Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O turmă de stadioane

În sfârşit, modernizarea ajunge şi în Groapă. Stadionul Dinamo va fi clonat, ca oaia Dolly. Cu puţin noroc, noua arenă nu va avea două capete, două terenuri sau doi proprietari

Permalink to O turmă de stadioane
miercuri, 22 noiembrie 2017, 8:00

Tot zgomotul a fost pentru nimic. După aproape un an de „lupte seculare” cu Nicolae Badea, după o Hotărâre de Guvern, o acţiune în instanţă, două sesizări depuse la DNA şi la Parchetul General, după conferinţe de presă, negocieri, ultimatumuri, rezoluţii, comitete de urgenţă în lojă, la derby, după ce Stadionul Dinamo s-a întors în proprietatea publică a statului, Ministerul de Interne s-a răzgândit.

A mutat scena. Construieşte un stadion nou, la doi paşi de cel vechi. Să completeze patrula. Stadionul Dinamo, cu aerul lui de Kamceatka fotbalistică, nu va fi modernizat. Va fi clonat.

Proiectul genomul urban
Compania Naţională de Investiţii a anunţat că a fost modificat amplasamentul pentru proiectul legat de Parcul Sportiv Dinamo. Va fi ridicată o nouă arenă, fără gene sovietice, pe locul velodromului şi pe o porţiune din poligonul de tir. Costul proiectului este de 30-38 milioane de euro, capacitatea stadionului pentru Euro – 20.000-25.000 de locuri. Actuala arenă a „câinilor” are 15.000 de locuri.

Badea nu avea drept de folosinţă asupra velodromului sau poligonului de tir, deci proiectul putea fi lansat încă din ianuarie. În lumina comunicatului CNI, toate asigurările ministrului Carmen Dan se dovedesc pur exerciţiu demagogic. „Ne interesează ce-şi doresc românii, ne interesează să valorificăm un bun al statului”, spunea şefa MAI, în plină ofensivă contra „băieţilor deştepţi care-şi rezolvă problemele financiare” pe seama cetăţenilor. Iată că s-au lămurit ce-şi doresc românii: cartiere de stadioane. Să se vadă frumos Bucureştiul din Lună. Frumos şi simetric: o maşină, o nocturnă. Şi, îmbinând plăcutul cu inutilul, câte o echipă de fotbal pe cap de locuitor.

O modernizare, chiar şi una complicată, cum ar presupune arena din Groapă, costă mai puţin decât construirea din temelii a unui nou stadion. Apoi, după finalizare, cetăţenii vor trebui să suporte întreţinerea pentru două stadioane. Iată încă un lucru la care visează românii, când nu pot dormi: cum sar banii fără paraşută pe fereastra Guvernului.

Există un plan urbanistic general al Capitalei, există planuri urbanistice zonale şi de detaliu, care vor trebui modificate. Există arhitecţi care-şi vor pune semnătura pe acest tablou idilic de beton şi gazon din centrul oraşului: două stadioane de Liga 1, unul lângă altul, la o aruncare de-a Discobolului. Ar putea deveni chiar un simbol al Bucureştiului, Stadioanele Siameze. În locul B-ului acela rotunjit, de la „bordură”.

La o statuie distanţă
Când a fost lansat logo-ul Euro 2020, toamna trecută, edilul Gabriela Firea anunţa că a adaptat planul urbanistic în vederea turneului final. A pomenit de polivalentă, de magistrala 6 de metrou, de achiziţionarea unor autobuze pentru transportat oameni, de „modernizarea Centrului Vechi”. Adică vor fi construite nişte ruine mai la vale. Sau vor fi lăsaţi iepuraşii şi gheretele de Crăciun să se învechească, să capete patină. Într-adevăr, planurile astea încep să capete contur. Euro va schimba faţa Capitalei cu totul, o va face de nerecunoscut. N-o să mai vedem blocurile, ambuteiajele sau beculeţele de sărbători de atâtea stadioane.

