Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Aşteptându-l pe Moş Martin

Nu putem spera la un viitor stelar în handbal, câtă vreme juniorii joacă direct pe pământ

Permalink to Aşteptându-l pe Moş Martin
miercuri, 13 decembrie 2017, 10:04

După eliminarea de la Mondial, selecţionerul Ambros Martin a lansat ideea că starea de bine reprezintă o perfidă piedică pentru echipa României. Poziţia de lider ne dezavantajează. În meciul cu Cehia, scor 27-28, care „a jucat foarte inteligent”, „tricolorele” au fost favorite, au condus, prin urmare, „n-au putut gestiona situaţia”: „A fost multă presiune pe noi!”.

Cu toţii la surf
Să nu vă imaginaţi că Ambros Martin reciclează teorii ieftine pe gratis. Staff-ul tehnic iberic consumă aproape o cincime din bugetul FR de Handbal, 1,3 milioane de euro, cota pe anul ăsta de la MTS. Contractele, după cum anunţa site-ul federal, expiră în 2020.
Până atunci, Martin este responsabil cu „strategia Handbalului Naţional Feminin”. „Da, m-a luat valul, am greşit”, a comentat selecţionerul time-out-ul cerut prea devreme. L-a luat valul, a semnat. Dar, spre deosebire de predecesorii lui băştinaşi, Martin crede că şi antrenorii au nevoie de consiliere psihologică. Sau de plăci de surf.

Eşecul din Germania ar trebui să demonteze iluzia leneşă că selecţionerii străini aduc în bagaje şi sistemul străin de organizare, cu management, cu infrastructură, cu tot ce trebuie. Ambros Martin, care antrenează şi Gyor, s-a transportat doar pe sine, cu ştiinţa lui, cu experienţa lui, cu teoriile lui despre flux şi reflux.

Nimic nu-l opreşte să pună pe hârtie sau în PowerPoint prezentări color despre ce crede el că trebuie făcut. Ori să susţină masterclass-uri în care să le explice antrenorilor români, mai ales ucenicului Tadici, selecţioner la tineret, despre „luarea deciziilor şi exerciţii de apărare şi atac”. Şi să considere că s-a achitat de îndatoririle din contract.

Angoasa angoleză
Dar, dacă Ambros Martin n-are vreo baghetă magică, nu va transforma în caleaşcă bostanul cu care se deplasează în prezent handbalul feminin de la noi. La urma urmei, am reuşit să trecem eroic de Spania, ţară care alocă resurse înzecite acestui sport, şi ne-am luat revanşa în faţa Angolei, după JO de la Rio. Iată medaliile noastre de consolare.

Cu preocuparea de rigoare, Ambros Martin vorbeşte deja despre pregătirea JO de la Tokyo. Trebuie să fim oneşti în privinţa aşteptărilor noastre. Stilul nostru de a construi, începând de la vârf şi oprindu-ne acolo, garantează doar prăbuşiri tot mai puţin zgomotoase. Şi nu e vorba despre apărarea slabă sau despre moralul crocant la exterior, pufos la mijloc.

E vorba despre ce se află sub pojghiţa devizei „handbalul, sport naţional”. O avem pe Cristina Neagu. Dar avem, la extrema cealaltă, competiţii avizate de FRH, în care copiii joacă handbal pe pământ. Şi asta numesc federalii metodă de selecţie. E ca şi cum ai judeca talentul la tenis după randamentul la tăiat lemne.

Lumea a treia, a juniorilor
Acolo, pe tăpşanurile olimpiadelor şcolare, nu în birourile de marketing ale Federaţiei, se decide viitorul geto-dac al handbalului, precum şi viitorul trac al handbalistelor, la vederea suprafeţei de joc lucioase. În Bucureşti, la cel mai bogat club sportiv din ţară, CSM, juniorii n-o duc mai confortabil decât în Micleşti, Vaslui.

Sunt plimbaţi din sală în sală. O săptămână aici, două săptămâni dincolo. Nu poţi da la nesfârşit vina pe copii, pe dezinteresul faţă de sport al noilor generaţii. Scuza asta a fost întotdeauna subţire şi insuficient documentată.

Iar puştilor pasionaţi de sport nu le lipseşte doar tartanul sau mingea. 51 la sută din copiii români trăiesc sub spectrul sărăciei. Unul din opt copii din mediul rural se culcă flămând, arăta un studiu al Universităţii Cluj. Nu putem avea sport dezvoltat într-o ţară subdezvoltată. Talent există. Ca dovadă, rămânem în elita mondială şi în condiţiile astea de penurie.

