Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Războiul de dependenţă

FCSB a pierdut şi pentru că patronul de la Iaşi nu-şi repară maşina în văzul lumii. Care patron de la Iaşi? Ăla care vine cu tramvaiul la stadion

Permalink to Războiul de dependenţă
duminică, 19 noiembrie 2017, 9:28

Stupoare în Liga 1! Patronul FCSB, care, de obicei, îşi alege atât de atent cuvintele, cu grijă să nu aducă atingere demnităţii cuiva, şi nu se exprimă decât despre ceea ce cunoaşte, s-a exprimat subit despre intelectul antrenorului echipei. L-a numit „tâmpit”.

Motivul declarat al acestei izbucniri, cu totul şi cu totul neaşteptate, îl constituie felicitările pe care Nicolae Dică le-a adresat jucătorilor săi, după înfrângerea cu 0-1 în faţa Iaşiului. Nu din spirit de glumă sau de originalitate i-a felicitat. Se pare că a sărit peste un curs la şcoala de compuneri motivaţionale.

Cursul euro.

Felicitări cu capul spart
„Eu dau milioane la echipă, ce e asta, să lauzi echipa că ia bătaie?”, a comentat Gigi Becali, pe un ton schimbat, cu totul altul decât cel obişnuit, de cenaclu, în care se ascultă Maybach, partite pentru rangă. Dică, antrenor orgolios, care, la o adică, ar pune integritatea profesională mai presus de alte tipuri de integritate, de integritatea corporală, de exemplu, n-a răspuns provocării lansate din senin de patron.
Nu l-a invitat pe Becali afară, în faţa vestiarului, să se socotească. Nu şi-a dat demisia. A procedat înţelept, aşteptând să se lămurească pe deplin dacă ieşirea latifundiarului a fost un accident sau începutul abrupt al unei tradiţii nefaste în cadrul clubului. „La revedere cu independenţa dacă joci cum joci şi spui ce spui!”, i-a transmis patronul tehnicianului.

Dică, fără replică
Desigur, Dică n-a prevăzut că va suporta un astfel de scenariu la FCSB. Nimic din istoria foarte recentă a clubului nu prevestea lupte intestine între caracterele din jurul echipei sau vreun război ciudat între bancă şi lojă.

„De acum o să-l pun să facă şi trei schimbări, dacă e cazul”, a anunţat Becali, la DigiSport. Fireşte, nu ştia că vorbeşte în direct la TV. Dintr-o neatenţie, a apăsat pe butonul telefonului şi a fost, practic, surprins scriind cu voce tare un capitol din următorul său roman poliţist, „Eu şi Persoana a III-a singular”.

Asta trebuie să fi fost. O eroare tehnică. E greu de crezut că un patron se îndoieşte de competenţa antrenorului care tocmai i-a pus pe masă zece milioane de euro, bonus de la UEFA. Dică n-a crezut. Deci n-a dat replică, a divagat cu smerenie cerând arbitraj video. Cum au nemţii şi italienii.

Doar că acolo unde nemţii şi italienii văd o banală fază de joc, românii văd un film de artă, cu o fantă de lumină pe fundal. Nu mare. Potrivită, să nu pară film comercial.

Titulari în euro, rezerve în lei
La Iaşi, pe Dică nu l-ar fi scos din impas Hawk-Eye, ci un lot omogen. FCSB are toate simptomele unei echipe uzate pe mai multe fronturi, pe lângă faptul că are morala şi moralul în sclavia celui care dă banii. „Nu ne jucăm aici, când ai jucători de zeci de milioane de euro!”, a declamat patronul.

Da, dar rezervele sunt mult mai ieftine. Iar pentru a lupta şi la titlu, şi în Europa, e nevoie de „dubluri” de nivel apropiat cu al titularilor. În ideal. În realitatea Ligii 1, ăsta e un lux de care n-a beneficiat niciuna dintre ambasadoarele noastre pe continent.

De partea cealaltă, CSMS Iaşi a venit odihnită, cu un antrenor pe care nu-l dopează patronii cu indicaţii. Primarul are experienţă doar în minifotbal, iar ieşenii, finanţatori detaşaţi, îşi văd, ca boierii, de treburile lor. Becali n-a avut inspiraţia să-l oferteze în timp util pe Panţâru şi poftim poznă!

