Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Sportul minţii pe ciment

„Nu am văzut acele imagini, nu am urmărit acel eveniment, dar am observat că există mulți internauți care au fost indignați”. La câteva zile după ce un copil de trei ani a stat în cap pe ciment, în faţa premierului […]

...

Au pus vertebre florilor!

„Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă, Doamne fereşte!, unui copil i s-ar fi întâmplat ceva”. Aşa comenta ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, acum mai bine de un an, faptul că unii protestatari şi-au adus copiii în […]

...

Balada cateringului

Pe-un hol de Rin, la un pahar de vin, iată vin în cale, se cobor din merţane turmele de miei, cu patru ciobănei. Unu-i prezident, altu-i dizident, altul e elveţian, iar al patrulea e Ilie Drăgan. Iară cel elveţian şi […]

...

Epoca solzilor de aur

Într-o zi de martie acum patru ani, Burleanu a aruncat undiţa şi a prins un peştişor de aur. „Aruncă-mă înapoi şi-ţi voi îndeplini trei dorinţe. Mandat pe viaţă, prime-time la TVR, carieră politică, tot ce vrei!”. Burleanu a stat un […]

...

Ghici cine păzeşte bomba?!

„Pericolul era mult mai mare decât cel generat de intervenţia noastră în sine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, după incidentele de la CSA Steaua – Academia Rapid. Între două rele, autorităţile ne recomandă să-l alegem pe cel mai […]

...

Taxa de unitate

Pedalaţi, băieţi, pedalaţi! Dacă sunteţi cuminţi, ministrul Sportului vă pune şi asfalt

Permalink to Taxa de unitate
vineri, 15 decembrie 2017, 1:23

Inspirat de cei 15 la sută în plus la buget, ministrul Sportului a şi venit cu două idei despre cum să cheltuiască surplusul. Ambele idei sunt legate de Centenarul Unirii. Multe vor fi legate la anul de Centenar, după principiul de guvernare „unde s-a dus suta, merge şi mia”.

Piaţa „Sare calul”

Aşadar, ministrul Marius Dunca plănuieşte „un concurs de echitaţie” în Piaţa Constituţiei, care va fi redenumită în acest sens Piaţa Obor. „Să punem câteva tribune acolo, să vină părinţii cu copiii, să admire caii şi sportivii”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.

„Vreau să facem şi altceva pentru a-i atrage pe oameni către sport”. Caii, în schimb, când vor fi puşi să sară pe asfalt, peste mormanul de maşini parcate pe trotuare, vor pune copita în prag şi îşi vor anunţa retragerea de la echipa naţională.

Momentul zero al panoramei

„Putem oferi încredere românilor că se poate, că putem fi din nou primii în lume”, a calculat Marius Dunca. A doua idee legată de Centenar vizează organizarea Turului Ciclist al României, „prin care să unim regiunile”.

Competiţia va dura cinci zile, va avea loc în septembrie şi, promite şeful MTS, va fi transmisă de Eurosport: „Vor fi prezentate imagini panoramice asemănătoare cu cele din Turul Franţei”. La panoramă, ştim că suntem buni. Suntem campioni mondiali. Dar ce te faci dacă Eurosport dă şi gros-planuri? Filmează, adică, şi drumurile pe care pedalează concurenţii.

În 2017, nu s-a construit niciun kilometru de autostradă în România. Pe unele porţiuni din traseul Turului României, imaginat de ministrul Sportului, se circulă asemănător ca în Franţa acum câteva sute de ani.

În ziua a cincea şi ultima a competiţiei, cursa ciclistă se va desfăşura în Bucureşti. Vom avea pe Eurosport o promovare nu doar „de mai multe ore”, ci de mai multe zile sau chiar săptămâni, până se desprind rutierii din ambuteiaj.

Mica dezbinare

Traseul poate suferi modificări. Vor apărea şi alţi primari telegenici. Vor apărea şi nemulţumiţi. „Iaşiul nu reprezintă nimic pentru Guvernul Tudose”, au reacţionat liberalii, într-un comunicat, la ideea cu Turul României.

Păi, exagerează, ca vrăbiile, din pricina ciocului mic. Nu e vorba de importanţa Iaşiului, e vorba de riscul de imagine prea mare. În locul unor răzeşi îmbrăcaţi în iţari, bundiţe, catrinţe şi ii, s-ar vedea la Eurosport protestatari care cer autostradă ca-n Franţa. Ar fi, cum se spune?, kitsch.

„Vrem să implicăm Ministerul de Interne, administraţia locală, pentru că bugetul este unul foarte mare, la fel şi Ministerul Culturii„, a explicat Dunca.

Bugetul unui Tur al României în an obişnuit, estima un oficial al FR de Ciclism, pentru biciclistul.ro, este de 200.000 de euro. Dar ministrul Sportului insistă pentru „un eveniment cultural”, la fiecare finiş. Iar asta ar putea multiplica preţul. Va trebui implementat programul „100 de atenee”.

Master-planul pe două roţi

Fără îndoială, va fi nevoie şi de Ministerul Mediului, să toaleteze versanţii încă împăduriţi, altfel nu s-ar observa la TV frumoşii munţi. Urşii dependenţi de nandrolon, care cerşesc un leu de-o bere, pentru proba B, vor primi gratuit seringi cu tranchilizant, puţin uzate, printr-un program-pilot al Ministerului Sănătăţii. În locul Iaşiului şi al altor oraşe greu accesibile, în traseu va fi introdusă curba de ouat, prin bunăvoinţa Ministerului Agriculturii.

Cheia organizării unui Tur al Unirii stă, unde altundeva?, la Ministerul Transporturilor. Acolo va fi elaborat un master-plan al pistelor de bicicletă antropice, care să lege regiunile istorice prin spiritul magic al fezabilităţii. Vor fi construite piste de bicicletă suspendate, pe deasupra autostrăzilor în şantier, sau piste expres, prin porumb.

„Bugetul foarte mare” n-a speriat niciodată un ministru din „Land of choice”, cum era promovată România la Eurosport, pe vremea Elenei Udrea. În caz că lista de cheltuieli a serbărilor se întinde prea mult, guvernanţii pot da oricând o taxă, taxa de unitate, după taxa de solidaritate, care să fie achitată o dată la o sută de ani.

Comentarii (1)Adaugă comentariu

ticbis (119 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 23:43

Maria, esti fantastica!!! Am citit ce-ai scris si, crede-ma, am ras in hohote! Lucrurile stau asa cum le-ai descris, e jale mare... nu la competitiile sportive de ciclism, ci la mintea ministrilor care sunt in stare sa abereze in asemenea hal :)) Pe astia chiar ii compatimesc; daca nici nu-si dau seama cat de apropape sunt de DNA... N-au invatat nimic de la Gala Bute a Elenei Udrea!!! Mai tare e faza aia cu transmisia pe Eurosport, insa cine stie, poate ca in pret au stabilit sa dea live pe televizoare si imagini cu Beciul Domnesc, sa se merite banii :)))) Doamne, ce inepti au ajuns sa conduca tara asta.... n-as fi crezut niciodata ca sunt atat de multi si in asemenea hal!

Comentează