Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Omagiul, cât e omagiul?

În loc să se laude cu victoriile de pe maidanul Ligii a 4-a, şefii CSA s-au lăudat la ministrul apărării cu medaliile din sporturile ieftine

Permalink to Omagiul, cât e omagiul?
vineri, 22 decembrie 2017, 8:30

„Fără falsă modestie raportăm, domnule ministru, că suntem clubul sportiv numărul 1 din România, după numărul de medalii”. Cel care dă raportul cu veritabilă fudulie e Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua. Săptămâna asta, clubul MApN şi-a premiat cei mai buni sportivi pe anul 2017.

Limba de lemn, glonţul de rumeguş
La Gala Laureaţilor a participat şi ministrul apărării, Mihai Fifor. „România nu poate decât să fie mulţumită, onorată şi recunoscătoare” de performanţele sportivilor CSA, a constatat distinsul invitat. Dacă, prin absurd, România e nemulţumită, o face pe riscul ei, să nu conteze pe Armată! Site-ul oficial al clubului precizează că Fifor „a simţit nevoia să se adreseze celor din mediul virtual, printr-un mesaj sugestiv”, pe Facebook. Într-un acces de originalitate, ministrul apărării le-a transmis biţilor că „de fiecare dată când se câştigă o medalie suntem mândri că suntem români”. Nu e un sentiment permanent, pentru că, imediat după ce „se câştigă” medalia, miniştrii simt nevoia să arunce în noi cu lemne.

Fluturaşul speriat de bombe
„Cu mult sacrificiu şi resurse insuficiente”, a estimat Mihai Fifor că se câştigă medaliile la CSA. Se înţelege, la ceremonie nu s-a discutat despre fotbal. N-a fost pomenit proiectul de forţă, pe care şefii clubului Armatei l-au prezentat cu salve de tun: echipa de fotbal din Liga a 4-a. Pentru că dacă se vorbea despre fotbal, ministrul nu avea motiv să deplângă „resursele insuficiente”. Secţia-vedetă a clubului Armatei ia crema resurselor.
În august, CSA a cumpărat echipament sportiv de 800.000 de euro. Cele mai multe produse, conform Jurnalul.ro, au fost alocate secţiei de fotbal: 800 de echipamente complete de joc. Handbalul, masculin şi feminin, a primit 650 de echipamente. Hocheiul – 60 de tricouri, 18 perechi de patine şi 25 de căşti.

Când vine vorba de fotbal, CSA armează puşculiţa şi trage. În vară, Lăcătuş a transferat o echipă întreagă de la Claudiu Florică. Sportiva anului la CSA, canotoarea Laura Oprea, primeşte în jur de 30.000 de euro, de la statul român, recompensă pentru două titluri europene şi unul mondial. Acelaşi stat român cheltuie în jur de 20.000 de euro pe lună pentru staff-ul tehnic al echipei lui Lăcătuş. Un sfert de milion de euro pe an.

Ca manager, „Fiara” are un salariu de 3.000 de euro, conform Fanatik. Nu e doar un salariu bun pentru un bugetar, e şi un salariu „confidenţial”. Aşa l-au declarat şefii MApN şi ai CSA. Când echipa va promova, contractele fotbaliştilor „militari” vor deveni, probabil, secret de stat. Vor fi ascunşi fluturaşii de salariu, pentru a evita demoralizarea trupelor contribuabile.

Iar au uitat de Invictus
Din falsă modestie, nici bugetul anual al clubului Armatei nu e făcut public, deşi nu e parte din bugetul Apărării. Nu e anunţat nici numărul de sportivi legitimaţi, pentru care tocmai s-au achiziţionat 34.000 de treninguri. Când iei în jur de 9 milioane de euro pe an, bani publici, ai nevoie de argumente blindate să susţii că resursele sunt „insuficiente”. Trebuie să spui: atât ne-a costat pucul, ne-ar mai trebui atât să avem şi gheaţă. Omagiul solemn, şi pixelii plângeau!, nu ţine loc de factură.

De la Gala CSA au lipsit sportivii paralimpici, militarii medaliaţi la Jocurile Invictus 2017. De la Toronto, s-au întors cu patru medalii, una de aur, una de argint şi două de bronz. E adevărat, Laurenţiu Şerban, Ionuţ Butoi, Nicuşor-Augustin Pegulescu, Dorin Petruţ, Ciprian Iriciuc şi antrenorii lor au fost felicitaţi, la întoarcere, de miniştri. Mihai Fifor n-a simţit nevoia să li se mai adreseze o dată. Să le vorbească despre „sacrificiu şi resurse insuficiente”. I-a informat la timp că n-are bani să-i trimită la competiţii.

Deplasarea în Canada a fost finanţată prin strângere de fonduri. CSA nu poate decât să fie mulţumit că, în privinţa lor, a scăpat de grija mândriei naţionale.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Alex One (132 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 9:14

Deci, Fifor a fost alesul. Ieri ziceam ca urmeaza, dupa Tudorache, Firea sau Dragnea, m-am inselat ! Nu mai fac previziuni, la cati ministri si primari are PSD oricare poate fi "alesul" iar daca nu ajung poate intra si ALDE in competitie.

