Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi. După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează. De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Căpşunile acre ale Belgiei

Întrebarea nu e ce se va întâmpla cu Stanciu după Anderlecht. Întrebarea e ce s-a întâmplat cu puştiul acela harnic, timid şi navetist?

Permalink to Căpşunile acre ale Belgiei
joi, 30 noiembrie 2017, 9:06

Şefii lui Anderlecht au decis că Nicuşor Stanciu nu va mai evolua la echipa belgiană. Va fi împrumutat sau transferat, cheltuiala trebuie amortizată. Odată cu această decizie se aude şi bufnitura uşii trântite în nasul fotbalului nostru. Ofertele dinspre Occident vor fi şi mai rare, şi mai avare. Următorul Nicuşor va prinde mai greu avionul spre echipele vestice. Poate va trebui să şi zboare puţin, până ocupă un loc sub aripă, pe lângă flapsuri.

Explicaţia pentru inadaptările fotbaliştilor români în campionatele occidentale nu are cum să fie simplă şi liniară. Multe fapte diverse, printre care şi criticile contra antrenorului, susţin teoria inaderenţei fotbalului nostru la performanţă şi profesionism. E ca şi cum uzina Ligii 1 produce şi, cu puţin noroc, exportă maşini iluzorii, care se dezumflă de cum le bagi în priză.

Privilegiul fotbaliştilor
Fotbaliştii sunt o categorie privilegiată printre cei care pleacă la muncă în străinătate. Nu trebuie să se integreze într-un colectiv majoritar băştinaş. Stanciu n-are motive să se plângă că a fost discriminat pentru că nu e belgian. Ceilalţi români care lucrează în Vest suportă invariabil presiunea cetăţeniei diferite. Şi totuşi se adaptează. Iar explicaţia pentru adaptările lor este simplă, liniară, banală: munca. Munca. Şi iar munca. Nu ai timp să reclami favoritisme ori să rupi tăcerea contra patronilor ignoranţi. Munceşti sau pleci.

Banii nu muncesc
La milioane de poveşti de succes ale românilor înrădăcinaţi în Occident sau în alte zone civilizate şi înalt tehnologizate ale planetei, se adaugă, din când în când, rateurile bombastice ale fotbaliştilor noştri. Singurii care cred cu sinceritate în eticheta aleatorie pe care le-o agaţă cu fundă impresarii şi şefii de cluburi. Cred în asta şi în nimic altceva. Stanciu a luat de bun preţul acela cu şase zerouri, cel mai mare plătit vreodată de Anderlecht.

E remarcabil, într-adevăr, că un club îşi permite să rişte o avere pe un pom lăudat. Dar suma nu dovedeşte nimic cu valoarea în sine a jucătorului. Face parte din mulţimea numerelor ireale, cu care operează industria fotbalului din zilele noastre. Şi are mai mare legătură cu matematica gri a comisioanelor din transferuri.

Beţia cifrelor şi mistica talentului, puse la un loc, condimentate cu nişte păreri pe şleau despre greşelile antrenorului, dau reţeta ratării în fotbalul mare. În apărarea lui Stanciu, poate şi trebuie invocată circumstanţa atenuantă a începuturilor lui. Fotbaliştii români muncesc pe brânci şi trec peste greutăţi teribile până răzbesc la suprafaţă. În juniorat, Stanciu a făcut naveta până la teren, 18 km dus, 18 km întors. A muncit de la vârsta de zece ani. Era timid şi cu un cap mai mic decât ceilalţi, îşi aminteşte unul dintre primii lui antrenori, citat de „Libertatea”. Pentru profesorul acela, Stanciu, înzestrat cu „şutul lui Hagi, disciplina lui Belodedici, tehnica lui Sabău şi ceva din Dorinel Munteanu”, nu avea cum să ajungă altundeva decât foarte sus, pe umerii Generaţiei de Aur. Dar puştiul care mânca drumul până la stadion s-a oprit cu un pas înainte de-a reuşi. A constatat că a muncit destul şi că a venit vremea ca munca să-i fie recunoscută şi aplaudată necondiţionat de restul lumii. Poate dacă jucătorii noştri n-ar trebui să se chinuie atât, în perioada de formare, ar ajunge mai odihniţi la echipele occidentale, cine ştie… Ar pune osul, ar mai pune un solz, o blană, nişte gheare şi s-ar adapta la condiţiile vitrege de mediu.

