Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi. După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează. De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Eroul şi tricoul

Pentru a nu rămâne cu eticheta de băiat rău, Nedelcearu lucrează să devină agitator bun

Permalink to Eroul şi tricoul
miercuri, 6 decembrie 2017, 12:52

După ce a înscris în meciul cu Sepsi, Ionuţ Nedelcearu a oferit un moment coregrafic. A alergat ca o lebădă irascibilă spre banca de rezerve, a scos de pe umeraş un tricou cu imaginea lui Avram Iancu şi l-a fluturat spre public. Fundaşul dinamovist avusese noroc pe Google, era Avram Iancu revoluţionarul, nu înotătorul hunedorean.

„Fiind luna Marii Uniri, am decis să celebrez golul cu un erou naţional”, a explicat Nedelcearu după victoria cu 3-0. Când s-a dus la discuţii cu Mutu şi Contra, purtând un tricou pe care scria „Bandit”, ce lună era? Noiembrie. Anul acesta a fost şi luna martie, când Nedelcearu s-a îmbătat în avionul care ducea „naţionala” de tineret spre cantonamentul din Spania. Nu se ştie ce tricou ar fi purtat acolo, la ocazii festive, pentru că a fost exclus din lot.

„A fost ideea mea”, a adăugat Nedelcearu, despre tricoul cu Avram Iancu. Coincidenţă, meciul cu echipa din Sfântu Gheorghe a fost programat, la fel ca alte meciuri ale lui Dinamo, în luna Unirii, care scoate patriotul militant din fotbalist. Nedelcearu n-a avut de ales, era, practic, condamnat să facă parada modei. Poţi să-l acuzi de ceva? De provocare sau de nepotrivire de caracter cu garderoba? Nu, nu poţi, are un alibi solid: luna decembrie.

Dinamo 1848
„Nedelcearu cred că a auzit de Avram Iancu, dar nu ştie ce a făcut el”, s-a amuzat Cornel Dinu, la TV Telekom Sport. Apoi s-a apucat să spună ce şi cum, că era avocat, nu procuror. La fel de bine, se poate presupune că Nedelcearu a auzit de Cornel Dinu, dar nu ştie ce a făcut el, ca fotbalist. Şi probabil nici nu ţine morţiş să afle. Vorba aia, cine nu-şi cunoaşte istoria nu riscă să se simtă timorat.

Nedelcearu e parte din generaţia de ultimă oră, care i se adresează cu „mister” lui Mutu. „Mister” fiind noul „nea” sau „nene”. Contra le dă „sfaturi să le alegem în viaţă”. Pentru că „domnul selecţioner” şi Mutu „au văzut potenţialul în noi”. Dar unde sunt zăpezile de altădată, nu-i aşa? Cornel Dinu îl bănuieşte pe Nedelcearu de naţionalism greşit înţeles: „Să-l facem într-o decenţă, nu într-o defilare de tricouri”.
Gestul dinamovistului recent e doar o simulare de naţionalism, o iluzie optică dintre cele care circulă pe reţelele de socializare. Imaginea lui Avram Iancu e biletul lui Nedelcearu spre centrul atenţiei. Un gol în poarta unei noi promovate nu-l ducea decât până la barul sau la etapa următoare.

Un cabotin precoce
Avram Iancu e un erou naţional, există şi o lege, nr.230 / 2016 care-l declară „cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania”. Nu există o lege care să interzică folosirea numelui său pe post de recuzită în scurtele numere de circ care urmează, în mod tradiţional, golului. Nedelcearu l-a pus pe Crăişor pe un tricou, Becali a pus scene din „Mihai Viteazul” într-un clip electoral. Deosebirea dintre cele două mesaje este doar de suport. Scopul e acelaşi, drumul scurt spre simpatia tribunei.

