Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Fluturaşii graşi ai fotbalului

Flavius Stoican se plânge că Primăria Iaşi îi tratează pe fotbalişti ca pe nişte bugetari obişnuiţi

Permalink to Fluturaşii graşi ai fotbalului
vineri, 9 martie 2018, 1:52

„Avem bani doar de o chifteluţă”, a rezumat Flavius Stoican situaţia de la CSMS Iaşi. Banii de chiflă s-au dus pe restanţe la Fisc. La îndemnul Primăriei, care nu are voie, prin lege, să finanţeze un club cu datorii la stat.

În studio la DigiSport, antrenorul ieşenilor bate şaua asistenţei sociale să priceapă primarul Mihai Chirica. Să dea ce-a promis. „Noi facem totul printr-o fundaţie, iar legea nu permite la acest moment ca totul să fie transparent”, a declarat Stoican.

Mielul blând din Copou
De fapt, e mult mai complicat de atât. Pentru finanţarea echipei de fotbal din Iaşi, a fost proiectat un adevărat labirint al banilor publici. Falimentul primei societăţi, Politehnica Iaşi SA, se judecă de opt ani. Următorul termen e în aprilie.

În locul Politehnicii, fostul primar Gheorghe Nichita a implementat CSMS Iaşi. Care primea finanţare de la Primărie nu doar prin intermediul Fundaţiei Sportul Ieşean (FSI), ci şi printr-o firmă a Primăriei, SC Fotbal SA. Firma, care, conform Sportmoldova.ro, exista din 1995, a fost închisă anul trecut. Chirica a argumentat că ieşenii plăteau de două ori pentru fotbal, „era dublă finanţare”. Dublă sau triplă, oricum, nimeni nu cunoştea exact sumele, nici primarii înşişi.

Chirica a precizat că echipa va primi bani doar prin FSI, „o structură verificabilă şi corect constituită”. Ca dovadă că e „verificabilă”, DNA a început să ancheteze, anul trecut, modul cum au fost alocaţi şi distribuiţi banii la FSI, în perioada 2008-2016.

Ieri la Timişoara, azi la Iaşi
S-a închis şi robinetul FSI, inclusiv pentru rugby şi la handbal. Nu doar ancheta DNA a produs impresie asupra aleşilor locali. Ci şi, comentează Reporteris.ro, un avertisment dat de Consiliul Concurenţei către Primăria Timişoara: banii publici daţi structurilor în care sportivii sunt salariaţi se consideră ajutor de stat.

Chirica dă vina pe „vidul legislativ” şi pe ordonanţa lui „cinci la sută pentru sport”, care ar fi „distrus mecanismul de finanţare”. „Bani se mai dau doar acolo unde cluburile ţin de municipalitate, acolo este o excepţie de la ajutorul de stat”. Adică doar la cluburile de tipul CSM Bucureşti.

La CSM, instituţie publică, în subordinea Primăriei, sportivii sunt plătiţi prin contracte de prestări servicii, ca persoane fizice independente, PFI. „Prestări din activitatea sportivă”, aşa scrie pe fluturaşul de salariu al Cristinei Neagu, publicat de Gazeta. Numai că activitatea sportivă, cel puţin în cazul fotbalului şi al handbalului, este una dependentă.

Nici Cristina Neagu nu cară în poşetă porţile, când vine la antrenamente. Nici fotbaliştii lui Stoican nu vin cu gazonul de-acasă. Mijloacele de producţie, să spunem aşa, sunt puse la dispoziţie de club. Şi-atunci, după cum atrăgea atenţia un avocat pe Hotnews.ro, vorbim despre „veritabile raporturi de muncă”. Vorbim şi despre alte taxe, alte impozite. Prin „portiţa” încropită de Primăria Bucureşti, pot oricând intra inspectorii ANAF, după ce termină de urzicat traficul de brebenei.

Chiftele atribuite direct
Pe fluturaşul Cristinei Neagu nu scrie „activitate handbalistică” pentru că ar fi nevoie de o legitimaţie de handbalist profesionist pentru asta, de la Liga Profesionistă de Handbal, care există doar pe hârtie. Fotbaliştii de la CSM Iaşi au legitimaţii de profesionişti, dar tocmai asta-i împiedică să ia „ajutor de stat” de la Primărie.

O altă problemă legată de contractele de „prestări activitate sportivă” pe bani publici e că, de la o anumită valoare în sus, trebuie organizată licitaţie pentru ele. Cât despre contracte de muncă direct cu Primăria Iaşi, n-ar fi deloc plăcut, vorba lui Stoican.

Fotbaliştii ar trebui să dea concurs pentru ocuparea postului. Pentru 4.500 de euro pe lună, cât e un salariu redus, de avarie, la CSM Iaşi, sigur se vor alinia la start medici, infirmieri, profesori, preparatori universitari, poate chiar şi IT-işti.