Aşa se scrie istoria unei cariere. Stanciu refuză acum pensionarea prematură în campionatele din ţările calde. Speră la alte oferte din Europa. La alt avion, sub alt cer, din care să nu cadă ploaia doar pe el.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

ror (5 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 10:24

Excelent, ca de obicei

Mircea (40 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 10:58

La Stanciu frapeaza o chestie: cu cat produce mai putin, cu atat mai multe tatuaje... Pacat....:(

Anonim (109 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 12:22

Pana sa ajunga un jucator decisiv la Steaua, Stanciu era cum a fost descris in acest material; mediul corupe, insa doar pe cei slabi! In alta ordine de idei, antrenorii lui Anderlecht merita criticati, atat pentru rezultatele slabe, cat si pentru alegerea repetata a lui Hanni in detrimentul lui Stanciu! A.

Ionut (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 12:26

Jucatorii brazilieni provin din familii mult mai sarace si au junioratul presarat cu mult mai multe greutati decat jucatorii nostri si tot ajung sa joace la echipe "mari" din Europa( ex. Rivaldo). Nu trebuiesc cautate scuze, este mentalitatea noastra si ideea ca Universul se invarte in jurul fiecaruia.

cristian (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 12:54

corect gramatical este "capsunele" nu "capsunile" ;) sunteti totusi om de presa, ar trebui sa stiti aceste lucruri :) dupa ce corectati poate va citim si articolul.

alex (345 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 12:57

O mostra de profesionalism jurnalistic pe masura talentului de necontestat intr-un editorial taios, direct si fara menajamente din care cu siguranta avem toti cate ceva de invatat despre valoarea seriozitatii, muncii si caracterului, unde hachitele, arogantele si vaicarelile de tot felul n-au ce cauta intr-un astfel de peisaj imaculat, doar disciplina si munca fara incetare garantandu-ti locul si adaptarea in confortul unui astfel de sistem.

Mircea (40 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 13:46

"„şutul lui Hagi, disciplina lui Belodedici, tehnica lui Sabău şi ceva din Dorinel Munteanu”" - talentul nu este suficient, talentul trebuie dezvoltat. In general, mentalitatea in Europa ( ca este vorba de cariera in sport sau in alte domenii ) este: trebuie sa arati ce poti face, trebuie sa faci ce poti spune ca poti face si apoi vei fi avansat sau ti se va oferi postul de titular. Trebuie deci intai sa dovedesti. Aici intervine diferenta de mentalitate: romanii ( in general ) nu sunt obisnuiti ca intai sa dovedeasca, sunt obisnuiti ca intai sa ceara: "eu sunt stanciu, sunt valoros, tu trebuie sa-mi recunosti valoarea, eu nu trebuie sa mai fac nimic". Cam asta este... Sigur ca stanciu ( si nu numai el, uitati-va si la Alibec ) acum cere ajutor din toate partile si este in deriva dar EL tb sa se schimbe, sa-si schimbe mentalitatea si poate, poate va mai avea o sansa sa joace undeva sus...

rumunek (5 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 15:39

Fără a nega ceea ce scrii, caut răspuns la o întrebare simpla. Cum se face că Anderlecht cu cei doi români desculți și bețivul de Teodorczyk a ieșit campioană ( după câți ani?) iar acum fără ei e egala noilor promovate și ciuca bătăilor în CL? Să nu uităm că Stanciu a început să dispară atunci când a apărut interesul pentru Tielemans, băgat meci de meci pentru a fi vândut pe 40 de milioane (nu spun că nu juca băiatul, doar că poți pierde 9 ca să câștigi 30). Posibil același lucru să se întâmple pe postul lui Chipciu, clar un jucător pe care nu îl mai vinzi cu mare profit. Cred că ar trebui să nu mai gândim atât despre belgieni că vor să facă performanță în Europa, ci doar că sunt interesați să facă bani din transferuri. Și pe aceste considerente fac echipa, indiferent chiar și de rezultate. La fel ca GB dar cu un aer mai occidental, o cioară vopsită.

