Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Piaţa Victoriei Adevărului

La abnegaţia şi priceperea cu care îngheaţă apele primarul Gabriela Firea, Bucureştiul va deveni, în curând, un mare patinoar

Permalink to Piaţa Victoriei Adevărului
vineri, 29 decembrie 2017, 10:07

„Este o dezinformare”, aşa a descris primarul Capitalei protestul unui grup de cetăţeni contra unor lucrări în Parcul Romniceanu. Cine nu informează nu greşeşte, de aceea nici edilul de la sectorul 5, de care ţine parcul, nici PMB nu au pus vreun panou explicativ. Au trimis doar buldozerele pe alei. Să-şi imagineze locuitorii din cartierul Cotroceni ce-o să apară acolo, fiecare după fantezia lui sau, vorba lui Moromete, după anxietăţi.

Furtună de informaţii

Comunicarea publică dinspre autorităţile locale s-a declanşat, ca un televizor vechi, abia la ghiontul comunităţii. Abia după ce preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Bucureşti, Şerban Sturdza, a depus o sesizare la poliţie, în ziua de Crăciun. În Parcul Romniceanu, aflat într-o zonă protejată, se amenajează un patinoar, fără autorizaţii legale. Asta susţinea arhitectul în scrisoarea deschisă adresată primarului Gabriela Firea, conform Digi24.ro.

După epistola respectivă, tubul cinescop a început să producă niscaiva purici alertaţi. Edilul a răspuns la reclamaţie cu acuzaţie. „Ne rezervăm dreptul de a ne apăra în instanţă”, a anunţat Gabriela Firea, împotriva „informaţiilor toxice, neadevărate”.

Patinoar de 1,2 milioane de euro

Primarul de la 5, Daniel Florea, a venit şi el cu lămuririle din ceasul al treisprezecelea, după prânzul în oraş. Nu va fi construit un patinoar, ci „un loc de joacă modern”. Şi apoi mira. Noapte bună! Gata, primarii au dezminţit destul. Greu de spus ce deranjează mai mult în aceste comunicări: agresivitatea lor fără nuanţe sau ignoranţa lor imaculată? Insulta la adresa inteligenţei sau impresia că lumea se informează ca-n Evul Mediu, prin vălătuci de fum emişi de pe movile? Când în zilele noastre orice groapă manufacturată de Dorel şi lăsată la mila ploilor devine vedetă pe Internet.

În cazul Parcului Romniceanu, nu e vorba despre patinoarele prea puţine din Bucureşti. E vorba despre a încălca legi, drepturi şi nevoi reale ale cetăţenilor. Şi Gabriela Firea, şi Daniel Florea au minţit. Primăria Sectorului 5 a decis încă din primăvară să amenajeze un patinoar în Parcul Romniceanu, în valoare de 1,2 milioane de euro. Cam piperat pentru un loc de joacă. Există o hotărâre de Consiliu Local, nr. 41, din 5 aprilie 2017, publicată pe site-ul oficial al Primăriei şi scoasă la iveală de PSnews.ro. Şi alte parcuri din sector urmează să fie dotate cu patinoare, la preţul total de 10 milioane de euro. E o sumă, în sectorul unde se surpă şcolile.

Să le spună şi subalternilor!

Lucrările din Parcul Romniceanu „sunt realizate de o societate a Consiliului Local al Sectorului 5, SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA”, a declarat primarul Capitalei. Ei bine, directorul acestui SA bugetar, Marian Lupaşcu, a declarat că acolo se lucrează la un patinoar. Înregistrarea declaraţiei a fost publicată pe Facebook de Irina Zamfi şi preluată de Aktual24.ro. „Noi o să facem patinoarul!”, spune Lupaşcu. „Trebuie întâi dezbatere publică”, spun cetăţenii. C-aşa-i când ţi se urcă democraţia la cap. „Şi când s-o facem, în martie?”. Vorba lungă, sărăcia firmelor de casă. Când cetăţenii îi cer să arate autorizaţiile de construire, Lupaşcu răspunde prompt: „Doamnă, daţi-ne în judecată!”. Doamna: „Nu vreţi să faceţi o consultare publică, aia minimă, obligatorie? Să puneţi un anunţ pe site?”. „Doamnă, durează 30 de zile”.

