Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Olimpiadele ministrului “Salar”

MTS nu mai dă bani la gimnastică. Şi nu dă nici explicaţii

Permalink to Olimpiadele ministrului “Salar”
vineri, 2 februarie 2018, 10:09

Federaţia Română de Gimnastică nu va primi anul ăsta finanţare de la MTS. Aşa anunţă un raport de pe site-ul Ministerului. Din 65 de federaţii care au depus cerere de finanţare, 24 au fost trecute pe lista neagră. Printre ele, nataţia, tenisul de masă, oina, polo.

Fireşte, raportul nu precizează motivele pentru care a respins cererile. La FR de Tenis, de pildă, există o problemă cu noua conducere, care n-a fost validată în instanţă. La FR de Gimnastică, se pare că a lipsit o hârtie de la dosar. Pe contul de Facebook, forul condus de Andreea Răducan anunţă că extrasul din Registrul Federațiilor Sportive a ajuns, până la urmă, de la Tribunalul Bucureşti şi a fost depus la MTS.

Birocraţia, cel mai bun ambasador
Fostul ministru Marius Dunca a promis că va schimba criteriile de finanţare a federaţiilor. Până la urmă, la mijlocul lui ianuarie, a dat un ordin care nu schimbă nimic dramatic, doar înfiinţează o comisie de analiză. Şi obligă federaţiile „să promoveze identitatea vizuală a MTS”. Gimnastica şi celelalte sporturi refuzate, spune ordinul ăsta, vor putea cere din nou bani, în termen de 60 de zile de la data publicării raportului sus-amintit.

În următoarele două luni, aşadar, comisia MTS va lucra intens. Va purica dosare şi va cântări cât îi trebuie fiecărei discipline. La un moment dat, prin primăvară, cel mai devreme, vor fi viraţi şi banii. Timpul ăsta al comitetelor şi comisiilor e timp pierdut pentru sport.

Noua conducere a MTS a ţinut, se pare, să debuteze în forţă: ştergând de pe lista finanţărilor sportul care a adus cele mai multe medalii olimpice României. L-a şters pentru că poate. Fără să dea explicaţii. Birocraţia nu joacă, nu ia medalii. Şi totuşi a ajuns, iată, să ţină loc de viziuni şi strategii. Fostul ministru îşi propusese să le oblige pe gimnaste să concureze până la 30 de ani. Altfel, nu le dă rentă viageră. Actualul ministru, Ioana Bran, şi-a propus să le oblige pe gimnaste să se antreneze, măcar o vreme, pe banii părinţilor.

Gimnastica minţii
Deocamdată, de la preluarea portofoliului, Ioana Bran n-a făcut decât să o felicite pe Simona Halep, pe Facebook. Şi să publice acest raport. E suficient să înţelegi încotro se va îndrepta sportul nostru, în următoarele câteva luni: exerciţii de imagine şi, la adăpostul lor, manevre ale eşalonului doi din Minister, acei secretari şi directori de departamente care privesc impasibili, ca Babele şi Sfinxul la turişti, cum miniştrii vin, dau puţin din mâini şi pleacă.

În declaraţia de avere ca deputat, Ioana Bran anunţa că a încasat 22.091 de lei, venituri din „salar”, ca angajat la una din firmele familiei sale. Deşi corect, se ştie, nu e „salar”, ci „renumeraţie”. Acum, asta e, taie fiecare ce poate, după îndemânare, unii, „pamblica”, alţii, banii gimnasticii.

„România este o ţară cu copii inteligenţi. Ne-au dovedit asta prin numeroasele premii şi medalii câştigate la concursuri naţionale, internaţionale şi olimpiade”, spunea şefa MTS, în cuvântările sale ca deputat. Originală constatare, straşnic argumentată. Dar cumva, inexplicabil, copiii ăştia inteligenţi ai noştri rămân mereu în stadiul de copii, nu mai cresc mari, nu devin tineri adulţi, nu-i vedem la televizor, în funcţii de răspundere. De aceea, trebuie să apelăm la tineretul de partid, să ne conducă.