Hombre (19 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 17:07

Scopul fotbalistului roman e un transfer in strainatate, nu sa joace fotbal acolo. Sigur, el munceste din greu pana infige steagul in vest, dar uita ca adevarata lui ascensiune abia acum incepe.

talpaiadului (4 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 17:22

Stanciu a fost intotdeauna un jucator inconstant, cu lungi perioade de ineficienta vecina cu penibilul. Cei de la Anderlecht care au decis cumpararea lui Stanciu pe o suma astronomica poarta intreaga vina pentru pierderea financiara. E o tampenie sa astepti de la un fotbalist sa-si creasca semnificativ nivelul de joc doar pentru ca s-au platit multi bani pe el. Si inca ceva, daca tot e vorba de standarde profesionale, un jurnalist care scrie chiar in titlul articolului „capsuni” poate fi catalogat drept superficial in cel mai bun caz, a fi jurnalist fara sa cunosti limba literara in care scrii articole e similar cu a fi fotbalist fara sa stii sa alergi.

Alexandru MURZEA (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 17:48

Excelent reportaj, pe masura talentului jurnalistic, dar :
Daca jucatorii români ajung in fotbalul occidental obositi, fara vlaga si fara
„creier” – brazilieni, argentinieni si chiar talentele occidentului (mai saraci si cu mai multi km. pana la stadion), cum de ajung altceva decat taletele noastre. Cred ca au o alta mentalitate despre sef (antrenor), nu-l injura si nici nu-l lovesc atunci cand sunt schimbati sau ile dicteaza cum sa joace. Cum a spus si predecesorul meu talentul trebuie dezvoltat, dovedit prin munca si comportament. Asa au ajuns Boloni, Hagi, G.Popescu sa joace la super echipe.
Probabil pe vremea aceea nu erau vanduti jucatorii doar dupa C.D.-uri.

Dan (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 18:38

Frumos scris. Ai dreptate, Stanciu trebuia sa continue sa lupte. Pacat ca Romania va avea aceasta stigma in lumea fotbalului.

raul (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 19:43

Ce ne mai place sa ne autovictimizam…
Calitatea fotbalistilor români scade vertiginos si continuu.
Singura întrebare pertinenta este : cum reuseste alde Jiji sa vânda rezerve de fotbalisti cu 8-9-10 milioane de €uro si sa fraiereasca impresari, antrenori si patroni de cluburi serioase ?
Iar raspunsul rezolva toata ecuatia : mai suntem performanti DOAR la tsepe !

Cata (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 19:55

@cristian, corect gramatical si deasemenea acceptate sunt ambele varainte. Foarte buna alegerea de a nu citi articolul, oricum nu ai fi inteles nimic

relu (2 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 20:02

ceva asemanari cu maxim
/

pawn (42 comentarii)  •  30 noiembrie 2017, 22:25

@cristian
poti sa astepti mult si bine. e o fosta basista, actuala „rezista”, genul „n-am citit mult, da’ compensez cu tupeu”.

Nae (2 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 1:29

Probabil ca, potrivit clauzelor contractuale de transfer, daca Stanciu ar juca mai mult , atunci Anderlecht ar trebui sa mai plateasca 2milE. Daca optiunea e a belgienilor, situatia lui Stanciu e clara pentru ca el a demonstrat ca nu mai poate aduce lui Anderlecht plusul de emulatie si performanta corespondent efortului financiar facut de club.

Morris NZ (1 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 4:42

Partea proasta este ca fotbalistii sunt judecati dupa valoarea impusa de impresari, sefi de club si jurnalisti. dar atata vrema cand cele doua principale fituici de sport GSP si ProSP sunt la cheremul lui Becali, care le transmite ce vrea si cum vrea (ca doar el da banii, nu????) valoarea creste dupa cum vrea cheful lui. Iar cand crede simte ca cineva doreste un fotbalist de-al lui, imediat urca pretul, cerand chiar de doua ori pretul din mercato. Tipic ciobanesc. Si ziaristii (cu putine exceptii) se lasa prinsi in jocul umflarii val;orii unui jucator, de indata ce ajunge la Steaua, facand jocurile patronului. Ca si Sanmartean a fost intotdeauna bun si valoros, dar fiind la Vaslui nimeni nu l-a vazut. Si Deac de la CFR la fel… si muuuulti, muuuulti altii, care sunt bagati in seama doar ajunsi la Steaua. De ce? Cat castiga unii de pe urma acestei uriase dezinformari? Nu e oare trimpul ca jurnalistii sa fie chiar independenti si sa scrie ce trebuie, nu la comanda? Poate atunci nu li s-ar mai urca la cap unora. Pacat, talente avem (vezi Viitorul lui Gica) pacat ca se strica de indata ce vin in contact cu o echipa creata doar ca sa-l imbogateasca pe patron!