Ce nu există: un sistem care să pună sportivul în centru, nu să-l trateze ca pe ultima găină din lanţul trofic al banilor publici. În privinţa sărăciei din România, FRH nu poate întreprinde nimic radical. Dar, cum amintea Cristina Neagu, generaţii întregi de handbaliste au fost irosite, din neglijenţă, din nepricepere, din pix.

În repetate rânduri, Federaţia a avut pe mână excelenţa şi n-a ştiut s-o gestioneze. A deturnat-o, metodic, spre mediocritatea care nu pune presiune.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Neagu#theBest (6 comentarii)  •  13 decembrie 2017, 10:32

Intr-adevar, problema pleaca de la Federatie, dar e mult mai profunda si veche as cum spune si andries. FRH a facut mult prea putine lucruri bune in ultimii 20-25 de ani, si Gatu, nu doar Dedu, care a facut bine ca a adus antrenori straini, ai nostri sunt depasiti, singurul antrenor adevarat e Tadici, dar omul mai mult strica decat cladeste, marlan si comportament ireal. M-am saturat sa citesc articolele lui geambasu, andries, etc, care apar doar la infrangeri, criticand neconstructiv, fara a prezenta solutii, fara a cunoaste cat de cat sportul despre care vorbesc. Imi permit eu sa fac critica constructiva in locul lor, fara a avea pretentia de a detine adevarul absolut. - Antrenor strain da!, dar full time, sau sa antreneze in LN, deci sa fie prezent mult timp in Romania, sa cunoasca jucatoarele selectionabile, cum si pe ce post joaca la club - Lotul Romania B. Jucatoare tinere, de perspectiva, dar nu numai, lot unde sa se joace acelasi stil, aceeasi tactica, ca la lotul A, pt ca orice jucatoare sa poata face oricand pasul la Nationala A. - Antrenori tineri , moderni la toate loturile nationale, incepand inca de la cadete, care sa colaboreze permanent, si cu Selectionerul, cu o strategie, mentalitate, stil de joc , etc identic. - Strategii si teluri pe timp mediu si lung. Pas cu pas - largirea ariei de selectie prin diferite proiecte serioase si bine gandite, fara jumatati de masura - implementarea unei mentalitati de invingatoare, inca de la Junioare 4, modeluri avem destule, avem si meciuri mari facute de Nationala sau echipe de club, avem jucatoare foste si actuale imense, care pot ajuta chiar fara sa se implice. Toate acestea costa, dar trebuie facute eforturi daca vrem performanta. Avem tot ce trebuie, fetite si fete foarte talentate,chiar si la cadete, trebuie doar gestionat totul cu grija.

daniel (40 comentarii)  •  13 decembrie 2017, 10:44

mai ales ca ne-am relaxat cu franta, de ne-au batut africancele lor, cu 9 goluri diferenta..pe urma, s-a relaxat cehia cu noi..altfel ne bateau mai serios!

acciduzo (10 comentarii)  •  13 decembrie 2017, 11:43

Bravo Maria.....bravo...bravo......bun articol......ne tot amagim de ani de zile ca antrenorii starini sunt cei mai...cei mai....cei mai......nu este deloc asa!! Si exemple in sensul asta avem slava Domnului!! In ultima instanta problema nu este la antrenorii straini.....problema este la cei care aduc antrenorii straini indiferent despre ce disciplina este vorba! Uitati-va la Daum......un mare fâs!!!...mare de tot.....ei bine ce nu spune nimeni sau o spun foarte putini este aceea ca oricat s-ar stradui......antrenorul strain nu poate cunoaste niciodata toate resorturile si mecanismele psihice si psihologice ale sportivuluii roman....acest sportiv care uneori si mai ales atunci cand nu este cazul si nu se intrunesc premize solide ...exact atunci da cu bata in balta!! Antrenorul strain n-a stiut si nu va sti niciodata ce se intampla cu sportivul roman...repet ...roman....nu latin , nu nordic , nu american nu australian......roman pur si simplu!! Domnul Dedu mare conducator de Federatie ce parere are acum dupa acest mondial ratat lamentabil!! Am inteles ca selectia pentru mondialul din Germania a fost stabilita mai inainte de intrunirea acelei comisii pentru stabilirea lotului pentru mondiale! DE CE?? CINE RASPUNDE PENTRU ASTA??...Ce sa intelegem ....ca celebrul fenomen al becalizarii fotbalului pregnant mai ales acum 15-20 de ani, isi face aparitia si in handbal!! Cine ar face lucrul acesta si cu ce scop??? Un antrenor strain...in orice sport, nu numai in handbal nu va sti niciodata si nu va putea sa transmita ceva clar, limpede, cu adresa clara indiferent ca este vorba de tactica, strategie, metoda sau ceva emotional 1 Ca n-are cum!!! M-am uita la ambros in ce hal se chinuie sa transmita ceva in time-out-urile cerute de el. NIMIC! NIMIC! SAU APROAPE NIMIC!! Cu o engleza violata...la niste jucatoare care mai degraba nu inteleg decat inteleg mesajul......am fost la un meci al CSM -ului feminin in sala Dinamo acum vreo luna si ceva, in liga campionilor......am stat chiar in spatele bancii CSM-ului......ma uitam si la antrenoarea fetelor......si auzeam perfect ce le spunea.....daca se poate spune ca le spunea ceva.....fratilor nu va suparati dar acesti antrenori straini lasand de-o parte priceperea lor sau nepriceperea...parca nu sunt facuti sa antreneze aici......si exemple sunt cu duiumul...mai ales la fotbal!!!Bun!! UN ULTIM CUVANT: VA ROG MULT.....SA VORBEASCA CINE-O VREA SI CINE N-O VREA DUPA ACEST ESEC LA HANDBAL.....INCLUSIV DEDU ( apropos...mi-am adus aminte ca NARCISA LECUSANU stiu din surse sigure ar dori sa candideze la presedentia F.R.H....ce-ar fi???)SA VORBEASCA CINE VREA.....DAR M-AS BUCURA FOARTE MULT....MULT DE TOT....SA NU-I VAD FATA DOMNULUI TADICI....DELOD DELOC DACA SE POATE!!!

