Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Martorul guvernării are cuvântul

După citirea lui Euro 2020, premierul Dăncilă are încă o misiune imposibilă: să-l evacueze pe Nicolae Badea din baza Dinamo

Permalink to Martorul guvernării are cuvântul
luni, 30 aprilie 2018, 9:48

Au trecut şapte luni de la hotărârea de guvern prin care baza Dinamo trecea din proprietatea privată a statului în proprietatea publică. În noiembrie, Ministerul de Interne a decis că e timpul să-l dea afară pe rău platnicul Nicolae Badea. Prin CS Dinamo, a cerut un ordin de evacuare la Judecătoria Sectorului 2. Astfel de cereri, care invocă articolul 1033 din Codul de Procedură Civilă, pot fi judecate în regim de urgenţă, „cu dezbateri sumare şi fără citarea părţilor”.

În acest caz, e nevoie doar de un singur termen, până la sentinţă. Dar reclamantul poate alege şi calea lungă a procedurii de drept comun. Calea asta a ales-o CS Dinamo, după principiul „mai bine mai târziu decât târziu”. Astfel că dosarul de evacuare a „ocupantului” ACS Dinamo a ajuns la al zecelea termen.

Se execută Executivul?
Prin februarie, când părea că verdictul se apropie ca asteroidul, dosarul a fost repus pe rol „pentru lămuriri suplimentare”. CS Dinamo a fost invitată să depună la dosar extras de carte funciară „cu privire la imobilul din care se solicită evacuarea pârâtei”. Documentele au fost depuse, acum n-a rămas decât citarea Guvernului României, parte în proces, „prin primul-ministru”.

Ghinion pentru fanii dinamovişti. Fostul premier Mihai Tudose s-ar fi dus la Judecătorie, poate nu de prima oară. Dar de dus, se ducea, că ştia nişte bancuri cu grefieri şi n-apucase să le spună în şedinţa de Guvern. Însă Viorica Dăncilă pare genul care se lasă rugată să răspundă unor asemenea invitaţii. Mersul în sala de judecată i-ar aminti de mersul la şcoală, din pricina judecătorilor care seamănă atât de mult cu profesorii. Nu dau note, e drept, dar pot da încă un an cu executare.

Pleacă pe geam şi intră pe uşă
Pe 16 mai, vom vedea dacă premierul Dăncilă a găsit puterea necesară să-şi înfrunte demonii şi să vină ca martor în sprijinul CS Dinamo. Până atunci, societatea lui Nicolae Badea rămâne plantată în baza sportivă. De un an şi jumătate, se chinuie vizibil Guvernul şi tot n-a găsit portiţa prin care să-l scoată din bârlog. Pentru că Badea nu e un chiriaş oarecare. El e unul dintre proprietarii capitalismului românesc, cei de la care am închiriat noi, restul, democraţia şi economia de piaţă.

Să presupunem că premierul Dăncilă se duce la Judecătoria Sectorului 2 şi depune o mărturie emoţionantă, „am luptat pe mări şi pe oceane, am luptat pe ţărmuri şi pe uscat, am luptat în Franţa, pagina unu”. Judecătorul îşi şterge discret lacrimile ambivalente cu mâneca robei sau, după caz, cu ciocănelul şi dă sentinţa de evacuare. ACS Dinamo părăseşte baza din Ştefan cel Mare.

Dar Badea se va întoarce ca majoritar al FC Dinamo. Judecătoria Sectorului 3 i-a aprobat, acum câteva zile, cererea de executare silită a debitorului Negoiţă. Actualul şef de la Dinamo n-a achitat preţul acţiunilor. N-a luat echipa de tot, a luat-o doar aşa, de probă. Să vadă cum îi vine haina de om de fotbal.

