Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Armata, câine de circ

În anul Centenarului, ceremoniile militare au ajuns show-uri de pauza meciului

Permalink to Armata, câine de circ
sâmbătă, 14 aprilie 2018, 9:31

Nu avem măsură. Ca popor, deţinem în buzunarul de la piept, lângă paşaport, scuzele istorice pentru această înclinare de a trece în viteză dintr-o extremă în cealaltă, fără a poposi vreodată la mijloc. Dar măcar unii dintre noi, de pildă, acele instituţii despre care se presupune că ar trebui să stea de pază la hotare, în caz că vin turcii cu TIR-urile, ar trebui să-şi păstreze capul limpede şi imun la variaţiile de presiune atmosferică.

Teatrul de operaţiuni din Pomponistan
Ei bine, tocmai Armata e prima care o apucă zburdând pe câmpii, ca iepurele de martie, de cum dă colţul ierbii pe Arena Naţională. La meciul de Liga a 4-a dintre CSA Steaua şi Academia Rapid vor fi aduşi militarii din Detașamentul Drill Team al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Soldaţii vor oferi „o demonstraţie de înaltă ţinută”, scrie comunicatul clubului MApN. „Va fi pentru prima oară când detaşamentul va prezenta un show la o partidă de fotbal”. Spre deosebire de Coreea de Nord, la noi nu se ţin prea des ceremonii militare pe stadioane, pentru că nu permite legea.

Dintre cele 28 de situaţii în care pot avea loc ceremoniile militare, prevăzute în regulamentul stabilit prin ordin de ministru, M.63/2013, niciuna nu se referă la un meci de fotbal. Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” este, conform legii, „structura special constituită, echipată şi instruită” pentru ceremonii. Ministerul Apărării o consideră, se pare, un fel de trupă de animatori sau de majorete mai gros îmbrăcate.

Legea imnului, de Mihai Fifor
„Înainte de începerea meciului, fanfara militară va intona imnul României”, anunţă CSA Steaua. Acum doi ani, actualul ministru al apărării, Mihai Fifor, îşi punea semnătura de parlamentar pe un proiect de modificare a Legii 75/1994. Propunerea lui Fifor şi a altor aleşi ai poporului – Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Florin Iordache etc, etc – era ca imnul de stat să fie intonat la competiţiile sportive naţionale numai înaintea finalelor. Proiectul a fost promulgat de preşedintele Iohannis acum un an, în aprilie 2017.

Meciul dintre CSA Steaua şi Academia Rapid este un derby al amintirilor, dar nu este o finală. Prin urmare, „Deşteaptă-te, române!”, cu tobe şi alămuri, reprezintă încă o exagerare din partea organizatorilor din MApN. Un salt iepuresc peste cadrul legal.

Treceţi, batalioane, de centrul terenului!
În decembrie 2016, muzicieni din fanfara militară a Forţelor Navale s-au dus să-i cânte arhiepiscopului Teodosie, de ziua lui. Pentru că au cântat în curtea Arhiepiscopiei Tomisului, îmbrăcaţi în uniforme, au fost anchetaţi de superiori, scria adevărul.ro. Asta-i problema dacă eşti în Armată: nu poţi cânta oriunde, oricând, la nunţi, botezuri, onomastici, la metrou, în faţă la mall sau prin restaurante cu specific civil.
MApN decide unde-şi trimite instrumentiştii, fireşte. Dar există nişte regulamente interne care-i ghidează alegerile. După ce trimiţi fanfara militară pe stadion, nu mai e decât un pas până o pui să cânte sub balconul adversarilor în lupta pentru promovare, în grad sau în campionat.

Un spectacol jos bălăria!
Meciul dintre CSA Steaua şi Academia Rapid a stârnit interes în rândul publicului, s-au vândut biletele, s-au tipărit altele. Totuşi, interesul ăsta e legat de fotbal, nu de summit-ul NATO. Şi nu justifică nici încălcarea legii, nici intrarea MApN în showbiz. Dacă în Liga a 4-a aducem brigada de la „Mihai Viteazul” şi fanfara, ce facem în Liga 1? Aducem divizia de blindate? MIG-urile? Şi-atunci, de Ziua Naţională ce ne mai rămâne? Să-i punem pe şefii de Stat Major să înghită săbii şi să scuipe foc.

