-a angajat să le facă, pentru găzduirea unei grupe de la turneul final, nu ţin numai de fotbal.

Sunt unele de strictă necesitate: drumuri, drumuri, drumuri. „Se vor face”, spune premierul, misterios, fără să menţioneze cine anume le va face.

Nu ştim în ce direcţie bună pentru el se deplasează cabinetul Dăncilă. Secret de stat degeaba! Dar putem aproxima cu fineţe unde va ajunge, prin eforturi neprecupeţite. Suntem abia la euro 4,7. Până la euro 2020 nu e o cale chiar aşa de lungă, dacă mergi cu viteză de citire.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  2 mai 2018, 11:54

La noi, la Bruxelles ... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

xander7686 (8 comentarii)  •  2 mai 2018, 12:01

Femeia asta e atat de proasta incat nici nu realizeaza.Stiti zicala, nu te pune cu prostu' ca te face cum vrea el, te oboseste si enerveaza cu prostia lui si tot tu clachezi...Asa si cu viorica sau cum o cheama.O rusine incredibila aceasta HE HE baba, o marioneta pusa prim-ministru ca sa poata trage altii sforile in liniste.Si, culmea...toti radem de ea si facem glume, presa,tv,radio,net dar nimeni nu face mai mult...

Amby (1 comentarii)  •  2 mai 2018, 12:05

Delicios! Ar merge un Catch 22 sau ceva de genul Vonnegut. Ceva mai lung, oricum :)

W (1 comentarii)  •  2 mai 2018, 12:12

Ne-am chinuit 20 de ani sa-i facem pe straini sa invete diferenta intre diversele etnii din Romania. Urmatorii 20 o sa-i pierdem convingandu-i ca nu suntem toti idioti. 20 - 20... ironia naibii!!

Ion (35 comentarii)  •  2 mai 2018, 12:26

Gresiti, dna. Andries. Dna. Viorica a zic a a avorbit asa vreme de 9 ani, la Bruxelles, nu ca a vorbit in engleza. Poata asa se vorbeste romana prin Belgia, mai stii?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  2 mai 2018, 13:30

buna observatia!

Bili (1 comentarii)  •  2 mai 2018, 13:19

Ce limba o fi vorbit asta la Bruxelles ?! Nici francofonii si nici nerlandofonii nu descompun anii ! Iar la engleza americana ne-a demonstrat cat de fin cunoscatoare este,probabil ea gandeste intr-o limba straina necunoscuta omenirii (o fi limba mayasa ?! ) apoi traduce in romana!

StupidJFM (1 comentarii)  •  2 mai 2018, 13:29

Cainii latra ... PSD isi vede de treburi si afaceri ... va legati de cifre rostite in alte limbi si de discursuri ale premierului ... ce nu veti sti niciodata sau prea tarziu este averea ce o cumuleaza acum in momentul vorbirii.. prin frauda sau coruptie,.., toti PSD-istii aflati la putere... Dar aia nu conteaza .. 20-20 e cel mai important acum...

ticbis (126 comentarii)  •  2 mai 2018, 13:51

Eu o inteleg pe duoamna...:)) Ea vorbeste la Bruxelles in romgleza si cu 20-20, ca e cul si asa se scrie si pe feisbuc:)) Am o singura nelamurire: la Bruxelles cum se citeste termenul "imunoglobulina" in romgleza duoamnei? Ca de vreo 6 ori in 30 de minute a pronuntat select si doct "imunoglobina" :)) Astept explicatii! La urma urmei, duoamna in cauza n-are nicio vina, nici partidul ei n-are; asa au mostenit inca de pe vremea impuscatei academician doctor inginer si savant de renume mondial (zisa si codoi); si asa i-a invatat tatuca Iliescu ca se zice: za dacs cam from za tracs :))))))))) In fine, o vorba din batrani spune ca daca ajungi mai sus decat te tin curelele, in mod sigur o sa te faci de ras. Se pare ca duoamna e in situatia asta!!!

mircea gabriel (8 comentarii)  •  2 mai 2018, 14:11

Scuzati-mi expresia: Ciutacu a fost trimis s-o "spele" pe Vasilica, dupa gafele la foc continuu ale respectivei. Dar cu Ciutacu a mai adaugat doua: 2XGiulesti si aparitia unei noi meserii in politica romanesca: sufleurul. Orb sa fii si sa nu-ti dai seama ca cineva ii sufla raspunsurile lui tanti Veorica!!!

