Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
CNA şi pedeapsă

„În urma nenumăratelor plângeri de ordinul sutelor pe care le-am primit”, anunţa vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, la sfârşitul lui octombrie, „Consiliul a analizat această situaţie”. Era vorba despre folosirea denumirii Steaua în loc de FCSB. După analiză, Consiliul a trimis […]

...

Taxa de unitate

Inspirat de cei 15 la sută în plus la buget, ministrul Sportului a şi venit cu două idei despre cum să cheltuiască surplusul. Ambele idei sunt legate de Centenarul Unirii. Multe vor fi legate la anul de Centenar, după principiul […]

...

Aşteptându-l pe Moş Martin

După eliminarea de la Mondial, selecţionerul Ambros Martin a lansat ideea că starea de bine reprezintă o perfidă piedică pentru echipa României. Poziţia de lider ne dezavantajează. În meciul cu Cehia, scor 27-28, care „a jucat foarte inteligent”, „tricolorele” au […]

...

Clubul Sportiv al Minciunilor

În timp ce Cristina Neagu trăgea echipa după ea spre „optimile” Mondialului, la CSM Bucureşti a venit Moş Photoshop. A decupat, a lipit, a colorat până a obţinut o informaţie demagogic corectă. Pe site-ul oficial, clubul Primăriei Capitalei anunţă că […]

...

Nunţi, botezuri, meciuri

LPF va introduce arbitrajul video din sezonul următor şi, „dacă nu vor fi probleme cu banii”, chiar din play-off. UEFA va include această opţiune în Regulile jocului, de anul viitor. Şeful Ligii a atras atenţia asupra costurilor, „noi vom încerca […]

...

Primar generos, în semicerc vicios

După fotbal, banii cetăţenilor din Sectorul 1 se duc şi la handbal. La handbal în general, nu neapărat la handbalişti

Permalink to Primar generos, în semicerc vicios
sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 10:08

În iulie anul trecut, primarul Sectorului 1 plănuia să dea în jur de 2 milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Proiectul n-a trecut de votul Consiliului Local, iar Dan Tudorache s-a reorientat spre alte prize divine la electorat, cum ar fi fotbalul. În vară, s-a ocupat de proiectul Academia Rapid şi a promis solemn că Sectorul 1 va deveni „capitala sportului românesc”.

Săptămâna asta, Tudorache a anunţat, în cadru festiv, semnarea unui parteneriat cu Federaţia Română de Handbal şi cu COSR. Din bugetul Sectorului 1 vor fi construite o sală de sport „cu cel puţin 3.000 de locuri”, un bazin de înot, vor fi renovate căminele pentru sportivi şi sala „Lucian Grigorescu” din Complexul Floreasca.

Spital local, handbal naţional
„La Primăria Sectorului 1 nu se pune problema banilor!”, a dat asigurări Dan Tudorache. Numai când trebuie rezolvate mărunţişuri de-ale cetăţenilor apar stinghereli financiare. Şi-atunci e de vină opoziţia din Consiliu, care „blochează, blochează, blochează”. Pentru Spitalul de Arşi, Tudorache a refuzat să aloce fonduri, pentru că „e spital naţional”. El vrea „un spital local”, strict pentru bolile locuitorilor din sector.

Cu handbalul, ei bine, cu handbalul e o altă discuţie. „Noi suntem obligaţi să investim în sport”, a insistat Tudorache, la anunţul asocierii cu FRH şi COSR. Datele financiare ale înţelegerii plutesc în ceţuri filantropice, „avem doar un calcul estimativ”. Acum doi ani, FRH a decis să solicite CNI bani pentru renovarea Sălii Floreasca. Proiectul s-a pierdut pe drum, fără regrete.

Se ştie, CNI renovează, CNI dictează caietul de sarcini. Există, fireşte, şi varianta accesării de fonduri europene, dar controlul asupra investiţiei ar fi şi mai riguros. Banii cetăţenilor din Sectorul 1 nu pun prea multe condiţii. Investiţiile în handbal ale Primăriei Sectorului 1 vizează înfiinţarea unui Centru Naţional Olimpic pentru Juniori, în cadrul Colegiului Tehnic Media.

Sportul, sac fără facturi
Noutatea cu acest centru din Bucureşti, a precizat şeful FRH, Alexandru Dedu, e că, spre deosebire de centrele similare de la Braşov şi Iaşi, „nu are personalitate juridică”. Nu are nevoie de CIS şi nu va avea o echipă înscrisă în competiţiile interne.

Lipsa personalităţii juridice înseamnă că unul dintre asociaţi, Primăria, COSR sau FRH, va ţine contabilitatea şi statul de plată. Celelalte două centre olimpice au fost înfiinţate de FRH cu finanţare de la COSR. Acum banii vin, explicit, numai de la Sectorul 1. Deocamdată, e clar că se va investi în baza materială. Nu se ştie cum vor fi achitate celelalte cheltuieli: salariile antrenorilor, transportul, masa şi cazarea sportivilor.

