Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

CNA şi pedeapsă

La TV poţi difuza non-stop imagini cu crime, dar n-ai voie să spui “Steaua” în loc de FCSB

Permalink to CNA şi pedeapsă
sâmbătă, 16 decembrie 2017, 12:25

„În urma nenumăratelor plângeri de ordinul sutelor pe care le-am primit”, anunţa vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, la sfârşitul lui octombrie, „Consiliul a analizat această situaţie”. Era vorba despre folosirea denumirii Steaua în loc de FCSB. După analiză, Consiliul a trimis „o scrisoare de atenţionare către radiodifuzori”.

Informarea e sufletul comerţului
Câtă vigilenţă, nu? MApN bate din picior şi CNA scoate din teacă expresii precum „în spiritul informării corecte”, „o hotărâre a instanţei”, „publicul să nu mai fie confuzat”.

„De ce să nu intervenim? Dacă nu intervenim, până se vor regla, vor mai veni iarăşi plângeri”, a explicat un membru al Consiliului, Florin Gabrea, conform paginademedia.ro.

Canalele care au „confuzat” publicul au fost avertizate, iar un post TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că a difuzat o reclamă de zece secunde în care FCSB era numită Steaua.

În sprijinul acestor decizii, CNA a invocat Legea audiovizualului 504/2002 şi un articol despre „programe care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor”.

Şi cu asta, Consiliul şi-a făcut datoria faţă de cetăţeni. I-a ferit de ignoranţă, de nostalgie şi de consumul excesiv de zahăr, grăsimi saturate, drojdie şi făină albă de grâu, adică de gogoşi.

Difuzarea în buclă a imaginilor cu crima de la metrou, la ore de maximă audienţă, a prins CNA cu un bocanc în vacanţă. „E greu de crezut că o să fie vreo şedinţă între Crăciun şi Anul Nou”, a spus Răsvan Popescu, pentru news.ro.

Da, e perioada aceea din an când se întrerupe campionatul de fotbal şi se diminuează riscul derapajelor cu FCSB şi Steaua. Un alt membru al CNA, Radu Herjeu, a recunoscut că „sunt sesizări”, dar „le vom discuta abia peste câteva luni”.

Confundă publicul cu audienţa
Mecanismul care veghează micile noastre ecrane funcţionează, se pare, cu mai multe viteze. Arde etapele birocraţiei dacă, de pildă, şefii CSA strigă „Nu e corect!”. În caz că nu strigă vreun superior, Consiliul nu intră în alertă. Aşteaptă rapoartele de monitorizare.

„Nu ştiu dacă există o bază legală foarte solidă”, a comentat Herjeu. Apoi a formulat o concluzie care rezumă, de fapt, întreaga activitate a Consiliului: „Oricum nu are niciun rost”.

De ce să intervină? Nu intervine. Între Crăciun şi Anul Nou, dar şi între Anul Nou şi Crăciun, are altceva mai interesant de făcut decât să determine de câte ori poate fi difuzată o crimă între două calupuri de publicitate. Sau să stabilească unde se termină informarea şi unde încep bagatelizarea, popularizarea, glorificarea.

Milioane de euro de prisos
Cum observa hotnews.ro, Legea audiovizualului interzice difuzarea, în intervalul orar 6:00-23:00, a imaginilor cu omucideri. CNA interpretează textul legii altfel, în spiritul lipsei de rost. Acum câţiva ani, Răsvan Popescu propunea să fie sancţionate posturile care fac greşeli de limba română.

Un curaj, ţinând cont că TVR era pe locul trei într-un top al „perlelor”! Televiziunile, aşadar, au liber să difuzeze crime non-stop, câtă vreme nu e vorba despre crime împotriva gramaticii sau de atentate la stima şi mândria MApN.

