Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cinci la sută cotcodac

Preşedintele Iohannis i-a scos pe primari din încurcătură. A respins legea care-i invita să aloce fonduri şi la sport, nu doar pentru propriile salarii

Permalink to Cinci la sută cotcodac
vineri, 9 februarie 2018, 9:20

Fostul ministru al sportului, Marius Dunca, n-a trecut printre realizări ordonanţa care dă liber la finanţarea sportului cu bani publici. A trecut-o doar la „activitatea pe anul 2017”. A avut motivele lui.
Proiectul care transforma ordonanţa respectivă în lege a fost respins în ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis, pe motiv că încalcă alte legi. Legea administraţiei publice şi Codul Civil, printre altele. Aşadar, manifestul revoluţiei financiare în sport s-a întors, pe scut, pe masa Senatului.

„Curba de ouat” la MTS
Cinci la sută pentru sport din bugetele locale reprezintă, acum, un prag nerealist. De vreme ce consiliile locale şi judeţene alocă peste sută la sută din venituri pentru salariile angajaţilor. După mărirea lefurilor, un sfert dintre CJ-uri şi cinci primării, printre care şi Primăria Sectorului 2, au cerut ajutor financiar de la Guvern, până la sfârşitul lui decembrie, nota ziare.com.

Dacă a ajutat pe cineva ordonanţa de modificare a Legii 69/2000, atunci l-a ajutat pe Marius Dunca. Să nu rămână repetent în şedinţele de Guvern. Fostul premier Grindeanu i-a cerut şefului MTS productivitate, să vină cu proiecte legislative în sport. Daea încă nu patentase circumstanţa „curbei de ouat”.

Iar Dunca, ştiind precedentul cu găina lipsită de asertivitate a babei, s-a concentrat intens şi a făcut OUG nr. 38/2017. Apoi s-a lăudat că această ordonanţă e o „pârghie legală” care „va restarta sportul”. Până la urmă, deşi lansată cu mare cotcodac, pârghia software s-a dovedit a fi doar o bâtă în baltă.

Hora Unirii Demagogilor
Ordonanţa nu are norme de aplicare. Aleşii locali aşteptau nerăbdători legea, să vadă cum pot plăti salariile sportivilor direct din bugetul Primăriei. Ajunsă la căldurică, în Parlament, OUG a lui Dunca a început să se transforme. I-au crescut pene, gheare şi cioc.

Parlamentarii s-au arătat mai generoşi decât MTS. Generoşi la infinit. Au scos plafonul de cinci la sută. Autorităţile locale pot să aloce oricât pentru sport. „Cum vreţi să facem sport de masă de calitate dacă este nefinanţat?”, exclama un deputat liberal, la dezbaterile din plen.

Un deputat PSD a acuzat chiar MTS că „s-a poziţionat împotriva intereselor sportivilor, dar şi a sportului, în general” când au introdus pragul de maximum cinci la sută: „Am reuşit să corectăm acest lucru în comisie şi astfel să dăm posibilitatea autorităţilor locale să investească în infrastructură şi activităţi sportive, fără a fi blocate de un prag maximal”.

„Decât” au salutat
Un deputat PMP s-a îndoit retoric de buna-credinţă a primarilor, cărora legea le-ar fi permis să dea bani sau stadioane spre folosinţă gratuită unor „oameni de afaceri, care deţin cluburi sportive”, „clientelei locale”.

Un deputat UDMR a făcut observaţia că nu toate primăriile „vor fi în stare să realizeze aceste scheme de ajutor de stat” pentru sport. Deci trebuie „o schemă de ajutor de stat de la nivel central”. Adică va trebui ca Guvernul să dea bani, prin MTS, pentru primarii care ţin să se laude că ajută echipa-fanion.

Deputatul PSD care a lansat îndemnul „Pune-ţi mâna pe carte!” a încurajat frenetic legea lui cinci la sută. „Pentru mine, personal, este oarecum un obiectiv îndeplinit, ca parlamentar”, „Nu am decât să salut această rezolvare parţială, dar importantă pentru sportul românesc”.

Mingea înapoi, la Senat
În fine, proiectul de lege nr. 274/2017 a fost adoptat cu unanimitate de voturi, fără abţineri. Din două, una! Ori legiuitorii nu citesc celelalte legi, de votează unanim, hipnotic, pentru încălcarea lor. Ori le citesc cu osârdie, ca pe abecedar, ştiu că proiectul e în neregulă, dar nu vor să-şi strice imaginea de fani dezinteresaţi ai sportului. Şi votează, lăsându-i preşedintelui rolul nepopular de Gică, juristul contra.
Astfel s-a scris istoria parţială, oarecum absurdă, a celor cinci procente care au învăpăiat imaginaţia primarilor din toată ţara. Sportul românesc nu s-a ales nici măcar cu un plus teoretic. Nu anul ăsta. Poate la anul.

