Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cine-a pus kilometru’-n drum

Pentru că Dragnea a umblat la sistemul metric, dimensiunile ţării s-au modificat. De aceea, pe lângă Euro 2020, găzduim şi Mondialul din Rusia

Permalink to Cine-a pus kilometru’-n drum
luni, 19 martie 2018, 9:51

E timpul să avem o atitudine mai deschisă, mai dezinhibată faţă de adevăratele noastre valori. Mai ales că se împlinesc o sută de ani de când cei care ridică digul şi cei care ciocnesc un păhărel în cinstea viiturii s-au unit fatalmente ca Yinul şi Yangul sub forma unui feng-shui de ţară.
Iată, de exemplu, o invenţie demnă de stima şi mândria cercetătorilor britanici era cât pe-aci să treacă neobservată. Noroc cu un martor din Dosarul TelDrum. Firma controlată de Liviu Dragnea, spune martorul, citat de ziare.com, a schimbat bornele kilometrice de pe un drum judeţean. Un kilometru avea doar 800 de metri.

Savant de renume penal
Gândiţi-vă numai câte invenţii din astea „Îndrăzneşte să crezi!” sau „Ştiaţi că…?” zac îngropate în dosare la DNA în loc să aibă stand la Salonul de Inventică la Geneva. Transformatorul nemuritor, ora de zece ore facturată de avocaţi, versiunea Windows cu uşi de ministru în loc de „ferestre”, metanul mai ieftin ca azotul din aer.

Kilometrul mic a văzut lumina zilei prin 2008-2009, pe ruta limita Dâmboviţa Gratia – Dobroteşti. De atunci, e de aşteptat ca invenţia să se fi perfecţionat, iar kilometrul să se fi stafidit până la dimensiunea de un metru, poate chiar de un centimetru. Meritele preşedintelui PSD în această invenţie urmează a fi stabilite de instanţă. Congresul PSD a decis deja, prin aplauze prelungite, că mărimea nu contează.
Nu-i exclus ca Dragnea să fi descoperit noul etalon din întâmplare, la fel ca alţi cercetători şi exploratori. Nobel a scăpat o canistră de nitrotoluen, Fleming a uitat să pună o cutie cu bacterii la frigider. Columb a vrut să ajungă în India. Dragnea, în Costa Rica, după ce a nimerit în repetate rânduri Brazilia.

Vine metroul de la Iaşi, încărcat cu iepuraşi
Ca valoare ştiinţifică, până şi revoluţia fiscală pare un fleac pe lângă kilometrul mic, e ca apa caldă faţă de foc. Reforma sistemului metric explică încrederea Guvernului şi a Primăriei Bucureşti că „suntem în grafic” cu pregătirile pentru Euro 2020. Rămâne de finalizat doar „semnalistica pentru spectatori”, vorba primarului Firea. În rest, aţi văzut machetele noilor stadioane din Bucureşti? Ei bine, nu erau machete. Alea sunt stadioanele! În curând, vom vedea şi Sala Polivalentă, doar să se usuce lipiciul.

Metroul până la aeroport? O magistrală de zece centimetri o cumperi din orice magazin cu jucării, cu tot pasageri. La autostrăzi, ne batem acum şi cu nemţii, avem mii şi mii de kilometri de autostradă, între Bucureşti şi Constanţa. Mai punem două-trei linguri de asfalt şi legăm Iaşiul de Capitală.

Traficul în Bucureşti se va fluidiza ca prin farmec, de vreme ce kilometrul a ajuns atât de mic, mititel, ce mai, calci pe el dacă nu eşti atent! De fapt, trafic e impropriu spus. În lumina noilor calcule ale autorităţilor locale şi centrale, bucureştenii nu vor mai avea nevoie să se deplaseze aproape deloc. Singura distanţă neschimbată va fi cea dintre butoanele telecomenzii.