Anul viitor, CNA va dispune de un buget mărit cu 18 la sută: 2,4 milioane de euro. Din care 2,1 milioane de euro reprezintă cheltuieli de personal. Cu atât îi plătim pe aceşti funcţionari pentru a ne înştiinţa că „oricum n-are rost”. „Înalta Curte i-a interzis clubului să se cheme Steaua, nu le-a interzis televiziunilor”, observa un membru al Consiliului. Şi totuşi, chiar fără „bază legală solidă”, dezbaterea a fost aprigă. Radu Călin Cristea a cerut „sancţiuni drastice” pentru „această eroare infantilă”.

Pe când imaginile repetate cu crima de la metrou n-au stârnit nicio adiere mustrătoare dinspre Consiliu. Au fost considerate „la limita legii”. O fotogramă în plus şi CNA ar fi bătut cu pumnul în masă. Somare! Atenţionare! Avertisment!

Nu că se uită copiii, dar la ora aia se pot uita şi microbiştii. Iar microbiştii sunt uşor de emoţionat. Schimbi porţile la pauză, gata, i-ai păcălit, i-ai „confuzat”.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 14:54

CNA și pedeapsă este un roman scris de autorul rus Stalin in 1947, fiind publicat pentru prima dată în ziarul intitulat „Scinteia“, clubul ministerial Steaua fiind considerat una dintre cele mai cunoscute opere literare a tuturor timpurilor, cu influențe asupra izmenarilor ce i-au urmat lui Ana Pa. Romanul prezintă în prim plan drama lui Oprealnikov, un student al lui Miron Cozma, care pune la cale uciderea și jefuirea unei bătrâne cămătare, pentru a-și rezolva problemele financiare, dar și din dorința de a-și demonstra lui însuși că este îndreptățit să o facă. Etalând unele simptome de grandomanie, Oprealnikov se considera o persoană înzestrată cu calități deosebite, asemenea lui Cezar, Napoleon si Traian ... Basescu. Ca om extraordinar, își simte justificată decizia de a ucide, încât nu se mai include în barierele morale ale oamenilor de rând. Cu toate acestea însă, imediat după săvârșirea crimei, protagonistul se îmbolnăvește și are remușcări cu privire la acțiunile lui. Romanul portretizează realizarea treptată a infracțiunii lui alias Raskolnikov și dorința lui crescândă de a se confesa. Mai mult, tânărul încercă să își protejeze sora, pe Traienida Baseasca, de admiratorii acesteia, dar și dragostea lui neașteptată pentru o tânără prostituată, Elena Gabriela Marmeladova, în dorința crescândă de a scăpa de remușcări și a se mântui prin ispășire. Ghinion, doar atit: ca mereu cad prostii in gropi. -------------------------------- Romanul rus ilustrează tema obținerii salvării prin suferință , o trăsătură des întâlnită în opera lui Stalin, în religia creștină considerându-se că suferința are efect purificator asupra spiritului uman, acordându-i șansa mântuirii. Unul din personajele care întruchipează aceasta temă este Sonia Iordanescu, dar si colonela Dragomir care, ajutată de credință, găsește energia necesară pentru a-l călăuzi și a-l susține pe Raskolnikov, în ciuda propriei dureri. Cu toate că pare neîndurătoare, demonstrează o structură de caracter optimistă în sfera moralității creștine. ---------------------------------- N-am stiut ca CNA ia doar doua milioane euroi ! E crima, ne ucidem urechile si timpanele. Precis nu pica p-acolo si niste indemnizatii, premii ceva ?

undoi (7 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 15:52

Adica pe tine te deranjeaza mai mult cand se incearca indreptarea unei greseli decat situatia in care, cu intentie, o parte a presei promoveaza insistent o entitate ca fiind alta? Exista vreo logica in tipul asta de gandire? Intr-un fel i-as intelege pe cei care ii spun Steaua fcsb-ului pentru ca e vorba de bani castigati foarte usor de pe urma celor multi si prosti, insa a considera ca e o greseala ca CNA sa ii sanctioneze pentru dezinformare este de-a dreptul aberant. Sper ca citesti aceste randuri si, poate in ultimul ceas, iti dai seama ca esti exagerat de nepregatita pentru a lucra in presa. Esti folosita ca o arma (pistol cu apa in cazul tau) impotriva logicii elementare si a bunului simt jurnalistic. Nu o scriu cu rautate ci cu indignarea provocata de faptul ca oamenii (si asa extrem de indobitociti) sunt nevoiti sa isi culeaga informatia de la unii ca tine, Gradinescu, Mironica etc., iar daca nu au sita fina (si nu o au), se pot pricopsi cu fel si fel de versiuni trunchiate ale realitatii.

