Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Vânzarea lui Dinamo, vânzare de vânt

E posibil ca Negoiţă şi Badea să cedeze controlul asupra clubului alb-roşu. Dar e foarte puţin probabil ca şi Internele să facă la fel

Permalink to Vânzarea lui Dinamo, vânzare de vânt
vineri, 6 aprilie 2018, 12:18

„Am vorbit cu un mason adevărat”. Povesteşte Cornel Dinu cum i-a verificat pe cumpărătorii potenţiali ai lui Dinamo. „«Nu ştiu, Cornele, cine e Thiess. Nu e unul de-ai noştri. Masonii nu se laudă cu aşa ceva»”. Edificat, Dinu le-a găsit genul proxim lui Thiess şi compania: „Aventurieri şi venetici”.

Investitori pe scara măgarului

Totuşi, se pare că în viaţa oricărui club popular vine un anotimp „masonic”. La început, în conducere se instalează afacerişti apropiaţi de politicul de dinainte şi, pe cale de consecinţă, şi de politicul de după ’89. Urmează afacerişti formaţi la şcoala celor dintâi. Apoi vin „masonii”: cultivatori bidimensionali de fasole fermecată, care râvnesc proeminenţe.

La Rapid, după Copos au venit „maestrul” Cristescu şi Zamfir, membru al organizaţiei de tineret a PSD. „Sunt mason, dar masoneria e o organizaţie mult prea serioasă şi importantă ca să o asociem cu o activitate sportivă”, spunea Cristescu, fost şef de piaţă alimentară înainte de Revoluţie.

După „masoni”, vin „oligarhii”, de obicei, puşi în cârca lui Mircea Lucescu. La Rapid, a venit Valerii Moraru, afacerist de peste Prut cu firme în România, în prezent falimentare. „Oligarhii” ăştia mărunţei, de casă, acţionează după chipul feroce şi asemănarea destul de îndepărtată a miliardarilor de carton din fosta URSS. Adică au mai multe toane decât habar de fotbal.

După „oligarhi”, vin primarul, ministrul, premierul. Statul, cum ar veni. Se închide cercul, pentru că în ceafa statului stau, semnând cecuri în alb, toţi afaceriştii care s-au rotit pe la conducerea clubului.

Lanţul datoriilor

Cornel Dinu crede, în schimb, că vor veni suporterii. Şi-a descoperit optimismul faţă de proiectul preluării clubului de către fani. „Nu va fi deloc uşor, dar oamenii sunt de bună-credinţă”.

Răbdare le mai trebuie. Un guvern întreg n-a fost în stare să-l dea la o parte pe Nicolae Badea din baza sportivă a lui Dinamo. De aceea, noul stadion va fi construit lângă cel vechi, nu în locul lui. Un şir de guverne a oblăduit asocierea păguboasă dintre Interne şi privaţii din fotbal. Cine negociază cu Negoiţă trebuie să negocieze şi cu Badea, pentru că primul a luat acţiunile pe datorie de la al doilea. Iar Badea poate scoate oricând caietul de sub tejghea, pentru a pune condiţii.

Şi totuşi, nu Badea joacă rolul lui Copos aici, rolul de împătimit al controlului. La fel ca Negoiţă, Badea, cu AFC-ul lui insolvent, are tot rol de datornic, dar în raport cu statul darnic.

Vânzarea clubului Dinamo reprezintă o tranzacţie din zona crepusculară, o iluzie cronofagă, care maschează impasul moral şi legal în care au ajuns cluburile departamentale. Dezastrul economic e singurul lucru real din peisaj.

Cei care au ajuns să conducă aceste cluburi sub o formă sau alta, ca preşedinţi, majoritari, directori sau, cel mai adesea, creditori, nu sunt capitalişti veritabili şi pricepuţi, ci persoane fizice sub protecţia statului. Legea care l-a scutit pe Negoiţă de datorii de 60 de milioane de euro este, vorba lui Cristescu, mult prea serioasă ca să o asociem doar cu o activitate sportivă.