sundance kid (62 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 7:36

Anderlecht a fost un club mare in capitalism . Odata ce s-a trecut la nivelul urmator adica la globalizare cluburi precum Anderlecht sau Ajax nu au mai facut fatza asa ca sa nu facem o tragedie din neacomodarea lui Stanciu la un club de valoare medie europeana . Un pic peste FCSB .

Dorin (46 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 7:47

Forte frumos punctat: fotbalistii… Poate lumea ar trebui sa se intrebe: de ce handbalistele noastre se integreaza din Muntenegru si pana in Franta, din Spania si pana in Scandinavia? De ce rugbystii nostri fac fata in primele ligi din Anglia si Franta? Sa fie oare disciplina? Sa fie oare ideea de „taci si fa-ti treaba fiindca altii cu scoala ta castiga 1000 de lei pe luna in fabrica”? Sa fie agentii care cauta ce e mai bun si potrivit pentru sportivi? Sa fie toate acestea la un loc? Mi-a spus cineva de curand „imi duc copilul la fotbal de performanta”. Si am intrebat „Cati ani are?” „7” „Si nu a trebui intai sa faca initiere?” „Pai antrenorul a zis ca-l baga la grupa de performanta…” „Bun.. ce fotbalisti a scos antrenorul ala?” „Nu stiu” „In prima, in a doua liga la noi, sa castige un ban” „Nu cred ca a scos”… Chestia asta am auzit-o de vreo 6 ori in ultimii 3 ani, cu copii in varste de la 5 la 9 ani. Formarea copilului pleaca pe minciuna, pe care parintele din iubire o inghite. Si practic avem o tara cu zeci de mii de „nascut talent, mort speranta”…

mamulos (1 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 9:50

La steaua toata echipa juca pentru el (avea o medie de peste 80% din pasele jucate pe atacanti) . Avea de unde sa greseasca … Fizic – praf , capacitate de efort – praf , dribling – praf , joc de cap – o gluma , forta – praf …pana la urma ce il recomanda pe Nicusor pentru futbol ???
Referitor la ‘fructele din titlu’ …e un termen acceptat -corect .

Teacher12 (2 comentarii)  •  1 decembrie 2017, 12:45

Frumos scris articolul. Despre Nicuşor, nu prea mai sunt multe de comentat. A fost (poate) un mare talent dar va muri speranță. Cauza, educația, fotbalistică şi socială. Aşa cum şi Chipciu la primul interviu după ce a ajuns la Steaua declara că el este cuminte, comparat cu Dorel, iar peste o lună rupea oglinzile unor maşini pe Litoral, tot aşa şi Stanciu s-a crezut vedetă odată ajuns la Steaua. Belgia a dovedit că nu e. Şi nici nu va fi, din păcate.

Kendo (13 comentarii)  •  2 decembrie 2017, 12:06

Intr-adevar, Stanciu cu cat joaca mai prost, cu atat are mai multe tatuaje. Cand esti mai mult preocupat de cum arati decat de ce faci, nu poti s-o iei decat in jos. Asta pe langa circumstantele obiective – pretul platit de Anderlecht, asteptarile, conflictul cu antrenorul etc…

@cristian – ia uite definite din DEX… Conform celor mai noi norme DOOM le poti folosi pe amandoua, si capsuni, si capsune. Ce chestie! Poate inainte sa te dai destept citesti si un dictionar.

@pawn – inteleg ca tu esti cu astia care schimba legi dupa cum li se falfaie si fura fara nicio jena. Cred ca la voi e mai mare atat tupeul, cat si prostia. Pacat ca sunt prea multi analfabeti din astia ca tine si ca @cristian, care se cred destepti, culti, cititi, dar daca ii iei la bani marunti e vai de capul lor…

Comentează