Dan (2 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 16:02

Daca tot exista niste hotarari ale instantelor de judecata, definitive si irevocabile, cred ca ele ar trebui sa fie respectate. Nu-i asa, doamna Maria Andries? Valabil si in cazul Universitatii Craiova, echipa care activeaza in liga I, nu cea a lui Mititelu, pe care o adorati. Cu privire la ingineriile financiare ale "finantatorului" Mititelu nu ati scris niciodata. De ce oare? Asteptam dovada dumneavoastra de impartialitate cu privire la activitatea acestui personaj. Bucurati-ne sufletul cu un articol pe masura asteptarilor noastre! Avem incredere ca veti reusi! Toate cele bune!

Leo (1 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 17:03

Domnișoară Andrieș. Vă spun Domnișoară pentru a nu se confuza cu o femeie de care s-ar apropia un bărbat. Eu vă înțeleg pe dumneavoastră că sunteți obișnuită să lucrați într-un mediu în care dezinformarea publicului, și implicit a clienților dumneavoastră, este un lucru normal, dar acum mă întreb dacă ați fost anunțați de la palat de pe jilțul *** că trebuie musai să contestați această decizie CNA la vreo 2 luni după apariția ei. În caz contrar nu vă primiți bonusul de Crăciun.

Mihai (4 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 17:17

Total de acord cu faptul ca mass-media, in goana dupa senzational, a exagerat in povestea de la metrou si trebuie sanctionata de CNA. Insa, ce legatura are cu faptul ca CNA si-a facut partial treaba in cazul FC Fcsb-Steaua? Va inteleg ca va doare acest lucru, cei mai multi dintre voi s

Mihai (4 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 17:20

Total de acord cu faptul ca mass-media, in goana dupa senzational, a exagerat in povestea de la metrou si trebuie sanctionata de CNA. Insa, ce legatura are cu faptul ca CNA si-a facut partial treaba in cazul FC Fcsb-Steaua? Va inteleg ca va doare acest lucru, cei mai multi dintre voi sunteti aserviti ciobanului, mai ales ca acum de sarbatori tuturor ne trebuie bani ( sau macar niste branza sa punem pe masa langa sorici), dar respectati-va meseria..

Alex (2 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 17:56

Eu chiar nu imi dau seama ce cauti tu in lumea fotbalului, in presa sportiva... De 4 ani (de cand am auzit eu de tine), scrii numai ineptii si nu ai TALENT pentru aceasta meserie. Trebuiti amendati cu totii pentru dezinformarea publicului. Nu te intereseaza pe tine ce se intampla la alte canale, pentru ca acele canale nu sunt canale de SPORT. E treaba lor ce dezinformari si ilegalitati prezinta (gen crima de la metrou sau minciunile politice). Pe tine te intereseaza doar SPORTUL si ATAT. Iar din acest punct de vedere, articolul tau e inutil. Forta Stiinta! mititelu nu e stiinta, becali nu e steaua!

ticu troya (2 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 19:28

Tot comunisti ati ramas ??? Ce-i aia steaua ?

Ivan G. (1 comentarii)  •  16 decembrie 2017, 22:02

Sunt de acord cu decizia CNA ului de-a amenda taleviziunile si trusturile de presa ,deoarece ,nu respecta decizia oficiala data de justitie .

Micul Vrajitor (17 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 3:05

Leo a taiat atat de multi cartofi la popota, incat a devenit si el un cartof. Incoltit, degerat.

