Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

În vremea asta, Cotîrleţ, viclean copil de casă…

Pentru că n-a ajuns fotbalistul care visa să fie, un tânăr poet a devenit politicianul care este

Permalink to În vremea asta, Cotîrleţ, viclean copil de casă…
joi, 18 ianuarie 2018, 10:09

În Bucureşti, după cum se ştie, prin ordin de la Primărie, poţi comanda autobuzul, troleul sau tramvaiul numai prin staţie. Sindicatul Transportatorilor din RATB s-a aliniat elanului civilizator. Şi a dat un comunicat referitor la ziua lui Eminescu.

Ce legătură are RATB cu poezia, în afara caietelor de sarcini pentru autobuze noi? RATB are „cultură organizaţională, care îşi trage seva din cultura naţională”. Că doar nu din cernoziom.

Doina transportatorilor
„Eminescu nu reprezintă un model cultural în toate”, precizează felicitarea din autobază, invocând „intoleranţă faţă de străini” a poetului. Apoi vine vorba despre „noi, ca salariaţi ai RATB” şi despre un coleg de-al lor, care a trădat valorile RATB. „Eminescu i-ar fi spus unui astfel de… coleg „Mânca-i-ar inima câinii””. Doar pentru că le-a întinat cultura organizaţională… Cam dur, totuşi.

Dar e bine că salariaţii RATB se îndeletnicescu cu literatura. E un plus pentru imaginea Capitalei în lume. O să se spună despre bucureşteni: „N-au aer condiţionat în autobuze, dar culţi”.

Dacă de poetul naţional se ocupă RATB, cei de la Ministerul Culturii ce mai au de făcut? Mai nimic ieşit din comun. Cu excepţia Departamentului Identitate Naţională, cunoscut şi ca Departamentul Centenar. Şeful acestei structuri este un fost junior de la Petrolul Moineşti, pe nume Paul Cotîrleţ. Departamentul dispune de un buget de 32 de milioane de euro pentru a organiza evenimente pe tema Marii Uniri.

Într-un interviu pentru Pressone.ro, Cotîrleţ a explicat cum împarte banii pe proiecte, 2200, în total. În judeţele cu puţine proiecte, „încercăm să suplinim prin prezenţa noastră fizică, cu ajutorul unor conferinţe ştiinţifice sau al unor proiecte proprii, prin care spiritul patriotic să dăinuie şi în acele zone”.

„A fost odată trei căţei”
Cotîrleţ a fost numit în noiembrie în funcţia de secretar de stat la Cultură. Are 29 de ani. „Când am constatat că nu pot ajunge fotbalistul care mă visam, am optat pentru politică”, a povestit în interviu. N-a renunţat complet la sport. Teza lui de doctorat se numeşte „Politică, fotbal şi diplomaţie în Peninsula Balcanică”. Titlu vizionar, diplomaţia e noua agricultură, conform tendinţelor de la Palatul Victoria.

Fiu de chirurg, şi-a încercat mâna şi în poezie. A scris o fabulă, „Trei căţeluşi”, a publicat-o pe Facebook. E despre contracandidaţii săi în alegerile pentru Primăria Moineşti:

„A fost o dată ca niciodată trei cățeluși într-o canisă.

Doi au crescut separat, au fost închiși într-o pivniță

Nu au mâncat nimic, așteptând să iasă din lesă

Pentru a devora o altă jivină, ce părea fără putință”.

Nu e stadionul bibliotecă!
În campania respectivă, în mai anul trecut, Cotîrleţ a fost susţinut de foste glorii: Belodedici, Majearu, Bumbescu, Dănuţ Lupu, Jean Vlădoiu, Trică, Ciocoiu. Au jucat toţi într-un meci de gală cu Petrolul Moineşti. Cotîrleţ a evoluat la gazde, în tricoul cu numărul 20. Belodedici i-a urat să fie ca politician „tot la fel de bun cum am fost noi, jucătorii echipei naţionale, ca fotbalişti”, nota Ziarul de Bacău.

La rândul lui, Cotîrleţ le-a promis alegătorilor un stadion, cu 4.000 de locuri, două terenuri de minifotbal, două de volei, două de tenis: „Garantez că voi contribui la reeditarea performanţelor de mult uitate”. A pierdut alegerile, nu şi războiul. De vreme ce toamna l-a găsit selectând proiecte la Ministerul Culturii.

În interviul citat, Cotîrleţ afirmă că nu cunoaşte numele vreunui poet sau prozator român contemporan. Greu de crezut. Trebuie să fie o mică viclenie la mijloc. Dacă spunea că ştie nume de scriitori, ar fi trebuit să le dea bani. Să-i susţină în proiectele lor. Aşa, dacă pretinde că habar n-are de cultură şi nu ştie niciun artist, scuteşte Ministerul de cheltuieli. Iar el se poate concentra pe suplinirea vieţii intelectuale „prin prezenţa fizică”.

Şi cu asta, precum coţofana în aţe, identitatea noastră naţională a intrat, şi ea, pe un făgaş. Unii sindicalişti din RATB s-ar întreba, pe drept cuvânt: ce i-ar fi spus Eminescu lui Cotîrleţ? Nu e un mare mister. I-ar fi spus să mai lucreze la rime.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

vasco (317 comentarii)  •  18 ianuarie 2018, 12:00

Tipic pentru starea actuala a natiunii...Daca priviti poza de la inceput veti observa aceleasi dudui de partid prezente mereu pe scena,la "sustinere",mereu gata de orice,amante,surioare ,cumnate.sotii...etc.Pe mainile cui a incaput biata tara!Din pacate,cu morala actuala ,cu scoala actuala,cu educatia actuala din familie,nu va iesi nimic bun nici de acum intr-o suta de ani,asa ca i-am spus fiicei si ginerelui meu sa ramana "afara"..Nici o nadejde.

?????? (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2018, 13:03

@ "Remarcabile "alegeri"" ?

daniel (40 comentarii)  •  18 ianuarie 2018, 13:42

foaie verde cotirlet, treci baiete la harlet!

nausea (6 comentarii)  •  18 ianuarie 2018, 16:33

Dacă cotârleț nu ar fi existat ar fi trebuit inventat. Citidn fabula cu cei 3 cățeluși nu pot să nu regret că nu am fost eu cel care o descoperit-o, căci atunci aș fi inventat și sintagma "prostescul nostru scris azi se căftănește" ! Bravos pui de pesede, fă cinste neamului!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  18 ianuarie 2018, 17:28

cotirleca ca cotirleca dar s-o vezi pe Vasilica Viorica cum inoata in butoi ca o nava de razboi

Comentează