Loro (14 comentarii)  •  13 decembrie 2017, 13:11

La tara unde sunt sali de sport nu pot copii intra sa joace handbal.sau fotbal. Intra doar oficialitatile locale sau se inchiriaza pt diverse activitati sportive sau nu. Pe vremuri jucam in curtea scolii pe terenul de bitum fotbal si hanbal cand aveam chef. Aveam teren de zgura pt tenis si volei, teren pe care- l udam, maturam si il.trasam. Acum terenul e.sintetic are si nocturna dar trebuie platit la ora. Copii de la tara care nu au bani de tenisi cum sa plateasca ca sa se .joace ? O.alta cauza e si.lipsa profesorilor de sport specializati pe anumite discipline. In trecut in generala in care am invatat avem un prof la atletism ( cu rezultate notabile la nivel nationa) , unul la hamdbal. La liceu erau specializati cu voleoilul( am avut echipa care a castia cupa balcanica la volei) , altul la tenis de .camp( am avut junior locul 15 pe tara) si altul.la fotbal ( echipa de divia C cu jucatori care puteau juca lejer in prima liha de azi). Ce avem acum ,nimic pt ca scoala e la.pamant si sportul la fel. Mai e putin si i se pune cruce.

Gary (18 comentarii)  •  13 decembrie 2017, 15:04

In primul rand felicitari.Nu handbalistelor,ci tie;mai marii comentatori de la GSP nu s-au bagat! Apoi,chestia cu Ambros Martin. E indiscutabil,unul dintre cei mai mari antrenori contemporani,dar mai ales CEL MAI CU PALMARES. Cum a ajuns la timona Romaniei? 1.S-a mers pe ideea ca daca la Gyor,musai/trebuie si la noi. 2.A jucat handbal impreuna cu Dedu in Spania. Doar ca s-a uitat faptul ca el este totusi cu norma intreaga la Gyor,iar la noi vine si el cand poate (asa..mai in timpul liber). AM a acceptat oferta amicului Dedu,in clipa in care Ungaria l-a preferat pe Rassmusen. Adica un fel de "ba a ma-ti"(scuze),va arat eu voua(vecinilor). AM nu este agreat de romance(vezi Paula,Oana,chiar Buceschi,tatal si fiica). Neagu isi ia in serios rolul de "factotum"(gen Gullden),dar cu mai putina eficienta. Aberant e faptul ca atat FRH,cat si Federatia Maghiara,au muscat din momeala,incredintand conducerea nationalelor unor "persona non agreatae". Cred ca dupa Final4-ul castigat in 2016 cu CSM Bucuresti,Rassmusen avea toate atuurile sa fie desemnat selectioner al Romaniei. Cam la fel stau evaluarile si dincolo. Doi antrenori lucreaza impotriva firii si prestatia de la mondiale confirma aceasta anomalie. Treaba Ungariei,cum gestioneaza problema Rassmusen/Martin. Cred ca Dedu ar trebui sa-si schimbe optica,sa puna paranteza prieteniei cu Martin si sa tina cont de vorbele lui Radu Voina:"ne trebuie un antrenor,care vorbeste romaneste"! Stiu unul,dar e secund in Muntenegru... No more comments.