Catalynn (12 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 4:43

O rusine de articol care forțează o paralela intre 2 spete distincte .... Ce au facut televiziunile in cazul crimei de la metrou este abominabil si ar trebui sancționate drastic. Insa asta nu înseamna ca CNA nu au procedat corect in cazul Steaua. Din ce scrieți dvs rezulta mai degrabă ca daca tot nu si-au facut treaba in cazul fetei ucise la Dristor nu trebuiau sa o si-o faca nici in cazul Stelei. Insa astea deja s-au discutat si in dunga, ce as dori sa ne lămuriti e cum se face ca la vreo 2 luni de la deciziile CNA tocmai acum cand se apropie bonusul de Crăciun ati decis sa scoateți de la naftalina speța si mai ales de ce e o asa mare problema sa ii spuneti FC Fcsb pe nume si țineți mortiș sa ii spuneti Steaua. Si io v-as spune Pamela Anderson insa daca parinții dvs v-au dat alt nume mi se pare normal si firesc sa il folosesc, mai ales ca dvs aveti in comun cu Pamela cat tot atâtea cat are FC Fcsb cu Steaua Bucuresti!

Toniro (10 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 5:01

Dezinformarea trebuie penalizata, pedepsita in orice situatie. Mai ales ca o faceti cu buna stiinta pentru a primi in schimb foloase. Vreti sa faceti bani mintind, iar lumea sa va aplaude?! Spuneti adevarul, numiti fcsb-ul = fcsb, fcsb-isti, iar Steaua=Steaua, stelisti, sa vedeti atunci, va mai amendeaza sau atentioneaza cineva?! Meritati amenzi mari de tot si sa se mearga pana la inchiderea redactiilor, site-urilor, televiziunilor care inseala consumatorul. Jucati alba-neagra cu consumatorul si mai aveti si tupeul(bineinteles) sa vociferati?! Ilegalitatiile trebuiesc pedepsite conform legii.

Dj Ion (1 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 5:09

@ Ivan G A dat cumva JUSTITIA VREO “oficialitate” a nu ii se mai spune Steaua, Fcsb-ului ?? NICIODATA IN LUMEA ASTA, NU MA POATE FORTA CINEVA CUM SA VORBESC SI DESPRE CINE,CU ATAT MAI PUTIN CNA..!! Dar oare Stelei actuale, daca ii se va spune “echipa ros albastrilor” de ex,oare acelasi trust de *** gen CNA, se va sesiza si va arunca cu avertismente si amenzi iar ?? Cu totii stim ca “ros albastrii” sunt stelistii!! Asa ca despre ce dracu vbim? Nu ne putem *** de foame si dam amenzi ca a zis unu Steaua in loc de FCSB care inseamna ce?? FCSB sunt doar niste initiale

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alin (1 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 10:57

Fcsb=steaua , felicitari Doamna Andries pentru articol, nu bagati in seama comentariile hatterilor la adresa acestui articol, cu siguranta fac parte din cei 1000 de “fani” ai echipei nou infiintate (ca deaia joaca in liga a IV, daca era continuarea stelei juca in locul FCSB-ului in liga I) , care se drogheaza si beau inainte de meciuri si provoaca scandal pe unde merg , asadar nu sunt in toate abilitatile mintale, una peste alta pentru toti cei care au putina luciditate mintala este clar ca fcsb este steaua , fapt confirmat de UEFA prin faptul ca suntem bagati in urne la tragerile la sort in baza coeficientului din ultimii 5 ani si daca ne uitam la istoria echipei pe site UEFA apar toate trofeele inclusiv Cupa Campionilor Europeni din 1986!!! Forzza Steaua !!! ( sper sa nu ma dea Talpan in judecata)

Daniel (5 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 10:57

Astept o paralela intre funerariile Rgelui Mihai I si problemele financiare ale lui Negoita de la Dinamo.

mg (87 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 11:40

..fiecare se luptă pentru ce nu are, unii pentru bani alţii pentru onoare.. MApN şi-a pătat grav onoarea în 17 decembrie 1989 la Timişoara, când au tras în popor. Imediat după, au pus batista pe ţambal în cârdăşie cu cei care au preluat puterea. Mai apoi, scoşi din acvariul totalitar, au eşuat pe plajele economiei libere ajungâd cu mâna'ntinsă la miliardarul din Pipera ca să salveze de la faliment Steaua. Şi i-au tras ţeapă, aburindu-l că-i vând clubul.