E posibil ca şefii CSA să fi intrat la griji că spectacolul din teren are nevoie de profesionişti, să aibă oamenii ce vedea, ce aplauda. Să nu cârtească uitându-se când la meci, când la preţul biletului. Să vină şi data viitoare, pentru entertainment, măcar. Şi să stea şi repriza a doua.

Tonul a fost dat. Echipa Armatei poate promova „en fanfare”, poate cheltui „en fanfare” pe salariile fotbaliştilor şi antrenorilor. Dar „en fanfare” nu e o valoare în sine. Şi, mai ales, nu o valoare militară. Iar dincolo de cupola circului regizat de şefii MApN se află bălăriile din Ghencea. Tot un spectacol. Dar unul pentru care nu va plăti nimeni.

Comentarii (61)Adaugă comentariu

Bagheera (8 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 11:17

Meciul asta arata ce dor ne este de un fotbal ADEVARAT Si cat de stramba este societatea in care traim: hotii pot face ORICE, nu patesc nimic. Pentru ca HOTIA si LACOMIA au distrus marile echipe ale fotbalului romanesc.

Durden (209 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 12:17

ca de obicei, ma enerveaza crunt ca insisti sa incluzi teme politice pe un blog ce ar trebui sa fie de sport. dar numai pt era sa cad de pe scaun de ras la "lupta pentru promovare, în grad sau în campionat", te iert! :))

Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu wa Zabanga (1 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 14:38

Daca uniforma militara a ajuns accesoriu de parada modei pentru diversi generali-glorii-nemuritoare-ale-sportului-si-tabloidelor... De ce nu s-ar face si un moment vocal-instrumental? Eu as fi adus si niste dansatoare din buric si as fi duduit din boxe Modern Talking si No Mercy dupa imn. Sa se distreaza si poporul! Si seminte gratis pentru toata lumea!

koko (2 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 14:41

"Şi-atunci, de Ziua Naţională ce ne mai rămâne? Să-i punem pe şefii de Stat Major să înghită săbii şi să scuipe foc." Foarte buna asta! Ca multe altele din articol. Genial!

Alex (4 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 14:52

Chiar ma intrebam cum nu ai tu ceva de comentat, mai ales ca sarbatorile au mai subtiat portofelul

randoom (1 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 14:54

Cand vor intra infractorii astai de la mapn si csa la parnaie pentru ce au facut? kovesi se vede ca face parte din gloata acestor infractori,de aia in loc sa ii ancheteze,ii sustine.

DCT (2 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 15:00

Iar vine plata de la cioban? 😂😂😂

Hugo (1 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 15:02

Nu vorbi în halul ăsta despre armată indiferent de context, într-o țară cu stat de drept nu ai fi indrăznit nici măcar o aluzie la Armată veziți de scribăreala pentru broscoi exoftalmici ...

Horia Radu (1 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 15:09

CSA Steaua nu este glorioasa Steaua București. Steaua a fost dusă în pragul falimentului de Armată și era să pățescă aceeasi rusine ca Rapid, Dinamo, Petrolul etc. Noroc că a salvat-o Becali. FCSB este continuatoarea Stelei București și a CCA.

Andrei Dumitrescu (17 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 15:13

Fierbe sangele in vOI, frustrare placuta in continuare. Apropo va uitati la NFL? Ia intrati un pic de youtube sa vedeti ce face armata SUA la meciurile NFL, insa dvoastra nu aveti de unde stii pt ca nu prea va uitati la sport iar *** in niciun caz. Spalare pe creier pt un pumn de arginti domnisoara? A gasit becali documentul prin care i s-a cesionat locul in liga 1? Hahahahaha

Vasile (5 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 15:13

Excelentă treabă, dar trebuia să o păstrezi. Publicarea imediat după consumarea infracțiunilor era recomandată

Sames (2 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 15:37

Armata caine de circ....?! Si tu curava de lux!