Doar Dinamo, numai MAI

Negocieri pentru Dinamo se vor mai purta, desigur. Dar deznodământul stă scris deja în stelele de pe umăr. E numai o chestiune de timp până când Internele vor tranşa problema brandului la fel ca MApN. Adică vor lansa proiectul unei echipe profesioniste de fotbal.

MAI nu lasă nici măcar alte instituţii ale statului să se amestece în tradiţiile sale. Ce şanse să participe la luarea deciziilor au suporterii contribuabili? De pildă, MAI a lăsat CNI şi macaralele ei argintii să râdă cu ochii în soare. S-a apucat să-şi ridice stadionul nou prin forţe proprii. Pentru început, notează PSnews.ro, Internele au dat 14.400 de euro pentru un „proiectarea unui plan urbanistic zonal pentru construirea unui stadion pentru Clubul Sportiv Dinamo Bucureşti”.

Deşi arena e inclusă în subprogramul pentru Euro 2020, Compania recunoaşte: MAI e cel care „administrează toate achiziţiile necesare CS Dinamo”. Ministerul decide cine construieşte la Dinamo.

Aşa cum a decis întotdeauna şi cine investeşte.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 13:21

Daca Badea nu capata stadionul de la guvernul Nastase azi lucrurile erau deja rezolvate, aveau stadion nou, investitor potent financiar si nu unul „la supravietuire”, se bateau la titlu, meciurile de acasa ar fi fost cu tribunele pline samd OK, Negoita nu i-a lasat sa-si dea sufletul dar mai mult decat asta n-a prea reusit. Doar acel sir de victorii in fata FCSB-ului i-a mai tinut in viata dpdv al orgoliului. Acum vine domnul Nastase ca e gata sa puna si dansul „umarul” la reconstruirea noului Dinamo, auzind ca are deja investitori deci mare lucru nu are de facut, poate doar sa-si faca simpatizanti in randul fanilor, la vot ar putea functiona smecheria asta. Mai vad ca se tot *** (autocenzura) cu inceperea lucrarilor pe locul velodromului. Nu stiu ce mai asteapta dar sa se grabeasca sa nu se trezeasca doamna Firea ca vrea sa le ia velodromul cu ajutorul prietenei sale de la sefia ministerului sa faca acolo vreo doua maternitati si o clinica de fertilizare in vitro, cunoscand pasiunea dansei pentru acest domeniu. Nu va jucati cu focul, puneti-va odata pe treaba ca ramaneti si fara investitor, mason sau nu, dar si fara terenul velodrom.

nae ionescu (1 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 13:25

SINT DESTUL DE MULTI NAIVI SA CREADAC CA ACEI CE SI-AU ARUNCAT PE FEREASTRA BOTEZUL PENTRU UN SORTULET ALB SINT CURATI PRECUM MIELUL DE PASTE. DACA ESTE ASA ATUNCI DECE INITIERILE SINT SECRETE? MERGETI PE YOUTUBE SI ASCULTATI MARTURISIRILE UNUI MASON DE GRADUL 33. SA MAI AMINTESC CE SPUNEA ELIADE SAU PROETUL GH CALCIU DE EI? NU ACOLO ESTE MIZERIE SI LOCUL UNDE SPRE VIRFUL PIRAMIDEI INCEPE NENOROCIREA. BIVOLARU SI MISA DECE A AVUT DE SUFERIT. CITITI SITE-URILE LOR . BIVOLARU A SCRIS 2 CARTI DESPRE EI SI NU LE-A CONVENIT. CHIAR AL MARE PROCUROR CE IL URMARESTE ESTE MASON DE GRADUL 33. PROCARIA DE LA DINMAO ARE INTINDERE MARE. AU PUPAT PICIOARELE LUI SINERGIA FAPTELOR PE MEANDRELE CONCRETULUI UNU CA PLAVANU DE DINU CARE II APARA SOTIA FIINDU-I FRICA DE VENIREA ALTORA… DAR ILIESCU LE-A DAT LINSTEA CA POT RAMINE PE LOCURI. BADEA SI ION DINCA TELEAGA GINERE SI SOCRU. RUDA SI CU POPOVICIOIU CEL FUGIT IN ANGLIA SI EL CASATORIT CINDVA CU O ALATA FATA OFITER SECU A LUI ION DINCA TELEAGA. COPII CAREU AU MURIT AU INCA LOCUL NASTERII IN DOLIU. NU PASA NIMANUI SI NU VA PASA. UN POPOR INGRAT CARE NU MERITA „CENSUSA MEA” SPUNEA ANTONESCU . DAR CE VORBESC EU AICI. COMUNISTII MI-AU LUAT CETATENIA DAR VOI CARE ATI RAMAS SINTETI NISTE LASI CARE ASTEPTATI SINECURE… APOI II VOTATI. CEI 4 MILIOANE DE PLECATI NU SINT DINTRE CEI PROSTI. ASA CA IL INVIT PE DANCIULESCU SA RAMINA SA LE ARE PAMINTURILE SA LE PERIE UNFIORMELE SI SA II SALUTE IN SOMN. DOAMNE SI DACA SE PUNEA IN APLICARE PROCLAMATIA DE LA TIMISOARA AZI ERATI LA COZI DE DIMINATA PE CIND SE DA MINCARE CU REDUCERI. DUMNEZEU VA VEDE SI VA VA LOVI .

