Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ceasul lung al legii

Fraţii Becali şi Cristian Borcea spun că n-au dat mită judecătoarei. Au fost, practic, jefuiţi înainte de a fi achitaţi

Permalink to Ceasul lung al legii
duminică, 11 februarie 2018, 8:28

Nu suntem sfinţi, deci nu avem acces la rezerve nesecate de compasiune, de aceea se cuvine să le drămuim. Nu suntem sfinţi, deci suntem veşnic impresionabili, impresionabili fără măsură, fără număr. Dar să nu tresărim când în sala de judecată, pe ton vlăguit, Cristian Borcea, tribun de asfalt, pledează nevinovat.

„Vă rog să mă credeţi, spun adevărul!”. Până şi costumul gri, fără lustru, până şi batista de la rever pledează nevinovat, onorată instanţă, acest cetăţean la patru ace întru totul respectabile are o conştiinţă fără cusur, la fel ca şi ţinuta. Până şi fiul lui Borcea, în sală, aranjând din ochi cravata tatălui, ca pe o ultimă dovadă impecabilă la dosar, pledează nevinovat. „Fapta nu există, vă rog să-l achitaţi!”, cere avocata lui Borcea.

Victime există
Să nu ne emoţionăm gândindu-ne că această femeie din colţ, care citeşte iar şi iar un memoriu, ca un şcolar lecţia, a stat cândva în scaunul de judecător. Iar avocaţii se rugau de ea. Şi cum se mai rugau! Onorată instanţă, achitaţi-i! Achitaţi-i sau amânaţi-i şi n-o să vă pară rău!

Acum Geanina Terceanu negociază pentru o pedeapsă mai mică, să nu fie opt ani de închisoare, cât au cerut procurorii, să fie sub doi ani. A luat mită 195.000 de euro de la Borcea, Victor şi Ioan Becali. Ce-s 195.000 de euro în ziua de azi? Nu-ţi ajung nici să treci strada în campanie electorală. Şi-apoi, fosta judecătoare a recunoscut acuzaţiile. „Ea este cea care a indicat procurorilor unde se afla obiectul mitei”, au spus avocaţii ei, citaţi de ziare.com.

Să nu ni se strângă inima, ca un vrăbioi sub brumă, când avocaţii fraţilor Becali cer clemenţă. Foştii impresari, spun apărătorii lor, sunt în vârstă, au probleme de sănătate. Să ne înduioşăm moderat! Să ne amintim de bătrânii şi bolnavii pe care nu-i apără niciun avocat de spitalele româneşti!

Profesionişti există
Victor Becali susţine că a comis infracţiunea involuntar. „Nu a fost intenţia mea de a mitui un judecător”. Să nu râdem! Că nu e de râs, e perfecţiune. Numai cu mult exerciţiu dobândeşti reflexul necondiţionat de a încălca legea. ” Eu am fost cel căutat să dau bani, nu a fost iniţiativa mea”.

Iniţiativa, conform rechizitoriului, citat de ziare.com, i-a aparţinut Geaninei Terceanu. Care, au arătat procurorii, a dat dovadă de îndrăzneală şi uşurinţă când a contactat inculpaţii, ceea ce ar sugera că nu se afla la primul demers de acest gen. Cert e că Geanina Terceanu, fostă Teodorovici, nu se afla la primul dosar în care inculpaţi erau şefi din fotbal. L-a achitat şi pe Dumitru Dragomir, în dosarul „Sediul Ligii”.

În Dosarul „Mită pentru judecătoare”, procurorii cer câte 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru fraţii Becali, 7 ani de închisoare pentru Borcea, 8 ani de închisoare pentru fosta judecătoare. E o groază de timp: 24 de ani de închisoare în total. Iar viaţa-i scurtă. Dar să ne ţinem firea, să lăsăm sentimentalismele! Să plângem de mila cluburilor devalizate dacă aşa e obiceiul, să plângem!