Dublată de o copie uşor infidelă, arena din Ştefan cel Mare îşi va pierde funcţia de reper. Microbiştii nu-şi vor mai putea da atât de simplu întâlnire în faţa stadionului. Ar urma întrebarea: care din ele? Scara A sau Scara B? Totuşi, fanii dinamovişti vor putea vedea meciurile favoriţilor în condiţii mai confortabile. Îşi vor lăsa maşinile într-o imensă parcare supraetajată, vor merge pe stadionul nou şi prietenos cu publicul, fără pistă de atletism. Vor executa coregrafiile, apoi se vor uita relaxaţi peste gard, în stadionul vechi. Să vadă cum se descurcă echipa. Ori să ceară nişte zahăr împrumut.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

haudinamo (23 comentarii)  •  22 noiembrie 2017, 21:28

Haha s-a antors roata! Dupa ce 30 de ani Steaua a avut stadion calumea dreptunghiular si Dinamo a avut un ***, acuma lor li se face *** si noua unul calumea dreptunghiular! Karma is da bici!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Anonim (109 comentarii)  •  22 noiembrie 2017, 21:29

Ce-ati vrea, domnisoara? Sa nu se mai construiasca acest stadion? Daca erau prevazute 4 arene pentru antrenamente, 4 se vor construi! Daca se ridica un nou stadion in Ghencea (pentru cine, care echipa de Liga a IV-a are drum lung pana la a avea reputatia FCSB-ului?) si un altul pentru Rapid (tot in ligile inferioare evolueaza mai multe pretendente la palmaresul si gloria vechiului club), de ce nu s-ar respecta angajamentele si in cazul lui Dinamo, pentru moment echipa de Liga I?! Ati carcotit la orice proiect transpus in practica, Dumnezeu sa va inteleaga! Ati scris vrute si nevrute despre arena din Craiova (ca-i nu stiu cum, ca-i prea-prea, ca nu a respectat proiectul, ca nu prezinta siguranta etc.), DAR VI SE PARE NORMAL SA NU SE RESPECTE ANGAJAMENTELE ASUMATE IN VEDEREA C.E. DIN 2020? De ironii ieftine si fara acoperie suntem multi capabili, insa nu ne hazardam sa le si lansam in media (unii nu avem cum, ca nu suntem ziaristi!)! A.

Gargamel loves Azrael (17 comentarii)  •  22 noiembrie 2017, 21:41

:))) E cam greu cu animalutele clonate, ca nu au viata prea lunga. La fel si stadioanele marca Rou. Chiar si asa, daca-i vorba de Kamceatka, sa nu cloneze astia niste ursi, ca sa vezi atunci coregrafie. Oricum, Dinamo nu are galerie nici macar cat sa umple un stadion, dar doua. Poate doar daca le imprumuta Niculae niste fani.

gigi (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2017, 23:00

badea a dat lovitura creste pretul pe terenul lui cu 200%

gigi carabina (4 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 0:35

Sa se faca, dar sa fie cate 2 x 4 stadioane! Ca trebuie la euro, acolo! Saraca tara bogata!

sundance kid (63 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 4:13

Zau daca as avea puteri magice " v-as trinti " o dictatura de toata frumusestea fie ea de extrema dreapta sau stinga . Sunteti agresiv de multI POLITICIENI PARTIDE POLITICE contzopisti izmeniti ziaristi sri-isti dna-isti etc etc Nu intimplator cel mai amre dramaturg roman a fost Caragiale si nu intimplator v-a parasit pentru Germania . De exempu v-as inchide toate posturile de televiziune si v-as lasa numai 3 -4 . Unul ar fi canalul national unul de cultura si unul pe modelul telenciclopedia ca pe vremea nationalistilor din anii 70 '. Aia chiar erau atit capabili cit si moderati dar au construit una din cele mai frumoase autostrazi din Europa . TRANSFAGARASEANUL nu de alta dar vorbeau putin si construiau mult . Nu mai era nevoie sa ii laudati sau sa ii criticati !! Daca dupa construirea Bicazului o lucrare monumentala chiar si acum ati fi deschis gura va arestau pe loc si va trimeteau direct la beciul domnesc fara remuscari . Tu insa imi esti draga . Ti-as fi incredintzat gazeta de perete de la Dacia Pitesti cum era pe vremuri cind uzina apratinea de statul roman .

