Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Nu-i zguduiţi, c-ameţesc!

Beţia de putere naşte şpriţuri: pe fondul consumului de alcool în cadru organizat, federaţiile văd mai mulţi membri afiliaţi decât au

Permalink to Nu-i zguduiţi, c-ameţesc!
sâmbătă, 17 februarie 2018, 12:19

Alexandru Dedu nu s-ar poza în ipostaze tandre, alături de o sticlă de whisky, pentru a-i convinge pe şefii din handbal să-l voteze. Nici Răzvan Burleanu n-ar posta pe Facebook imagini cu el ridicând paharul în cinstea lui Erdogan. Şi totuşi, în ajunul alegerilor, Dedu organizează un şpriţ de gală, cu voia Consiliului de Administraţie. Iar Burleanu o ţine în chefuri la munte şi la mare, la Cheile Grădiştei, în Antalya. Votanţii beau, el se clatină, călcând pe minge. Ăsta o fi „naturelul” lui.

Cinste lor, cinste lor, votanţilor!
Scorul strâns de la alegerile FR de Handbal arată, printre altele, că unii rezistă lamentabil la băutură. Votul care a făcut diferenţa n-a fost vot, ci sughiţ, hâc!, de la apa cu bule, dar a fost numărat repede în dreptul lui Dedu, cel care dăduse de băut.

Că alegătorii din federaţii trebuie turmentaţi preventiv, asta se înţelege de la sine. Să decizi viitorul unei ramuri sportive reprezintă o povară greu de îndurat. Oamenii din teritoriu au nevoie de un păhărel să prindă curaj. Să-şi suspende uzul raţiunii şi să întrebe cu aplomb: ei cu cine votează? Fotbaliştii beau să se relaxeze, AJF-iştii, să se concentreze. După ce aburii veseliei se risipesc, vin durerile de cap, cu regulamentele, comisiile, arbitrajele, dar asta, deja, nu mai e treaba federaţiilor, ci a farmaciilor.

L-au băut, ooo, l-au băut!
Consumul de alcool în sport este permis prin lege, HG nr. 1447/2007, privind normele financiare pentru activitatea sportivă: „în cadrul meselor oficiale se pot deconta şi băuturi alcoolice”. Unele primării, Bacău, Braşov, decontează băuturile alcoolice comandate de cluburile sportive, altele, cum e Primăria Bucureşti, nu dau banii pe tării, iau doar sucuri la copii. Textul legii nu limitează numărul de mese oficiale, deci FRF, de exemplu, poate organiza câte o conferinţă cu lăutari în fiecare zi.

Şpriţurile de campanie nu ţin de vreun cod al bunelor maniere faţă de plătitorii de taxe la federaţii. Nu sunt nevinovate ritualuri de socializare între colegi de breaslă şi vocaţie. Calculul din spatele acestor ceaiuri dansante îmbunătăţite e, invariabil, cinic. E calculul pe care-l făcea Mircea Sandu când strângea marea familie a fotbalului în jurul grătarelor fumegânde. E un calcul care n-a dat greş timp de aproape un sfert de secol. Şi care sună cam aşa: „Dă-i cu bere, dă-i cu vin” cosinus de alfa.

Aşa cum stau lucrurile, cu dedicaţie din colţul mesei, în curând sportul românesc va fi mort de beat sau nu va fi deloc. Deja nu mai poate fi condus decât pe baza stării de ebrietate. Mahmure sau nu, toate aceste federaţii, inclusiv FRF, ar trebui să se supună Legii sportului. Să aibă toate actele în regulă, până la cea mai mică virgulă.

Cine-a pus avizu’-n drum…
Curtea de Apel a anulat Adunarea Generală de la FR Tenis din aprilie 2016: fusese organizată fără avizul MTS. Marius Vecerdea, cel care a contestat Adunarea respectivă în instanţă, a declarat sentinţa „o minune juridică!”. Şi a spus că „pe baza ei se va face curat în sportul românesc”.

A trecut o săptămână şi MTS n-a avut niciun fel de reacţie. Ar trebui să dea FRT în judecată şi să ceară înapoi cel puţin 1,2 milioane de euro. Nu numai FRT se joacă de-a asociaţia de locatari finanţată de la bugetul statului. În 2016, conducerea tehnocrată a ministerului a constatat astfel de nereguli la 19 federaţii, inclusiv la handbal şi la fotbal. De atunci, ministerul n-a simţit nevoia să apere legea. Şi, implicit, să-şi apere autoritatea de instituţie care guvernează sportul românesc.

Pentru un marginal revoltat, ca domnul Vecerdea, încălcarea Legii sportului reprezintă caz de forţă majoră. Din MTS situaţia se vede mai ondulat. Ministerul îşi dă seama, probabil, că o eventuală intervenţie a lui ar deranja prea multă lume. E de presupus că, după verdict, bea ca să uite. Efectiv, e turtă de dimineaţă până seară. Mangă, lemn! De altfel, ar fi mai nimerit să se cheme Ministerul Transporturilor, pentru că a inaugurat nu mai puţin de şapte cărări, unele asfaltate, altele cu mochetă pe ele.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

birlic (25 comentarii)  •  17 februarie 2018, 12:54

da Mariuca ,poate se amana pana decide Toader ,ce si cum ?????