Voluntari, la kilometrul zero
O veste şi mai bună pentru fotbal este că, datorită invenţiei lui Dragnea, se va modifica şi suprafaţa ţării. Nu numai că ne vom extinde peste Republica Moldova, dar ne vom uni cu Rusia. Iar Putin, deşi reales, se va pierde în mulţime, va fi un baron local mai ranchiunos, un fel de Bădălău cu figuri de judo în cap. Prin urmare, ca ţară gazdă a Mondialului din vară, suntem direct calificaţi. FRF nu trebuie decât să aleagă în ce castel din Siberia cazează fotbaliştii şi contracandidaţii lui Burleanu la alegeri.

Cât despre Euro 2020, oaspeţii vor avea de unde alege stadioane pentru antrenament. Graţie kilometrului mic, oraşul Voluntari se va suprapune Bucureştiului. Dacă nu va fi gata la timp stadionul nou din Ştefan cel Mare, va fi gata cel din Voluntari. Nu numai că va fi gata, dar, ca la o eclipsă, va fi amplasat exact în dreptul actualei arene dinamoviste. Iar Groapa se va numi Groapa Voluntară sau Groapa cu Premeditare, în onoarea acestui eveniment astronomic, vizibil o dată la 28 de ani. De asemenea, noul spital de urgenţă, proiectat să apară în Pipera, va fi amplasat, cu o marjă de eroare de 3 la sută, peste Floreasca. Şi va arăta taman la fel, cu excepţia panglicii de la intrare.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Sorin (3 comentarii)  •  19 martie 2018, 10:39

O placere sa-ti citesc articolele!

Igah (7 comentarii)  •  19 martie 2018, 11:05

Ha, ha, ha...Articolul lunii. Felicitari !

Costin (22 comentarii)  •  19 martie 2018, 11:23

Cineva a spus ca intre spatiu si timp este o legatura intrinseca. Daca oamenii de stiinta au gasit de comun acord ca 1 Km sa aiba 1000 m, iar firma TelDrum a decis ca acest spatiu are numai 800 m, acest lucru se poate explica prin faptul ca 1 Km are o parte reala, respectiv 800 m si o parte imaginara, 200m. Cat priveste lungimea partii reale aceasta poate suporta modificari in functie de timpul la dispozitie (sau banii) pentru parcurgerea (realizarea) ei. Cum partea imaginara nu mai apartine sistemului de referinta in plan, ci se asociaza unei marimi ce reflecta nevoia de recuperare sau completare fonduri banesti aceasta suporta modificari direct proportionale cu perioada de timp aferenta. Altfel spus , daca lungimea partii imaginare creste, timpul necesar realizarii partii reale creste inspre infinit, de unde si asteptarile noastre pentru 1 Km de autostrada. Pentru ca aceasta problema sa fie mentinuta in viata, orice program de guvernare propune sume uriase pentru reparat sosele, nu pentru construirea lor. Daca s-ar elimina din aceste programe rubrica "reparat drumuri" timpul s-ar dilata.

JFM (155 comentarii)  •  19 martie 2018, 11:36

Toate asazisele mari proiecte de dezvoltare sunt inghesuite la Pipera si in cartierul Pipera, pe unde se iese catre Voluntari. E un triunghi al intereselor acolo. Evident ale cui interese. Menite sa creasca pretul terenurilor din Pipera si Voluntari, al imobilelor samd Ce treaba are aceasta gaselnita cu iz de clan mafiot cu interesul bucurestenilor ?

George (3 comentarii)  •  19 martie 2018, 11:43

Esti rautacioasa.Dar asa-i bine ptr. un jurnalist independent,nespa?!!

mihai (9 comentarii)  •  19 martie 2018, 12:14

Probabil ca masuratorile le-au facut Viorica si Carmen, cu o ruleta olteneasca, primita de la Olguta. Laser frate !!!

Ion Gheorghe (13 comentarii)  •  19 martie 2018, 12:34

Draga George ! Nu vad dece aceasta Doamna este rautaciosa. Articolul este scris la un nivel superior. Unele aspescte sunt comice, dar situatia generala este de plans !

catalin (6 comentarii)  •  19 martie 2018, 12:43

Stirea este veche dar este cool sa-l critici pe Dragnea :))

barbarosa (5 comentarii)  •  19 martie 2018, 12:59

super, felicitari!

stan (10 comentarii)  •  19 martie 2018, 13:07

Am o singura observatie. kilometrul fiind mai mic, granitele se modifica in jos, nu in sus si astfel s-ar putea sa nu mai gazduim nici campionatul european din 2020.