IO (10 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 15:57

Armata (in general, nu doar Army, au ac5ivitati de acest gen la superbowl, la meciuld dintre Army si Navy si altele,

Singur eu (30 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 16:05

Nu o sa spun ca Maria e platita de cineva ca sa scrie aceste atacuri la adresa Stelei. O sa consider ca ei pur si simplu nu ii place ideea de club sportiv detinut de armata. E ok. Am, totusi, o intrebare. Maria, daca tie si celor de la gsp nu va place acest club, de ce mai scrieti despre el? Nu ma refer la aceste articole. Ci la toate articolele pe care le scrieti despre performantele obtinute de sportivii stelisti. Nu mai scrieti despre echipa de fotbal, despre echipa de baschet, despre cea de rugby sau cea de handbal. Nu mai scrieti despre Ana-Maria Popescu, Sandra Izbasa, Ana Bogdan sau Marius Lacatus. Daca tot va dezgusta ideea unui club sportiv detinut de armata, lasati acest club in anonimat. Ce zici? Se poate? Sau riscati sa pierdeti prea multi bani daca nu scrieti de rau despre Steaua?

Daniel (5 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 16:10

Eu chiar nu inteleg de unde s-au nascut frustrarile astea la tine.Din 5 articole 2 sunt despre CSA.

Cosu (53 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 16:34

Excellent article . One of the best . Thank you Maria .

de pe ‘ici ‘sa (8 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 16:43

unul pomenea mai sus de statul de drept...pai in care stat de drept(nu -mi pomeniti de fostele tari comuniste) armata sau militia isi fac cluburi sportive care sa participe in competitii oficiale ?

Marian (1 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 17:03

Față draga când vei invata sa respecți legile vei ajunge departe

Burebista (1 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 17:05

Plimba ursul ba invidiosule ,ce legatura ai tu cu armata cine a dictat ce ai scris?

lenroc (5 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 17:25

Amuzant, dar cine sa se mai indigneze la mici scăpări pe lângă lege și regulamente militare?? Proiectele astea cu gard vopsit și fără leopardi înăuntru, lipsite astfel de principala atracție, pot face valuri doar prin circ ieftin așa cum.bine ai punctat

Cristi (2 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 17:51

Dacase stie clarca nu i voie in liga 1,de ce au facut toata smecheria asta???logic,ca sa o vanda a 2a oara cand vine timpul..tipic rromanesc..pe mine ma distreaza idiotii care se bucura,aplauda si spera in revenirea Stelei supreme..la fel de prosti ca si la 'revolutie'...asa ca dragii mei,ne meritam soarta.in 30de ani tot nu v ati prins cine s hotii si ca noi toti suntem prostii..distractie placuta si continuati sa va faceti treaba..🤪🤪🤪🤡🤡🤡🤓🤓🤓

Cutzy (4 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 17:55

Si la oficiala echipati În generali de opereta Oprea Nasty Ontanu și tata Puiu

Crisangrg (6 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 17:56

@Andrei Dumitrescu - In SUA exista cadrul legal pt ce se intampla in NFL. La noi se pare ca nu-i voie sa canti la nunti, botezuri, cumetrii, gratare intre blocuri. Pt niste impatimiti aparatori ai legii, tare va mai place s-o ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stelu blues an (8 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 17:56

alex ,dct, hugo.parafrazez un dictat celebru mistificandu l o tira.deranjant e nu ca sunteti prosti,ci multi....

itu52 (15 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 18:02

Ce-i lipsea chelului, tichia de mărgăritar! Probabil cele 12 salve de tun sunt rezervate galeriei. În privința muniției au fost mai discreți, au plasat-o la peluză cu ceva timp înainte. Atâta gargară nu o să avem nici la evenimentul Euro 20 - 20. Parcă am fi la Împărăție, să știe toată suflarea că s-au născut feții-frumoși ai fotbalului românesc. Mai bine ar sta cu ochii pe zmei, că s-ar putea să-i lase fără vână și ajung târâie-brânză prin fotbal, de nici cibanul nu-i ogoiește. S-a sărit de mult calul, ar putea să dea de gândit anormalitatea normalului.