Nor toxic deasupra Capitalei

Da, aşa e legea. Durează 30 de zile să-i întrebi pe oameni ce vor, pe banii lor. Dar când situaţia o impune, iată, timpul de gândire devine dispensabil. Primarul Firea îi minte pe oameni în faţă instantaneu. O brumă de decenţă în relaţia cu alegătorii ar fi determinat-o să se intereseze întâi despre subiect. Nu să interpreteze automat scrisoarea arhitectului Sturdza drept un atentat la propria imagine. Ce urmează, după dezvăluirea minciunii? Scuze publice? Nu, că ar dezinforma, spunând că regretă. Dat la mir în culise, între bisericuţele din partid? Da, posibil.

Pentru cetăţeni însă nu contează revoluţiile şi reformele de sub tejghea. Contează cum trăiesc, în ce fel de oraş. Minciuna instituţională, sistematică n-a garantat nicăieri în lume şi nici nu va garanta calitatea vieţii. Minciuna e o formă de poluare.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Adi (17 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 11:27

Daca minciuna este o forma de poluare, pe la noi aerul este atat de irespirabil, incat nici Captain Planet nu are ce sa-i faca. Sinceritatea nu este apreciata mai deloc. In general, nu doar cand vine vorba despre institutii.

cornel (1 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 11:34

imediat dupa tolontan, sa nu pierzi.... de ce nu specificati ca pe linga sport ziarul face si politica?...

Crimson Veritas (55 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 12:32

N-am citit ... dar ... sper ca o rupi in bataie pe Fire-A, The Lady Mayor ... paruiala este intodeauna o strategie ... unghile sa fie ascutie ... zgarieturi pe fata sa ramane cu urme ... dupa care lovituri repetate cu postea. Daca reusiti sa filmati si scena si sa o postati pe ... twitch ... va dau like ... uri ... puteti sa apelati la servicile unui profesionist de la usr ... Maria pentru Pri-Maria ... aveti votul meu ... de acum ...:))

Florian 1956 (18 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 13:14

,,***" asta de primar minte cu nerușinare, ce te poți aștepta de la o parvenita. Bun articol

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mir (3 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 13:28

Bun articol.

kla2005 (47 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 13:46

Parca suntem intr-o piesa de Caragiale care se repeta la nesfarsit, adaugandu-se sau schimbandu-se personaje si decoruri...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 16:37

coloana infinitului râsu’-plânsu’

Florea (1 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 14:41

Cine nu informeaza, nu dezinformeaza, buna asta :)) in alta ordine de idei, nu e prima oara cand gabitza primaritza minte, sau e agresiva in limbaj, deja se contureaza un mod de operare. Cat despre incompetenta lor, ce sa mai vorbim, probabil habar n-aveau ca le trebuie autorizatie si consultare publica

durden (209 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 15:01

Intrebare sincera, Maria. Pe cuvant ca sunt de acord cu tot ce spui tu acolo de ceva vreme incoase; insa de ce sunt postate articolele astea pe un blog de sport?

Thomas brams (36 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 15:14

Maria daca vei candida la primarie ei votul meu. Bravo

pop ion (12 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 15:30

calomniati, calomniati, ca pana la urma tot o sa iasa ceva ! Din pacate pt. smecherii de la gsp, tot psd-ul va castiga alegerile viitoare.