Acum a fost de vină Dică. Alegerile lui tactice şi, mai ales, discursul de după meci au înclinat judecata din lojă spre inedita uşă a cortului. Data viitoare, vor fi de vină adversarii, care au jucat „cu răutate”. Însă paşii greşiţi se vor îndesi, dacă pauza de iarnă nu aduce întăriri consistente la FCSB. Şi vor trebui căutate alte explicaţii, alţi angajaţi docili, altă placă furibundă.

După fiecare etapă, Becali se va simţi dator să suplinească din bici spectacolul lipsă din teren. Iar Dică se va simţi distribuit în rolul de mop uman, care şterge conştiincios orice murmur, să nu alunece patronul când, din curiozitate ştiinţifică, nu din altceva, calcă peste echipă.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Celalalt (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:00

Ca de obicei, cea mai spirituală din gsp.

JFM (155 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:09

Frumos spus,Dica e un baiat exceptional dar langa Becali daca nu esti si un pic pervers,macar cat un sfert din MM,nu razbati.La Becali conteaza mai mult ceea ce se intampla pe sticla dupa meciu,nu in timpul acestuia.Cum FCSB a evoluat bine in toate cele 3 competitii Becali era putin cam nevorbit,neurlat in emisiunile „analiza” de dupa in fond niste (cvasi)tabloide pe sticla probabil cu audienta de 3 ori mai mare decat partida in sine prilej bun pentru telefonul lui Becali sa se inroseasca cand e cazul.Iar vineri seara a fost,Becali a redevenit el insusi,devoratorul de antrenori,acel priceput in toate care nu suporta mediocritatea fie ea si sub forma episodica,a unei declaratii de dupa meci.Hagi,bine ca ai plecat din mocirla aia si ai demarat proiectul pentru care azi toata lumea de buna credinta te felicita.Iata ca exista si o parte buna a iesirilor intempestive,necontrolate a bisnitarului cu terenuri,l-au convins pe „nasul Gica” sa se apuce de ceea ce stie el acum cel mai bine,sa-i invete pe copii fotbal,sa se autofinanteze din munca lui nu cersind bani publici….Becali a ramas in acelasi stadiu ca atunci,cu MM,cu Mache,cu nea Vali si mai ales cu apucaturile lui suburbane la care a mai adaugat si o aura de mare priceput in ale fotbalului.

Radu (4 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:10

Esti forță.Felicitări!

Ginu (3 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:30

Dar ce femeie poti fi..
Te ador!

Balauru (4 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:30

Inca niciun comentariu de fecesebist. Fiindca se intreaba,inca, daca editorialul de fata e pe bune sau este o ironie/pamflet. Se stie ca fanii lui Gigi gandesc mai incet. Dar nu sperati, vor veni si „comentariile”(injuraturile) in curand.

Ginu (3 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:31

Te ador!

savaron (4 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:47

Folosirea numelui corect al clubului despre care este vorba în acest articol merită evidențiată (deși ar trebui să fie regulă elementară pentru jurnaliști în general).

Andrei F (188 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:51

Ati vazut meciul in cauza? Lipsa de spectacol de care ne vorbiti se aseamna cu vorbele lui Becali de care radeti…Steaua a avut destule ocazii spectaculoase din care putea marca…As intreba daca aveti si masina…Reparatia aia cu ranga era chear necesara.Aripa bloca roata….Masina nu mai putea rula iar aripa tot trebuia schimbata…Altfel desigur sa facem rating pe seama lui Becali nu mai este o noutate…Cum de presa asta cinstita nu dezbate dezvaluirile de ultima ora de la ASA cu badigarzi pusi sa alunge jucatorii? A,pai asa Becali nu ar mai fi subiectul de serviciu…Si tot o parte din presa cinstita a vrut ca Steaua sa joce in conditii nefavorabile…Ca vad ca nu sunteti singura care vede ca dupa meciurile nationalelor stelistii sunt obositi…De fapt cinstea nici in fotbal nu este profitabila…Nu ?… Atunci si presa sa nu se mai dea moralizatoare…

igatius gentus (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:51

Foarte frumos scris..nu neaparat subiectul, ca sunt fotbalobecalofob, dar talentul cronicarului merita felicitari..

