Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ghana nu-i ca vara

Deşi la noi ninge cu bani pentru pârtii, patinoare, olimpism şi federaţii, România e depăşită de Jamaica şi Nigeria în cursa pentru JO de iarnă

Permalink to Ghana nu-i ca vara
luni, 29 ianuarie 2018, 10:41

La JO de la Pyeon-Chang, COSR a anunţat că mergem cu 25 de sportivi. La JO 2014 am avut 24 de sportivi. La JO 2010, ce vremuri!, am avut 29 de calificaţi şi am obţinut şi un loc zece de vis la ştafetă feminin, biatlon.

Şeful COSR spera să se califice şi echipajul de bob, două persoane, feminin. „Mai pot apărea surprize dacă o ţară renunţă la participare”, a declarat Mihai Covaliu, citat de Agerpres. „Nu ne rămâne decât să aşteptăm”.

Aşteptarea a dat randament. Federaţiile internaţionale au reîmpărţit locurile. România a pierdut un schior, dar a câştigat un loc la patinaj viteză şi unul la skeleton. Aşa că acum trimitem în Asia 26 de sportivi.

Jamaica, mai bună după pauză
N-am prins locul sperat la bob feminin, două persoane. Ştiţi cine l-a prins? Jamaica. Prima calificare după Calgary, 1988. Şi Nigeria a prins un loc, primul din istorie: trimite un echipaj de foste atlete, care vor să urce pe podium.Trimite şi o sportivă la skeleton. Ghana are o delegaţie de doi oameni: un oficial şi un sportiv, calificat la skeleton, Akwasi Frimpong.

Federaţia Română de Bob şi Sanie a primit, anul trecut, 1,8 milioane de lei de la MTS. Hochei pe gheaţă – 1,9 milioane de lei. Schi-biatlon – 4 milioane de lei. Federaţia de patinaj nu a depus cerere de finanţare.
Imaginaţi-vă ce făcea şeful olimpismului din Ghana, Ben Nunoo Mensah, cu banii ăştia, cam 6,4 milioane de euro, în patru ani! Probabil înnebunea o vreme. Tot bugetul lui pentru pregătirea JO din 2018 a fost de 57.000 de dolari. Sportivul lui avea nevoie de 1.500 de dolari pe lună, timp de opt luni.

Aşa că, pentru restul sumei, Nunoo Mensah a cerut şi a obţinut sprijin de la o companie producătoare de cacao. Sportivele din Nigeria au făcut apel la donaţii, pe Internet.

Ei au cacao, noi, echipamente
„Obiectivul românilor la JO 2018 este să-şi depăşească fiecare cea mai bună performanţă din carieră”, spune Covaliu. Nimic mai uşor. Românii trebuie, adică, să iasă învingători din lupta cu propriul echipament.

La Soci, sania noastră a cedat la antrenamente. Iar Dorin Velicu a participat cu un skeleton împrumutat. Sportivul de la CSI Vatra Dornei s-a calificat şi la JO din Coreea de Sud. Şi-a dorit atât de mult calificarea, încât, scrie Monitorul de Suceava, în prima parte a sezonului, şi-a plătit din bugetul propriu deplasările la competiţii, pentru a strânge punctaj.

O sanie de concurs costă în jur de 6.000 de euro, un skeleton, la fel, în jur de 5.000-6.000 de euro. FR de Bob şi Sanie nu are bani pentru astfel de dotări, în schimb, după cum aţi citit în Gazeta, are bani pentru echipamente de unică folosinţă. Dintre toate federaţiile, FR de Bob şi Sanie a încheiat cele mai multe contracte cu firma de Pax Creative: 32 de contracte, în valoare totală de aproximativ 30.000 de euro.

Cocoşul edilitar
Pentru găzduirea FOTE 2013, statul român a investit în jur de 100 de milioane de euro în infrastructură pentru sporturile de iarnă: patinoare olimpice, pârtii, trambuline. Avem munţi, avem zăpadă. Avem sportivi entuziaşti. Avem tot ce ne trebuie pentru a ţine pumnii şi la JO de iarnă.

Şi totuşi, ceva nu se leagă. Undeva, greşim, alunecăm pe logică. Dăm tot mai mulţi bani COSR şi federaţiilor şi obţinem mai puţin sau la fel. Am avut cândva şi „naţionala” de hochei calificată. Şi o medalie de bronz, la bob.

Acum „nu ne rămâne decât să aşteptăm”, poate se retrage cineva. Poate ne-ar trebui plantaţii de cacao. Poate e nevoie de Ben Nunoo Mensah şef peste olimpism.

Pe lângă acel ceva care nu se leagă, mai e ceva care trebuie tăiat. „Pamblica”. Bistriţenii au dat 5,5 milioane de euro pentru amenajarea unei pârtii pe Dealul Cocoş.

Pârtia a fost construită în chinuri, timp de doi ani. A fost terminată la sfârşitul anului trecut. Nu trebuia decât să ningă. A nins săptămâna trecută. Dar schiorii care au intrat nerăbdători pe pârtie au fost amendaţi de poliţia locală, conform Ştirilor ProTV.