Costel Tudor (3 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 16:26

*** *** , ocupate *** de sport dacă ești in stare , daca nu lăsa locul altuia care poate !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costică (16 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 17:09

Lasă-te fetițo de scris la ziar de sport! Treci la politică! Direct la liberali sau USR.

ticbis (126 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 17:30

Maria, inca o data, felicitarile mele pentru felul in care iti faci meseria; poate parea desuet, dar de astfel de condeie avem nevoie in presa acestor ani tulburi... Te citez: "Să-şi imagineze locuitorii din cartierul Cotroceni ce-o să apară acolo, fiecare după fantezia lui sau, vorba lui Moromete, după anxietăţi." Din nefericire, madam Firea este o simpla cititoare de prompter, n-a fost niciodata in viata ei altceva; de aici si limitele in care se desfasoara. Nu cred ca l-a citit niciodata pe Marin Preda, nicidecum "Morometii", n-ai ce sa-i pretinzi mai mult... Altfel, ar fi inteles ceva (macar) din pasajul pe care-mi permit sa-l citez din memorie cu Moromete, Nila si Paraschiv: "- Hai ma, veniti la cosar ca ploaia asta a inmuiat acoperisul si mi-e teama sa nu se darame... - Lasa-l ma sa cada! - Hai ma Nila tu ma, ca se rup capriorile alea! - Stai ma! Da-le dracu de capriori! - Da-le dracu nu e greu de zis, da' vine pe urma si sa darama cosarul! Ce-i faci atunci? De unde iei altul? - Lasa-ne ba in pace, ma! Tu n-auzi ca nu mergem nicaieri? - Treaba voastra... " Cam asa si cu Firea: "da-le dracu de capriori, lasa-i sa cada"... :)))))))) Asta avem, cu asta ne mandrim, sa ne fie de bine...! Maria, iti doresc un an nou plin de impliniri, sa fii sanatoasa si sa scrii pentru noi; prea multe alte sanse nu ne-au mai ramas...

Jean-Paul (96 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 18:26

E voie cu colindul, d-na Maria? Iata, ca fiind pe drum cu colindul, am aflat cam tarziu ca ati luat atitudine fata de "specialista in minciuni" de la primaria capitalei..... Eu am o explicatie irefutabila privind apetenta gabrielei vranceanu firea pandele etc, pentru faultarea grosolana a adevarului, ca sa ramanem in domeniul sportului cu balonul rotund, in ce priveste evaluarea comunicarilor de tip replici mincinoase: madam firea si-a facut ucenicia si si-a luat doctoratul in pervertirea adevarului, in cursul perioadei cand "citea ca pe apa", cum se spune in popor, stirile contrafacute de pe prompterul tembeliziunii lui "motanul felix" :D :D :D Si ca sa-mi dau si eu cu parerea, am sa zic ca primarita cea limbuta stia prea bine care e rostul buldozerelor din parcul Romniceanu, dar facea pe nizanaiu, pentru ca lucrarile sa avanseze pana la stadiul in care e mai greu sa dea inapoi... Si vorba ceea: cine face parte din pesede, minciuni si gogosi serveste poporului si tot ei se enerveaza cand sunt trasi de maneca fiindca incalca legea: asa s-a intamplat si in cazul targului de Craciun, ce era pregatit sa fie organizat in piata victoriei..... G.V.F.P. actuala primarita, este maestra in ascunderea adevarului, lansarea de minciuni prajite in ulei de masline, plus datul ochilor peste cap, ori de cate ori este prinsa cu minciuna Ar merita un cartonas rosu? Cetatenii, ce pot juca rolul arbitrului competent si exigent, ce parere au oare?

di livio (22 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 18:59

nu te lasa de scris la ziar de sport, ca scrii bine...continua si la anu...si la multi ani...cu sanatate

serban (15 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 19:03

Tupeul "alesilor poporului" va creste exponential daca vor reusi sa modifice legile astfel incat sa nu mai poata fi trasi la raspundere.

gilos (98 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 23:02

Felicitari pentru articol, chiar daca unora le sta in gat... Legea-i lege pentru toti, chiar si pentru d-na firea Sarbatori fericite si la multi ani !

jijrinovschi (6 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 23:35

nea costica,*** ***,nu fi caraghios si neghiob ca esti psd-ist sadea,adica un ghiolban prost.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol K (309 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 0:03