Paul (6 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 18:03

Atata zarva pentru un meci de ***,intre doua echipe aparute peste noapte...

Liviu (1 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 18:11

O armata de ***...condusa de niste *** si mai mari...cand mancau si beau de "pomana"in ghencea pe banii haiducului Becali era bine,iar asa zisii "fani"lasau tribunele goale si "usurau" bugetul echipei (amenzi,deplasari, samd)! Vai mama lor de colonei,generali si alti lingai !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Demolarii (18 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 18:23

Era o vreme când cetățeanul de rând știa că România are armata. Fanfara militara canta duminică în parcuri, iar cu ocazia diferitelor sărbători avea loc și câte o defilare. Pe langa ocaziile festive, armata participa la viață de zi cu zi. Era armata Poporului, cu vreo 10 generali. Acum nu știm cum , dar sunt generali cu sutele, auzim de ei mai ales în scandaluri. In rest Armata e la secret. Doar o sa ne apere americani. ....

Alx (87 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 18:33

America a lovit noaptea trecuta Siria, un conflict poate incepe oricând si noi ne trimitem soldații sa facă circ încălcând legea. Bataie de joc fata de toți cei care au murit in lupta pentru apararea acestui popor.

gicu (3 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 18:43

Felicitări! Ne-am pierdut busola demult, la fel si simtul echilibrului, "common sense" cum ar spune un englez. Din păcate, probabil vom rata si momentul centenarului, însă privind cu obiectivitate imaginea de bâlci generalizat care este România, nici nu se putea altfel.

Dadan (1 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 19:18

Cauta pe youtube si ai sa gasesti cum este implicata armata SUA la nenumarate evenimente sportive, meciuri de base-ball, hockey, fotbal american, soccer, baschet...inclusiv acele "surprize" oferite familiilor cu reintoarcerea militarilor acasa din misiunile externe... sa aruncam cu noroi este cel mai usor... Semneaza un Dinamovist!

a dica (14 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 19:59

Desi ma doare sufletul cand vad ca unii duc armata in derizoriu si mai ales cand civilii iau peste picior instituatia militara, partial ar trebui sa-ti dau dreptate. De ce partia? Nu stiu exact ce prevad regulamentele referitor la utilizarea fanfarelor insa nu sunt de acord ca "armata" este asociata, in acest caz, prin implicare la varf, cu mediocritatea. Caci liga a 4-a Bucuresti nu reprezinta ceea ce a fost candva clubul militar. Sa-i asteptam macar in liga 1 si apoi poate sa le cante si fanfara...

Noua Caprita rosie (12 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 20:48

@Bagheera - pai si atunci ce facem, implicam armata in chestii civle si facem sport militar la TV? Crezi ca l4 intereseaza pe alti idi0ri in afara de peluzzzza jos? Cum poti frede ca fottbalul adevarzt e in l4 cand csa kaki a inceput din l4 in loc de l5 cum scrie regulamentul? Laptan zice ca FCSB aka Steaua a facut lucruri ilegale si el inscrie echipa in l4 in loc de l5 si spera sa ajunga in l2 instant desi regulementul zice altceva. Cine face manevre ilegale? Doar ca psd sustine csa kaki nu inseamna ca e coect

Popa (45 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 22:20

Aveti dreptate ... este jenant ... MApN sponsorizata de o firma de pariuri si o firma imobiliara ...