Carol K (309 comentarii)  •  2 mai 2018, 14:16

Saraca de ea, a stat 9 ani la Bruxelle si nimeni nu-si facuse idee cat de inteligenta este. Acolo nu deranja pe nimeni, era lasa-ma sa te las. Problema e ca o astfel de persoana ne hotareste noua prezentul si viitorul. Nici macar atat nu face, e o curea de transmisie a unui personaj caruia-i mai cade pamant din freza si care se vrea detinatorul puterii absolute intr-o tara europeana. Du-te nene in Belarus, vezi poate ca s-a plictisit Lukasenko , incearca niste triburi prin jungla Amazonului, cauta alte variante, tu nu vezi ca noi suntem in NATO si UE, avem poate alte proiecte de viitor decat sa-ti inbuibam tie baronii locali, primarii din Bucuresti, beizadelele din organigrama de partid. Cauta-ne prin alta parte, fa-te ca nu ne gasesti.

Luca (45 comentarii)  •  2 mai 2018, 14:48

Daca Dul Dragnea vroia o femeie prim ministru , de ce nu a numit-o pe doamna din Baia Mare , ministrul sanatatii ?! Diferenta mare ! Cel putin , nu trebuia sa citeasca si textul " buna ziua , stimati colegi " ! Faza cu stadioanele , cand Viorica cauta sprijin in jur , este de referinta !

Perken (2 comentarii)  •  2 mai 2018, 16:17

Articolul este OK. Dar dacă tot politizăm, pe când un articol despre o Lege a sponsorizării adecvată, prin care firmele private să aibă interesul să sponsorizeze sportul autohton, în special cel al juniorilor?!? Pentru că orice sport ar face copilul meu, indiferent de nivelul de performanță, noi părinții susținem 100%. Personal nu înțeleg de ce anumite primării sponsorizează echipe românești de top (din handbal, fotbal etc) din bani publici, când în acele echipe sunt titulari doar jucători străini?!? Astfel se pierd multe talente în toate sporturile, doar pentru că părinții acelor copii nu dispun de fonduri suficiente!

IMGB (7 comentarii)  •  2 mai 2018, 17:09

Mey pui de Crevedia , stii ca nu scrii rau ? Bravo Mariutzo !

pop ion (12 comentarii)  •  2 mai 2018, 17:13

Oare "ziarista" stie sa vorbeasca engleza si franceza ? In aceste limbi cum se spune anul 2020 ?

Chis Alexandru (26 comentarii)  •  2 mai 2018, 19:07

Recunosc ca eu sunt vinovat pentru "reactia tarzie" a prim ministrei d-lui Dragnea! Imediat dupa ce a scos "perla", pe unul din site, am incercat sa fac un calambur, oferindu-i un "colac de salvare", si sa sustin ca, activand foarte mult timp intr-o instituie internationala unde limba uzitata de comunicare este engleza, mi-am permis sa "sugerez" ca impricinata a "gangurit" in limba lui Shakespeare, spunand "twenty-twenty". De unde sa stiu eu ca "staff-ul tehnic" al "minunii din Videle" urmareste cu asiduitate toate postarile din mass media romaneasca? Din pacate, aceasta "salvare" a venit foarte tarziu, as spune - vorba unui pleonasm - "tardiv de tarziu", astfel ca reactia doamnei a venit cu o intarziere de... doua saptamani! Eu, sa fiu in locul preopinentei, as demite urgent pe toti cei care se ocupa de "comunicarea premerului" si as angaja, priority-post, o prfesoara de limba romana care sa-i posteze toate comunicatele direct pe "Siri", premierul nefacand altceva decat sa porneasca smartphonul si sa mimeze discursul ce va fi "recitat" fara erori de comunicare in limba lui Neculce.

Unu oarecare (13 comentarii)  •  2 mai 2018, 19:43

"doamna" andries, nu va bagati si la tenis de masa? Ca la handbal si rugby v-ati prins urechile. Domnul Filimon si fetele au predat o lectie de demnitate dupa ce au fost furati pe fatza. Abuz al arbitrilor clar. Au incalcat propria regula noua (unde s-a mai vazut sa schimbi reguli noaptea ca hotzii) si au pus in ordine alfabetica in loc de a tine cont de Clasamentul Mondial. A trebuit sa jucam cu o junioara de 18 ani si o rezerva contra "Olandei". Nimeni nu a facut scandal, nineni nu a zbierat ca din gura de sarpe, toata lumea si-a vazut de treaba si au castigat toate meciurile ramase, chiar impotruva Taipei (locul 3 mondial) si Coreei de Nord. terminand pe locul 1. Dv cand aveti de gand sa dati o lectie de demnitate, lasand la o parte mistocareala de doi bani si cerandu-va scuze public pt mizeriile scrise la adresa FRTM, a FRR, a echipei Nationale de rugby, ca sa numesc doar unele. Ati sarit cu totii ca sa cal ii dupa scandalul facut de spanioli, fara sa aveti habar de rugby si fara sa vedeti meciul. Acum nu mai sariti? A fost furata Romania. Tara in care traiti.

dragan (2 comentarii)  •  2 mai 2018, 19:44

nenea POP Ion , lumineaza-ne , ca noi nu putem fi la fel ca dumneata si d-na prim-ministru. Multumim Maria. "Ne mai radem" si noi.. Sa fim sanatosi si sa ne auzim si in douazeci-douazeci.