Dan Stoica (2 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 10:52

Personal am citit cu încâtare mica divagație (subtilă și bine dozată ironic) cu privire la Gigi și ai lui. Nu mă uit la fotbal dar văd de fiecare dată când deschid o pagină de sport în România fotografia unui care vrea să-i ia lui Ceașușescu locul unu de stat pe prima pagină în istoria României. Gigi este ceea ce sunt românii și nimeni nu-i mai poate întoarce din drum… E păcat, așa că textul l-am citit în cheia unui bocet pentru turmă și ciobanul plecat „dincolo” la muncă.

Ioan Popescu (3 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 11:09

Maria, SPIRIT sau GLUIMĂ e acelasi lucru. Deci, nu se spune ”spirit de glumă”.

Costin (22 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 11:22

FCSB prin vocea patronului sau FCGB, nu poate sa recunoasca pierderea la jocul de alba-neagra, dealtfel un joc asemanator cu traficul de blugi de dupa 1989.

Anonim (109 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 11:30

Maria, nimic nu-ti scapa: de la istorica ratare a „nationalei” Italei si pana la mizeriile de toate zilele ale alesilor si edililor nostri! Daca in privinta ultimilor esti … calificata (desi iti lipseste obiectivitatea), analizele complexe tehnico-tactice iti sunt inaccesibile! Te sfatuiesc sa te limiteazi la criticile tale obisnuite (provocate de cei care activeaza in administratie si in politica), spre deliciul admiratorilor tai! A.

Barbarossa (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 12:07

@Ioan Popescu: ba nu prea e acelasi lucru. A avea spirit inseamna mai mult de a fi glumet sau mistocar. Deci ia-te de altceva… 🙂
PS: nu imi place de nici o culoare andries, am mai spus de ce, dar astazi a scris un pamflet bunisor, chiar daca matura pe jos cu Dica, care insa isi merita soarta.

Carol K (309 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 12:14

Toata competitia e un fiasco.Din start,dupa modul cum a fost conceputa.Sezonul regular e doar un prilej de a ne mai scarbi un pic de asazisul fotbal vazut.In Play-Off deja ajuns parca nu-ti mai arde,esti satul,esti deja indopat cu fotbal dimineata la pranz si seara,iar o luam de la capat ? Iar ele intre ele ? Ca sa vezi ca ti-ai luat si a doua teapa,campioana se stabileste in ultima etapa functie de rezultatele a doua partide,editia trecuta au fost 3….Prin reducere la absurd caci e un campionat absurd el se decide in final in maximum 3 partide din ultima etapa,unele in prelungirile acestora ca sa aiba si televiziunile un avantaj daca tot platesc aceasta mediocritate.Bun,ne mai exaltam pe parcurs cand o mare favorita cu niste mari scandalagii in conducere si-o mai iau de la niste provinciali dar e totusi prea putin…Dica e prizonierul acestui post de antrenor la FCSB (la Steaua cum ii place lui sa minta,sa se minta) ! Nu e un antrenor rau,oricum echipa joaca peste ce a facut-o cu Reghe. Daca el suporta iesirile lui Becali asta il priveste personal.La el inteleg,e mic,la inceput,capul intre umeri,ciocul mis si „asta este,mergem mai departe'”,expresii culese din vastul vocabular fotbalistic prezent la acele declaratii „la cald” de dupa meci … Sa-l vad pe Dica cu toate diplomele luate si dupa aia am sa incep sa-l judec si eu.

naica (74 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 12:55

Bravo Mariuco ! Chiar daca sunt stelist de la 15 ani, trebuie sa-mi scot palaria in fata evidentei. Ai stilul TAU, inconfundabil! Tine-o tot asa si o sa fii unica !