Stire: Firea intervine în ”scandalul patinoarului” din Parcul Romniceanu: Vă asigur că nu se construieşte nimic !.... Chiar,cine-ar putea-o banui vreodata ca ea ar fi in stare sa construiasca ceva serios,in folosul comunitatii si nu al clientelei PSD ?!? Dar aici vorbim de distrugerea unui parc fara a avea toate avizele legale.In orice tara se face puscarie daca distrugi monumente istorice de capul tau !!! Saracul parc,cand te gandesti ca acolo chiar n-a protestat nimeni impotriva PSD si n-am vazut decat niste bunicute pasnice plimbandu-si nepotii fara a avea inscriptionat pe undeva semnul #rezist ! Un An Nou Fericit !

anti Ciurli Burli…. (7 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 1:02

da Maria,le stiai pe toate,acum te apuci de politica.Ai baut apa dupa Tolo?

mickael61 (9 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 4:03

Care politica,domnilor,ca Maria scrie negru pe alb despre un patinoar,ori ce-or vrea sa faca edilii acolo,nu despre cum se fura o insula prin C.J.Teleorman.Si de cand ,ma rog,politica nu merge mana-n mana cu sportul?mai ieri WEAH,fost fotbalist in italia la inter(ori milan)e ditai presedinte de tara...si parca fostul premier ponta se dadea in raliuri...oricum,modul asta de-a alerga dupa profituri mai mult sau mai putin ilicite,de-a strange avere din orice,de-a fi reprezentati de impresari(pardon,avocati),de-a fi prezenti intr-un clasament,ce-i drept,al banilor trecuti in mare viteza din buzunarele noastre in ale lor...nu-i face pe politicienii nostrii primii sportivi ai tarii?Paralela:Simona a castigat pe teren vreo 14-15 mil.dolari,DRAGNEA a CASTIGAT TEREN...luptand cu legile,innotand printre articole si hotarari de C.J.,pasand,mai bine decat Hagi,averea fostei...asta sport,tata.Si ca sa alunece printre degetele lungi ale legii,nu-i trebuie patinoar?...ori patinoarul nu inseamna sport?ca mie asa-mi pare...

albalbastru72 (1 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 6:42

Nu am citit articolul,dar cine face frate pozele astea ori e rupt de beat ori are o problema cu echilibrul ca toate sint strimbe.

cortes (31 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 7:19

Vreau sa devin si eu postac PSD plătit! Cine poate să îmi dea și mie niște informații? Rog seriozitate și realism.

Popa (45 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 7:30

Din pacate minciuna si tupeul sunt trecute , cu majuscule , in fisa postului !

adi (9 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 13:52

Jos ciuma rosie !

Zadkielix (1 comentarii)  •  30 decembrie 2017, 17:54

In primul si in primul rand,din toata inima iti doresc Un An Nou 2018 minunat,plin de Sanatate si tot XE ti doresti! De asemenea, salut si sunt solidar cu demersul tau de a scrie si de a spune atat de transparent si curajos lucrurilor pe nume. In ceea ce priveste aceasta manevra a PSD ului,totul pare dintr-o alta lume.Pe madam Firea nu o ajuta stilul beo-comunist de a dezminti ssu mai hine zis mau nimenu n-ar putea-o banui vreodata ca,in timpul "domniei" ar fi in stare sa construiasca ceva serios,in folosul comunitatii si nu al clientelei PSD. Acest fel pagubos de a face politica e foarte bine taxat! Poate ca si Justitia ar trebuie sa intervina... Imi exprim o parere si o dorinta de a fi pusa in a plicare. Oricum,mai devreme sau mai tarziu fiecare va da socoteala. Dumnezeu nu poate fi pacalit de nimeni,nici cu dezmintiri si cimunixate de press,luari de pizitii sau declaratii marca PSD. Imi doresc si marturisesc deschis ceva.Te rog sa nu renunti niciodata LA stilul tau incisiv,inteligent si care are darul sa trezeasca constiinte. Din tot sufletul, imi doresc ca sa continui si aceste articole sa aibe si efecte.

Comentează