Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Burleanu, pe urmele ciolanului

Dragnea nici nu ştie cât de mazilit începe să fie. Şeful FRF şi-a găsit alt fotomodel de urmat

Permalink to Burleanu, pe urmele ciolanului
vineri, 24 noiembrie 2017, 10:27

Cum preşedintele FRF nu se putea întoarce din Turcia cu mâna goală, fără sugiuc electoral, s-a întors cu o poză. O poză face cât o mie de perechi de blugi împărţiţi votanţilor din teritoriu. Cu excepţia cazului când e o poză cu Trump. Atunci valorează mai mult. De data asta, poza e alături de preşedintele turc, Recep Erdogan, în lojă la un meci de Champions League.

Răzvan Burleanu scrie, pe Facebook, că a fost invitat de federaţia turcă la Beşiktaş – FC Porto. Meciul nu era arbitrat de Haţegan, deci trebuia să profite de ocazie. La Istanbul, povesteşte şeful FRF, „am asistat la o remiză într-o atmosferă incredibilă”. Cu totul altceva decât poţi vedea la doi paşi de Casa Fotbalului, în mocirla de la Electroaparataj, unde sunt trimişi să joace juniorii bucureşteni.

Başkanul nu se refuză
Ca şef în fotbal, Burleanu, se ştie, nu acceptă să stea la poză cu oricine, la orice şuşă. Se pare că a refuzat o invitaţie de la preşedintele Coreei de Nord. Adică, s-ar fi dus, mai ales că toată lumea stă cu ochii pe Kim Jong-un. Era rost de notorietate globală. Dar „naţionala” a ratat calificarea la Mondial. Prin urmare, dacă Burleanu ajungea la Phenian, risca să fie expulzat din partidul comunist, criticat câteva ore în şir, pe postul naţional de radio, apoi expediat în mină sau direct la închisoare.

În tribune la Istanbul, Burleanu a recunoscut, graţie vederii sale periferice, „modelul olandez”, în persoana lui Michael Van Praag, candidatul pe care l-a susţinut în alegerile de la UEFA până la un moment dat. După vot, şeful FRF a dat asigurări ferme că a ales varianta câştigătoare, pe Ceferin, cel cu spatele-n Kremlin.

Putin la ofertă
Din poză, se observă o oarecare crispare la Erdogan. Probabil Mircea Lucescu îl informase că Burleanu va încerca să-l pupe. La prima vedere, s-ar spune că instantaneul alături de liderul de la Istanbul reprezintă dovada spiritului de orientare al şefului FRF. Liviu Dragnea a fost abandonat ca tovarăş de drum, decăzut din rolul de garant de imagine şi înlocuit cu alt lider cu vocaţie totalitară. Dar, judecând situaţia în ansamblu, geo-strategic, Erdogan însuşi nu e decât o soluţie de avarie pentru viziunile cincinale ale lui Burleanu.

Cum „tricolorii” nu vor merge în Rusia şi cum şeful FRF nu-l va putea saluta cordial pe Vladimir Vladimirovici, nu va putea scoate o broşură despre asta, un manual de nutriţie inspirat din laboratoarele KGB şi un tricou personalizat, trebuia să se descurce. N-are cozonac? Le dă merdenea AJF-iştilor! În locul lui Putin cel original, s-a învârtit prin bazar şi a găsit un Putin asamblat pe vapor, un adevărat chilipir.

Iată că performanţa fostului premier Victor Ponta, care a reuşit să-i sufle în ceafă lui Putin, la ceremonia de deschidere a JO de tineret de la Baku, 2015, e greu de egalat. Ponta nu se dusese din raţiuni de imagine în Azerbaidjan. Se dusese din simţ de răspundere, să-i ţină locul Angelei Merkel şi celorlalţi lideri occidentali, care boicotaseră ceremonia.

Cu temenele făcute
La vremea respectivă, decizia lui Ponta a fost declarată, de rivalii politici, o eroare de politică externă. FRF n-avea de ales. După ce a rupt mai mult sau mai puţin diplomatic relaţiile cu Germania, mai precis, cu un cetăţean al ei, Federaţia de la Bucureşti era practic obligată să-şi găsească noi aliaţi. Altfel, se trezea izolată, nu mai avea de unde să importe iuşchiuzarlâc tehnico-tactic şi ciubuc profesionist.