mititelu LA PUSCARIE (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 8:36

andreies, probabil cea mai slaba jurnalista din istorie!

kla2005 (47 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 9:58

Eu am impresia ca va veni o mica "criza economica"...si atunci discutam altfel :) :) :)

Adi (4 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 10:03

Ar putea sa explice atotstiutoarea ziarista cum "contribuie" cetatenii la intretinerea actualului stadion Dinamo ?

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 10:50

Ce nu va spune *** - "andreies, probabil cea mai slaba jurnalista din istorie!"- , cea mai invidioasa ziarista – sanchi ziarista – pe succesurile oamenilor pe care ia dat patria si care face ceva pentru oamenii muncii pentru ca muncitorii si taranii care vine din toata tara sa aiba unde sa-si lase masina in siguranta si sa se odihneasca contemplind un spectacol sportiv acolo aproape de cum sare noroiu din bocanc ca in teren fara pista ca de ce-au lasat-o acasa, filmu asta vi-l arat eu. ---------------- Intr-o inspectie pe noua arena, a noastra a tuturor si a patriei noastre scumpe republica socialita Roma-nia, delicata doamna Carmen a fost insotita de Negoita si Mutu. Ea ca un bujor de trandafir roz, ei intoliti cu cei mai noi blugi din cazanstan. Numai ca domnu un Badea a aflat. Inspectau ei acolo, masurau din privirile aprige, aratau hotarire, Negoita ducea din cind in cind mina la timpa si privea inteligent la palaria verde a mimuzei roz, Mutu trasa linii si vizuini cu trabucu, ba ce inspectau si planificau, cind l-au prins – sanchi l-au prins - pe un Badea scuturindu-si cremvurstu in mijlocu arenei, ca parca voia sa spuna, „ai ce bine, cita usurare“, ca doar e pamintu patriei, al nostru al tuturor. Sa lesine mimoza, „ce-i asta ?“ „ceiasta ca ceiasta dar sa-l vezi pe Dinamo cum pluteste in butoi ca o nava de razboi !“ Uite tata pentru ce faci stadioane. Valabil si pentru un Boroi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vlad (66 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 11:10

Toti astia care comentati, o faceti complet anapoda.... are perfecta dreptate. Este o risipa inimaginabila de spatiu in mijlocul orasului, cum sa faci 2 stadioane in acelasi loc??? Asta pt ca sunt incapabili sa-l supere pe securistul de Badea!! Si pt ca au fost suficient de incompetenti sa nu gaseasca o solutie de 4 ani incoace. Nu a zis o secunda sa nu se faca stadionul....

Haitasa sau…? (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 12:04

Parca haitasi se numeste personalul care "haituieste" vanatul, nu cunosc exact terminologia vanatoreasca; in ansamblul de gradati "Haitasul" a intrat si creatura publicistica GSP, finantata din ....? (text neclar), unde, alaturi de ziare.com, Digi, ProTV, Romania Libera, Realitatea etc, haituieste cum poate tintele recomandate, pe sistemul clasic: Cine va recomanda? Famiglia.... Observatie: aceasta fiind o opinie, ca peste 90% din ce publicati voi in gazeta, ironica, precum o buna parte din ce scrii dumneata, autoarea articolului, nu exista motive sa o cenzurati. Bine, intelegem ca nu se poate mereu cu acelasi standard, la nevoie se gasesc doua imediat...nu?