Cine ştie?, senatorii vor îmbunătăţi proiectul cu noi pene de struţ. În numele sportului, vor trimite bani de la centru către primării. Dar numai câte doi bani, să ajungă pentru fiecare punguţă fără fund.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  9 februarie 2018, 10:02

Te poți pune cu orgoliul primarilor ? Dacă vor ei „echipe fanion” să aibă spărgătorul de semințe unde merge să-și expună calitățile native în galerie păi trebui să-i oferi acest privilegiu… Nu cumva să bagi o lege a sponsorizării să încurajezi atragerea de fonduri private către sport. Nu cumva … Pentru că sponsorul își alege el sportivul sau clubul unde să-și bage banii și mai vrea în plus de asta ceva numit în termeni specifici… performanță. Cui rămâne atunci spărgătorul de semințe și mai ales cui rămân „primarii care este” ? Cum mai aruncă ei cu bani publici în firmele prietene care chipurile-i vor construi săli de sport sau îi vor face campanie electorală ? Da-i naibii de bani, oricum avem totul pus la punct în țară asta (Bucureștiul e ca o lada de gunoi a Europei pe care-o îmbogățim anual cu statui și patinoare în parcuri) suntem la același nivel cu Londra, Praga, Madrid, Amsterdam așa că banii pot merge fara griji în noua Daciadă a primarilor care și-au triplat la rândul lor salariile iar pentru asta au închis și unicele școli din zonă pentru ca,de undeva,trebuie să facem și niște economii !!!

Tudorache (1 comentarii)  •  9 februarie 2018, 10:10

Imi place articolul!

haideusicfr (49 comentarii)  •  9 februarie 2018, 10:41

Era normal , e interzisa finantarea sportului din bani publici.Numai in tarile comuniste si foste comuniste se ma intampla asa ceva.
In plus suntem tara cea mai saraca din Europa si unii au bani de aruncat.

haideusicfr (49 comentarii)  •  9 februarie 2018, 10:42

In acest haos parlamentar-guvernamental ma si mir cum de avem un asemenea Presedinte.

birlic (25 comentarii)  •  9 februarie 2018, 10:48

un lucru e sigur ,mai multi bani pentru sport ,contribuie inzecit pt .sanatate decat bani pt. asistenta medicala

birlic (25 comentarii)  •  9 februarie 2018, 10:50

un lucru e sigur,mai multi bani pt. sport aduce un castig inzecit decat banii pt.asistenta medicala

gsp (1 comentarii)  •  9 februarie 2018, 14:01

Ia cautati cupa liceelor joma de la mures. si vedeti ce au cumparat aia de 100.000 de euro bani publici si de ce calitate.

vlad (3 comentarii)  •  9 februarie 2018, 14:18

Dar banii publici folositi pentru chestori si generali ai cluburilor ministeriale CS DINAMO (nume de provenienta sovietica) si CS Armata Steaua cu aceleasi apucaturi nu se vad . MInisterele respective nu incalca legea. Se aude la Curtea de Conturi ANAF DIICOT DNA si altele.

Andrei F (188 comentarii)  •  9 februarie 2018, 17:06

Ne facem ca am uitat...Ordonanta care spunea ca in sport se pot baga pana la 5% din buget a venit ca o cerinta a autoritatilor locale...Ca doar ele erau anchetate pentru asa ceva pentru ca legea era interpretata la voia intamplarii...Numai la fotbal se vad clar ca echipele care folosesc bani de la bugetele locale sunt majoritare...Procuratura insa ii ancheta doar pe unii...Ploiesti,Timisoara,Tirgu Mures...Este clar ca dumneavoastra ati fost impotriva de la inceput,dreptul dumneavoastra.Totusi trebuia sa ne luminati ,poate trebuia 4%,1% sau nimic...Un ziarist care scrie la un ziar de sport trebuie macar in problemele de sport sa-si asume o parere proprie.

doze (20 comentarii)  •  9 februarie 2018, 17:53

@birlic habar n-ai de capul tau, batii campii puternic.

nick70 (28 comentarii)  •  9 februarie 2018, 20:40

Maria toți suntem îngrijorați de soarta bietului președinte ,poza asta o voi înrăma ,cât să mai poată și el ,i-au micșorat salariul , i-au luat o casă , nu cred caă ai nimerit perioada bună să aperi un politician indiferent de postul ocupat și te rog nu spune că ăsta nu face politică.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  9 februarie 2018, 23:47

...da...bun...

JFM (155 comentarii)  •  10 februarie 2018, 4:40

Discursuri aiuritoare ale politicienilor acestei majoritati,deocamdata am vazut cum proiecte aprobate,cu finantarea la zi,cu toate studiile premergatoare finalizate in 2016 au fost anulate in 2017 pentru ca dublarea pensiilor si indemnizatiilor speciale ale parlamentarilor dar si a unor categorii de pensionati "speciali" au inghitit aceste fonduri.Exemplu,Sala Sporturilor din Constanta,care a fost scoasa din planul de investitii de Guvern.Am dat un exemplu,la Bucuresti trebuiau sa demareze alte proiecte.Sa fim intelesi,acesti bani despre care s-ar fi dat liber la cheltuit nu-s pentru infrastructura ci pentru a-i baga in cluburile locale de fotbal si a le readuce in circuitul primei ligi.Se poate prabusi orasul pe tine,daca ai echipa in primul esalon se cheama ca ai fost un primar destoinic si ti-ai mai facut rost de inca 4 ani,mandat in care poti sa bagi mana pana la umar,de data asta pentru tine si partid.Pentru ca asa-s romanii,ii pacalesti cu prostioare din astea,ii faci sa se creada ca in 2-3 ani o sa ajunga sa se bata cu FCSB iar lumea crede si isi fac toti un scop in viata din mizeria asta,repet,orasul prabusindu-se pe ei.

xman (8 comentarii)  •  10 februarie 2018, 10:11

astia nu vor face nimic bun pentru sport. niciodata!

Comentează