Ridichea şi timpanul
Badea, ca proprietar de SRL falimentar, punea condiţii şi fixa ora negocierilor cu Internele. Imaginaţi-vă ce discurs va avea ca şef reinstalat la un club cu tradiţie. Orice-ar cârti Ministerul, Badea va invoca binele fotbalului şi interesul suporterilor dinamovişti. Socotelile dintre el şi Negoiţă sunt, de fapt, socotelile dintre „old” PCR şi „new” PSD. Fostul preşedinte dinamovist a rezistat cu brio la butoanele mobiliare şi imobiliare de la Dinamo, cu largul, competentul concurs al MAI. Altfel nu s-ar fi ajuns la situaţia prezentă, în care un căţel, un pisic, o bunică, un bunic, poliţiştii, jandarmii, miniştrii şi prim-ministrul trag ridicol de tentaculele unei ridichi.

Stadionul nou „în folosul cetăţeanului” va fi construit, dacă va fi construit, unde va permite Nicolae Badea. Cât despre vânzarea clubului, se amână. Echipa de fotbal redevine argumentul forte al lui Badea în bătălia lui imobiliară cu statul român. Ar fi păcat să le dai o mină de aur unor investitori de rând sau, mai rău, unor suporteri. Iar ei să nu ştie ce să facă cu ea. Să se apuce de băgat bani, în loc să-i scoată, spălând grijuliu minereul, cu săpun de firmă.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 10:21

La cine e brandul Dinamo, la cine palmaresul? Daca e la CS Dinamo atunci Badea poate fi lasat in ofside, un eventual nou investitor preia in urma unui contract cu MAI sigla, fac impreuna un nou stadion ca pe velodrom sau in alta parte si demareaza proiectul cel nou, nu mai asteapta nimeni dupa Badea sau Negoita. Poate sa se judece Badea cu Statul inca 20 de ani daca asta vrea dar noul proiecty deja a demarat. Trebuie gasit investitorul si locatia noului stadion, ambele probleme oricum aflate in lucru. Bafta!

Carol K (309 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 10:28

Faceti odata ceva ca a ajuns campionatul asta la discretia locuitorilor din Pipera-Voluntari. O rusine, am vazut ceva din meciul de aseara in care cel mai bun "stelist" a fost Deac sustinut puternic de Dan Petrescu cel care s-ar vrea antrenor la Chelsea dar are orbul gainilor si nu-l scoate in prima repriza ci abia dupa ce trupa de caraghiosi a lui Dica egaleaza din faza pornita de la...Deac. Dupa care-l schimba, in min 94... Dane, nu ma mai plictisi cu isteriile astyea si cu arbitrajele, am senzatia ca de un pic de luciditate ai nevoie, nu mai vezi deloc schimbarile, le faci la pocneala... sau poate ai un aranjament cu Becali sa-i preiei din sezonul urmator din postura de campioni. Vezi, inabilitatile tale din ce in ce mai dese pot duce si la astfel de interpretari, de ce nu?

Dan T (18 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 10:39

@Carol K Nu dadea FCSB gol nici pana azi daca nu-i lansa Deac pe contraatac. Cum nu dadea nici CFR gol daca faza ar fi fost pe dreapta, zona decarului clujean. A fost lucrata pe stanga si a iesit un gol de generic. Nici cu Boli nu mi-e rusine a intrat incaltat invers si asa a ramas. Asta face sa indeparteze lumea de fenomen, daca asa arata o "finala" de campionat mai bine ma las pagubas si nu-mi mai pierd vremea cu ei. Sau ma uit la Viitorul si la Craiova. Macar acolo vezi fotbal nu o incrancenare stearpa lasand senzatia ca e si regizata sa se termine egal.

dracula (4 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 11:42

CE MAFIE ORDINARA....trebuie rasi de la radacina,cred ca un incarcator cu 500.0000 de dinamovisti,ar rezolva sigur aceasta situatie ridicola......sau nu????