MZM (101 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 12:58

Steaua nu a jucat rau la Iasi, dar a pierdut, se intampla. Nicio echipa nu poate invinge mereu. Mai ales ca jucatorii stelisti convocati la echipa nationala au avut doar doua zile (miercuri si joi) de refacere. Oricum… „necazul boierilor – bucuria lacheilor”! Dar, Maria, despre blatul (anuntat deja) de diseara, Dinamo – CFR, in care echipa clujeana… va prinde sigur o zi ‘inexplicabil” de slaba, nu ai nimic de spus?

ciurescu petru (19 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 12:59

Aşa este,domnule Popescu, „spiritul de glumă”al doamnei este un pleonasm cât casa! În rest,bine-i zice fanfaronului ***.

Chis Alexandru (26 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 13:19

E usor a scrie versuri… cand nici nu ai vazut meciul pe micul ecran. Sau poate ecranul televizorului dvs era „intr-o râna”, ori stropit de maioneza pe acre o tot invartiti – zice-se spumos! – pri aceste pamflete rasuflate. Toata lumea spune ca FCSB are cel mai bun lot, chiar 2 sau 3 echipe competitive, numai madam Maria are o alta opinie. Specilisti sunt unanimi ca Iasul a castigat cu foarte-foarte mare norc. Numai madam Maria il ridica in slavi pe Stoican – este drept ca-i un barbat frumos! – si echipa acestuia. Ca FCSB a avut vreo 7-8 ocazii, ca a avut doua bare, ca portarul iesean s-a intalnit cu norocul sau, ca si Pantiru, in cele 95 de minute din Copou, lucruuri netransmise de posturile tv sau nevazute de madam Maria pentru ca a fost o pana de curent in… Damaroaia. In rest, apropouri subtiri, dar grotesti, savanlâcuri tehnice de pe margine (cam de prin Groapa lui Ouatu) si multa, multa ura, fara aplauze, pentru ca aceste vi le adreseaza fanii anti FCSB. In final un sfat: nu mai confundati spiritualitatea cu grobiansmul si cu veninul la purtator de care nu duceti lipsa.

zagna (15 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 14:20

@balauru: Stelistii gandesc mai incet, dar gandesc… serpii. doar sasaie a paguba !

zagna (15 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 14:28

Ceea nu inteleg o parte a publicului, dar si unii „specialisti” din lumea fotbalului, este ca Becali a inceput sa inteleaga fotbalul, poate mai bine decat Dica, de ex. Iar imputatii de acum sunt justificate, la fel si argumentele. Daca jucatorii au jucat bine, inseamna ca meciul a fost pierdut de antrenor prin tactica de joc, jucatorii alesi, schimbari… Iar din min 47 avea timp sa faca trei schimbari bune si sa aleaga tactica potrivita pentru a castiga !

Cosu (53 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 14:55

Bravo Andrei . Maria , app , nimic despre bancruta frauduloasa sau e prea mult de munca .. Costin , tu de cinstiti ce esti nu ai vandut blugi . Ba amaratilor , Becali castiga i anii 70 cat castigati voi acum pe luna .

Ali Bec (1 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 15:22

Maria, la cite magarii apar pe banda rulanta in aceasta fituica de impachetat pestele (inclusiv acestui blog dominat de spiritul ITBist) imi vine greu sa accept ca mai apar si surprize placute. Dar iata ca exista! Felicitari ptr. articol! De pus in rama! La mai multe.

Ciprian (3 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 17:13

Ca de obicei o placere sa citesc dar cred ca trebuie sa te mai informezi cu privire la banca de rezerva . Nu cred ca au nevoie de intariri serioase in iarna . Asta a fost , asa, de completat concluzia. Sigur ca e nevoie dar nu mai mult de unul , doi .