„Vidul legislativ” despre care vorbea primarul Iaşiului nu e, de fapt, un vid. Există legea sportului, care le permite autorităţilor locale să susţină financiar activitatea sportivă. Există Codul Muncii, Codul Fiscal, codurile CAEN. Ce a dispărut de a rămas locul gol în imaginaţia aleşilor noştri e sportul de partid, de stat şi de întreprindere, de dinainte de 1989.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

pawn (42 comentarii)  •  9 martie 2018, 15:52

eh, noroc cu primaria ireprosabila a hermannstadt-ului. hermannstadt in stat. ca o floare. carnivora.

viorel (45 comentarii)  •  9 martie 2018, 17:04

Corect! Inca o data bine sesizata o anomalie care se accentueaza, din pacate. Romania pare tot mai orientata spre trecut , spre reproducerea unor modele nefunctionale din epoca de aur. Armata, primariile, consiliile locale si judetene isi fac echipe sportive profesioniste, in dispretul contribuabililor si al legilor. Urmeaza echipe ale politiei, SRI, DNA, etc si vom avea un campionat foarte puternic, bazat pe dosare, recrutari, interceptari, etc. exact priniciiple care stau la baza liberei concurente, a competentei si calitatii, in varianta revizuita romaneasca. E o mare rusine ce se intampla in tara noastra! Suntem din nou singularizati la nivelul UE!

Costin (22 comentarii)  •  9 martie 2018, 18:06

Grea povara ne-a lasat Ceausescu. Agenturile straine s-au infiltrat adanc in structurile de la toate nivelurile, ca sa mai salvam ceva, de exemplu, la primarii angajam doar rude ale membrilor de partid, la birourile notariale doar rude, la anaf numai asistati social, la dezapezit trimitem lopeti fara coada. Cluburile de fotbal, gen cel din Iasi sau infiintat precum capusele la bugetul local. Nu stiu daca din lotul iesean este vreun fotbalist nascut si crescut acolo, dar in mod sigur isi cer drepturile pentru care au dat examen de admitere in club. Sau aceste drepturi sunt de fapt obligatii pe care le descopera la televizor sau din scandarile celor din tribune. Intr-un fel ce tine numai de hatisul articolelor de lege atent distribuite, trebuie sa fie cheltuiti si banii contribuabililor, altfel la ce dobanzi pentru depozite bancare avem nici nu se merita sa-i pastram la saltea.

Ush (12 comentarii)  •  9 martie 2018, 23:21

Sunt din Iasi si nu inteleg de ce trebuie niste bani care sunt ai nostri sa fie dati unor tipi sa alerge o minge... care nici macar nu sunt din Iasi. Sa dea cei care vor. EU nu vreau.

ACB (9 comentarii)  •  10 martie 2018, 0:59

Incercati sa intelegeti ce se intampla in lumea asta! Daca nu dau comunitatile locale,cine ar putea sa dea bani. Din pacate ,aveti o atitudine criminala. Cand nu va mai fi nimic ,abia atunci ne vom da seama cat am pierdut...

Nic (3 comentarii)  •  10 martie 2018, 3:47

@ACB Incerc sa inteleg ce se intampla in lumea asta, cum zici. Inteleg ca atunci cand nu se vor mai sifona bani publici catre sport, nu va fi prapadul pe care il descrii, ci vor ramane cluburile finantate din bani privati. Fiind din bani privati, vor fi conduse eficient in principiu (Negoita e un contraexemplu) si asta va fi spre binele sportului romanesc. Cum zice un alt user, nici mie nu mi se pare corect sa contribui din taxe la salarii aberant de mari pentru niste jucatori care nu aduc nimic societatii. Pentru spitale, drumuri, educatie - e firesc sa contribuim toti. Chiar si cu o co-finantare redusa pentru un club local care are exclusiv jucatori romani as fi de acord; dar sa platim congolezii sau jamaicanii de la echipa primariei.

Radu (2 comentarii)  •  10 martie 2018, 6:10

Este o anomalie in sportul romanesc de,sa-i zicem,performanta. Sunt echipe de fotbal sau handbal(ma refer numai la ce cunosc)finantate de stat prin primarii care se lupta cot la cot cu echipe care sunt finantate de anumite persoane,ceeace nu este corect. Cand ma gandesc ca in urma cu 2-3-4 ani Tg Jiu avea o echipa platita de companii miniere(care saracele se taraiau in datorii spre faliment!) cu salarii pt jucatori net superioare celor date de Negoita(zgarcitul) la Dinamo,de Hagi la Viitorul sau Rotaru la Craiova pot spune fara sa gresesc ca nu era corect. Dupa cum cred ca nu este corect ce se intampla acum la CSM Bucuresti cu exemplul de varf handbalul cand in loc sa-si indrepte atentia si spre jucatoare romance importa pe salarii enorme jucatoare straine. De fapt CSM(mai bine zis PSD) pregateste jucatoare pentru nationalele Norvegiei,Frantei,Suediei ca sa ne bata chiar pe noi la CM si CE

Comentează