Iată, tinerii de azi învaţă atât de repede. Speculează, omit, comit şi manipulează ca nişte vechi membri ai Cooperativei. Pe lângă astea, au şi o anumită dexteritate, specifică vârstei, în a schimba tricourile ca pe principii. Azi celebrează Unirea, mâine ciocnesc în cinstea reunirii lotului. Nedelcearu, cel puţin, o duce dintr-o omagiere într-o sărbătoare. În ianuarie, e pauză competiţională. De aceea Nedelcearu se va mulţumi să poarte, în locul unui trening personalizat cu Moş Ion Roată, ocaua lui Cuza.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Catalin (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 13:31

Nu inteleg de ce aceasta reactie vehement impotriva unui gest „patriotic”, in luna in care sarbatorim 99 de ani de la Marea Unire. Ce treaba are ca tanarul Ionut Nedelcearu a baut sau o face in continuare? Fie el si sportiv. Ca doar n-o fi singurul. Sa nu uitam cum a comis-o „mister” Adrian Mutu. Nu avem voie sa le facem pe amandoua? Sa fim si un pic patrioti si sa si inchinam un pahar?

Dan (1 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 19:03

Catalin,
Intreaba-l pe Nedelcearu altceva (orice!) despre Avram Iancu si … vei intelege „aceasta reactie vehementa impotriva unui gest patriotic”.

Cosmo (44 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 21:06

Articol neinteresant despre un subiect neimportant, mi-am pierdut vremea. 🙁

Constantin (11 comentarii)  •  6 decembrie 2017, 21:26

Inteleg doamna Andries: nu va place patriotismul. Nu avem voie sa fim patrioti nici in luna decembrie. Cred ca era ideal pentru dumneavoastra daca Nedelcearu afisa un tricou cu un mesaj obscen. Sper sa aveti remuscari macar pe patul de moarte, privitor la modul mizerabil in care v-ati castigat painea de-a lungul vietii: aruncand cu noroi in propiul popor…

hary crisan (3 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 3:34

domnilor, sa fim patrioti dar nu prin niste betivi drojdieri, pe mine acest betivan nu ma reprezinta…felicitari pt arficol Maria…

sundance kid (63 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 4:01

Acoperiti sunt peste tot. Au recunoscut . Si in presa . Ei sunt dusmanii nationalismulului si fanii globalizarii . Sper sa prind timpurile cind sri lankezii vor intona Desteapta-te romane la ceremonia de primire a cetateniei romane . A venit democratia lui Plesu . Suntem 3 milioane jumate „strong” .Romani stramutati .

hary crisan (3 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 4:03

Ce tupeu sa ai sa- ti afisezi imaginea ta de betiv cu a unui om urias precum Avram Iancu???Oricum poate fi si Nedelcearu un erou in felul lui…Eroul sticlelor de wisky….cu cuburi de gheata sau fara…

Lio Zosmer (1 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 8:34

Doamne ce rai sunt „abstinentii” de pe aici, si ultimul betiv din sant daca afiseaza steagul tarii, nu conteaza daca esti curva, betiv, ziarist sau parlamentar, sa-ti iubesti tara si sa arati asta nu trebuie sa fie nicidecum subiect de ironie pentru o duduita care, evident se vrea a fi citita… Chiar daca are o „moaca” draguta.

dubluve (1 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 9:07

Tot respectul pentru articol!
A meritat să cumpăr ediţia de ziar, în care a fost tipărit.

Cobrabibi (2 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 9:26

Repsect si aprob gestul lui Nedelcearu, chiar daca omul stie sau nu stie cine a fost Avram Iancu. mi-e scirba si dezaprob gestul antinationalilor din presa care vestejesc acest gest. am voie sa borasc pe voi? sau nu e politically correct?

Iulian (5 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 9:37

Bine că n-a avut tricou cu Bela Kuhn sau cu Ilona Staller.

Avram I. (1 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 9:42

Lucrurile sunt mult mai usor de transat. Initiativa a fost clar a galeriei dinamoviste. Motivul – fluturarea unui simbol romanesc care a luptat impotriva Imperiului Austro-Ungar in fata celor de la Miercurea Ciuc. Nu ne trebuie detalii nici despre episoade bahice ale jucatorului, nici desantul imaginative al autoarei in ceea ce priveste trendurile in materie de pret-a-porter.

mariuss72 (15 comentarii)  •  7 decembrie 2017, 12:54

Excelenta opinie, se vor scandaliza doar patriotii de duminica, cei care trag flegme din Loganul pe care si-au infipt tricolorul de ziua nationala.

rammstein (18 comentarii)  •  8 decembrie 2017, 9:33

***

Comentează