Dumitru Razvan (1 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 13:44

Pai,tanti Maria,asta ne e gena,jumatate din stiri,poate mai mult,sunt cu crime,violuri,s.a.m.d.,apoi,vine,Maruta,cu Gherle..........,parcam pe locuri de ***,desi suntem normali,etc.Dar,daca astia suntem,nu am vrea oare sa ne schimbam????? Un formator de opinie,ca dvs.,nu ar trebui sa vada lucrurile in mod onest,legal????Dar tu,domnisorica draga,faci in poteca,alaturi de noi!!!!!Oare,fcsb,este Steaua???? NU!!Nu este!!!! Este,steaua smechereasca,a unui cioban,needucat,dar plin de bani,datorita lui Hagi end.comp.,pe care l-a necinstit,cum v-a necinstit si pe voi,cu un miel,o atentie,etc..A luat cu 10 maini si a dat cu 3 clubului CSA STEAUA,PANA S-A FACUT DREPTATE!!!!! De ce nu o respectati?????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai (1 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 18:04

Scumpa donsoara, fcsb este fcsb si Steaua Bucuresti este o cu totul alta echipa ce detine Palmaresul, culorile ros-albastru, sediul din Ghencea si Istoria! fcsb este o nulitate pe care o promovati aiurea si va rog sa o numiti FC Barcelona, sunt curios daca va tine! Va rog din inima, numiti fc fcsb FCB, de abia astept reactiile, e o echipa mai mare decat Steaua! Pu;pici si bafta!

vlad de la steaua libera (1 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 18:13

Adica te deranjeaza ca nu mai poti ignora o hotarare judecatoreasca? nu CSA a sarit cu reclamatiile ci noi. Si vom mai sari si vom veghea. E mai acra branza de la palat ?

Adrian hora (23 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 23:23

Suntem o adunatura de needucati, care nu realizam ca popularizarea detaliilor unor crime nu face decat sa inspire si alti *** la comiterea altor nenorociri, sau cel putinsa amenintam pe altii ca o vom face, ceea ce s-a si intamplat. Incompetentilor si indolentilor de la cna nu pasa de asta. In ceea ce priveste steaua, pai daca palmaresul e la fcsb, asta inseamna ca fcsb e in fapt castigatoarea cce din 1986, ca doar nu o fi o echipa infiintata anul trecut.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

crazy (2 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 8:03

***. N-am citit ceva mai penibil niciodata in viata mea, iar faptul ca te deranjeaza ca o institutie isi face datoria si respecta legea in ciuda opinilor tale personale demonstreaza cat de mica esti. Intr-o zi veti plati cu totii, la toti ne vina ziua judecatii, la fel cum iata ca a venit si pentru omul *** si care este unul dintre groparii fotbalului romanesc.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

John (1 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 12:29

FIINDCA STEAUA NU ESTE fcsb!!! De ce nu-i spuneti atunci Real Madrid sau Liverpool??????

Razvan (1 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 14:46

Mi se pare ca exagereaza, ar trebuii sa se preocupe de probleme mai mari decat “o greseala” de exprimare, fie ea si intentionata...sincer vorbind, iti este frica sa vorbesti, despre craiova la fel aceeasi poveste...acolo au fost interese pt ceea ce s-a intamplat

Gica (6 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 22:20

http://www.frt.ro/ro/info_detalii/9533

Comediantul (2 comentarii)  •  21 decembrie 2017, 14:43

Felicitari, Maria! Chapeau.

prosportgsp (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2018, 22:16

pai voua v-ar conveni sa vi se spuna la tv prosport in loc de gsp?

Comentează