mircea (5 comentarii)  •  13 decembrie 2017, 15:47

@Neagu#theBest: vrei solutii? pai sa iti spun ceva: in romania se baga bani in n-spe zeci de federatii. in ungaria sunt 8 federatii care primesc bani de la buget. ei au fost mai destepti pentru ca stiu ca nu au bani, la fel ca si noi, insa au decis sa se axeze pe cateva sporturi. daca vrei sa faci performanta cu putini bani nu te apuci sa dai la toate federatiile. de ce? pentru ca dand la toate federatiile ajungi sa dai cate putin la fiecare deci insuficient.

durden (209 comentarii)  •  13 decembrie 2017, 17:26

"se decide viitorul geto-dac al handbalului, precum şi viitorul trac al handbalistelor " genial :)) probabil cea mai inteligenta fraza din gesepe din 2017! :)

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  13 decembrie 2017, 18:44

...articol foarte bun ...care ne spune si de ce patim asa... fiindca incepem de la varf si ramanem la varf ...articolul da si solutii pentru oamenii inteligenti ...insa are o propozitie la care trebuie sa reflectam toti ...nu putem avea sport dezvoltat intr o tara subdezvoltata ...putem avea doar victorii sporadice ,intamplatoare putem bate Spania ...dar nu si Franta ...noi vrem sa batem la rand Rusia ,Norvegia,Suedia,Danemarca,Olanda ...cum?...hai sa nu mai dam banii pe prostii ...sa bagam banii in copii...

groparulclown (16 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 8:24

@Gary: E o mica diferenta. In Ungaria nu au vrut sa il angajeze pe AM pentru ca vroiau un antrenor care sa fie full-time selectioner. De aceea au ales varianta KR. AM vroia sa fie selectioner , dar sa ramana si la Györ. Ceea ce federatia de acolo probabil nu a acceptat.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 8:47

„Eşecul din Germania“ ? Din contra. Ar vrea barbatii asa echipa. Ei fac „atmosfera“. Jagardele. Fetele s-au descurcat onorabil, puteau bate si Cehia, apoi poate s-ar fi trezit. „N-am indraznit sa visam mai mult“ ? Din contra. Draguta. Unele au visat prea mult. Era mai bine ca titularele sa piarda jocul dinainte, cel putin cele care ar fi vrut sa se joace putin in deplina destindere. Aici a gresit antrenorul. Apoi or fi intrat vre-o doua mahalagioaice -eu am reperat una - odihnite care s-au vazut invingatoare inainte de fluierul final. Asta e. Cu o floare nu se face primavara. „Sinem sclavii strainilor !“ Rusine. Barbatii nici minte n-au. Vai de capul lor, chiar asa toti tembelii isi dau cu parerea. As vrea si eu s-o antrenez putin pe Cristina – de ce nu ? Tadici ? Fetelor le trebuie un antrenor civilizat. Daca s-ar gasi o femeie antrenoare, e una buna care a fost la Brasov, as mai zice, dar nu psd-isti care vor dar scandeaza lozinci ale Pacientilor Sectiei Dermato-v. Uite Maria cum se lipeste dementa de barbatii mai in virsta, uite ca Tareceanu.ro si DrAgnea nu repeta fara rost aceleasi timpenii. Bine ba jagardelelor, strainii sint de vina ca dati in gropi, va infectati si muriti cu zile in spitale, da ba, Soros, agenturili straine si multinationalili ! Ba, voi n-o sa va civilizati in vecii vecilor, sa va fie rusine.

Gary (18 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 10:52

@groparulclown Corect,doar ca si cei din Federatia maghiara,mananca ***. Pe Martin il voiau full time;pe Vranjes il accepta si la Veszprem,si la nationala. S-ar parea ca exsta o rivalitate Gyor vs.restul Ungariei.Deh,nu toti ai sponsor AUDI. SSDD (same ***,different day). Ma intreb:asteptam ca Federatia de la Budapesta sa-l recheme pe Martin,pentru va FRH sa desfaca aceasta legatura impotriva firii? Doar pentru ca Dedu a jucat cu Martin in Spania,sacrificam nationala feminina? Nu poate FRH sa "amendeze"munca "ut fiat" a lui AM? Mai crede cineva ca 2-3 cantonamente de cateva zile/an pot garanta calificarea la JO din 2020? Adi Vasile de ce e bun in Muntenegru,la Bucuresti e doar secund?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tudor (27 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 13:16

Mai niciodată nu-i de vină „dotarea tehnică”.

Comentează