Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Echipa cu şorţul de plumb

În lipsa banilor, şefii lui Dinamo vor să atragă jucătorii cu metafore, vorbind despre ciuperci atomice

Permalink to Echipa cu şorţul de plumb
luni, 8 ianuarie 2018, 9:13

Un oficial al lui Dinamo compara ratarea play-off-ului cu „o explozie nucleară, în urma căreia puţine cărămizi vor mai rămâne”. Miriuţă, mai optimist, spune că dacă patronul îi aduce cinci jucători, nu trebuie apăsat butonul alb-roşu.

Bugetul anunţat pentru transferuri este zero. Vor veni jucători liberi de contract sau sub formă de troc. Asta e teoria cu covrigi în coadă. Prima demonstraţie practică: tratativele dârze pentru împrumutul lui Ronaldo Deaconu, de la Concordia.

În vremea asta, Nemec, aflat la schi în Austria, alunecă pe pârtie spre o echipă turcă. Dănciulescu dă asigurări că slovacul va rămâne în Bucureşti, pentru că e „un oraş mult mai frumos” decât „acel oraş” din Anatolia. Un alt turist năbădăios e Antun Palic. Şefii dinamovişti i-au transmis tot felul de ultimatumuri zadarnice să viziteze Capitala.

Descoperiri arheologice
Dinamo a mai trecut prin campanii de transferuri fără bani, doar pe bază de perspective. Dar perspectiva la echipa „câinilor” nu mai e ce-a fost. La orizont se profilează doar ciuperca nucleară. Nu austeritatea viziunii, misiunii şi fisiunii şochează, ci faptul că Dinamo a ajuns să se bată pentru tinere talente cu Chiajna, în loc să le producă.

În ultimii ani, clubul din Ştefan cel Mare n-a făcut decât să meargă înapoi, pe urmele vechilor sale descoperiri. Începând cu tentativa de a-l recupera pe Marica şi terminând cu ultimatumurile către Palic, un cult al trecutului recent, „new” trecut, ţine loc de renaştere.

În lipsa ideilor sau intervenţiilor care să rupă cercul vrăjit al socotelilor dintre foştii şi actualii acţionari, Dinamo se închide în ea însăşi. Iar ăsta nu e un semn tocmai bun. E un semn de hibernare. Semn că a ajuns, la fel cu alte echipe de tradiţie de la noi, în iarna istoriei sale.

Cu excepţia referirilor la primăvara atomică, oficialii dinamovişti nu aruncă vreo ancoră spre un viitor mai îndepărtat de ziua de mâine. Toată atenţia şi intenţia se consumă spre păstrarea unui atacant de 32 de ani, care a dat 4 goluri în 24 de meciuri. Niciun bec nu se aprinde pentru juniorii clubului, care se antrenează pe întuneric.

74 de cărămizi
Bugetul e asigurat până la finalul sezonului, „nu e cazul să vorbim de colaps”, dau asigurări şefii dinamovişti. Vorbim despre o linie de plutire spre nicăieri. Şi, pentru că vorbim de fotbal, care e o afacere aparte, criza financiară vine la pachet cu o criză de identitate. Dinamo nu e în pericol de a-şi pierde emblema sau culorile, ci spiritul.

Cel care ţine laolaltă „puţinele cărămizi”. De fapt, la o privire mai atentă, observi că nu sunt cărămizi, ci 74 de volume, cât are dosarul de bancrută frauduloasă, în care e inculpat Negoiţă. Marea explozie s-a produs deja, la adăpostul insolvenţei.

Cu obiectivele diminuate din mers, somată de unii şi scoasă zilnic la vânzare de alţii, Dinamo şi-a pierdut credibilitatea arhitectonică, aparenţa solidă. Impresia e că abia se ţine: cum deschizi un registru contabil, cum o suflă curentul. De aceea nu se mai simt motivaţi fotbaliştii să intre, să discute, să semneze.

La mâna publicului
Chiar şi aşa, oscilând între confuzii şi perfuzii, echipa ar putea să reziste în campionat cu aer şi cu voia bună a lui Miriuţă. Să ofere mijlocaşi tomberonezi polivalenţi, de patru picioare, în schimbul unor speranţe din ligile inferioare. Să ademenească turiştii străini cu mobilă puţin uzată de hotel, scoasă discret de sub sechestru. Să se autofinanţeze din drepturi TV, încasări din bilete, sponsorizări. Totul e posibil, câtă vreme încă îşi poate convinge fanii.

Publicul reprezintă singura valoare certă de piaţă a lui Dinamo, în acest moment. Singurul bun al echipei pe care Negoiţă nu-l poate înregistra în acte la preţul de zero lei, aşa cum a procedat cu lotul de fotbalişti. Publicul e proprietarul simbolic, dar incontestabil al echipei. Iar ca să ţii suporterii aproape, trebuie să ai, cât de cât, grijă să nu-i pui în situaţii jenante. Dacă tot alergi cu plasa de fluturi după un Ronaldo, măcar să fie cel veritabil.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Mq (5 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 9:39

Chiar asa cine sa fie zurliu sa mai semneze acu cand nea Negoita e cercetat penal

Carol K (309 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 9:47

In asta si consta puterea lui Becali...Fotbalul romanesc nu mai are investitori ci niste domni (sa nu le spun indivizi ca suna urat)cu ceva bani care tin diverse cluburi pe linia de plutire dar nu mai mult.De aia transfera Becali cam tot ce apare mai promitator,nu ca s-ar pricepe doar el la fotbal,doar el descopera talentul neslefuit,doar el "vede" jocul....Oamenilor cu multi bani le este frica sa intre in mocirla asta a fotbalului.Poate frica sa nu ajunga si ei pe la Rahova sau Poarta Alba asa ca stau deoparte.Becali a fost deja pe-acolo,s-a acomodat,,s-a imunizat,de acum a prins curaj si mai mult tupeu,intra in direct la Digi(Gigi) TV si le modereaza emisiunile de acasa,fara obligatii...Il mai incurca doar Armata.Cum sa-i ia lui palmaresul din 1986-1989 ?!?...El nu stia atunci nici unde e Stadionul Ghencea,il lua Hagi cu masina altfel se ratacea.Iar acum se considera indreptatit sa aibe toti acei ani comasati in sertarul de la propriul birou (presupunand ca ar avea unul).El stie doar ca "i-a aranjat nea Viorel sa ia Steaua de la niste generali" de parca acolo ar fi fost un stand second hand pe care s-a sacrificat el sa-l goleasca,de mila,ca e baiat credincios,sa nu capete miros marfa asteptand in zadar vreun amator.Cam astea-s "argumentele" lui ce tin loc chiar de lege in mintea unora.OK,am plecat de la Negoita si tot la nea Gigi am ajuns,vedeti,e molispsitor,degeaba ne luam de jurnalisti.

kla2005 (47 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 9:48

Cat timp vor asculta de "suporteri"... Inca nu inteleg unii "patroni" ca un club de fotbal trebuie condus ca orice afacere!!! Daca nu o conduci ca pe o afacere, atunci e hobby si daca e hobby e numai de placere! Negoita, asa cum e el, calcand pe linia fina dintre legal si ilegal...a reusit sa scoata clubul din faliment. Se pare ca a ajuns la fundul sacului. Dinamo e in situatia Stelei din '98 pana prin 2003/2004 cand a fost de doua ori aproape de faliment si numai banii oierului a facut sa mai vorbim de Steaua. Daca mai exista dinamovisti adevarati cu oaresce capital, acum e momentul sa investeasca in club. Eu ma gandesc la Tiriac...de ce nu se implica, nu-mi dau seama! Insa el cu fondurile de care dispune si mai ales cu stiinta de a face din sport o afacere...ar readuce Dinamo in prim-plan. Nu stiu daca mie, ca stelist, mi-ar conveni sa redevina Dinamo o forta, insa stiu ca pe termen lung, cu cat avem mai multe echipe valoroase cu atat va fi campionatul mai puternic!

Pop Sever-Augustin (12 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 10:10

Analiza corecta si la obiect. Fanii si simpatizantii sunt ce a ramas veritabil din DINAMO. Intr-adevar fara sustinere financiara si cand s-au vandut jucatori de valoare fara a achizitiona corespunzator ,performanta - dorita de suporteri- n-are cum sa fie la inaltime.

Eu (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 11:01

Doar un naiv ignorant poate investi acum in dinamo...

marius (20 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 11:08

daca in ROMANIA, functionau regulile economiei de piata, echipa de fotbal a clubului dinamo, poate si alte chipe ale clubului, erau de muuult amintiri...dar guvernul psd, intelege sa taie toate investitiile serioase si sa investeasca in insolventa clubului dinamo..asa ca, nu e nicio problema sa functioneze in continuare acest club al ,,internelor", fara sa aiba bani in cont..au romanii bani in conturi, care pot fi folositi, cum vor muschii dragnelor si olgutelor....

JFM (155 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 13:43

Principalii beneficiari in afaceri dupa 90 au fost baietii crescuti in scolile si institutiile fostei Securitati...Anii 90 au fost ai lor.Daca 2-3 s-ar aduna sa sustina Dinamo,echipa lor de dinainte atunci Becali ar fi un biet pigmeu galagios si cam atat.In plus de asta suporterii ar uita de Badea,Borcea,Negoita pentru ca se vor simti cu adevaraat sustinuti de investitori potentati nu niste bieti amatori de notorietate si ciupeli materiale.Problema mare tocmai asta este,acei baieti,urmasii lor nu vor notorietate,vor sa ramana undeva in umbra sa-si vada de afacerile lor,de viata lor perfecta.

tindalescu (5 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 14:49

De mult nu am citit un articol-atat de frumos scris-care sa faca o analiza atat de pertinenta a muribundului Dinamo!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 14:58

Solutia unu ar fi ca si Negoita doi sa ajunga Primar. Daca l-au votat pe intiiul si chiar pe doamna Gabi eu sint sigur ca roma-nii o sa-l voteze si pe domnu Ionut. Ca-i dragut, brunetel, sprinten. Au deja pacientii sectiei d-v un candidat la presedentie ? Fata are. Trebuie sa-l mai scoleasca putin unchiu Gelu cum sa se dea mai popular si daca n-o sa-l voteze roma-nii ... Iliescu doi ! --------------------------------- Solutia doi ar fi ca domnu nea Piti sa preia Dinamo, cel mai mare club. Nu are el multi bani dar e un antrenor bun si in intimitate stie ce inseamna dinamo. Asta de cind l-au prins sase militieni la barbut si l-au bagat o noapte la brutarie. Atunci a inceput. Cu cit il vizitau mai multi, cu atit simtea mai mult dinamo.

dan t (28 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 15:13

va rog muuult si imi cer scuze stiu ca nu e departamentul d voastra,dar lucrati tot la acest site,pur si simplu de curiozitate,nu vreau sa mi dati dreptate,dar numarati cate moderari a avut userul "zizu" de la ultimul cartonas galben? pur si simplu asa de .....curiozitate

Demolarii (18 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 15:24

Sondaje peste sondaje arata susținerea populara, peste 65%, pentru Fcsb că fiind o echipa adevărată. Realitatea arată că Dinamo e singurul nume care atrage pasiuni ce garantează plutirea ambiguă a GSP.ro prin presa sportivă. Ziariștii ar putea scrie despre Iași, despre Cluj, ori alta echipa omologata LPF. Dar numărul de cititori ar fi similar cu numărul participanților la un sondaj publicat că și adevăr absolut: 800, iar încasările GSP.ro .........De aceea ,vorba bancului, după 70 de ani e bine să ai o sotie româncă. Sunt așa bune de bocitoare.......Și cum Dinamo are 70 de ani au apărut și bocitoarele.....