Cetateanul_plictisit (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 12:40

Zilele astea primarul sectorului 3 (sau poate Firea PMB ?) a scos copacii plantati pe scuarul bdului Nicolae Grigorescu in ultimii 3-4 ani - (au fost minim 2 sesiuni de amenajare a acestui scuar) si i-a inlocuit cu alti arbori. Cu inlocuirea pamantului din scuar, cu aruncat gazon si tot ce a fost investit in ultimii ani in acest spatiu ...De ce si cu ce costuri?

gigi carabina (4 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 13:20

Este infiorator cum unii nu pot face diferenta intre investitie in infrastructura urbana (drumuri, canalizare, transport, scoli, spitale, parcuri, cladiri verzi si cladiri inteligente) si dezmatul asta pe bani publici din care ei, ca cetateni, nu vor avea nimic de castigat, decat "mandria" unui stadion "mai bun" (?) ca al rivalei. In fine, prost e cine da, nu cine cere. Ministerele si smecherii afiliati isi rad in barba, in timp ce noi facem concurs sa vedem care are limba mai ascutita la "comentarii".

Urod (7 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 13:20

Probabil s-a mutat amplasamentul stadionului nou pt mai multa siguranță. Procesul care va urma este posibil sa-i de-a dreptate lui Badea și atunci s-a recurs la solutia asta.... Problema cea mai mare este ca va fi un stadion pt care se vor arunca nanii degeaba.... Adica, va fi un stadion prea mic, care peste 25-30 va fi depasit si probabil va fi daramat din nou, ținând cont ca este vorba de Dinamo si stadionul se afla in Bucuresti, un oras care acum are peste 4 milioane de oameni și care creste in permanența.... Pai daca la stadionul din Craiova au fost investiti peste 50 de milioane euro, la București se face de 30 de milioane?!!!!.... Daca tot se cheltuie un ban, atunci sa se cheltuie cu rost pt macar urmatorii 60-70 de ani, ca doar nu se construiesc stadioane in fiecare an. Iar, amplasamentul fiind pe un spatiu mai redus si la dos, va face ca stadionul da nu fie din punct de vedere comerciale prea rentabil.... Un stadion bine gandit intr-o zona centrala, s-ar putea intretine singur, pt ca asta e marea problema ce urmează... Uitați-vă la Arena Națională, ce cheltuieli are si pentru ca a fost prost gandit nu-si scoate cheltuielile dupa ce s-au cheltuit bani cat pentru doua stadioane... Daca in interior arata bine, pe dinafara arata de parca ar fi in fundul gol... Stadionul lui Juventus din Italia a costat 100 de milioane și are peste 60 000 de locuri !!!!!!... Deci, se va face o treaba romaneasca, din care baietii destepți vor gasi modalitatea sa-si traga bani, iar fotbalul va fi folosit strict in interesul lor.... Da, sigur va fi o arena care va arata mai bine decat cea veche, dar daca stam sa gandim nemteste, o sa vedem ca aruncam banii degeaba.... Un stadion la strada, cu un proiect spectaculos, cu stadion adus la nivelul bulevardului Stefan cel Mare si cu parcare facuta dedesubt pe doua - trei nivele, cu magazine, restaurante, hotel... Etc... l-ar face sa se intretina singur si care sa aduca si profit... Si toate astea s-ar putea face, nu cu investitii de sute de milioane, ci doar cu 60-70 de milioane, bineinteles fara sa se fure si s-ar rezolva si cea mai grea problema ... ÎNTREȚINEREA... CA DE FAPT ESTE USOR SA CONSTRUIESTI SI MULT MAI GREU SA INTRETII ANI DE-A RÂNDUL.... ASTA ESTE PROBLEMA, NU TREBUIE SA FII PREA DESTEPT SĂ-ȚI DA-I SEAMA CA NU VA FI UN PROIECT BUN, CI DOAR SA FII INTERESAT SA FACI O TREABA CORECTA.... DAR CINE SA FIE?!!!!....

