Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O ţeapă. Pentru că-şi permit

Farmecul paralelismului: Primăria S1 a descoperit că n-o costă nimic să se laude că susţine sportul. Aşa că a tăiat finanţarea

Permalink to O ţeapă. Pentru că-şi permit
miercuri, 20 decembrie 2017, 9:49

„Noi ne permitem”, a explicat primarul Sectorului 1, acum câteva zile, decizia de a-i premia pe sportivii medaliaţi la Universiada de vară. Ce-şi mai permite edilul acestei oaze cunoscute drept Micul Saint-Germain-des-Prés din Micul Paris? Să construiască „o sală de sport ultramodernă” la Colegiul Multimedia şi să finanţeze un centru olimpic de tineret pentru handbal.

Abramovici de la 1
„În afară de Primăria Capitalei, noi, cei de la Sectorul 1, suntem singurii care pot investi în sport şi iată că o facem”, a insistat Dan Tudorache, la premierea sportivilor universitari. Investiţie se numea, în cazul respectiv, să dea 10.000 de euro în total, pentru 11 medalii.

Pentru Academia Rapid, Primăria de la 1 promisese ceva mai mult: 320.000 de euro. „Bani sunt, avem planuri frumoase, singura problemă e timpul”, declara Dan Tudorache, în noiembrie.

La şedinţa de săptămâna aceasta, Consiliul Local a decis că nu mai sunt nici bani. Aşa cum anunţa un consilier din opoziţie, au fost tăiate fondurile pentru canalizare, alimentare cu apă, şcoli, spitale, sport şi rambursările de credite. Banii au fost redistribuiţi la CET Griviţa. Ţine şi fotbalul de cald, dar nu ca păcura.

Iluzia cea mare
E drept, prin august, edilul polisportiv îşi nuanţase voinţa politică, precizând că Primăria va investi doar în baza sportivă a Rapidului. Şi că bugetul Academiei va fi susţinut de sponsori sau binefăcători privaţi. Acum nu mai investeşte nici în infrastructură. Fireşte, asta nu afectează discursul oficial despre „planurile frumoase”. Declaraţiile aleşilor locali nu au nevoie de un astfel de suport incomod cum e realitatea.

În domeniul sportului, la fel ca orice altă primărie, Primăria de la 1 îşi „permite” să cultive speranţe false şi atât. Dan Tudorache îşi „permite” să se laude că e „rapidist de mic” şi să-i acuze de ignoranţă pe consilierii sceptici cu privire la proiectele sale microbiste: „Eu sunt optimist, vin din ce în ce mai mulţi oameni la stadion”.
Optimismul ăsta se baza pe ordonanţa celor 5 la sută pentru sport. Procentul a rămas valabil. Problema e că, pe lângă el, au apărut cei 95 la sută, cheltuieli cu salariile mărite din primării.

A promis? Ce-a promis? Când a promis?
Treaba autorităţilor locale nu e să finanţeze sportul profesionist, chiar dacă şi-ar permite asta fără a lua din banii pentru investiţiile strict necesare. „Planurile frumoase” ale lui Tudorache nu aveau legătură cu fişa postului, ci cu propaganda.

Iar edilul a întins exerciţiul de imagine până a plesnit coarda sensibilă a bugetului. Şi-a bătut joc de alegătorii care l-au votat pentru că le-a promis parcări, nu cupa şi campionatul. Şi-a bătut joc şi de alegătorii care au luat în serios „ideea cu preluarea Rapidului”.

Era greu să nu crezi, să nu te agăţi şi de penumbra de la capătul tunelului. Greu, dacă nu imposibil era pentru suporterii giuleşteni să accepte că echipa lor a dispărut. Speculând emoţia colectivă, în primăvară, se formase coadă la ghişeul cu salvarea Rapidului. Şi Primăria Capitalei, şi Primăria Voluntari cochetau cu rolul de providenţă vişinie.

Păcăleala anului
În iulie, Tudorache a furat startul şi a înfiinţat o comisie, care să negocieze cu „entităţile” rapidiste. În toamnă, dădea asigurări că va recupera şi brandul, la un preţ modic. Asigurările au dispărut aşa cum au şi apărut: fix din pix. E ceea ce George Copos a practicat şi a definit drept „fascinaţia puterii”. Sau, pe scurt, cinism.