Marius (1 comentarii)  •  2 mai 2018, 20:15

Pai cum sa nu ti se faca dor de Nastase ?

Florin berceni (3 comentarii)  •  2 mai 2018, 20:23

Esti o proasta.

dragan (2 comentarii)  •  2 mai 2018, 20:59

FLORIN din BERCENI, ESTI CA D-NA PRIM-MINISTRU . SIC !

di livio (22 comentarii)  •  2 mai 2018, 21:14

Florin Berceni, cu cine vorbesti?...cu Viorica Vasilica?...sau cu Firea-Pandele?...cu Volguta-Rovana?...is numa una si una...sper ca nu vorbesti cu Maria, ca pe Maria or s-o judece colegii lu Viorica Vasilica...adica euroacademicienii

kirc (2 comentarii)  •  2 mai 2018, 21:18

000000000000000000000000000000

kirc (2 comentarii)  •  2 mai 2018, 21:19

000000000000000000000000000000000000000000000000000

lari (238 comentarii)  •  3 mai 2018, 1:02

Ia o mănușă din aia mare și protestează, atitudine, nu cuvinte. Bagă un slogan: GSp nu se predă, sportul pentru noi rămâne pe locul doi. :))

lari (238 comentarii)  •  3 mai 2018, 1:26

Florin Berceni, cu cine vorbesti?...cu Viorica Vasilica?...sau cu Firea-Pandele?...cu Volguta-Rovana?...is numa una si una...sper ca nu vorbesti cu Maria, ca pe Maria or s-o judece colegii lu Viorica Vasilica...adica euroacademicienii Ești supărat până la fund pe doamne, bă. În fine, Maria bagă, eu dispar, e un tras existențial. Eu o iubesc , ea mă urăște.))

sundance kid (63 comentarii)  •  3 mai 2018, 6:19

Dame Viorica s-a englezit de cit a lucrat la bruxelles ! Twenty twenty ...)) !

Carol K (309 comentarii)  •  3 mai 2018, 8:44

"Twenty twenty" vrand sa ne spuna ca acolo("la noi la Bruxelles") a vorbit si a citit 9 ani doar in engleza, inclusiv retetele de muraturi, ce sa vezi, s-a format reflexul. Pun pariu ca nici nu stie ce inseamna Twenty...

alex (345 comentarii)  •  3 mai 2018, 12:11

Intr-adevar asa ceva se vede mai rar pe un stadion cum s-ar spune, chiar si pentru un jurnalist cu experienta dumneavoastra, dar dincolo de amuzament ramanem cu o sumbra perspectiva a viitorului in care o serie de proiecte promise si nefinalizate la timp vor arunca in aer, daca n-au facut-o deja, aproape un intreg program de guvernare pe care s-a bazat majoritatea alegatorilor de buna credinta atunci cand au dat credit unui anumit partid si care acum se naruie sub ochii lor datorita neantelepciunii, nepriceperii sau neputintei de a guverna asa cum se cuvine legitimele intentii si interese ale cetatenilor.

Jean-Paul (96 comentarii)  •  3 mai 2018, 12:56

Veorica a stat doar 9 ani la Bruxelles si vorba lui Creanga, a plecat juna si s-a intors veterana, experta in orizontul 20-20: Viorica docila, toanty cea fara de prihana// A fost aleasa prim-ministru pe spranceana// Ca este o habarnista, e un lucru cert:// Abia citeste. Dar ne ofera zilnic un concert// De gafe, care de mai care mai haioase// Acolo in PE ea a tacut mereu, pervers,// Dar a primit distinctii, mari si numeroase// De la colegii ei.Desi ca personaj e sters:// Yin-ul ei e o apa si pamant, intunecat ca noaptea!// P.S. Maria, toanty Viorica este fan Pristanda, fiindca pe stadionul Rapid vor juca rapidistii iar pe Giulesti, vor juca giulestenii. Iar 20-20, trebuie sa recunosti si tu ca este un scor palpitant, nu-i asa?

Comentează