Ce mai spunea ministrul Bran, de la tribuna Parlamentului? „Agricultura din România, în acest moment, este formată din producţia de materie primă” şi „Pe piaţă, preţul kilogramului de carne de porc este oscilant. Astfel încât se vinde cu preţuri între 3,5 şi 6,8 lei. După cum observaţi, diferenţa este aproape dublă”. De la protecţia consumatorului, MTS a trecut la protecţia producătorului.

Şi încă un aforism al deputatei Bran, de data asta, despre veteranii de război: „Noi, încet, ne îndreptăm către a le purta amintirea doar celor care au fost şi sunt eroi naţionali”. Educaţia a scăpat totuşi ieftin.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Mq (5 comentarii)  •  2 februarie 2018, 10:43

Ce ai cu fata daca a zis salar? Poate ca e un regionalism?

jean (1 comentarii)  •  2 februarie 2018, 11:08

din pacate tu scrii despre gimnastica, acesta fiind un sport atat de drag romanilor.
Dar vad si natatia pe lista in conditiile in care Robert Glinta a luat in decembrie o medalie de bronz la campionatele europene in bazin scurt de la Copenhaga.
Asta a fost prima medalie la natatie seniori din ultimii 15 ani, iar tu ca ministru tai finantarea. Punct.

marc (30 comentarii)  •  2 februarie 2018, 11:27

Mda. Așa se întâmplă când ura îți ia mințile. Din jurnalist devii un aprig propagandist. Păi ,,mă doamnă” primul care a folosit termenul ,,salar” a fost piticul atomic Emil Boc. N-am văzut nicio reacție de acest fel, n-ai fost deranjată. Sunt sigur însă că nici n-ai observat că și el încasa tot ,,salar”, nu ,,renumerație”. Atunci erai prea ocupată cu proslăvirea cuplului de comici vestiți ai ecranului băsescu-boc. ***

baciu danut (16 comentarii)  •  2 februarie 2018, 12:05

vorbeste probabil palinca !!chiar aveti asteptari de la psdisti??!! sa fim seriosi,are grija „taticu’ ” de toate !!!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 februarie 2018, 11:48

cata vreme le platim salariile de functionari publici, e normal sa avem asteptari

Andrei F (188 comentarii)  •  2 februarie 2018, 12:58

Ca sa vezi…Un simpatizant rezist indeamna la incalcarea legii!Vai ce trebuie hartii…asta-i birocratie?!Treaba este ca legea se aplica dupa hartii…Desigur,rezistentilor inca nu li se gasesc…hartiile.Ei e adevarat,nu au nevoie.Sunt ,,poporul ales,,!Si apropo de birocratie…Ieri am auzit un lider de sindicat care spunea ca salariile celor de la MTS au sa scada.Spunea ca sunt 2000 de angajati!!!!Pai daca nu fac hartiile necesare…

marc (30 comentarii)  •  2 februarie 2018, 13:21

De ce nu apar comentariile?

Eduard (1 comentarii)  •  2 februarie 2018, 13:24

Nu sunt fan ministru dar corect este REMUNERATIE

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 februarie 2018, 11:48

l-am pus in ghilimele, e un citat dintr-un politist faimos si „scrofulos la datorie”

adi (1 comentarii)  •  2 februarie 2018, 14:46

Vai de capul tau, doamna, de cand este corect ”renumeratie”? Nu am auzit in viata mea de asta, poate de remuneratie… asa ca nu te mai da desteapta, doamna…

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 februarie 2018, 11:46

uite de aia ne merge cum ne merge, o citim pe Andries si il uitam pe Caragiale 🙂

mihai (9 comentarii)  •  2 februarie 2018, 14:51

Si asta e doar inceputul. Situatia se va imbunatati din ce in ce mai rau !

dan (1 comentarii)  •  2 februarie 2018, 15:15

remuneratie…..