qytzuEu (4 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 13:29

Vezi Maria ca ai intrat intr-o zona PERICULOASA ! Chiar daca schiezi cu eleganta stilistica printre pasaje de Legi, Persoane si dubiosi, chiar daca iti mai iese cate o cristiana sau doua, vezi ca sub zapada de sub schiuri sunt microfoane si camere in brazii de pe langa Partie. Nu numai MAI este Proprietar, ci din umbra pandesc niste ochi, intotdeauna deschisi si in permanenta e cineva care iti judeca atat articolele cat si Intreaga viata privata ! GRIJA MARE terenul poate fi minat cu cele mai bune intentii !!!!!

itu52 (15 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 14:01

Vânzoleală socială virtuală, socotită balsam terapeutic modern, în tratarea tarelor psihice care au năpădit acest popor în ultimele secole. Se insistă sub diverse forme, dar din cauza repetiției exagerate, randamentul o ia spre zero. Românul începe să devină imun la astefel de șocuri, percepția timpurie a făcăturii diminuează forța impactului social. Moda crizelor ce a cuprins cluburile de fotbal va trece. Într-o zi apele intră în matcă ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Real vor rămâne o droaie de artizani (zvoneri, răspândaci, etc) calificați o viață întreagă în diversiuni tămăduitoare, care vor trage caimacul din fondul de pensii.

Radu (18 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 14:26

Noi astia care ne rupem carca 12 ore pe zi ca sa punem ceva pe masa nu o sa intelegem niciodata mentalitatea unor scortosi cu zeci de afaceri, garzi de corp dupa ei si miliarde prin actiuni si banci.Cum nici ei nu o sa inteleaga dorinta noastra, irationala pentru ei, de a ii vedea implicati in supravietuirea si renasterea echipei noastre de suflet.Tiriac, de exemplu, nu ar trebui sa bage nici un ban din buzunar, doar sa ii provoace la afacerea Dinamo pe jmecherii aia europeni si mondiali care vin la el in batatura sa ciuruiasca mistreti.Daca si-ar lasa aia doar maruntisul de prin buzunare pentru tigari si seminte si s-ar strange de bugetul nostru pentru un an.Dar noi suntem cinstiti si prosti si Tiriac a spus-o cu gura lui ca ii prefera pe aia hoti si destepti.Ati vazut mai baieti, de aia nu are ursul coada si Dinamo investitori barosani!
O sa distrugă si Dinamo asa cum au distrus tot in țara aceasta!