Primarul de la Sectorul 1 a vorbit şi va tot vorbi despre proiecte paralele cu programul din campanie. Ce nu spune e cât costă himerele. Pentru că nu estimează. Primarii din România n-au reflexe de finanţişti, ci de finanţatori. Şi oricum, cu estimare sau fără, Dan Tudorache n-avea nevoie decât de poza de salvator al Rapidului. Impresia contează. Ăsta e farmecul vieţii de politician.

Ce urmează? Dan Tudorache se va înfăşura în fularu-i de suporter şi, cu obidă de oligarh exilat, va da vina pe cineva. Pe iarnă, care nu e membru de partid, sau pe Opoziţie, care pune, prin simpla ei existenţă, diverse beţişoare în roţile trenuleţelor electorale.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Belphegor (120 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 10:52

Da , articol competent , mulți dintre politicienii noștrii chiar SUNT niște secături. Oricum , Rapidul nu va muri și nu va dispărea niciodată pentru că spiritul rapidist nu va muri și nu va dispărea niciodată. Sper ca într-un viitor nu prea îndepăratat să se găsească totuși sponsori care să poată duce și ȚINE Rapidul pe prima scenă a fotbalului românesc , ÎN FRUNTE... acolo unede-i este locul și unde acest club cu o istorie și tradiție NEEGALATE de nici un alt club din Romînia și cu niște suporteri UNICI în România prin fanatismul lor , prin atașamentul lor față de club , prin fidelitatea și constanța în dragostea lor fără limite MERITĂ SĂ FIE. Altfel... rapidiști suntem și în Liga I și în Liga IV și în Liga a ȘAPTEA... noi suntem tot ăia , neschimbați și întotdeauna "pe metereze."

Poli 21 (20 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 13:57

Bravo bucurestenilor care sustin "sportul" coanei pandelica of voluntari scotind din buzunar banii necesari.

rammstein (18 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 14:32

tara de *** !!....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Omar Khayyam (3 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 14:47

rapidul a murit de 2 ani

ticbis (126 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 15:26

Teapa asta cu "Rapidul" primariei sectorului 1 am intuit-o inca de la inceput, de cand s-a pus la cale acest proiect dubios cu ceva luni in urma. Este evident de ce s-a lansat primarul Tudorache in utopia asta; mi-e insa neclar de ce au pus botul la circul asta suporterii rapidisti. Cred ca doar disperarea i-a impins la asa ceva; dar asta nu-i disculpa si nici nu le scuza prostia. Ceea ce nu inteleg fanii este ca la ora actuala PSD-ul este un partid-stat; poate face orice ii asigura voturile populatiei, fara limita si fara sa-si puna problema cheltuielilor publice, in dispret total fata de lege, de normalitate si de bun simt. PSD-ul poate infiinta oricate Rapiduri e nevoie, asa cum a infiintat si o noua Craiova, asa cum a facut si o alta Steaua sau o alta Poli Timisoara. Pot produce zeci de clone pe bani publici la orice brand sau club de traditie din tara, fara numar. Un singur lucru nu pot face: sa cumpere istoria, traditia si palmaresul adevaratelor entitati pe care le cloneaza cu nemiluita, fara numar! N-avem ce face, suntem condamnati sa-i lasam sa-si faca mendrele in betia puterii si sa acceptam ca poporului i se da ceea ce cere: paine si circ!

Popa (45 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 15:43

Cand nu o sa mai fie strazi de pamant , fara trotuare si fara iluminat public , in sect 1 , atunci ne putem lasa pacaliti de povesti cu rapidisti , etc . Pana atunci , o mare parte din sect 1- cel mai bogat din tara - este fara utilitati si cu strazi neasfaltate .

ionut (4 comentarii)  •  20 decembrie 2017, 17:27

cautati sedinta de CL de ieri, de la Targu Mures, cu infiintare club municipal de sport. dupa ce hotii din cl si primarie au ajuns sa fie judecati pentru ca au dedicat doua milioane de euro la insii care nu platesc impozite si au datorii la stat.

