Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

„Revoluţia fiscală” face dreptate socială

Deşi au condamnări penale şi nu cunosc limba română, miniştrii şi parlamentarii au salarii aproape la fel de mari ca femeile de serviciu din grădiniţe

Permalink to „Revoluţia fiscală” face dreptate socială
sâmbătă, 10 februarie 2018, 2:10

Cerinţă pentru înscrierea la concursul de ocupare a unui post de îngrijitor, într-o grădiniţă cu program prelungit din Gorj: candidatul „nu a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului ori contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea”. Şi femeilor de serviciu de la Parlament li se cere aşa ceva, cazierul curat. Numai parlamentarilor, nu.

Sunt şi alte condiţii: adeverinţă medicală, vechime patru ani, diplomă de Bacalaureat. “Să cunoască limba română, scris şi vorbit”. Că doar nu e concurs pentru postul de ministru al Educaţiei.

După depunerea dosarului, adică a celor peste 20 de acte necesare înscrierii, urmează concursul: proba scrisă, proba practică şi interviul. E vorba de un post plătit cu bani publici, nu poate fi angajat oricine, oricum.

“Doamna să mai aducă de-acasă un leu”

Vine “revoluţia fiscală”. Iar îngrijitorii din şcoli şi grădiniţe, cei care lucrează fără normă întreagă, s-au trezit cu lefurile scăzute drastic. Unii trebuie să aducă bani de-acasă, pentru a fi chit cu Fiscul. Cazurile au fost relatate de Europa FM şi Digi24.

Primarul din comuna gorjeană Roşia de Amaradia constată: “Femeia de serviciu de la grădinițele din centrul comunei, doamna Zăvelcă Daniela, încadrată cu taxă forfetară, dacă până la 1 ianuarie ridica un salariu de doar 217 lei, discutând cu domnul contabil de la școală, suma respectivă nu acoperă cheltuielile ce țin de contribuții și se pune problema ca doamna să mai aducă de acasă un leu sau doi pentru a putea finaliza domnul contabil statul de plată.”. Primarul încheie apoteotic: “Nici eu nu-mi explic acest lucru”.

În total, 160 de persoane, angajate la şcoli şi grădiniţe din Gorj, se află în situaţii asemănătoare. O femeie de serviciu trebuie să aducă 200 de lei de acasă în ziua de salariu, alta “pierde peste 50 la sută din salariu”, observa primarul din Roşia de Amaradia. Din 504 lei, rămâne cu 217 lei.

Câteva femei de serviciu au vorbit despre situaţia lor cu jurnaliştii. Plângând. “Vin dimineaţa la ora 5, aprind focul în patru clase. Spăl găleţi, ligheane, căni, pun apa. Spăl tabla, praful. Bag lemne în sobă şi la ora 12 vin iară. Mătur, iar şterg praful, toacă lemne, cară. Car lemnele cu roaba, să aduc la clase.

Inchiziţia de la Inspectorat

După ce şi-au făcut publice necazurile, îngritoarele au fost chemate de şefii instituţiilor de învăţământ unde lucrează, din dispoziţia Inspectoratului Şcolar Gorj. Li s-a cerut, conform Europa FM, “să dea note explicative în care să scrie, în detaliu, cum a aflat presa despre acest subiect: cine a anunţat şi de ce au dat interviuri fără ca cei din conducerea Inspectoratului să ştie”. Inspectoratul a negat parţial ştirea. Susţine că angajatele au fost chemate “pentru a primi lămuriri” legate de situaţia lor financiară.

Reporterii Digi24 le-au întrebat pe îngrijitoare despre discuţia cu şefii lor. Doar una dintre femeile de serviciu, Daniela Zăvelcă, a mai dat declaraţii: “Mi s-a pus întrebarea: Ce m-a întrebat presa? Eu am răspuns exact ce m-aţi întrebat. Am scris tot”. Cealaltă femeie de serviciu s-a ferit de camerele TV. A vorbit soţul ei. Conducerea şcolii i-ar fi cerut soţiei sale să dea o declaraţie şi i-ar fi reproşat că “a ieşit la televiziuni”. “Mai dă soţia vreun interviu după ce s-a întâmplat?”, au întrebat jurnaliştii. Nu, a răspuns omul, nu mai dă, “de frică”.  

Costa Rica nu ştie ce-i frica

De ce frică? Frică să nu cumva să fie concediată dintr-o slujbă de vis? Ce anume i s-ar putea întâmpla unui cetăţean pentru că vorbeşte liber, în România anului 2018?

Nimic bun, e de presupus. Asta a devenit statul român, cu instituţiile lui, în fiecare fibră a lui, de la ministru la director de grădiniţă într-un sat uitat de timp pe hartă. Statul a devenit sau, de fapt, a revenit la stadiul de aparat al terorii difuze, generalizate. E, din nou, un mecanism care propagă şi menţine frica. Frica fără motiv, fără un obiect real, frica de schimbare, frica de neschimbare, de ziua de azi, de ieri şi de mâine, frica de dimineaţă până seara şi în somn, în apa de băut, în bucata de pâine şi în laptele copiilor. FRICA.

Şi în vremea asta, cât Daniela Zăvelcă scrie „note explicative” şi pune deoparte “un leu sau doi”, să nu iasă statul pe minus, ANAF primeşte ilustrate din Madagascar, din Costa Rica. Cu dedicaţie de la cei mai îndrăzneţi dintre noi, care nu s-au temut nicio clipă că rămân datori.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Pop Sever-Augustin (12 comentarii)  •  10 februarie 2018, 14:30

Urmeaza foamea si frigul........