La urma-urmei, „ciolan” este un cuvânt împrumutat din turcă, aşa că Burleanu n-a făcut decât ceea ce ar face orice persoană cât de cât educată în materie de structuri organizaţionale. I-a mulţumit călduros lui Erdogan pentru generozitatea limbii sale. Şi l-a felicitat pentru modul cum a reuşit să dribleze opoziţia. Erdogan nu ducea lipsă de osanale, că doar nu-i fuseseră arestaţi lăudătorii. Dar or fi având şi liderii autoritari curiozităţile lor omeneşti. Probabil a ţinut să-l întrebe pe Burleanu dacă e adevărat ce se spune despre Şumudică.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

dan (3 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 10:55

draga presa sportiva,nu-ti forta limitele . . .

rosca stelus (12 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 11:12

Ca intotdeuna, imi place !!

Adi (17 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 11:22

Nu stiu daca este adevarat, insa impresionat fiind de intreaga sa cariera, se aude ca a dorit sa-i organizeze un meci de retragere lui Mugabe.

ticbis (126 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 13:27

Felicitari, Maria! Daca n-ar fi fost atat de savuros scris, articolul tau m-ar fi intristat. Pentru ca e atat de adevarat incat mi se face ciuda si-mi distruge sperantele. As fi preferat ca lucrurile sa fie altfel, nu perfecte, dar ceva mai normale... Se pare ca in tara asta nu se poate... nici macar la fotbal... parca suntem blestemati! In fine, asta e!

Andrei F (188 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 14:36

De grija lui Ponta si a lui Dragnea ati pierdut niste adevaruri...1. Spuneti ca Burleanu a fost invitat de federatia turca....Pierdeti asta din vedere si apoi comparati setea de publicitate a lui Burleanu care se poate duce si la invitatia presedintelui din Korea de Nord...Este un dezacord de termeni pentru ca federatia turca nu este acelasi lucru cu presedintele unei tari...2.Plimbati subiectul cu Ponta si Dragnea dar ,,uitati ,,sa ne spuneti ce stie toata lumea.Burleanu a fost garantat Traian Basescu.Si desigur ca asta nu va deranjaeza,pentru ca nu mentionati nimic...3.O dati cu presedintii Turciei si a Rusiei care ne lasati impresia ca nu ar fi frecventabili...O fi ,nu o fi asa...Treaba este ca va scapa ceva si mai evident.Cei doi presedinti au venit in Romania si au fost tratati cu respect de oficialii ramani.Acum daca dumneavoastara aveti asteptari mai mari de la Burleanu decat de la oficialii romani care a primit cei doi presedinti...4. Daca va tot intereseaza de vizitele lui Burleanu ...Sunt alte vizite care sunt mult mai intepatoare dar nu v-a interesat...5.Acum nu stiu cum va purtati dv. cand sunteti invitata...Dar daca erati in locul lui Burleanu ce pozitie luati?Jigneati cumva un alt invitat al gazdei?

viorel (45 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 14:50

Inca o data un material foarte bun de la Maria!!! Multumim mult! Ar trebui ca mai multi ziaristi, formatori de opinie nu scribi la comanda, sa se implice in combaterea acestui adevarat flagel: invazia politicului in sport. Acest impostor, profitor, politruc infiltrat si acoperit, plantat la conducerea FRF este exemplul cel mai evident al raului pe care il poate face amestecul intereselor politice obscure in sport. Dupa instalarea politrucului tehnocrat, transparent, pragmatic, eficient si cu o vasta cultura organizational, fotbalul nostru aflat oricum in ruine a devenit un hau adanc, in care tot coboram spre abatajul locurilor 60-70 in clasamentul FIFA. Dupa el au venit si alte initiative precum: bani publici pentru finantarea unei echipe militare; stadioane fara numar facute cadou unor ministere fruntase pe ramura MApN, MAI si Min Transporturilor, intr-un oras care are cu totul alte prioritati de investitii; folosirea inconstienta a bugetului primariilor pentru finantarea unor combinatii ilegale (Stanescu, CSA-MApN), sau pentru handbal (cele mai bune jucatoare suedeze platite din bani publici ceea ce in Suedia este imposibil!!), sau din nou fotbal cu Rapid Academia de partid si primarie. Este o involutie care trebuie sa inceteze imediat, ca oricum suntem la periferia Europei din cauza unor guvernati iresponsabili si a unei opinii publice manipulata.

