Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Sport sărac, cu ieşire la plajă

Culmea descentralizării în sport: forţând limitele legii şi mimând sărăcia, Guvernul mută baze sportive de la MTS la privatul COSR

Permalink to Sport sărac, cu ieşire la plajă
miercuri, 7 februarie 2018, 10:10

Printr-o Hotărâre de Guvern, din noiembrie, cabinetul Tudose a luat o bază sportivă din administrarea MTS şi a dat-o spre folosinţă gratuită COSR. E vorba despre Centrul de Tineret al Mării Negre, fostul complex „Pescăruş”, situat pe plaja Eforie Sud. Din domeniul public al statului, baza de pe litoral a ajuns, aşadar, în administrarea unei instituţii de drept privat.

Asta cerea şi fostul şef al COSR, Alin Petrache: translarea unei părţi din patrimoniul MTS în curtea olimpismului.

„Ei sunt un ONG de utilitate publică, ce-i drept, dar bunul statului nu poţi să-l dai, oricâte dorinţe am avea noi. Şi nici nu ai de ce”, îi răspundea fostul ministru Elisabeta Lipă.

Sub conducere tehnocrată, MTS a finalizat harta infrastructurii sportive din România, a publicat-o şi pe site-ul instituţiei. Iar pe final de mandat, la presiuni parlamentare, a fost redactată nota de fundamentare pentru preluarea bazei din Eforie de către COSR.

Le-au mâncat rechinii imobiliari harta
A venit apoi ministrul Marius Dunca şi a decis că harta tehnocrată nu e bună, trebuie alta. Iar unele baze „aş vrea să le cedăm către Primării şi Consilii Judeţene”, „nu avem bani să le întreţinem”, „a fost o politică greşită să le ţinem la MTS”, explica fostul şef al sportului, pentru Adevărul.ro. Clar greşită, s-a inundat instituţia cu saliva prădătorilor imobiliari.

Din documente ale Ministerului de Finanţe reiese că MTS primeşte bani de la bugetul de stat special pentru a se ocupa de infrastructura sportivă. De altfel, în ultimii ani, Ministerul a modernizat centre sportive naţionale, a început construirea unui stadion la Piatra Arsă. Lipsa de fonduri e un motiv subţire şi sticlos ca pânza de păianjen. Cât despre COSR, banii pe care i-ar investi în centrul de la Eforie Sud ar fi, în majoritate, tot bani publici.

Inventarul nisipurilor mişcătoare
Complexul de la Eforie Sud, număr de inventar 26298, cuprinde, conform documentelor de pe site-ul MTS: un imobil compus din teren şi construcţii, hotel parter plus trei etaje, vilă subsol şi parter, plus două anexe. Toate astea sunt evaluate de către statul român, fără premeditată modestie, la fabuloasa sumă de 3,94 milioane de lei. Cam 840.000 de euro pentru o construcţie aflată pe faleză.

Numai terenul de sub imobil, de aproximativ 10.000 mp, valorează lejer, la preţul actual al pieţei, peste un milion de euro. Un an mai târziu, în anexele la HG, valoarea imobilului scade la 3,2 milioane de lei.

Au dreptul să folosească ruina
Scopul pentru care baza din Eforie trece la COSR este, conform HG nr.812 / 2017, „modernizarea, reabilitarea și repunerea în circuitul sportiv a acestui obiectiv în folosul sportului românesc de înaltă performanță”. Cum ar veni, Comitetul Olimpic nu se poate folosi de baza sportivă, până n-o renovează. Dar nu poate s-o renoveze, pentru că n-are dreptul. Nu poate demola, nu poate construi, nu poate schimba nimic, pentru că nu e proprietar.

În termen de cinci ani, spune HG-ul referitor la baza din Eforie, COSR are „obligaţia să reabiliteze și să modernizeze imobilul primit”. Dar, conform legii nr. 213 – 1998, „bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile”. Le foloseşti, dar nu te atingi de ele. Nici măcar nu le dai cu var. Trebuie alte legi.

