Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi. După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează. De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Extraordinara mărire de tenis

Nu contează că s-a încălcat legea la alegeri, spun şefii din FRT, în conflict cu MTS. Contează că au încălcat-o mai mulţi, în grup organizat. Legea e în minoritate

Permalink to Extraordinara mărire de tenis
miercuri, 10 ianuarie 2018, 8:27

„În ansamblu, 2017 este cel mai bun an din istoria Federaţiei Române de Tenis”, spunea George Cosac, şeful FRT. A invocat performanţele sportivilor români, pe care i-a sprijinit, se ştie, în aceeaşi măsură în care le-a sprijinit şi pe surorile Williams. În realitate, pentru instituţia pe care o conduce Cosac, 2017 a început la tribunal şi s-a sfârşit la tribunal. Iar 2018 continuă la tribunal.

Ministerul Sportului a decis să suspende finanţarea FRT, „motivat de faptul că hotărârile Adunării Generale au fost luate cu încălcarea Actului Constitutiv al Federaţiei Române de Tenis”. Adică realegerea lui Cosac a fost făcută prin încălcarea regulilor FRT. Ministerul susţine că au drept de vot doar 53 de cluburi, conform datelor din registrul sportiv.

Cosac vorbeşte despre sute de membri afiliaţi, MTS habar n-are despre mărirea tenisului din ultimii ani. În primăvară, când a început scandalul, pomenea despre 369 de cluburi: „Vrem ca toată lumea să aibă drept la vot, un drept constituţional”. În toamnă, şeful FRT lăsa de la el şi convoca la Adunarea Generală 172 de cluburi.

Asociaţie de proprietari de rachete
Judecând după statisticile Federaţiei, tenisul românesc va avea curând mai multe cluburi decât sportivi profesionişti. Clasamentul masculin, seniori, numără 164 de jucători, care au participat la cel puţin o competiţie anul trecut. Iar clasamentul feminin, 128 de jucătoare, inclusiv Halep şi compania din Top WTA. În total, în România există în jur de 2.000 de jucători legitimaţi, inclusiv copiii, juniorii şi veteranii. Revin mai puţin de zece sportivi fiecărui club, dintre sutele de cluburi listate de Cosac.

„Cluburi de apartament”, cum le-au botezat cei de la „Libertatea”. Dacă mai dura câteva luni caramobolul pentru putere la vârful FRT, urmau să fie luate în calcul şi cluburile din debara sau de pe balcon.

„Vor exista procese”, spune Cosac, adăugând că va da Ministerul în judecată. A precizat că sunt „în aceeași situație” peste 20 de federații olimpice. Iată un posibil criteriu, pentru noua împărţire banilor în sport: să primească finanţare doar cine nu încalcă legea.

Tatăl pârâcioşilor
În scrisoarea deschisă către ministrului Sportului, Cosac îşi pârăşte rivalii din Federaţie. „Domnule ministru, ştiţi că….” unii au candidat la funcţii de conducere în FRT şi nu au fost aleşi? Ceea ce spune totul sau aproape totul despre ei. Iar dacă au fost aleşi, asta nu înseamnă nimic. Nu garantează altitudinea morală. Cutare a ocupat, la un moment dat, postul de vicepreşedinte al FRT. „A fost bine că a încasat câteva mii de euro pentru participarea la sedinţe şi pentru excursii prin ţară, în urma votului unor oameni pe care îi contestă acum?”. Iată informaţii interesante, în caz că vă întrebaţi unde se duce milionul şi ceva de euro, virat anual de Minister. „Oare ce caracter are şi el?”, se miră Cosac.

Cât despre calitatea votanţilor, preşedintele reales nu se cramponează de litera legii. „O eroare birocratică” nu poate stăvili spiritul majoritar. Nu contează cine are dreptul legal să decidă soarta FRT, câtă vreme membrii cu drept de vot reprezintă mai puţin de „10 la sută dintre membrii existenţi şi interesaţi de tenis”.

În scrisoare, Cosac îi acuză pe contestatarii lui că vor desfiinţarea FRT. Şi îl sperie pe ministrul Sportului că „va rămâne în istorie ca ministrul care a contribuit la înmormântarea FRF”. Pentru Marius Dunca, aflat de vreun an în căutare de realizări, perspectiva asta, mai ales prima parte a ei, s-ar putea dovedi tentantă.

În ciuda tonului oţărât-funebru al lui Cosac, cu sau fără Federaţie, tenisul românesc se va descurca la fel ca până acum. Va trăi din visurile copiilor şi din banii părinţilor. Totuşi, după tragica pierdere a creierului deconturilor, după destructurarea leagănului democraţiei de scara blocului, cineva va trebui să se sacrifice şi să stea în gheretă, să vândă biletele la Cupa Davis şi Fed Cup.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

dan (12 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 9:08

tare titlul

Sile (27 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 9:47

Articol comandat de vecerdea, prietenul lui santa Klaus cel cu 6 case...

Ionel (8 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 13:54

Excelent titlu.Bravo pentru simtul umorului.De altfel si articolul foarte pertinent.

adrian lengyel (6 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 14:35

Din pacate la FRT din momentul in care Ion Tiriac nu se mai implica circul este total!!! De fapt retragerea domnului Tiriac s-a facut cu celebra fraza, citez, "Domnilor , ati vrut o federatie saraca , o s-o aveti!"

Cretu Florin (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 17:16

Problematic e ca , in tot circul asta, cei care au de suferit sunt sportivii, sportivi care isi pun de ani buni speranta intr un program coerent care sa sustina performanta. Dle Vecerdea, dle Cosac, sunteti intr un razboi in care victimele sunt sportivii si, cu siguranta, va mai curge multa apa pe Dimbovita pina vom trai intr o "tara ca afara". Semnat: Florin Cretu, tatal unui sportiv de lot national, multiplu campion national.

Lil’ Wizard (17 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 18:02

Cu cat s-a marit tenisul si in cat timp? Intreb pentru un prieten.

mordved (2 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 11:52

Habar nu am de situatiea de la FRT, dar articolul e agreabil.

banks (41 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 14:47

bravo @sile, ai prins esentialul si ni l-ai livat prompt. multumim !

Comentează