ManX (29 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 14:35

Dinu a vorbit cu un mason…cred ca a vorbit cu un mason francez, care construieste case în Franta. Sunt zeci de mii. A baut o cafea cu Rotaru si el crede ca a fost la Rotary Club unde toti vin la el sa se spovedeasca. Dinamo este simbolul esecului „evenimentelelor din decembrie ’89” Ceausescu vopsit în Iliescu, Dinamo în Unirea Tricolor. Cum a aparut vorba ai ca noi nu o sa varuim ce a construit Ceausescu, nici benevolii astia nu or sa mai aduca ciolan la club. Nici macar oase de rontait. Benevolii ca Dinu, Andone, Marica si care mai sunt. O rusine sa ceri suporterilor sa se implice financiar iar multi dintre ei sunt multimilionari. Daca salvarea vine de la Borcea, trebuie sa asteptam Pastele Câinilor pentru ca la al Cailor , desi vine de vreo doua-trei ori pe an, chiar si din India, nu se întâmpla nimic

The_Wall (1 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 14:38

Da, dar ”nedepartamentalele” in care pompeaza primariile bani, ce sunt? Proiectul suporterilor dinamovisti va reusi, pentru ca, majoritar noi suntem altfel, mai ales incapatanati!

VanBasten_85 (1 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 14:56

Nu reusesc sa inteleg cum de nici acum, dupa atata timp de la inceperea scandalului legat de stadion, cum de nu se incepe o urmarirea penala a lui Badea.Sau cum este un partid la Putere, avand in vedere ca sunt implicati Nastase&Co nu trebuie sa se ia nimeni de oamenii din PSD?Nastase reprezentantul Statului a dat concesiune pe termen nelimitat unei societati unde era actionar Nastase privatul.Nu e nimic putred in treaba asta?

Radu (18 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 15:06

Noi astia care ne rupem carca 12 ore pe zi ca sa punem ceva pe masa nu o sa intelegem niciodata mentalitatea unor scortosi cu zeci de afaceri, garzi de corp dupa ei si miliarde prin actiuni si banci.Cum nici ei nu o sa inteleaga dorinta noastra, irationala pentru ei, de a ii vedea implicati in supravietuirea si renasterea echipei noastre de suflet.Tiriac, de exemplu, nu ar trebui sa bage nici un ban din buzunar, doar sa ii provoace la afacerea Dinamo pe jmecherii aia europeni si mondiali care vin la el in batatura sa ciuruiasca mistreti.Daca si-ar lasa aia doar maruntisul de prin buzunare pentru tigari si seminte si s-ar strange de bugetul nostru pentru un an.Dar noi suntem cinstiti si prosti si Tiriac a spus-o cu gura lui ca ii prefera pe aia hoti si destepti.Ati vazut mai baieti, de aia nu are ursul coada si Dinamo investitori barosani!

Caine rau (1 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 15:55

Baaa faceti odata ceva

aaa (1 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 16:28

Noroc ca aceste comentarii sunt verificate, altfel iti vedeau ochii cele mai ”dulci” cuvinte de care sunt in stare …ascultatorii lui Verdi si Bach, cuvinte invatate din frageda pruncie si singurele folosite de ei zilnic in caminele personale.

Emil Eugen Pop (2 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 17:37

Fara a avea timp si porniri spre comentarii, e timpul sa va marturisesc ca ma simt indatorat Dvs pentru faptul ca va afisati scrisul aici cu titlu gratuit, ceea ce, in cazul meu, reprezinta deja o considerabila economie. Personal, ma ocup si cu literatura, si cu sportul: ca tot e in curs campania electorala in USR, ma-ntreb cum se face ca niciunul de-acolo n-avu inspiratia sa va propuna a deveni membru (ceea ce ati scris pana acum va indreptateste pe deplin), iar mai apoi, presedinte? Se vede treaba ca mai rateaza si scriitorii cu burta plina, precum Alibec cu poarta goala.