Prescrieri există

Apoi să socotim. Când i-a achitat pe cei opt inculpaţi din Dosarul Transferurilor, Geanina Terceanu a desfiinţat un dosar de zeci de mii de pagini, afirmând că „faptele nu există”. A confirmat superstiţia generală că şefii din fotbal sunt mai presus de lege. Cu excepţia lui Borcea, inculpaţii au fost condamnaţi şi eliberaţi între timp, înainte de termen.

Faptele din Dosarul „Mită pentru judecătoare” au fost comise în luna mai 2009. Conform noului Cod Penal, articolul 154, luarea de mită şi darea de mită se prescriu după opt ani. În iulie anul trecut, de exemplu, Curtea de Apel Bucureşti a decis să înceteze procesul penal în care fostul primar Neculai Onţanu era judecat pentru luare de mită. Pe motiv că fapta s-a prescris. Expirase perioada de graţie în care se poate face dreptate.

Acum puteţi avea emoţii. Pentru fotbal, pentru agricultură, pentru politică. Legea e un lucru foarte palpitant. Trebuie aplicată contra cronometru. Borcea, fraţii Becali, Geanina Terceanu ştiu foarte bine că teatrul inocenţei din sala de judecată, cu bravurile şi laşităţile lui, e doar artă pentru artă. Adică o banală tragere de timp, până fluieră arbitrul.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

JFM (155 comentarii)  •  11 februarie 2018, 9:13

Cate Terceanu exista oare in tot corpul judecatoresc din Romania ? Uitati-va ce pedepse se dau,in bataie de joc... Doi -trei ani cu executare,dupa 1 an scapa ... sau patru cu suspendare(Mazare)...Vine alt dosar...Mazare fuge... Bica la fel... Popoviciu,Ghita ... S-au dat si 14 ani Cordunenilor,a venit recursul si i-au eliberat. De la 14 la zero... La Arad o judecatoare a luat 7 ani si dupa 4 luni(!!!) a fost eliberata conditionat. Asta inseamna coruptie la nivelul celor care ar trebui sa o eradicheze. Ce sperante sa mai fie,penalii sunt rasfatatii acestui Sisem,de dupa 2017.

haideusicfr (49 comentarii)  •  11 februarie 2018, 9:39

Cutremurator.Imi pare rau pentru femeia aceea.

haideusicfr (49 comentarii)  •  11 februarie 2018, 9:41

Si cand te gandesti ca sunt dinamovisti care-l vor inapoi. Eu nu doresc nimanui sa ajunga acolo ,dar sa fie exclusi din viata sportului. Cum trebuia sa fie si Becali.Ai cazier ? Nu ai ce cauta in sport indifent cati bani ai avea.

Mihai (5 comentarii)  •  11 februarie 2018, 9:48

Domnisoara , foarte dragut ca faceti referire la lege.Insa ce bine ar fi sa fiti consecventa!Cand e vorba despre lege in cazul CSA Steaua Bucuresti vs gigi becali analiza ta e alta.De ce nu luati atitudine si in cazul ala? O tara intreaga vede cum nu se respecta o hotarare judecatoreasca dar voi nu scoateti o vorba ba dimpotriva o atacati.E simplu in tara asta, fiecare judeca legea in functie de cum ii convine sau nu ,de aia nu poti avea pretentii.

adi_stelistul (107 comentarii)  •  11 februarie 2018, 10:14

Cu prescriptia nu e nicio problema, sa stiti. Prescriptia se intrerupe cand este indeplinit orice act de procedura in cauza. Deci calculul nu se face din acel 2009 ci de la momentul ultimului act de procedura. Insa cu oricate acte de procedura termenul total de prescriptie nu poate depasi de 2 ori termenul prevazut e legea penala. In cazul acesta, 16 ani, adica pana in 2025. Timp suficient, sa nu ne impacientam. De exemplu in cazul ministrilor implicati in Microsoft procurorul DNA a considerat ca prin cererea de ridicare a imunitatii a indeplinit un act de procedura si a intrerupt termenul de prescriptie (cel putin asa sustine). Instanta a stabilit ca acela nu e act de procedura in cauza si ca deci termenul de prescriptie a trecut. Ghinion! Dar aici nu e cazul.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  11 februarie 2018, 14:41