ofsaid (11 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 20:29

ne cam plictisiti vorbind mereu de acelasi persona jzeci de fotografii in ziare in diferite ipostaze cu persoane dubioase din staful acestui club,numai pe timpul lui ceausescu vedeai zecile de poze cu conducatorul iubit si consoarta sa,cand in cabinetul de l;ucru,cand la vanatoare,cand la diverse inspectii pe ogoare,cand aparitii inopinate pe la o facultate,pe la o scoala salutati de pionerii voiosi.nu va este greata de atata atentie ce-i acordati unui patron care isi face antrenorul in mod public tampit.toti se intreaba de ce atata arentie ce i se acorda in aparitiile pe sticla,mai ales pe digi sport unde naum si moraru mai mai ca l-ar tine toata noaptea pe omul care ii face echipa lui dica,care ii spune si in ce sistem sa joace,care evalueaza capacitatea viitoarelor vedete pe care vrea sa le achizitioneze.chiar voi,scuzati-mi expresia sunteti orbi si nu vedeti cum becali si servitorul lui mare vedeta in cluburile de fite,mare scandalagiu si mare intrigant distrug constineti micile echipe in care apare si un tanar de perspectiva.isi slabesc partenerii de competitie coborand si mai mult nivelul competitional al unui fotbal aflat in moarte clinica?acum se i perfect sensul laudelor lui becali la instalarea lui dica la carma echipei -acesta este un baiat ASCULTATOR,EL STIE CE VREAU EU..DAcA ERAM IN LOCUL LUI DICA IMEDIAT II PUNEAM DEMISIA PE MASA.ASTA AR FI FOST O ADEVARATA LECTIE DE COLOANA VERTEBRALA,Ce or fi ras jucatorii in sinea lor de modul cum sterge becali cu mopul…personalitatea acestuia,daca o are.pitesteanul.si asta este numai inceputul,iar voi trompetistii acestui patron il bagati mereu in seama,interviurile curg cu acest personaj atat de controversat in ciuda ixoanelor si cruciulitelor afisate in spatele tronului de la palatul sau somptuos de unde se lauda ca e un mare crestin al acestui neam.RUSINE NATIONALA

Thomas Brams (36 comentarii)  •  19 noiembrie 2017, 20:51

Superb ca intotdeauna. Felicitari

unu (7 comentarii)  •  20 noiembrie 2017, 4:18

zadarnic faceti bascalie de Gigi.E cel mai bogat roman dupa Tiriac.Bani,masini,vile,fotbal,are omu tot ce vrea.Uite ca se poate si fara scoala multa.Gigi nu e om rau,are un suflet de aur.Daca toti bogatii romani din top 50 faceau ce a facut Gigi,acum aveam scoli mai bune,spitale mai bune,nu mai stateau copiii prin canale sau batranii in scari de bloc.E la moda sa-l parodiem pe Gigi.Dar e greu ca cineva sa fii precum Gigi.E clar ca Dica a gresit,asa ca reprosurile patronului sunt intemeiate.E singurul patron care chiar baga bani in fotbal,practic el tine fotbalul romanesc,ce facea Hagi fara banii lui Gigi? sau Dinamo,sau Botosani?Fara Gigi,n ar mai exista liga 1. Cu oameni ca Burleanu ce putem face ?!

j (1 comentarii)  •  20 noiembrie 2017, 6:51

Lol Becali isi iese din pepeni la o etapa cu miza mica. Capionat? mai e de jucat o tona. Imi pare rau ca Dica are de suferit din cauza unui apucat. Cat despre articol, na-m sa te mint dar m-ai cam pierdut pe alocuri (fara intentie dar nu te citesc des) dar am inteles, printre altele, stilul tau srcastic.

iesean (4 comentarii)  •  20 noiembrie 2017, 8:33

e foarte sigur d-ra Andries: locuiesti intr-o colivie de sticla si habar nu ai de ceea ce se intampla prin tarisoara..primarul care se ocupa cu mini-fotbalul, e posibilul puscrias si fost, din pacate, primar, gigi nichita..nu, nu e Nichita Mihalkov…actualul primar, piticot chirica, fosta mana dreapta a lui nichita, se ocupa cu altele..s-a ocupat prin vara, de schimbarea intregului lot al actualei echipe, cu antrenori cu tot (Eugen Neagoe daca-l mai tii minte, care antrena destul de bine)..p.s. noi, iesenii, ne tavalim de ras cand aflam din GSP, ca se bate lumea ,,buna” din fotbalul ***, pe kosovarul qaka, recent selectionat la nationala albaniei, invingatoare si nu invinsa, cum scrieti voi, la istambul, in fata turciei…mai ieri, se bateau fcsb si cfr pe bautorul profesionist, costache…

Comentează