În 2015, tocmai pentru a putea efectua lucrări de modernizare, MTS a solicitat şi a obţinut, prin HG, revocarea dreptului de folosinţă gratuită a bazei Arcul de Triumf de către FR de Rugby. Guvernul Tudose, iată, nu s-a cramponat de proprietatea termenilor sau de proprietatea publică.

Meandrele averii sportului
Dacă în cinci ani COSR nu se ţine de cuvânt sau schimbă destinaţia bazei de la malul mării, dacă apare vreo discotecă fără asigurare de incendiu prin ea, Comitetului i se va lua darul şi atât. Nu riscă să plătească daune. Să fie tras la răspundere în vreun fel. Ce e val ca valul se prescrie.

Când a respins Legea descentralizării, în ianuarie 2014, Curtea Constituţională a decis că paragrafele privind descentralizarea în sport sunt ambigue, lacunare, iar terminologia juridică e vagă. Asta nu înseamnă că bătălia pentru schimbarea „andrisantului” bazelor sportive s-a încheiat. Interese există. Nu neapărat interese publice.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

kla2005 (47 comentarii)  •  7 februarie 2018, 13:57

In ultima vreme intru pe blogsport.gsp numai pt a va cauta articolele…
#respect

harat ioan (1 comentarii)  •  7 februarie 2018, 18:38

elisabeta lipa cate dosare ai intrumentat de ai ajuns chestor. mentionez ca pentru rezultatele sportive ai fost recompensata pecuniar conform legii
nu esti tu de vina ci sistemul comunist care te-a promovat

Carol K (309 comentarii)  •  8 februarie 2018, 6:24

N-am mai fost de ceva vreme pe acolo dar atunci cand am facut-o… nu ca ruina, acolo era un mare focar de infectie. Fosta tabara de copii, cred ca despre aia vorbiti. E adevarat,se intinde pe o suprafata mare avand in vedere amplasamentul pe plaja dar nu stiu cine ar putea prelua de la Stat acele vestigii.Acolo bagi milioane de euro ca sa cureti locul,pana sa te apuci sa construiesti ceva,daca iti va da voie cineva sa o faci…. Radu Tutankhamon se descurca cel mai bine la faze din astea dar vremea aia a trecut,doar unul e Mazare,el stia de la bun inceput ca atunci cand i se va apropia sentinta Madagascarul la concurenta cu Brazilia il vor astepta… Trecerea asta mi se pare deja un tipar,cand vrei sa praduiesti banul public exact asta faci.Dai cuiva in proprietate o ruina acela va „incerca sa o puna pe picioare” cu firmele apropiate, evident cu bani publici si peste ani vom constata ca banii s-au topit iar ruina e la locul ei,poate un pic vopsita pe exterior sa se vada o schimbare din sosea cand treci cu masina.Hai ca le-am invatat smecheriile.Bani care ar fi putut extinde baza olimpica de la Izvorani dar aici e cam aproape de Bucuresti,cine stie cui ii mai da in cap sa dea o fuga sa faca un control. E presiune mare.

de pe ‘ici ‘sa (8 comentarii)  •  8 februarie 2018, 19:49

execeptand datul cu vasla sau pagaea, exclus si lingura de lemn in mamaliga, toa’sa lipa ce pregatire si in ce domeniu, are ? sau n-are ? ca e chestor la un club de pe vremea Anai Paucher, stim… pana cand mai finanteaza statul cluburile sportive ?

sundance kid (63 comentarii)  •  8 februarie 2018, 22:05

harat ioan

Ba demagogule ce bine ar fi fost ca sportul si fotbalul sa functioneze ca in comunism cind se temeau toate marile puteri europene sa joace contra lui dinamo , craiova sau mai ales steaua bucuresti . De la olimpiade comunstii veneau cu sute de medalii .

Comentează