multumesc de lamurire. pentru ca suporta atatea intepretari, prescrierea mi se pare noul „viciul de procedura”, expresia consacrata in anii ’90 şi începutul anilor 2000

rammstein (18 comentarii)  •  11 februarie 2018, 10:18

ba nu mai scapam de acesti banditi ??...apropo mai fata mea ,n-ai gasit un alt subiect de tratat??...e olimpiada bai *** si voi nimic...toata ziua numai ,numai puscariasi si infractori apar pe sticla si in presa voastra de ***...raraitul ala de naum e in stare sa-l pupe-n cur pe ***...

Alex One (132 comentarii)  •  11 februarie 2018, 10:53

Pai daca 2009 plus 8 fac 2017, nu s-a prescris ? Parca suntem in 2018. Grea procedura penala nu-i chiar pe intelesul oricui. Ocupati-va de PSD ,acolo e mai simplu ,nu se prinde nimeni .

Lup (6 comentarii)  •  11 februarie 2018, 11:29

Ăștia sunt mici copii față de Mafia din justiția constănțeană (judecători, procurori, avocați, notari, executori - la cele mai înalte niveluri). Mori cu dreptatea în mână. Toată lumea știe, nimeni nu face nimic.

vlad (3 comentarii)  •  11 februarie 2018, 12:54

Intr-un stat cu adevarat democratic cluburile ministeriale si altele de aacest gen ar fi trebuit desfiintate imediat dupa 1989. Ministerele au alta menire. Nu din banii alocati pentru functionarea lor sa plateasca niste trantori. Banii respectivi reprezinta deturnare de fonduri ,etc. Organelor abilitate pentru instaurarea normalitatii probabil le e frica de statul politienesc si de "justitie".

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  11 februarie 2018, 14:16

Asa era vremurile. … da capu tau ! Tu crezi ca toti scrie si gata, ia malai ? Pentru obiectivitate si istorie, peste alti 93 de ani de Crraiova mare, se vor intreba chinezii care e care in poza – intre timp se va aprecia ca e mai bine sa te dai urmas al chinezilor. Aceasta poza va fi prezentata micilor pionieri chinezi, mici da dastepti ca Mao Viteazu cel Mare, cu intrebarea: care din cei patru e procurorul, judecatorul si care e acuzata ? In mod evident – se vede si azi da pa Luna – Geovani este procurorul, Borcea judecatorul. Pai cu Geovani procuror mai scapa un hot ? A fost doar prosti ca nu si-au tras diplome, doctorate, ca n-au facut si ei academia lu Bombonel si Izmenaru. Ei n-a crezut ca cartea face partea iar acum da cu subsemnatu. Grav ca Borcea ia dat si altceva fetei, nu e normal ce face judecatorii azi. Auzi, 8 ani pentru ca a iubit si fata, saraca de ea ! Cum sa nu iubesti un astfel de exemplar ?

Vilcu (10 comentarii)  •  11 februarie 2018, 16:59

Raspunde-i lui Mihai, dacă ești corecta. Dreptate pentru CSA Steaua!

Bârgaoanu Dragoş (20 comentarii)  •  11 februarie 2018, 17:24

Eh...acum să nu exagerăm!Nu trebuie ca un jurnalist să dezbată/să îndrepte toate neregulile din justiția română!A exprimat un punct de vedere VERTICAL şi CORECT!Dacă ne uităm în jurul nostru şi vedem câți *** "prestează" partizan în presa asta ***...Maria merită felicitări!Nu vreau să-i ridic osanale, dar nimic nu mă împiedică..."să-i dau cezarului ce-i al cezarului!".Aşa că...FELICITĂRI, MARIA!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  11 februarie 2018, 17:54

...cum sa pledezi nevinovat ?...cand sunt probe impotriva ta ...da ...au fost jefuiti inainte sa fie achitati ...foarte bine spus ...