Ionut (1 comentarii)  •  19 martie 2018, 13:09

De cand firma care asfalteaza un drum il si borneaza?!La 90% din drumurile din Romania bornarea s-a facut inainte de 1989 si sunt foarte multe Dj-uri sau Dn-uri unde bornele nu sunt puse la exact 1 km pentru al minti pe Ceausescu ca s-a asfaltat mai mult,probabil cu si firma Tel drum a facut asta cu noi.Stirea a aparut de la un fost rival al lui Dragnea,niste vorbe aruncate...asa ca nu cred ca are asemenea importanta incat sa sa faca intregi articole despre speta asta!!

nelu (1 comentarii)  •  19 martie 2018, 14:43

Nu in Teleorman s-a patentat kilometrul ,, ***'' ci la ... Botosani acum vreo 10-11 ani. Dar acolo l-au ,,operat'' mai cu mila , l-au lasat la 900 de metri. Cred ca patronul a facut si putina puscarie ptr asta . E drept ca si pentru multe altele...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ACB (9 comentarii)  •  19 martie 2018, 14:45

Ca de obicei cu oistea in gard ! E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune ... cum spunea un coleg ziarist al dvs. .

pop ion (12 comentarii)  •  19 martie 2018, 15:31

Cand este vorba despre ziare.com, poate fi vorba despre orice enormitate. Iar domnisoara de la gs ar fi mai bine sa ramana la bucatarie.. .este mult mai sanatos...

Alex (22 comentarii)  •  19 martie 2018, 15:44

Buna ziua! Gresit, in Romania 1 km poate avea 800 m! Ati uitat ca la momentul asfaltarii drumurile erau pline de gropi si denivelari? Daca masori cu sfoara prin groapa si peste damb ....1km poate ajunge usor la 800 m .... Pai, nu? O zi faina sa avem!

gelu (13 comentarii)  •  19 martie 2018, 15:46

chiar exista om intreg la minte care sa creada ca se face vreo lucrare in functie de bornele kilometrice ?

ticbis (126 comentarii)  •  19 martie 2018, 18:34

Maria, Dumnezeu te-a binecuvantat cu harul sublim al verbului si cu talentul ala rar al scrisului. Felul in care iti asterni frazele, modul in care reusesti sa exprimi realitatile grotesti ale zilelor noastre imbinand notele critice cu doze cantarite - cu dezinvoltura talentului - in balanta umorului alert, al sarcasmului amar si al patrunderilor in esenta durerilor fiintei nostre, te apropie mai mult de statutul de scriitoare decat de cel de jurnalista. Ma pregateam sa postez un comentariu pe subiectul articolul tau... ohooo, aveam o gramada de chestii de spus, dar... am renuntat; nu-i mai vedeam rostul! Ai spus tu totul, ai nuantat foarte literar ceea ce eu as fi scris corect dar fad si inginereste. Dragnea nu a comprimat doar kilometrul, ci si visurile si demnitatea unui intreg popor; niciodata romanii n-au fost mai putin liberi si constienti de ei si de viata lor ca acum, nici macar inainte de 1989! In fine, ar fi multe de spus... dar nu cred ca are rost; istoria isi urmeaza cursul firesc, din tara asta pleaca definitiv cam 300 de mii de cetateni romani pe an. Cum se va sfarsi ea, vom vedea; daca nu noi acum, cu siguranta nepotii si stranepotii nostri peste cativa ani. Revenind la articol, mi-a facut o deosebita placere sa-l citesc; l-am savurat pana la ultima virgula. Este exceptional si l-ai scris fantastic, parca pentru sufletul meu; doar aia care n-au simturi, trairi, sentimente si constiinta de sine nu-l vor putea intelege! Place sau nu, convine sau nu, cam asta e drama nenorocirii acestui neam... Chapeau bas, Maria! Esti unica in felul tau de a scrie, talentul tau este evident si remarcabil; felicitari sincere din partea mea!

mickael61 (9 comentarii)  •  19 martie 2018, 18:44

Intr-o tara in care cresterea salariala inseamna sa aduci bani de-acasa,e normal ca si kilometru sa fie mai mic...logic,exemple mai sunt,avem cea mai mare crestere economica,dar puterea de cumparare scade incontinuu,exportam energie electrica dar pentru cetatean s-a scumpit iar,..nu mai scriu ca imi vin dracii si mai stiu eu ce pot scrie?