adrian_hora (23 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 15:29

foarte tare, nu stiam ca burleanu s-a pozat cu erdogan. chiar e o stire, asta avand in vedere pozitia lui erdogan in europa. spunea cineva ca burleanu s-a dus acolo pentru ca a fost invitat de federatia turca, asa si? era obligat sa se duca, a fost dus cu forta? sper macar pentru binele lui, ca macar s-a vandut pe bani frumosi. *** *** *** *** se cheama ca este.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn (42 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 18:39

pai...huh :))) o, doamne. burleanu (plus visan-secretarul-general. al FRF) au fost consilierii lui base (a fost unu, pres al romaniei, printre altele) la cotroceni. base si kove (stiu ce spune freud despre abrevieri, diminutive etc. dar ma adaptez ambientului) l-au bagat pe gica popescu la prison cu o zi inainte de alegeri. burlanu (deloc iubit de dragnea, psd, ponta, pawn si care or mai fi la stanga) a...castigaaat :)

ticbis (126 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 18:46

@Andrei F: Ca de obicei, postezi cam aiurea si comentezi pe langa subiect. Adica, pe aratura :)) Prin statut, FRF s-a obligat sa functioneze ca un organism independent politic si neatarnat sub nicio constrangere de natura guvernamentala sau politica. FRF trebuie sa guverneze fotbalul din Romania fara nicio influenta politica, este stipulat acest aspect negru pe alb in primul paragraf din statut. Pe baza acestui angajament ferm FRF a fost afiliata la UEFA si FIFA. Desigur, nimeni, nici UEFA si nici FIFA nu interzic presedintelui unei federatii afiliate sa refuze invitatiile primite din partea unor lideri politici de a asista la meciuri de fotbal pe stadioane si de a se afisa impreuna cu acestia in lojele oficiale, ar fi fost o absurditate. Problema e ca Burleanu a facut ceva mai mult decat atat, ceva ce contravine flagrant statutului sau de sef al FRF. Nu intru in detalii, cei isteti au inteles foarte bine despre ce e vorba! In rest, te informez ca si Ceausescu s-a pozat in caleasca la Londra alaturi de Maiestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii, insa asta nu l-a facut mai putin dictator...:)) Confunzi niste notiuni si incurci serios anumite nuante, dar nu cred ca asta conteaza prea mult pentru tine. Nu-ti fa griji, nu esti singurul! Nu se judeca totul in alb sau negru... mai exista si nuante de gri... sunt si niste subtilitati... dar... ai dreptate, poti sa judeci si asa daca te limitezi in a gandi la suprafata fara sa intri ceva mai adanc in profunzimea lucrurilor...:)) In fine, articolul este foarte bun si o felicit pe Maria inca o data pentru harul cu care l-a scris!

Andrei F (188 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 19:01

@pawn (36 comentarii) • 24 noiembrie 2017, 18:39 Nu se poate domnule...Cum Burleanu a fost consilierul lui Basescu si jurnalistul acesta sa nu stie?Eu am citit si ca Presedintele Turciei in 2015 a vizitat oficial Romania dar cred ca este o dezimformare...Pai cum adica Presedintele Romaniei sa se intalneasca cu Presedintele Turciei si Burleanu trebuia sa fuga de la Tribuna Oficiala?

Andrei F (188 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 20:17

@ticbis (74 comentarii) • 24 noiembrie 2017, 18:46 Numai cineva ca tine poate crede ca Burleanu a fost invitat de Presedintele Turciei!!!De fapt nu erai tu cel care contrazicea evinenta in cazul CSA STEAUA CSM????Dar stii ,sigur tu faci parte din publicul tinta...

cornel (20 comentarii)  •  24 noiembrie 2017, 22:43

Cine nu urmărește ...ciolanul ?!

sundance kid (63 comentarii)  •  25 noiembrie 2017, 0:54

Lasa-o mai moale cu turcia !! Turcia este cea mai puternica tzara din europa de est . Au un litoral la nivelul Spaniei si sunt o putere militara de care si rusii tin cont . Nu intimplator pilotul lui Putin s-a auto parasutat cind a trecut pe acolo in misiune de spionaj . Era cit pe aci sa le inchida baza de la Inciurluk cea mai puternica baza aviatica din lume . Nu avweti un "chior" in buzunare dar va sta gandul anti missile Patriot ! Apropo . S-a scumpit energia electrica . Sper ca ti-a crescut si salariul !

Bulănelu (9 comentarii)  •  25 noiembrie 2017, 10:03

Sunteți simpatica, doamnă Maria Andrieș. Am vărsat cafeaua pe tastatură la faza cu crisparea lui Erdogan... plus întrebarea intrată în folclorul microbistic românesc despre Șumudică... LOL

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  26 noiembrie 2017, 9:06

Burleanu cheltuie exagerat de mult din banii fotbalului ...pentru nevoile lui cheltuie ...

Comentează