CCC (24 comentarii)  •  11 februarie 2018, 20:13

@Mihai& @Vilcu Să-i dau o "peniță" de ajutor Mariei (nu că ar avea nevoie....). Hotărârea judecătorească pe care o invocați plini de mânie proletară, stipulează ca actuala echipă din Liga 1 să- și schimbe numele (brand-ul) si logo-ul (emblema, stema, insigna, cum vreți voi să- i ziceți). Prevederi îndeplinite: nume actual = FC FCSB și logo-ul schimbat. Aceeași hotărâre judecătorească, interzice ECHIPEI din prima ligă fotbalistică să utilizeze IN ÎNSCRISURI OFICIALE numele si emblema reclamate. Constatăm că, in fapt, echipa din prima ligă s-a conformat, respectând hotaraea judecătorească. Aceeași hotărâre judecătorească nu are putere exectorie (nu este aplicabilă) in privat. Adică (și sper să înțelegeți, nu numai voi ci și alți frustrați) nu este obligatorie pentru persoane fizice (inclusiv categorii profesionale, cum ar fi jurnaliștii). Mai clar si mai pe românește, eu, tu, Maria sau oricine altcineva poate folosi în continuare denumirea "Steaua" fără nici o restrcție! Suporterii pot spune unei echipe așa cum doresc ei: campioana unei mari iubiri, UTA, universitatea, poli, steagul, campionii noștri, ***, rinamu, echipaluineputință, etc.! Dacă nu vă convine, reclamați la tov. Talpan, ne dă în judecată și poate câștigă. La mentalitatea, educația si justiția din România, nimic nu e imposibil!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mickael61 (9 comentarii)  •  12 februarie 2018, 5:39

Dar cand statul ne fura pe fata,luand impozit pe ceva ce nu-i apartine,(recte casele noastre proprietate personala),cum e,Maria? iar acum vor impozit pe gospodarie,adica tot ceva ce nu-i apartine...poftim? nu statul ne invata sa furam ce nu-i al nostru? ...ceva comentarii?

JFM (155 comentarii)  •  12 februarie 2018, 11:18

Mai CCC-ule...Jurnalistii intra sub incidenta CNA sau al altor organisme care se ocupa cu respectarea legalitatii..Daca CNA -ul le-a impus televiziunilor in mod explicit sa nu mai foloseasca acele insemne si denumiri atunci asa ramane.Ca-s de astia de la Damaroaia care sunt co-interesati pe cai laturalnice sa gaseasca tot felul de tertipuri prin care respectivul club sa fie numit in mod fraudulos tot Steaua (de exemplu invitatii din studiou sau din conferintele de presa) asta e o alta treaba murdara pentru ca in Romania daca nu faci si treburi murdare nu esti un bun ropman.Mita,rugamintea,interresul te fac un bun roman.Ei uita un lucru,in acest fel nu ajuta cu nimic FCSB-ul sau audientele TV,nu fac decat sa prelungeasca o stare de agonie si sa conserve brandul echipei lui Lacatus care incearca sa vina din urma,sa redevina acea forta care a fost,indiferent cine o va finanta atunci.Avantaj pentyru echipa Armatei,o iluzie de avantaj pentru Becali care in acest fel isi autoblocheaza notorietatea brandului.FCSB este brandul lui,acolo-s banii lui,munca lui,nervii si imaginea lui.A fost si Steaua,repet,A FOST,atat timp cat detinea dreptul de a se folosi de el.Daca n-a stiut sa preia legal acest brand,asta este situatia.Are orgolii.OK,atunci sa ramana cu FCSB,nu sa fure,nu sa smechereasca, nu sa "interpreteze" la nivelul genunchiului avocatesc o hotarare definitiva, sa vada cine poate sa spuna Steaua la TV si cand poate sa o faca. E jenant,este sub nivelul de mahala, e exact la nivelul unui ziar cu nume turcesc care apare pe aici, un fel de tabloid. Iar un anumit trust important care-i transmit meciurile omului din Pipera se coboara pana acolo incat in nici o rubrica de sport nu pronunta FCSB,o fac doar in transmisiile oficiale adica vezi doamne ce inteligenti sunt,au gasit calea de mijloc,nici Steaua nici FCSB...Ei sunt "stelisti" ...auzi hal de formulare " CFR va avea meci cu ..."stelistii" !!! Suna a disperare si a deontologie de maidan mai baieti "inteligenti" si "descurcareti" ... V-a crescut audienta pana la cer la faza asta.