Urod (7 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 13:26

Ar fi foarte bine ca mas-media să stea cu ochii pe cheltuielile care se vor face cu aceste stadioane... Bineinteles si DNA... Etc...

viorel (45 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 15:25

Inca o dovada a inconstientei si lipsei crase de responsabilitate a politicienilor. Stadionul Arena Nationala, investitie de 250 milioane de euro, este prost administrat, subutilizat si genereaza pagube si atunci ce se gandesc politicienii nostri!!! Sa continue batjocura generalizata si sa mai faca inca 4 stadioane noi in Bucuresti, in numai 2 ani, folosind ca pretext cateva ore de antrenamente ale unor echipe participante la turneul final din 2020. Deci se fac 4 stadioane noi, nu pentru jocuri ci doar pentru antrenamente!!! Este o mizerie imposibil de gasit in alta tara UE! In plus, stadionul din Ghencea se construieste dupa ce armata a dus la ruina actuala arena si atunci, in loc sa plateasca vinovatii, se face un stadion nou, gigant, cadou pentru netotii din MApN si CSA, pe care nu va avea cine sa plateasca ca sa joace. La Dinamo la fel, in mijlocul orasului, pentru o echipa care strange maxim 2-3000 de spectatori se face un stadion de 25.000 de locuri, oferit cadou MAI, care la randul sau il va ceda fratilor negoita, conform ordinelor de partid. In cotinuarea strategiei de irosire a banului public se construieste si noul Giulesti, pe care nu va avea cine sa joace. Deci cu Arena Nationala subutilizata, Bucurestiul, oras care arata jalnic, mai arunca pe apa sambetei 150 milioane euro, pentru patru stadioane noi, care in plus vor fi administrate de catastrofele de la MApN, MAI si Min Transporturi, proband inca o data incompetenta, coruptia si inconstienta guvernantilor nostri!!!

Urod (1 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 16:05

@viorel...Arena Nationala nici daca vrei nu poyi sa o administrezi foarte bine pt ca a fost gandit prost.... Sub tribune trebuia gandit sa se foloseasca spatiul pt diferite activitati.... Birouri, restaurante, hotel.... Orice... Dar cum sa folosesti daca el a fost proiectat prost de la început... Era simplu, se cauta in Europa un stadion care se intretine singur, mai veneam si noi cu ideile noastre si costa jumatate din cat a costat... Iți dai seama ca s-a furat?!!!!!.... Acum se vor face stadioane in graba mare ca suntem in intarziere, care mai tarziu vor fi o povara pt comunitate, echipe... Etc... Dar ce conteaza conunitatea daca băieții deștepți isi trag partea...

Anonim (109 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 16:43

In caietul de sarcini pentru CE erau stipulate cele 4 arene noi pentru antrenamente, punct! Nu inteleg care-i problema, mai ales ca Dinamo si "nationala" de rugby vor beneficia de pe urma acestora. In perspectiva, la fel se va intampla cu Rapid, in cazul in care lucrurile vor evolua normal si una dintre grupari va cumpara palmaresul si sigla si va juca din nou in prima liga! Polonia a gazduit CE in 2012 si, pe langa arenele care au gazduit meciurile, au fost modernizate/construite si cele de rezerva/antrenamente! Dupa aceea, multe alte cluburi si-au construit stadioane de 15-20.000 locuri, desi nivelul ligii lor este inferior Ligii I de la noi; mai mult, au reconstruit arena din Chorzow (Slaski/Silezia), ca a doua "casa" pentru echipa nationala. De ce la ei este in regula si la noi, nu? Doar Maria si admiratorii sai (cu duiumul) stiu! In plus, Dinamo ar avea mult mai multi suporteri pe un stadion nou, fara pista, complet acoperit si cu spatii comerciale decente! A.

Juravle (2 comentarii)  •  23 noiembrie 2017, 19:45

Nu stiu ce ai dumneata cu stadionul asta! Este singurul stadion care se construieste pentru o echipa care exista si se afla in Liga 1. Restul, si Steaua, si Rapid si Arcul de Triumf sunt desene pe aer, ca sa nu spun desene animate. Steaua si Rapid se zbat in ligile inferioare fara drept de promovare, iar ia Arcul de Triumf. doar Arcul de Triumf joaca fotbal. Ai priceput, sau ai nevoie de un desen?

Comentează