ACB (9 comentarii)  •  19 martie 2018, 19:52

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovialex23 (15 comentarii)  •  19 martie 2018, 19:54

Doamne, ce am mai ris!!! Excelent articolul. Cred ca ceea ce arata Dragnea intre degete, este lungimea viitorului metru liniar!!! Ha! Ha! Ha!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  19 martie 2018, 22:42

Hai sa le explicam clar oamenilor. Mie imi place Ovidiu_3003, iti scrie mereu de bine, hai sa inteleaga toti. Cu oamenii astia trebuie sa vorbim caci au un simbure bun. Unii (?) n-au etalon. Adevar. Valori. Le arati negru dar ei spun ca e alb. Or fi fost oamenii primitivi, se luptau, se omorau, credeau in vrajitori ori ii ardeau, dar un astfel de „om“ a apatut odata cu bolsevicii !!! In Romania odata cu cei veniti pe tancuri. Astia, familiile, prietenii de nadejde au condus pina in 89 si s-au imbogatit dupa 89. Azi le lipseste linistea iliesciana in operatiunile de furt si vor sa controleze justitia. Asta epe scurt. Dr Agnea le are pe amindoua, unchiul venit general pe tancuri sovietice, bogat investigat nu numai in Romania. Bine, mai sint si prostii, tuDoreii tuaDoreii si armata de vasilici viorici a tatucului – cum era numit Stalin – azi modernizat ca in filmele cu BD in Daddy – cum ii place lui Dr Agnea sa i se spuna. Pippidimiau ca sa-l vezi pe wasistoi cum pluteste in butoi ca o nava de razboi: ----------------------------- Maria. Tema secolului e: „Cine-a pus MCV-ul in drum ?“ Romania a aderat – ca sa plece toti care pot simbata la Wiena sa se … acolo – cu conditia sa Coopereze si sa alinieze Justitia la norme europene, s-o elibereze de politic ! Uite Maria ca CCR – care din pacate nu e trupa fratilor Fogerty – s-a pippidimiau pe MCV si a iesit practic pe sest din Europa ! Te-a intrebat pe tine cineva ? Ai stiut ceva pina sa apara stirea ? De data asta directia care s-a observat mai intii in sport e clara. Spre tatucul Putin. Inca o stire: coruptia la nivel inalt nu este o amenintare la adresa securitatii nationale, ori daca prin absurd ar fi este adusa ilegal in atentia SRI ! Deci SRI sa se ocupe de Salam si manelisti, dar nu cumva sa-i inregistreze, pentru asta va crea Dr Agnea noul electrocord ! Are el inca o vasilica pe care a prins-o odata intr-o buda publica si apoi de-abia a maritat-o si care inca n-are post de sefa ! Gluma. Doar n-are pregatirea militara a lui Dusa.

mda (15 comentarii)  •  19 martie 2018, 22:57

felicitari pentru articol, ne mai destindem facand haz de necaz

nicu (1 comentarii)  •  20 martie 2018, 6:49

800 este mai mare decit 200 deci este majoritar si cum majoritatea decide 1 km are 800 m conform gindirii psd-alde iar daca nu suntem de acord se poate ajunge la suspendarea noastra di motive de neconstutionalitate.

sundance kid (63 comentarii)  •  20 martie 2018, 7:24

In Romania toti lucreaza in mass media sau sunt avocati ! De muncit muncesc romanii in Vest .

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  20 martie 2018, 21:34

...foarte inspirat articol ...si bine scris ...am ras cu pofta ...marimea nu conteaza ...

Bârgaoanu Dragoş (20 comentarii)  •  21 martie 2018, 10:23

"Cine a pus kilometru'n Teldrum?!".Bun articol!

Comentează