Carol K (309 comentarii)  •  12 februarie 2018, 14:12

Borcea,Giovanni...ce pretentii sa mai ai de la astia ? Gata,au expirat.Va veni o generatie proaspata de miliardari,aia care au tinut banii pe afara,i-au spalat,aia care-au vandut tot imediat dupa 90.... Plus alti smecheri din tari indepartate. Daca va castiga Lupescu vor incepe si investitorii adevarati sa se uite spre noi.El va fi garantia unui boom financiar.Ca in orice afacere,vezi cine e la pupitrul de comanda.E un neica nimeni sau un corupt nu-ti vine sa-ti bagi banii in nimic... Iar atunci Steaua s-ar putea sa nu mai coste 30 milioane ci dublu.Creste cererea cresc si preturile.Steaua e marca Premium in fotbalul romanesc.Cu ea incepe totul.Vin imediat Dinamo,Craiova,Rapid... Ce mai sunt 30 de mil azi in fotbal ? Cu ei transferi un mijlocas rezerva de rezerva la o echipa mare din Spania.Sau un atacant de la Watford la Marseille(cam la acest nivel,la asta ma refer)...30 mil nu-s nimic.Becali daca o lua atunci scotea banii atunci,in 3 ani,acum ii scoate in unul singur.De aia zic,Steaua se va vinde pe mult mai multi bani,nu pe 30 mil... Fiind totusi club departamental e posibil sa intervina si alte jocuri de culise ca ea sa fie data oficial tot la 30,ati inteles despre ce e vorba... Pe Becali l-au facut avocatii si prietenii.La fel cum i-au zis ca n-o sa faca nici o zi de puscarie tot asa i-au zis ca n-o sa-i ia nimeni brandul Steaua....Asa se scrie istoria.

Gandalf (4 comentarii)  •  12 februarie 2018, 14:21

Chiar așa !!! Cum își permite coana asta ... cum o fi chemând-o.. aaa... justiția, să-și bată joc de viețile bieților mafioți și de viețile judecătorilor (judecătoarelor) care-i achită pentru sume cu care ai putea hrăni toți amărăștenii patriei timp de vreun an... . Mai bine i-ați pune în libertate pe toți și i-ați lăsa în plata justiției divine, poate se-ndură *** Tatălui.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Venom (83 comentarii)  •  12 februarie 2018, 17:53

Ideea e următoarea FCSB sau *** *** nu există mai devreme de adunarea aia în care domnu ospătar i-a cedat lui domnul cioban ***** o "chestie". Juridică, Bănele! Iar chestia aia, oricât te-ai oftica ca (cacofonia e ok) să te pui bine cu hoții din managementul FCSB nu există. Becali a fost la fel de inteligent în tranzacție pe cât l-a dus capul pe Mititelu în tranzacția cu Dinel Staicu aka actualul Dinel Nevastă, prins în mall la unguri după gps. Nici Becaloidul n-a știut de palmares. Pentru că ai făcut dreptu la Spiru Harret, mai ai voie o dată. Să ne mai spui cum e cu justiția care nu funcționează în țara asta și cum ai pierdut un caz pe care ar fi trebuit să-l câștige orice prost că aveai legea în mână. Crezi că judecătorul a aplicat altceva în sentință după procedeul k1 Brocea-Geanina? Sau tu ești prost de bubui și doar te bagi în seamă cu Luțu?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Venom (83 comentarii)  •  12 februarie 2018, 17:53

pentru CCC

Comentează