Cristi (26 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 13:59

Articolul se loveste de cateva proceduri judiciare. De exemplu, daca Guvernul e citat in calitate de parte procesuala, atunci Dancila, ca reprezentant legal, nu are obligatia sa se prezinte in proces. Ea va fi citata in proces, putand sa trimita un punct de vedere cu privire la obiectul procesului, fara sa aiba obligatia prezentarii personale si nici macar obligatia legala de a depune acel punct de vedere (eventual Guvernul v a fi repezentat de catre un consilier juridic). Daca i se va cere Guvernului, sub sanctiune, anumite informatii, atunci Guvernul va fi obligat sa ofere informatiile, dar de asemenea fara sa fie obligat reprezentantul legal (prim ministrul) sa se prezinte personal. Nu exista in general obligatia partii procesuale de a se apara prin lucrari procesuale si de a prezenta personal in proces, aceasta putand (e alegerea ei, sub consecinta pierderii procesului) fie sa se apere prin depunerea in scris a pozitiei procesuale personale, fie sa fie reprezentata prin aparator. Doar martorul, care nu are calitatea de parte intr un proces, este obligat sub sanctiune sa se prezinte personal in proces. Apoi, in privinta lui Badea, faptul ca instanta a acceptat executarea silita nu l transforma de plano in proprietar al actiunilor, intrucat Negoita are doua posibilitati procedurale: 1 - sa plateasca datoria in termenul fixat prin cererea de executare, aceasta ramanand, astfel, fara obiect. 2 - sa urmeze calea contestatiei la executare, cu solicitarea suspendarii executarii (caz in care s-ar tergiversa executarea pana la finalizarea procesului cu acest obiect). In oricare dintre variante, soarta actiunilor lui Negoita este in continuare in mainile acestuia din urma.

Urod (7 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 16:47

Sa stea si zece ani daca e nevoie pana il evacueaza pe Badea si sa se faca un stadion de 30 de mii de locuri... Nu unul amarat de 15 mii de locuri, asa cum se vehiculeaza si pe amplasamentul vechiului velodrom... Dinamo are nevoie de un stadion competitiv pt viitor si nu de unul mic si depășit... Vorbim de o echipa dintr-un oraș cu peste patru milioane de oameni...

Emil Bobu (7 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 18:31

Aliiioooo. Lasati fratilor stadioanele, cu pista... fara pista. 15000 de locuri va face Badea in Groapa imediat, dar la mall ul lui, sa mancati ca lumea hamburgeri congelati tocmai adusi din SUA. Ca nu degeaba e ruda cu Popoviciu... Clar?

CCC (24 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 22:36

Ma distrez de minune ... . Asta dupa ce incerc sa ma calmaz si sa-mi revin. Evident ca in cazul complexului sportiv Dinamo, lucrurile se indreapta spre finalul scenariului planuit acum cativa ani, cand negoita “a preluat” echipa de fotbal: rechinii imobiliarelor, badea, negoita + ceva colaboratori din guvern vor deveni in final propietarii terenurilor din centrul capitalei. Vrajeala cu “cearta” dintre MAI si “finantatori” e doar pentru ochii creduli ai fanilor dinamovisti, care inca nu realizeaza ca inselaciunea si deposedarea s-au ina Tamplat in momentul prelorii echipei de catre “ salvatorul” negoita. Am spus-o atunci si o spun si acum: din pacate, Dinamo va disparea din peisajul fotbalistic al capitalei, cel putin din actuala locatie, daca nu si mai rau!

victor (7 comentarii)  •  30 aprilie 2018, 22:43

Maria, încă nu mi-ai spus care este pluralul pentru "genunche"

Adu (17 comentarii)  •  1 mai 2018, 0:30

Care misiune imposibila?! Madam Dancila poate orice daca ii ordona Dragnea! Dar ce treaba are ea cu hotii din fotbal?! :D

sundance kid (63 comentarii)  •  1 mai 2018, 7:32

....hahaha ! Buna asta . " Pleacă pe geam şi intră pe uşă " ! Nimic nu merge in tzara aia ! Am mai spus Bucuresitul e plin de avocati si oameni care lucreaza in mass media ! O justitie de " doi bani" mai ales in civil .

Dan T (18 comentarii)  •  1 mai 2018, 8:21

Victor, vorbesti serios? Genunchi are aceeasi forma atat la singular cat si la plural. Asta conteaza. Vrei sa aplici regula asta si pe regionalisme, ramane la latitudinea ta, nu te opreste nimeni, nu exista o regula, foloseste-ti fantezia asa cum crezi.

Comentează