Popa (45 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 9:53

Sper ca DNA sa isi faca treaba si sa ne lumineze si in cazut asocierii pe bani grei a clubului de baschet al Armatei cu o societate privata .

mg (87 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 10:51

..da, băieţii au lipici la degete şi şoricul gros.. N'are cine să-i trimită puţin pe front, sau "în teatrele de operaţiuni" cum e la modă acum..

viorel (45 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 12:51

Inca o data multumiri Maria Andries, printre putinii ziaristi care au talent, curaj, condei si spirit civic. MApN si CSA irosesc banul public inutil pentru a alimenta sporturi profesioniste, precum baschetul si fotbalul, comitand abuzuri si ilegalitati care din pacate sunt tolerate de institutiile cu competente in combaterea coruptieiSportul amator si cel paralimpic sunt neglijate sfidator si inconstient si banii sunt orientati spre buzunarele lui lacatus, stanescu si alti profitori notorii. Nu mai exista alt stat UE si NATO in care armata sa se implice in sportul profesionist, doar la noi reminiscentele gloarioasei armate sovietice inca mai spera, prin beciurile MApN, la revenirea epocii staliniste.

Nero (1 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 13:19

***

Alex.D (2 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 13:19

Bun,bun,bun de tot.

Bagheera (8 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 15:39

Alaturi de intreaga redactie a jurnalului cu care Herr Daum si o parte din cititori impacheteaza pestele, Maria mai TRAGE O DATA intr-un club de traditie care incearca in continuare sa tina steagul sus la mai multe discipline olimpice. Cand veti fi terminat de aruncat cu noroi in Steaua, Dinamo, Rapid, CSM, Oltchim, centrul de gimnastica de la Deva, centrul de handbal de la Valcea, s.a.m.d. in cine/ce o sa mai dati? Ce veti mai scrie? Faceti Dvs. o vizita pana la Budapesta si vedeti CUM finanteaza Orban sportul maghiar de la STAT. Si cu ce rezultate... Si transmiteti-ne ce ati vazut/notat/inteles. p.s. Tin cu FCSB si cu CSA in acelasi timp

Daniel (5 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 17:12

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan (1 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 17:15

Daca tot aruncam cu acuze bazate pe articole din alte ziare, haideti sa si vorbim de virulenta si obsesia ta pentru Steaua Bucuresti si dorinta aproape mironiceasca de a proteja Saivanul? Te-ai uitat, Maria, vreodata pe sponsorizarile private ale CSA? Ai vazut ca are peste 10 sponsori privati? Stii ca delegatiile Romaniei la Olimpiadele de Vara sunt compuse in proportii de 20-50% din sportivi legitimati la CSA Steaua Bucuresti? Voi macar realizati ipocrizia uriasa ca ziar ce ancheteaza nereguli si duce la inceperea de procese, dar nu numai ca nu sunteti in stare sa respectati multiple hotarari judecatoresti definitive si executorii dar le si atacati cu fiecare ocazie? Este incredibil, si va mai mirati de ce scrie Sudul despre voi…

nica fara frica ! (18 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 17:45

esti una dintre putinii de la gsp ale carui articole merita citite !....restul nu sunt bune nici macar de....impachetat pestele !!!!!

cortes (31 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 20:18

Numai Gigi Becali face cinste României. Mândru că sunt becalist!

cortes (31 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 20:20

Numai Gigi Becali aduce glorie României. Mândru că sunt becalist!

Virusul (2 comentarii)  •  22 decembrie 2017, 23:44

Nu e bine sa jignesti pe nimeni de sarbatori,mai ales o doamna.Din pacate MARICICA e pe langa ..........altfel ar pricepe CSA STEAUA este echipa noastra ,a ROMANILOR si banii cheltuiti la fel.

ticu troya (2 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 9:17

Bravo Mariuca !

acciduzzu (1 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 10:11

Excelent, Maria. Si o atenționare pentru hateri: articolul nu denigrează sportivii de la Steaua (merituoși dealtfel) ci dezbate alocarea disproporționata de resurse din bani publici. Exemplul din articol e elocvent: o campioana mondiala si europeana primește PE AN cât primește într-o luna jumătate stafful echipei care joaca prin hârtoapele ligii clonelor. Halal raport recompensa/performanta.

Antimilitieni & securisti (55 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 17:47

Va rugam sa faceti un articol si pe aceasta tema si sa ne informati corect in ceea ce priveste aceasta afacere dintre csa mapn si regal bucuresti, inclusiv pretul de achizitie al jucatorilor, salariile lui Lacatus si Iovan etc etc. https://www.digisport.ro/fotbal/proiectul-csa-prinde-contur-22-de-fotbalisti-au-fost-achizitionati-suntem-onorati-323370

alin (3 comentarii)  •  23 decembrie 2017, 19:35

Cam 600 de euro, poate puţin mai mult, că, de, vin sărbătorile.....Stâna din Pipera are nevoie de dulăi care să latre constant, atât prin aducerea de osanale fostului puşcăriaş, cât şi prin denigrarea Stelei. Cam cât or fi costat, la nivel naţional, echipamentele cluburilor finanţate de la buget? Dar ce mai contează....