Misu (3 comentarii)  •  17 februarie 2018, 14:01

Maria....grija mare sa nu cazi in latura aia de se cheama *** !! Acu esti doar penibila.....daca tu arati un singur decont facut la Bacau pentru bautura,vorba reclamei,primesti de doua ori diferenta. ***.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gigi (1 comentarii)  •  17 februarie 2018, 23:58

Din punctul meu de vedere, aceasta Maria Andries nu respecta "Regulile ***" cu privire la "Continut" postat mai jos. De aceea, rog redactia sa nu ii mai permita sa publice articole publice pe situl gsp. "Conținut 6. Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Dacă un mesaj conține lucruri pe care nu le-ați spune cuiva în față sau pe care nu ați vrea să le auziți de la altcineva, e un semn că probabil nu ar trebui să îl postați. 7. Un spațiu liber e un spațiu sigur. Nu vor fi tolerate discursul urii și instigarea la violență. 8. Descurajăm propagarea intoleranței. Nu vom permite victimizarea ori denigrarea unor persoane sau grupuri pe baza criteriilor care includ, dar nu se limitează la: rasa sau etnia, identitatea de gen, orientarea sexuală, țara sau regiunea de origine, religia, boli sau dizabilități, statutul socio-economic . La acest capitol pot intra, printre altele: epitetele înjositoare, afirmațiile care dezumanizează, care instigă la discriminare sau care proclamă inferioritatea unui grup sau a unei persoane, în virtutea apartenenței la grupuri care sunt definite după criteriile sus-menționate sau după alte criterii."

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alin (3 comentarii)  •  18 februarie 2018, 0:01

De ce "redactorii" gsp nu respecta regulile comunitatii? Conținut 6. Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Dacă un mesaj conține lucruri pe care nu le-ați spune cuiva în față sau pe care nu ați vrea să le auziți de la altcineva, e un semn că probabil nu ar trebui să îl postați. 7. Un spațiu liber e un spațiu sigur. Nu vor fi tolerate discursul urii și instigarea la violență. 8. Descurajăm propagarea intoleranței. Nu vom permite victimizarea ori denigrarea unor persoane sau grupuri pe baza criteriilor care includ, dar nu se limitează la: rasa sau etnia, identitatea de gen, orientarea sexuală, țara sau regiunea de origine, religia, boli sau dizabilități, statutul socio-economic . La acest capitol pot intra, printre altele: epitetele înjositoare, afirmațiile care dezumanizează, care instigă la discriminare sau care proclamă inferioritatea unui grup sau a unei persoane, în virtutea apartenenței la grupuri care sunt definite după criteriile sus-menționate sau după alte criterii.

Alin (3 comentarii)  •  18 februarie 2018, 0:03

Consider articolele postate de Hutu si Andries ca tendentioase, josnice, care incita la ura din partea comunitatii

Alin (3 comentarii)  •  18 februarie 2018, 0:11

Daca nu stii, la "sprit" au venit si Licu si Lecusanca, cea din urma aplecandu-se usor, gratioasa, cu buzele atingand grumazurile "alegatorilor" , soptindu-le cate ceva la ureche😆😆😆, dupa ce la Digi a declarat ca nu va fi partasa la asa ceva.... Oare nu va pune un semn de intrebare?

catyo (17 comentarii)  •  18 februarie 2018, 9:25

Poate nu spritul este de vina ci modul in care ne temem de schimbare. Ne este frica sa nu vina altcineva sa ne ceara sa nu mai fim obedienti, sa punem osul la treaba cinstita, in slujba sportului romanesc si nu in slujba proprie, poate ne este frica nu cumva schimbarea sa ne aduca deranj in confortul propriu, poate ne este frica sa nu ne pierdem anumite avantaje, poate ne place acest dolce farniente de sorginte mioritica, poate... Nu m-as mira ca din toate aceste considerente sa ne pricopsim in continuare cu Burleanu, ca daca vine Lupescu nu se stie...asa ca hai sa nu schimbam ce ar trebui schimbat, sa pastram status quo-ul, e mai caldut, e mai bine, e mai avantajos!

Fane (104 comentarii)  •  18 februarie 2018, 9:45

La scorul 100-99 sa spui ca i-a "convins" pe votanti e o copilarie.Daca ii "convingea" cu adevarat era cel putin 150-49,dar asa e la noi,cand presei nu-i place cineva,il face cum vrea ea.

rammstein (18 comentarii)  •  18 februarie 2018, 10:20

tara de ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (19 comentarii)  •  18 februarie 2018, 11:24

Burleanu n-a calcat pe minge pentru ca ar fi fost "ametit" (desi, poate, s-a pricopsit cu acest viciu pe vremea cand era consilierul presedintelui ce dadea lectii in legatura cu modul in care se bea o tarie de import), ci pentru ca nu poate "imblanzi" buclucasa sfera! In rest, ce sa zic, acestea sunt practici degradante, demne de vremea lui Caragiale! O.

Unu oarecare (1 comentarii)  •  19 februarie 2018, 9:31

Pe "autorii" articolelor nu ii modereaza nimeni? Ca noua ne sunt "moderate" cuvinte total normale. Nu stiu de ce moare andries de grija FRF si a FRH. Sunt institutii private, face ce vor ei cu banii lor. Ca nu e frumos ce au facut, sau nu e moral, e alta poveste. Dar dansa chiar nu poate scrie un articol intr-un mod decent, fara mistoul asta de doi bani la care rade doar ea si poate vreun ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează