Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Numai Dunca ştie ce e munca

Prag de vârstă pentru rentele sportivilor? Atunci să fie introdus prag şi pentru numărul de rude angajate la stat, pe cap de politician!

Permalink to Numai Dunca ştie ce e munca
sâmbătă, 30 decembrie 2017, 1:55

Verbul sfârşitului de an este „a umbla”. Iar întrebarea care deschide poarta ceţurilor din 2018 este: „La ce mai umblă guvernanţii?”. Din experienţa lui 2017, ştim că pot umbla la orice, de vreme ce deţin pâinea şi satârul. Ministrul sportului vrea să umble la rentele viagere. Să se acorde numai după vârsta de 30 de ani.

„Nu te laşi de sport la 24 de ani, când trebuie să dai şi tu ceva statului înapoi”, a explicat Marius Dunca, într-un interviu pentru Agerpres. „Vrei să te laşi de sport la 17 ani, e problema ta”.

La Boc comanda
Ideea cu pragul de 30 de ani i-a venit şi Guvernului Boc, prin 2010, în plină austeritate. A abandonat-o, după ce gimnastele au ameninţat că se pensionează anticipat, ca poliţiştii, pentru a beneficia de vechea lege. Singura modificare a operat-o guvernul tehnocrat, prin Ordonanţa 61/2016, care schimbă modul de calcul al rentelor, astfel încât să primeze calitatea, nu cantitatea medaliilor.
Cum ştie un ministru cât rezistă corpul sau mintea unui campion? Marius Dunca, omul care vâsleşte cu „asinuitate”, vorba unui clasic, de la o numire politică la alta, ştie. Ştie precis că fetele de la canotaj, de pildă, mai pot produce medalii.

„Gimnastica n-o să îmbrăţişeze această idee, pentru că ei spun că se apucă de sport la 4 ani şi la 20 de ani se încheie cariera”, afirmă ministrul. „Şi au dreptate”. Urmează „dar”-ul: „Dar nimeni la 20 de ani nu câştigă 8.000, 10.000 sau 14.000 de lei… nicio categorie socială”. Cu excepţia fotbaliştilor şi a rudelor de politicieni.

Campionii, la detectorul de minciuni
Cele trei canotoare care l-au supărat pe ministru au invocat probleme de sănătate. Laura Oprea, 23 de ani, are două hernii: „Am un inel rupt la coloană. Sunt sub tratament”. Mihaela Petrilă, 26 de ani, mărturisea în Gazetă: „Nu cred că aş mai putea face faţă fizic trei ani, până la Tokyo”. Adelina Boguş, 29 de ani, îşi doreşte un copil. „Dar principalul motiv al retragerii sunt problemele de sănătate”.

Ministrul sportului a decis că toate se prefac. Ministrul sportului ştie precis câtă durere poate suporta un sportiv, cât costă o coloană vertebrală, ce înseamnă 11 luni de cantonament pe an. Ştie cum arată palmele unei gimnaste după antrenament, palme de ocnaş. Ştie.
De când e la MTS, a „avut un set de discuţii” cu specialişti din domeniu. S-a impregnat cu sport de performanţă, s-a însiropat ca pandişpanul cu maraschino.

Prin urmare, Marius Dunca a dobândit consistenţa profesională optimă pentru a vorbi despre sportivi în cunoştinţă de cauză. Are toate datele pentru a-i descrie ca pe nişte trântori, profitori, vânători de zestre din bani publici, ce mai, escroci sadea, care nici când îşi scuipă sufletul nu dau totul înapoi statului! De aceea, pe spinarea lor şi numai a lor, a sportivilor, trebuie făcută parada de responsabilitate faţă de bugetul statului.

500 de rente, mii de pensii speciale
Cea mai mare rentă viageră, admisă de lege, este de 3.650 de euro lunar. Atât iau Nadia, Patzaichin, Laura Badea, de exemplu. Statul român plăteşte în jur de 500 de rente viagere. Plăteşte şi 465 de salarii de parlamentari, plus alte mii de pensii speciale de parlamentari. Şi apoi, pe lângă politicieni, statul român îi plăteşte şi pe copiii acestora.

O plăteşte, de pildă, pe fiica lui Florin Iordache, Delia Iordache, 26 de ani, angajată prin „proces de recrutare” la Cancelaria BNR, conform Adevărul.ro. O plăteşte pe fiica senatoarei Emilia Arcan, Andreea Arcan Apostol, 27 de ani, numită vicepreşedintă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). Ministrul agriculturii, Petre Daea, şi-a angajat o fiică la minister, să-şi găsească „rostul în viaţă”.
Ce dau aceşti tineri competitivi din cale-afară înapoi statului? Ce dau parlamentarii în schimbul privilegiilor? Ce dă Marius Dunca în schimbul salariului de ministru? Nimic.

O ordonanţă plagiată pe sărite de la tehnocraţi, cei „5 la sută” care mai mult încurcă decât ajută sportul. Şi o viziune în care caii de curse, puţinii pe care-i mai avem, sunt confundaţi cu măgarii de povară şi înhămaţi la căruţa cu birocraţi ageamii.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

alex (345 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 17:59

Observatii pertinente, exacte si corecte de punere in garda la ce trebuie sa ne asteptam de acum inainte din partea unor politicieni obisnuiti cu aroganta, tupeul, minciuna si in principal sfidarea interesului public, singurul lor scop fiind acela de a parveni cu orice pret obtinand monopolul puterii si al averii si unele privilegii ce sfideaza bunul simt si logica, neconforme statutului si caracterului lor.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 18:35

...500 de rente viagere contra a mii si mii de pensii speciale parlamentare ...parlamentari care n au deschis gura decat la juramant ...nu se poate asa ceva ...

victor L (165 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 18:47

Prostia ca fost a celor ce au inventat aceste rente viagere. Tocmai pentru a se justifica acele " mii si mii de pensii speciale parlamentare". Si mai sint alte categorii de pensionari viageri, par egzamplu, "revolutionarii". Tara bogata.

ticbis (126 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 20:29

Este trist articolul tau, Maria... din pacate asa arata Romania de astazi. Asa e viata in tara noastra, asa se intampla lucrurile. In tari ca USA, Germania, Franta si in inca multe altele, numarul sportivilor ce au adus glorie acestor natiuni si care sunt recompensati de catre stat pe viata cu rente banesti substantiale este de vreo suta de ori mai mare decat cel al politicienilor vremelnici ce si-au castigat o "pensie" de stat buna dupa cateva mandate. La noi e invers! Mai mult, platim sinecuri si bani multi pentru cohorte intregi de rubedenii ale acestora, de la *** si pana la mame soacre sau amante! Suntem in prag de an nou; le doresc tuturor romanilor si Romaniei "La Multi Ani!", dar tara asta nu cred ca se va face bine vreodata... Nimic din ceea ce se intampla nu-mi inspira macar o umbra de speranta... Astia suntem... asta e... ne ducem crucea... La Multi Ani, Maria! Scrie tot asa... macar imi ametesti senzatia ca n-am ramas chiar singurul nebun in tara asta...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan (2 comentarii)  •  31 decembrie 2017, 10:39

Multumim!!!!!

Dumuta Florentin (1 comentarii)  •  31 decembrie 2017, 13:37

De ce este D-na LIpa,Dl Turda si altii, generali ai M.A.I ?Nu le ajungea gradul de Comisar?Toata stima ptr ce au facut,dar cred ca totusi este prea mult.

BBH (1 comentarii)  •  31 decembrie 2017, 18:12

Pariez ca nici unul din parlamentari nu poate face nici macar o flotare, au burtile de nu-si vad picioarele si cefele ca ghita porcul. Asta explica gandirea lor infantila si lipsa de apreciere a performantelor deosebite ale sportivilor nostri. Deocamdata ROMANIA este apreciata mondial numai datorita performantelor sportivilor. Nu datorita neperformantelor parlamentarilor ! Ei uita ca orice dus are si un intors !

Procter (1 comentarii)  •  1 ianuarie 2018, 1:53

Putine rente viagere si prea multe pensii speciale! Și nu stiu cate state din lume mai platesc bani catre biserici!

Un spectator (40 comentarii)  •  1 ianuarie 2018, 12:22

Foarte bun materialul prezentat. Felicitari. Parlamentarii romani se prezinta o data la patru ani si implora alegerea pentru a obtine privilegii si salarii nesimtite pe durata mandatului si pensii nemeritate dupa. Articolul are cateva omsiuni. Uita de toti functionarii (magistratii, primarii, sefi de administratii, etc.) care beneficiaza de salarii necorespunzatoare muncii prestate, iar pensiile ulterioare nu corespund principiului contributivitatii la fondul de pensii. Sa nu mai vorbim de ajutoarele sociale acordate de-a valma. Campionii mondiali si europeni muncesc pe rupte pentru titlurile cucerite. Sa nu mai vorbesc ca macar datorita muncii lor avem cu ce ne mandri. Cinste acestor truditori.

dan t (28 comentarii)  •  1 ianuarie 2018, 12:28

buna ziua!la multi ani! as dori sa va semnalez urmatorul fapt care a devenit deja vad ca ,o rafuiala personala a celui care a fost deserviciu la moderat,vineri seara,azi pe zi in redactie! acest om imi modereaza aproape orice! la articolul cu cfr nu se opreste...am scris cateva com care mi au fost aproape imediat sterse fara sa fie obscene ,jignitoare sau in limite necuviincioase! mereu patesc acest lucru cand e tura aceasta in redactie! nu cumva e d l tabultoc ,angajatul d voastra?

nica fara frica ! (18 comentarii)  •  1 ianuarie 2018, 17:02

intr-o tara condusa de niste infractori cu imunitate ce pretentii sa avem !!!!????......un trantor de parlamentar are salariu mai mare decat pensia lui Nadia !!!!.....ma intreb cum de Nadia nu are o statuie macar in.....Onesti !?.....sau Ilie Nastase la Cotroceni unde s-a jucat finala Cupei Davis !!!??.....in schimb bine ca are psd`istul de iordanescu stadion in Voluntari !!!

Lica Surdu (6 comentarii)  •  1 ianuarie 2018, 19:42

@dan t: a fost geambasu de serviciu... :)) ai grija sa nu te dea si la Politie...

Comentează