FRH pune mobilierul
În 2015, când a înfiinţat Centrul Naţional Olimpic de Tineret de la Braşov, FRH a decis să-l populeze cu sportive de la Centrul Naţional de Excelenţă din Râmnicu Vâlcea. Jucătoarele au fost presate să accepte mutarea, altfel „sunt libere să meargă la cluburile de provenienţă”, explica Dedu, în Gazeta. Fosta conducere federală plătea indemnizaţii lunare de efort sportivilor din centre. Actuala conducere susţine că „nu are pârghiile legale”. De doi ani, aşadar, juniorii, „viitorii mari performeri”, cum îi alintă Dedu, nu au mai încasat niciun ban din cei prevăzuţi în contractele cu federaţia.

Primarul de la Sectorul 1 şi-a propus să cheltuiască pe infrastructuri sportive, foarte bine. Dar n-avea niciun farmec proiectul dacă nu conţinea în titlu „juniori, copii, performanţă”. De asta se impunea tovărăşia cu COSR şi FRH. Sportivii servesc ca butaforie în astfel de întreprinderi. Federaţia lui Dedu ar putea scoate un ban cinic, dar cinstit, închiriind, ca pe mobile, grupe de copii şi juniori pentru evenimentele primăriilor.

După ce a pus handbalul pe drumul cel bun, asfaltat, Dan Tudorache şi-a exprimat nădejdea că Sectorul 1 va avea şi „un liceu de fotbal”. Şi, de ce nu?, o catedrală locală sau o grădiniţă nouă.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Andrei F (161 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 11:40

***

Popa (35 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 12:43

Dar strazi „de pamant” fara trotuare si iluminat public cand NU o sa mai avem in sect 1 ? Primaria ar putea sa sustina oamenii care doresc sa faca sport , f simplu : sa faca piste de biciclete decente !

naica (72 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 13:28

Romania = HAOS !!!

Carol K (247 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 13:47

Excelent…radiografie exacta.Din pacate nu putem patrunde si in mintea acestor mincinosi patentati sa vedem ce surprize ne mai asteapta.Vad ca domnul chiar face o administratie paralela la cea a guvernului… Banii intradevar sunt multi,asa a fost dintotdeauna la Sectorul 1,de cand a fost infiintat el,nu au venit banii peste ei odata cu aparitia lui Tudorache si a lui Firea…Problema e cum ii cheltui ca sa respecti exact programul electoral actual,nu sa ti-l pregatesti pe urmatorul de pe acum cu abureli,bani aruncati degeaba si multa,multa propaganda de tip bolsevic.

Viorel (33 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 14:06

Romania face totul pentru a ramane la periferia Europei, a democrației reale si a civilizatiei! In nicio tara UE nu se cheltuiesc cu atata voluptate bani publici pentru sportul profesionist. La noi primăriile si armata au păstrat practicile din epoca de aur si pompează fonduri in sportul profesionist, cu scopul de a obtine avantaje materiale sau politice total necuvenite, folosind sportul ca pretext si paravan. Stopati acest comportament demn de un stat autoritar, nedemocratic si tema potrivita pentru cărțile lui G Orwell!

JFM (106 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 16:05

Inainte mai era un pic de jena,se bagau ceva bani publici dar nu multi,pentru supravietuire,sa avem si noi niste competitii….Urmatorul pas ar fi trebuit sa fie o lege a sponsorizarii ca sa dea liber oamenilor cu bani sa investeasca si sa preia in intregime costurile,statul sa intervina doar acolo unde trebuiau construite niste sali moderne la nivel european…N-ai sa vezi,primarii,politrucii isi pierdeau jucaria preferata,asa cum unui copil ii dai o cutie de bomboane ca sa fie cuminte si saptamana urmatoare (sa zicem) tot asa unui suporter ii virezi din banul public multi bani echipei adulate.Si l-ai prostit,i-ai luat votul.I-ai luat acea pornire,revolta interioara prin care te-ar fi intyrebat ce-ai facut tu in 4 ani de mandat ca sa-i ceri votul…L-ai hipnotizat,e al tau,iti da si nevasta daca i-o ceri. Despre asta e vorba….Propaganda,vorbe frumoase inaltatoare care se vor finaliza sau nu…Un privat sigur va investi si vei avea echipa performanta pt ca interesul lui financiar,interesul asta nu raspunde la abureli,la vrajeli,la momeli. Aici e ori,ori.Acum !!! Dar faptul ca oamenii nu inteleg acest mecanism le da acest curaj de a pastra sportul in curtea lor,sa aiba spatiu de manevra pe banii altora,unicii castigatori fiind doar ei,primarii.

Maria Andrieş (1325 comentarii)  •  18 noiembrie 2017, 19:13

da, despre asta e vorba, despre naivitate si despre 50 de ani de comunism, romanii nu indraznesc sa spere decat la impliniri marete