Lup (6 comentarii)  •  10 februarie 2018, 14:46

CE legătura asta cu un blogsport?

Carol K (309 comentarii)  •  10 februarie 2018, 15:10

De la "se vor dubla salariile" la... "trebuie să evităm să vină angajații cu bani de acasă" nu-s multe "erori de comunicare" iar dacă spui că exact asta ți s-a întâmplat și mai ești și-o amărâta de femeie de serviciu te mai cheamă și pe la Inspectoratul școlar să dai cu subsemnatul de parcă inspectorii școlari ar fi niște procurori în căutare de dușmani ai poporului.... Asta n-ați votat dar asta vi se oferă,pentru că e TREABA LOR CE FAC și pentru că POT sa FACA ORICE !!!

Gabriel_I (1 comentarii)  •  10 februarie 2018, 15:25

Foarte bine punctat: ai cuprins scurt si la obiect in acelasi stil care te caracterizeaza "egalitatea" dintre membri societatii romanesti, atat in fata legii, cat mai ales in distribuirea drepturilor banesti si de fapt a oricaror drepturi. Traim in societatea in care se ia de la saraci si se da la bogati in baza unor legi facute de niste infractori dovediti care sfideaza intragul popor roman.

marius (1 comentarii)  •  10 februarie 2018, 17:22

problema nu este de - a lua si a da- ....problema trebuie rezolvata pentru acele categorii de salariati, care, urmare calculului trebuie sa vina cu bani de acasa...sunt convins ca se vor rezolva...

sandu (2 comentarii)  •  10 februarie 2018, 17:46

Ce asa mare lucru ca le-au chemat la inspectorat ? Inca nu le-au chemat la SRI, sau poate ca fiind vorba de doua, nu este considerata constituire de grup organizat . Nu va mai revoltati, incercati sa va obisnuiti !

Dumitru Copilus (1 comentarii)  •  10 februarie 2018, 18:04

Fotografia ce ilustreaza articolul demonstreaza ca desi Costei Rica nu ii este frica Maria Andries stie de frica . De ce Elena si nu Olguta , Vasilica sau Livulica ? Pentru ca asa cum zice Codrin : Puteti . Sunteti de-ai lor .Verticali spre stanga .

JFM (155 comentarii)  •  10 februarie 2018, 19:02

Cam multe blonde s-au strans la conducerea tarii asteia prapadite,jupuite... Aia cu Motostivuitorul a pus capac la toate.Vorba maestrului Stelian Tanase : "Mahalaua imprima stilul ei propriu, inconfunfabil de margine nedefinită a societății românești de azi. Liderii, miniștrii se aleg de la o vreme dintre aprozariști, bișnitari, *** și semi, plagiatori, sfertodocți și agramați, tipi care au absolvit scoala (dacă) la fără frecvență sau prin invățămînt la distantă, care si-au luat diplomele fără să treacă o zi pe la școală. De unde și dispretul lor pentru cei educati, cu diplomele cistigate greu prin biblioteci, dupa ce si-au freacat ani de zile coatele pe băncile facultăților. Tîrla este formata din acei descurcăreți, parveniți și învirtiți – cu 7-8 clase absolvite și diplome cumpărate la negru. Nu prea stiu să scrie si nici să citească, doar să se iscălească. De altfel nu ar avea nevoie – nu au citit nimic la viata lor și nu par interesati să o facă. Poate – cel mult – au citit pe silabe scrisul la film prin sălile de cinema..."

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (188 comentarii)  •  10 februarie 2018, 19:03

Ce sa-i faci?S-a dus vremea meritocratiei!!!Cit de mult regreta tarisoara acei ministrii care erau alesi pentru ca stiau cu pixelii albastrii,stiau sa calculeze la ce distanta se poate lovi cu o mana si mai ales aveau probleme in a vorbi si atunci cand consilierul iti soptea atat de tare incat a putut inregistra si presa....Da,ce tare mult regretam aceste vremuri de aur!!!!Strict pe subiect...s-a dat o Ordonanta care a corectat acea anomalie...Pixelii,mainile ,soptitul raman intacte.

ovidiuc (4 comentarii)  •  10 februarie 2018, 20:38

Va felicit pentru articol, probabil salariile se vor remedia.Dar problema amenintarilor si a fricii de ce pot pati aceste femei ramane.Aceiasi Romanie ca in comunism.Din pacate alternativa la ce fac acum guvernantii a fost si inca este DNA.Care plimba la Bucuresti femei de 70-80 de ani si batrani din sate sa declare daca au fost la vot sau nu, sa declare daca au dat oua mita la doctor, etc...Au fost dusi la anchete elevi ca au dat cadou la profesori cu ocazia sfarsitului de an, sau a zilelor de nastere.Lucruri normale intr-o tara normala , nu in Romania. Zilnic se vorbeste despre lipsa de rusine a celor ce conduc acum si e mirare mare:de ce nu reactioneaza populatia?Raspunsul trist este:pt ca alternativa este absurditatea si excesul procurorilor.Si inca romanii nu s-au dumirit cu care dintre cele doua tabere e mai putin rau.Din pacate spun, asta e realitatea omului simplu.Nu ca vrea sa fie condus de hoti, nu e adevarat ce spun analisti celebri ca romanul se gandeste doar la burta.Este blestemul romanesc.Care dintre doua rele sa o aleg?

Comentează