Sorin (3 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 23:02

Excelent articol

alex (2 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 23:46

In loc sa isi vada de treaba, armata noastra caricaturala, (ca si echipa ei), se amesteca in fotbal. Bai, gugustiucilor, mai imbuibatilor, maine-poimaine vin rusii, ce veti face atunci?

alex (2 comentarii)  •  14 aprilie 2018, 23:51

In loc sa isi vada de treburile sale, armata noastra glorioasa se amesteca in fotbal! Maine-poimaine vin rusii, ce veti face atunci, mai, imbuybatzyylooor!

Cristi (2 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 0:35

Dadan esti tare prost..ma intreb ce esti tu in viata de zi cu zi..era o vorba:Rom cat o sa fie populata de romani, n o sa evolueze o secunda..in sensul asta esti un rom adevarat!!

Che Guevara (49 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 0:36

Poate si armata romana sa faca asaceva? https://youtu.be/YJVdnMAGIt8

Lila (39 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 1:04

Cred c gresiti grav acuzand Armata! „implicatii” in circul pe cae il descrieti nu constituie Armata. Ca peste tot in societatea romaneasca, atat in ziaristica sportiva cat si in zona militara, gasim oportunisti, martafoi si mameluci, pregatiti oricand pentru un spectacol de prost gust, plin de orgolii si incrancenare pana la trecerea in derizoriu si idiotenie, fara legatura cu civilizatia, contrar intereselor sportului si fair play-iului. Asa se desfasoara lucrurile cand mediocritatea e stapana peste tot! Din pacate, mereu reusim sa ne facem de ras! Este frustrant si rusinos pentru noi ca popor! Mascaricii isi fac de cap si au si adepti!

sundance kid (63 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 1:10

Nu stiu cine a fost responsabil de aducerea fanfarei militare dar imi aduce aminte de fostul ospatar ajuns general cu 4 stele !! Poate il ridica si pe el DNA-ul pentru abuz in serviciu !

sundance kid (63 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 1:40

koko Ba norocul meu ca nu mai am 10 ani nu de alta dar mi s-a intimplat in gasca din zona icoanei sa am citiva aroganti care " trinteau" cite una de mi-am dat drumul pe mine in citeva ocazii !!............Să-i punem pe şefii de Stat Major să înghită săbii şi să scuipe foc."

Valentin (11 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 4:28

Frumos derby-ul. Fanfara militară este la evenimente speciale, cum ar veni, vizita lui Putin în România Liberă. O să vină când România n-o să mai fie liberă. A fost invitat de Băsescu și Johannis. Dacă nu vrea să stea acolo la el la Moscova, părerea mea.

Valentin (11 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 4:33

Pentru Steaua-Rapid a fost declarat cod roșu de intervenție. Adică. dumneavoastră scrieți, bărbatul copilului dumneavoastră este la intervenție. Mulțumesc. Haide Dinamo! Cea mai bună ciumă roșie-albă-neagră. Iubim dinamovistele, cu dinamoviștii suntem frați. Mulțumesc.

Viorel (1 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 7:53

Interesant! Circ ieftin facut de armata disperata sa stie lumea ca ei sunt Steaua. Dar ei sunt doar o sigla.....cel putin momentan....

catyo (17 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 8:09

Maria, cand unul ca Nastase ajunge general al Armatei Romane (cel putin el are merite pe plan sportiv), cand se ung generali pe banda rulanta, cand politica a ajuns sa guverneze toate domeniile societatii, ce sa ne mai miram ca folosim Armata ca pe maimuta cu care faci poze pe plaja? Iar multe dintre cadrele la nivel inalt ale Armatei au grija sa compromita institutia prin ele insele.

xx (46 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 8:49

bravo, bine punctat !

Basil (1 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 11:59

Încălcarea legilor a devenit o obișnuință si nu se sesizează nimeni pentru ca si cei care ar trebui să se sesizeze procedează la fel.

Silviu (4 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 12:43

Bine si frumos scris !

Costin (22 comentarii)  •  15 aprilie 2018, 13:40

Frumos scris! Ce activitate jalnica de planificare.

Comentează