MZM (101 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 15:43

Pe Dinamo au ajuns-o din urma... blestemele. Blestemele echipelor care i-au tot cedat puncte fara sa poata crâcni. Sau ale echipelor care se lasau invinse pentru ca alde Dudu, Cami, Mateut sa inscrie cat mai multe goluri pentru "Gheata de aur". Blestemul jucatorilor straini carora li se sufla "Gheata" de sub nas. (Si dupa 20 de ani, austriacul Polster cerea public: "Camataru da-mi gheata inapoi!"). Blestemul de a fi cucerit campionate dupa ce Borcea (conform propriilor sale afirmatii facute in public!) le cumpara antrenorilor... "si iarba si aerul"! Blestemul suporterilor olteni pentru... transmutarea de catre Netoiu a unui intreg lot de jucatori (15-20), de la Craiova la Dinamo!... Nici o echipa din Liga 1 nu se poate mandri cu atatea... vitejesti fapte de arme ca Dinamo! Dar, pana la urma, trecutul ne ajunge din urma si ne pedepseste! It's a measure in all things!

cortes (31 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 17:19

Negoiță este un impostor. Cât timp o să fie el pe acolo Dinamo o să se zbată în mediocritate. Negoiță este o nulitate absolută.

Bozo (12 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 18:07

Negoita a venit la Dinamo cu speranta ca va obtine o halca din actualul parc sportiv unde sa-si puna betoanele. Nu a avut niciodata de gand sa investeasca puternic in fotbal. Acum ramane de vazut ce va fi cu bancruta frauduloasa, are dosar penal dar asta nu inseamna ca va si pierde procesul. Deocamdata insolventa a fost hotarata conform legii si chiar ANAF a pierdut niste procese in contestatie. Ceea ce ati publicat pe site ca nu ar fi fost declarat la insolventa este discutabil, respectiv siteul si platforma online de marketing care nu se pot valorifica ca atare. Valoarea echipei este in mod discutabil de luat in calcul la insolventa pentru ca reprezinta mijlocul principal de lucru pe care daca il vinzi afacerea intra in faliment direct. E ca si cum la o fabrica de cuie in insolventa ai considera linia de productie drept activ bun de valorificat catre creditorii ce sunt parte la insolventa. Asta ar fi o contradictie cu regulile insolventei ce te-ar duce direct la faliment; ceri insolventa pentru a putea sa-ti restructurezi datoriile si sa-ti continui activitatea cu speranta ca te salvezi de faliment iar nu ca sa-l declansezi in mod accelerat. Chiar daca va fi gasit vinovat de catre instanta, tot nu inseamna ca asta va afecta clubul ci doar pe cei care vor trebui sa plateasca in solidar suma gasita lipsa. Dupa ce se va clarifica situatia este foarte probabil ca Dinamo FC va avea un nou investitor. Pana atunci insa e imposibil. Cat despre tinerii crescuti la Dinamo as spune ca nu s-a stins deloc lumina. Cea mai buna dovada sunt transferurile "bomba" la CFR Cluj a unor jucatori ce au fost slefuiti si lansati de catre Dinamo. Vedeti ca e o poza acum pe site cu Muresan inconjurat de cei doi. Cei mai buni tineri jucatori romani la ora actuala provin in mare majoritate de la Viitorul si Dinamo.

sundance kid (63 comentarii)  •  8 ianuarie 2018, 23:26

Romania e o zara exrem de saraca .

alex (4 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 2:31

Chiar nimic astazi despre ADEVARATA STEAUA BUCURESTI, SC FC FCSB SA Mogosoaia? E *** in vacanta si a uitat sa semneze statul de plata bag seama ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Aurora (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 20:25

Felicitări pentru "diagnosticul" dat situației actuale!

Comentează