Florin Georgescu (1 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 1:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan Patriche (7 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 4:36

Îşi permite Maria, cum să nu-şi permită? Saint Germain-des -Pres e ieftineală la ce îşi permite Tudorache "cu mămăliga altuia". Sper că ai remarcat fixaţia (un prieten numeşte aceste fx - urechelniţe). Revin la Domnu' Tudorache care finanţeşte sportu'. Dom' primar de sector de mitralieră, nici domnii din Parisul real, alde musiu, nu finanţau folbalu până să vină qatarioţii. Chiar şi sonorul Parc al Prinţilor şi al Prinţeselor (nu tu Maria!, că ultima prinţesă moldoveancă era Maria de Mangop, sau Kieveanca?) este un stadion vechi, care era avant(hahaha!)gardist în 1972. Care concluzia, ce vrea să ne comunice autoru'? Nu au putut unii care, cel puţin teoretic, au mai mulţi bani decât Tudorache. Nu este vorba despre "resursa financiară" ci despre faptul că nu e prvazut în fişa postului. Adică, tovarăşii cetaţeni nu plătesc impoxite ca să dea vreun primar, fie el şi Dan Tudorache, investitor în sport. Iar la fotbal, care produce bani din TV+spectatori++ (catralioane), nu "se riscă" decât unul care nu conştientizează ce e puşcăria. Sau, excepţie, un primar de comună care bagă bani puţini fiindcă, oricum, fotbalul e singura distracţie. Ce poate face societatea pentru Rapid (brand, tradiţie blabla, parţial adevărat!)? Să judece drept autorii raptului, Copos, Moraru şi cine o mai fi, şi să gospodarească "baza". Modelul pater familias. Hai să facem un exerciţiu de imaginaţie, ne dă pe mână nouă, ăl de Jos, bugetul NiuYorcului. Noi, ca nişte iubitori de oameni de sport, ne facem echipe. Io, prima, mi-aş face una de fotbal. Pe urmă una de handbal, fiindcă îmi place tare. După aia mă mai gândesc. Aş avea eu o poftă secretă (de când l-am auzit pe Sebi Ghiţă cu SOV), că la volei îs mai bune astea, dar întrucât sunt mic nu mă bag. Deşi.... Tudorache, ia cheltuieşte jumătate din averea TA pe o echipă, fie şi de copii. Te întinzi cât ai. După asta mai vorbim!

Alex One (132 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 9:10

"Asa cum anunta un consilier din opozitie" ! I-auzi, cat mister, oare tzin' tza fie consilierul cu pricina ? S-a verificat stirea respectiva ? Era greu de dat un telefon la Primarie pentru a se confirma sau infirma stirea invinsei din alegerile locale, mana dreapta a lui Nicusor,oare ce mai face sarmanu' ? Buun, deci azi a fost ziua lui Tudorache asteptam cu nerabdare revenirea in pagina a lui Firea sau poate Dragnea !

vasco (317 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 11:44

"Teapa Rapid" a inceput de mult si se datoreaza in primul rand"calitatii umane" a celor ce s-au ocupat de club.Cand auzi ca printre cei care vor reorganizarea Rapidului,chiar si cu circul aferent(doua echipe,gen Craiova) se numara Pancu,zis si Panco Italiano,in stil pur de Ferentari,parca iti piere entuziasmul...Ar mai lipsi ,pentru ca sa fie asigurata culoarea ,Prunea,dar el a apucat sa se dea dinamovist..dar oricum ar plusa la ceeace se pricepe cel mai bine,scandalul perpetuu,marca consacrata Rapid.

Ted (1 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 12:29

Teapa nu a fost ca au retras finantarea, teapa ar fi fost sa o pastreze. Rapid-ul nu moare si nu va muri. Si e frumos ca e asa. Rapid insa are "casa" in Giulesti, adica in Sectorul 6 al Bucurestiului. Imnul Rapidului nu spune "Rapid Bucuresti", ci "Rapid Giulesti". Cartierul Giulesti nu a fost niciodata in Sectorul 1 al Bucurestiului. Finantarea Rapid-ului din Sectorul 6 cu banii locuitorilor Sectorului 1 era o teapa pentru locuitorii Sectorului 1. Daca vor si isi permit, sunt liberi sa finanteze Rapid-ul locuitorii Sectorului 6, ca e la ei in "casa". Sectorul 1 are ce finanta daca vrea: clubul sportiv Triumf, clubul sportiv Locomotiva si altele care exista si functioneaza in Sectorul 1.

Comentează