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 11:58

Craciun fericit Maria ! Craciun fericit ! tuturor care te ajuta, extra celui care iti alege pozele caci spun demulte ori cit un articol. Craciun fericit ! tuturor cititorilor tai, extra celor care comenteaza.

Paul (2 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 15:33

Bravo Maria Andries Becali !

Adrian (4 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 20:14

Cu cei 37 de milioane de euro pe care CSA Steaua ii va obtine de la SC FC FCSB SA va intretine toate sectiile timp de cel putin 3 ani. Si asta numai datorita sectiei de fotbal, cu ajutorul domnului Florin Talpan, bineinteles. ;)

de pe ici ‘sa (8 comentarii)  •  24 decembrie 2017, 23:32

pai unde-i ,,revolutia'' anticomunista daca au ramas cluburile departamentale finatate de stat ?

Mihai (3 comentarii)  •  25 decembrie 2017, 17:02

Văd că unii sunt supărați că li se arată cum sunt cheltuiți banii CSA... Din ură față de Becali ei nu vor să înțeleagă că de nu s-ar cheltui aiurea mulți bani pentru fotbal, ar fi mai mulți bani pentru alte sporturi, care să aducă faimă clubului și României. Că, e drept, de cei ce aduc medalii nu se vorbește, se vorbește de echipa aia minune din liga a IV-a !!

vilcu (10 comentarii)  •  26 decembrie 2017, 10:46

Se aude prin targ,ca ti-ai fi achizitionat un autoturism cu miros de branza de oaie!

alin (3 comentarii)  •  26 decembrie 2017, 11:25

Atâta timp cât legea permite ca de bugetul de stat să fie finanţate activităţile sportive, INDIFERENT de ramură / disciplină, de ce se face atâta caz cu Steaua? Ieşim cu toţii în stradă, ne dăm mari apărători ai justiţiei, dar călcăm în picioare hotărâri judecătoreşti DEFINITIVE şi IREVOCABILE, care atestă clar că Steaua nu mai există din 2003, de când un cioban abil, susţinut de o şleahtă de hoţi, au pus mâna abuziv pe cel mai important club al ţării. E deranjantă şi profund nedreaptă discriminarea privind finanţarea CSA de la buget! Dar Academia de Ursărie, de unde îşi ia banii? Nu cumva de la același buget de stat, prin Primăria Sectorului 1? Dar CSM București, un club prin care sunt cheltuite sume uriașe față de bugetul CSA? Dar asocierea dintre MAI și Dinamo? Dar toate sutele de entități sponsorizate de la buget? E frustrant că deranjează doar Steaua, tocmai prin faptul că, spre deosebire de sutele de privatizări dubioase, de obiectivele industriale ajunse pe mâna unor speculanți mizerabili, a găsit resurse să se reinventeze, să renască și să ne dea speranța că uneori se mai poate recupera ceva. TRANSPARENȚA în cheltuirea banilor e vitală, DISCRIMINAREA rău-intenționată e cea care ne otrăvește....Crăciun fericit tuturor, indiferent pe cine susțineți!

Miguel (7 comentarii)  •  27 decembrie 2017, 9:38

Ce inseamna sporturi ieftine? Sportivii care practica acele sporturi sint la fel, ieftini? Realizezi ca ai jignit o gramada de sportivi?

kla2005 (47 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 13:16

Din inima conducatorului iubit: Sculaţi, voi oropsiţi ai vieţii, Voi, osîndiţi la foame, sus! Să fiarbă-n inimi răzvrătirea, Să-nceapă al lumii vechi apus! Sfîrşiţi odată cu trecutul negru, Sculaţi, popor de osîndiţi! Azi nu sînteţi nimic în lume, Luptaţi ca totul voi să fiţi! Hai la lupta cea mare, Rob cu rob să ne unim, Internaţionala Prin noi s-o făurim! Sculaţi, nu-i nici o mîntuire În regi, ciocoi sau dumnezei! Unire, muncitori, unire, Şi lumea va scăpa de ei! Prea mult ne-au despuiat tîlharii Ce-n lume, lux, desfrîu se scald: http://Versuri.ro/w/50k1 Să ne unim toţi proletarii, Să batem fierul cît e cald! Hai la lupta cea mare, Rob cu rob să ne unim, Internaţionala Prin noi s-o făurim! Ţărani şi muncitori, noi sîntem Partidul, mare muncitor! Pămîntul este-al celor harnici, Cei leneşi plece unde vor! Cînd vulturi lacomi, corbi de pradă, N-or mai pluti nori negri-n vînt, Pe cer luci-va-ntotdeauna Al înfrăţirii soare sfînt. Hai la lupta cea mare, Rob cu rob să ne unim, Internaţionala Prin noi s-o făurim! neo-comunism salbatic!

Comentează