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 februarie 2018, 11:50

„va rog sa pardonati, misia-i misie”…

Anonim (1 comentarii)  •  2 februarie 2018, 16:33

Remuneraţie! Sper că e doar typo…

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 februarie 2018, 11:45

e un citat din actul I, scena 1, „renumeratia mica, dupa buget…” sa nu-mi spui ca ai citit doar titlul piesei

Tudor (27 comentarii)  •  2 februarie 2018, 17:37

Nod în papură.

Isop Alexandru (2 comentarii)  •  2 februarie 2018, 19:01

Prostia inunda Romania !

ibm (1 comentarii)  •  2 februarie 2018, 20:28

Rmuneraţie! DEX…

Costică (16 comentarii)  •  2 februarie 2018, 20:54

Săraca limba română! Vezi textul de mai sus: renumerație=salariu!Halal!

jean (3 comentarii)  •  2 februarie 2018, 23:37

Si ce sa facem, doamna? Sa dam proba de gramatica sau aritmetica ministrilor? Sa-i lasam asa ***, dar macar sa nu fure. Ca ne e istoria recenta plina de infractori inteligenti.

Pena Sorin (1 comentarii)  •  3 februarie 2018, 8:09

Deşi corect, se ştie, nu e „salar”, ci „renumeraţie”.
Corect M. A. este remuneratie, deci nici tu nu vorbesti corect

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 februarie 2018, 11:43

ghilimelele alea au un rost, orice ar zice MEN

Joe (2 comentarii)  •  3 februarie 2018, 8:46

Ne conduc diletantii si impostorii…

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 februarie 2018, 11:41

ne conduce Ghita Pristanda

Ion (7 comentarii)  •  3 februarie 2018, 8:49

Mare greseala dna Maria: ”pamblica” -e in DEX( !) , ca nu stiti dvs. asta e mai grav !!!

Ale (1 comentarii)  •  3 februarie 2018, 11:53

De ce o *** fara tangenta cu sportul si fara experienta manageriala? Avem atatia fosti sportivi de mare calitate morala, intelectuala, manageriala, care stiu exact ce inseamna performanta.
La un Dragulescu, Raducanu, ai spune ca nu au experienta, dar doamna Bran nu are nici o tangenta cu sportul, darmite cu responsabilitatea unui minister.
Daca luau unii de pe strada, de centru stanga, na si tot o nimereau mai bine.
De ce toata bataia de joc cu viitorul tarii?
Mai auzi pe *** astea *** ca daca nu-ti convine cica esti Rezist. ***. V-ati pierdut simtul realitatii sau nu aveti interes romanesc in suflet.

di livio (22 comentarii)  •  3 februarie 2018, 14:22

corect ii renumeratie.. dupa buget, coane Livache, dupa buget…conu Livache taie bugetu, nu marionetele din asa zisu guvernoi…Maria, m-ai dezamagit…nu trebuia sa dai explicatii despre renumeratie…da poate si tu ai fost dezamagita de o anumita parte a cititorilor tai

Mircea Ordean (9 comentarii)  •  4 februarie 2018, 14:30

Ne căutăm haine principiale cît mai frumoase, pentru a ne descărca agresivitatea lăsată de natură.

Mircea Ordean (9 comentarii)  •  4 februarie 2018, 14:58

Dacă nu am avea sport, care ar fi problema?
Întreb asta pentru a vedea cum arată eventualele răspunsuri (și pe care le sper la obiect, nu spre rudele-mi de gradul întîi).

În acțiunile altora pe terenul de sport ne proiectăm nevoi de-ale noastre.
Cu ei, medaliații, defilăm în reflectoare și noi.

Emilian (34 comentarii)  •  5 februarie 2018, 9:24

Maria, observ ca gluma ta cu „renumeratie” a fost prea subtila pentru multi de pe-aici. Ce dovedeste asta? Ca nivelul de educatie al poporului nostru este in scadere…

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  5 februarie 2018, 11:13

…sau ca, dupa afirmatiile facute la vot, poporul trece prin faza de negare 🙂

Comentează