Urod (7 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 18:37

Am mai scris și comentariul n-a apărut…. Opriți construirea unui stadion care este mult prea mic pentru ce are nevoie Dinamo… 15 mii de locuri este nivelul unui stadion pentru un orășel și nu pentru București care are peste patru milioane de oameni… Dinamo are nevoie de un stadion de cel puțin 25 de mii de locuri, mai ales pentru proiectul cu suporterii… Ce sa faci cu un stadion de 15 mii de locuri…?!!!!… Și Craiova are mai mare stadionul… Un stadion nu se construiește în fiecare an ci odată la 70-80 de ani și chiar mai mulți ani… Ca sa fii susținut de suporteri ai nevoie de un stadion mare ca să se colecteze mulți bani…. Dinamo este un brand care va redeveni cea fost… Cum este posibil ca un om, Badea, sa aibă atâta tupeu în văzul lumii…,?!!!…. Dacă sunteți ziariști adevărați opriți cheltuirea unor bani inutili… Sa nu spuneți ca este mai bine decât nimic.. Dinamo nu este Petrolul și Bucureștiul nu este Ploiesti.

sundance kid (63 comentarii)  •  6 aprilie 2018, 22:06

Le spun de ani de zile la demagogi ca Dinamo e demult pe perfuzii . Probabil ca vor supravietui dar nu vor mai fi niciodata la fel , nici macar ce erau acum 11 ani de zile. Pacat de galeriile din Moldova , Ardeal si Dobrogea ca traiesc din sperante .

demolarii (18 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 1:10

Vranceanu si colegi scriu despre o „vanzare” a singurei echipe care si cand e foarte jos ca si valoare, poate atrage rating. Apoi alti colegi critica „vanzarea” ca si cum , doar simplu fapt de a vorbi despre ea, a si transformat-o intro realitate. Oare de ce si-ar propune o publicatie online un asa joc? Atat pot ca si jurnalisti? Eu credeam ca un jurnalist talentat e cel care scrie despre bobul de nisip, si ii face pe cititori sa traiasca o experienta speciala. Dar cand ai 10 kg material si tu obtii, prin prelucrare , un obiect de 3 kg si cu valoare culturala inferioara….esti un pierde-intelect…si cine te angajeaza e la fel dupa vorba lui Pann, Anton Pann, : Cum e turcu, asa-i pistolul…..

johnneil (31 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 13:54

Discutam vorbe si vorbim discutii.

de pe ‘ici ‘sa (8 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 18:04

deci vine *** la sfarsitul lunii sa plateasca datoriile de pe caiet : un carpati 'fara, doua eugenii, un durex( cica vrea sa se lase:)), si un dinamo ! :)

alex (345 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 21:55

Admirabil ca de obicei, rationamentul Dumneavoastra analitic a triumfat inca o data in fata imposturii si falsitatii prestatiilor lor, micile meschinarii, arogantele sau trocurile mizere sunt eclipsate, dezarmate si desfiintate practic de un condei magic, vizionar in fata caruia orice forma de riposta recenta ori mai tarzie pare sortita esecului, neramanand altceva in urma decat confuzia, frustrarea unei neputinte enervante si penibilul situatiei lor.

IMGB (7 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 1:31

NAE IONESCU .... ai scris mult si prost si cu litere mari .... *** !

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 13:27

pastele … de comunisti, ma … pe dinamu. Luceafarii, baga..., falimenteaza, apoi cumpara. Gazeta de moldoveni, ciumpalaci si cenzuraci, nici cind or mierli-o citiva Buzunar-ini n-o s-o dati pe brazda cu recolta, de tata, mama, sora, tarani moderni sinteti, ca cominternistii DrAgnea si Olguta, ***. ---------------------- Lauda si tu odata pe cineva, asa cum stii tu !, azi exemplu e Cristian Bivolaru ! Daca consideri necesar ori nu mi-e egal. Dar daca nu vad trei stele la comentariu, o sa vezi tu cinci.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ares123 (10 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 16:24

Nu va mai agitati ma de pomana ca nu cumpara nimeni. Totul e o teapa data suporterilor pentru un pic de liniste. Nu sunt decat doua variante...1 daca iese prost cu insolventa, faliment. 2. saracie si obiectiv evitarea retrogradarii. 3....nu exista...

Comentează