De ce? Primarul Ovidiu Creţu nu inaugurase obiectivul. Era plecat în Austria. La întoarcere, edilul a negat că s-ar fi dus acolo în concediu, la schi.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

JFM (155 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 11:16

La noi zapada e acolo unde n-ar trebui,pe strazi,bulevarde,drumuri… Acum au descoperit masina de topit zapada,costa si mult deci corespunde, e loc de comision si asta pentru ca „putem” Olimpiada ? Nu renteaza. Alta intrebare !

ticbis (126 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 13:29

La ora actuala, Romania anului 2018 nu mai conteaza in sportul de performanta la nivel international (jocuri olimpice, campionate europene si mondiale, cupe europene la nivel de cluburi) decat in cateva sporturi pe care le putem numara pe degetele de la o singura mana: canotaj – fete, tenis de masa – fete, scrima, handbal – fete, tenis de camp – fete, judo – fete si… cam atat! S-a terminat definitiv cu gimnastica, atletismul, natatia, boxul, luptele, halterele, tirul, rugby-ul, voleiul, polo-ul, hochey-ul sau baschetul. Ca despre fotbal nu mai vorbim, acolo e jale mare!
Romania n-a excelat niciodata in sporturile de iarna, a concurat mereu la olimpiade ca sa fie la numar, asa ca daca s-ar fi prezentat la concursul asta cu un singur sportiv ca si Ghana n-ar fi fost nicio surpriza; poate ar fi fost mai bine si banii cheltuiti aiurea din bugetul public mai putini, spre folosul celorlalte sporturi care ar fi avut sanse sa nu moara cu zile, asa cum se intampla acum.
Din „fericire”, dupa cum am citit pe site-ul asta, Romania are zeci de mii de sportivi legitimati la federatiile de dansuri, kempo si tenis cu piciorul si a obtinut deja zeci de medalii la sporturile astea, in concursuri internationale prestigioase de la Varna, Ruse, Szeged sau de la Simleul Silvaniei. Face romanul antrenamente zilnice la karate mai ceva ca in Legiunea Straina :))) Ar trebui sa ne bucure chestia asta: unul din doi romani practica dansul, tenisul cu piciorul si artele martiale si obtin medalii premiate de guvernul Romaniei! Fireste ca nu ne mai trebuie nici bob, nici patinaj, nici ski, nici sanie si cu atat mai putin lupte, haltere, natatie, tir, gimnastica sau canotaj! Daca unul din doi romani e un mic Bruce Lee sau un Fred Astaire in cuplu cu Ginger Rogers, e mai mult decat remarcabil si sporturile olimpice, de vara sau de iarna, n-au decat sa se ingroape pe vecie, nu-i asa??? :))) Vorba lui Nila din „Morometii”: „Da-i ma dracu’ de capriori! Si daca o sa cada, ce? Ce ne trebe noua…?” (Respect, Marin Preda!)
Felicitari, Maria, pentru articol!!!

ticbis (126 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 14:03

Mi-e greu sa inteleg de ce nu mi-a fost postat comentariul. In fine, ca un post-scriptum al acestuia, adaug o simpla remarca: Asa cum se prezinta lucrurile in in momentul actual, in viitorul apropiat Romania va obtine mai degraba o medalie la sumo decat la bob sau la patinaj :)))

Vasglomerulul (3 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 21:00

Ghana e Ghana precum şi travestiţii tot ironici rămân (via facebook). Miţă trebuia să fie la cenaclu, după episodul LOTF.

Mircea (40 comentarii)  •  29 ianuarie 2018, 22:42

De ce nu are Romania snowboarders la olimpiada ? Inteleg ca sporturi ca patinaj, bob, biatlon, skeleton au nevoie de o anume organizare, infrastructura si ceva mai multi bani. Dar snowboard este un sport relativ nou si inca cool. Un bun snowboarder nu se formeaza in cadrul unei federatii ci acolo in munti, in afara pistelor. De ce este acest sport invizibil ?
Cum spune si Maria: este ceva care nu se leaga

relu (2 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 8:33

ultima parte a articolului pare scrisa de Kafka .I ncredibil!!!

rammstein (18 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 9:38

nu va suparati acolo ne e locul!…dupa tarile din africa ….prea mult ne supra evaluam…suntem rusinea europei la toate capitolele…vezi ce guvern de analfabeti functionali avem….la o tara de asistati si idioti ne meritam soarta…perioada asta este cea mai neagra din istoria moderna a europei ..suntem singura tara care se gaseste in feudalism !!..da domnilor in feudalism….ca sa nu-l citam pe marinar ..am fi in perioada tribala !!!…si voi vreti la olimpiada….ai sictir…

Tudor (27 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 18:30

Lăsați să se-arunce cu zoaie-n români, ce sînt la urma urmei „acuzatii grave care nu sunt probate/dovedite”. (vezi rammstein)

marius (3 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 1:23

Sa avem putina rabdare, ca nu inventezi sportivi de pe o zi pe alta. Investitiile din ultimii 2-3-4 ani se vor vedea (sau ar trebui sa se vada) peste vreo 10 ani. Intre timp presa ar trebui sa monitorizeze cum se cheltuie banii, nu sa se vaite ca in sfarsit au si sporturile de iarna ceva buget. Puteau sa aiba si 10 miliarde de euro anul trecut, ca tot n`aveai ce sportivi sa produci pentru Olimpiada asta. Echipajele de bob de astazi se antrenau pe pista gaurita de la Sinaia in copilarie, iar schiorii se antrenau 2 luni pe an, ce pretentii sa ai?

Comentează