Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Peste 50 de ani, va fi altfel

Putea fi orice acolo. Păşune, mirişte, bungaloul gâştelor. Ei şi-au imaginat că e un teren de handbal. Iar COSR şi MEN îşi imaginează că le pasă

Permalink to Peste 50 de ani, va fi altfel
sâmbătă, 11 noiembrie 2017, 9:26

„Copiii noştri sunt mult mai inventivi decât de imaginăm”. Mare dreptate avea ministrul Educaţiei, când lansa acest cochet aforism, cu trei de i, la început de an şcolar. Nu e mare laudă, Liviu Pop, se ştie, nu-şi imaginează la plural. Dar orişicât, sună a recunoaştere oficială. Elevii din cinci comune vasluiene şi-au închipuit că joacă handbal pe un teren de sport, la Olimpiada Gimnaziilor. Jucau, de fapt, pe pământ, un pământ cu dâmburi de iarbă şi cu semicercuri din var nestins.

Aşa jucau, pe pământ şi zgură, în anii ’60 – ’70, marii handbalişti „tricolori”, cei care au cucerit apoi lumea, amintea colegul meu Cristi Lapa. Aşa s-au călit talentele acum jumătate de secol, aşa se călesc şi azi. Într-o bună zi, elevii care au alergat pe maidanul din Micleşti vor ajunge la CSM Bucureşti şi vor avea salariul Cristinei Neagu. Dar, până acolo, vor avea nevoie de multă fantezie.

Sportul de propagandă
Olimpiada Gimnaziilor, „noua Daciadă”, a fost lansată în urmă cu doi ani. Zece federaţii sportive naţionale, COSR, patru direcţii din Ministerul Educaţiei, Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar, inspectoratele şcolare judeţene şi din Bucureşti se ocupă de organizare. Cu excepţia FRF, vorbim despre instituţii publice sau finanţate cu bani publici. O mie de ştampile nu fac cât imaginea cu micii handbalişti de la Micleşti.

Cu sau fără Olimpiada Gimnaziilor, copiii ar fi pasat tot peste hârtoape. Nu era nevoie de un ordin de ministru pentru asta. MEN, COSR şi federaţiiile au transformat bătutul mingii pe maidan în pretext pentru diurne, prime de merit şi cheltuieli de protocol. Numai o minte intens luminată, precum cele care conduc învăţământul şi sportul românesc, putea sclipi şi numi hârjoana inerentă pe imaş „olimpiadă”. Dacă aşa se dispută întrecerea de handbal, la gimnastică probabil se sare peste un cal adevărat.

Fanfara lumii a treia
„Suprafaţa de joc poate fi de orice natură (artificială, bitum, pământ, zgură, iarbă, parchet), asigurându-se toate măsurile de evitare a producerii accidentelor”. Asta scrie la capitolul Handbal, în regulamentul vechi, al Olimpiadei Sportului Şcolar. Să nu avem, cumva, impresia, că Ministerul, COSR şi federaţiile nu ştiu în ce fel de condiţii se desfăşoară demonstraţia lor de forţă managerială. Ştiu foarte bine.

În virtutea acestei informaţii, probabil, MEN adaugă în regulamentul Olimpiadei Gimnaziilor următorul articol, nr. 33: „La începerea sau terminarea fiecărei faze, gazdele pot organiza manifestări cultural artistice”. Dacă handbalul a coborât pe maidan, de ce n-ar coborî şi „Luceafărul”, alunecând pe-un burduf de acordeon?

Manualul de ţinut picioarele pe pământ
Scopul Demagogiadei este, anunţă site-ul MEN, „depistarea tinerelor talente şi înscrierea lor în programele de performanţă”. Dacă sunt doar pasionaţi de handbal, fără să dea semne certe că vor deveni vreun Gaţu, Birtalan sau Penu, rămân să bată mingea la ei în sat. Ministrul Educaţiei le va trimite, cu plata ramburs din buzunarul părinţilor, manualul de sport. Şi cu asta, le-a creat „condiţiile optime” să-şi ţină picioarele în contact permanent cu solul.

Olimpiada Gimnaziilor are şi alte scopuri, altfel n-ar avea alibi „costurile extrem de mari”, anunţate de COSR. De pildă: „conştientizarea părinţilor” sau „asigurarea oportunităţilor competiţionale adecvate vârstei ca factor care influenţează procesul de formare a sportivilor”. Numai Ministerul şi partenerii lui înţeleg despre ce-i vorba, deci numai ei pot stabili ce preţ are. Copiii sunt inventivi în alte privinţe.

Dacă au reuşit să joace handbal pe un teren improvizat la margine de drum comunal, puştii competitivi de la Micleşti ar putea face orice. Ar putea să ne răstoarne lumea. Vă daţi seama, ca ţară, nu ne putem asuma acest risc.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Andrei F (188 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 10:40

Articolul daca era singurul scris pe aceste probleme era foarte corect!!!Ce te faci ca acum poti plange pentru ca niste copilasi joaca sau se joaca pe un teren impropriu dar esti contra ca un judet intreg sa detina un stadion cu uriasa capacitate de 6000 locuri!Pai daca se pastreaza proportiile asta este realitatea !!!Sau ati vrea ca cei de la tara sa joace pe ternuri extra si resedinta unui judet sa aiba hartoape?Si asta din cauza PSD?Astia poate la anul nu o sa mai fie.Nu vreau sa mai verific dar parca proveniti din Moldova,Moldova se spune ca este ,,rosie,,...Deci ce teren ati dori sa existe aici?Sau te pomenesti ca ati fi vrut arteziana lui Falca de 5 mil. euro?Terenul ala arata asa pentru ca a fost folosit intens de copilasi si nu pentru ca pe el ar fi pascut animalele...E partea aceea de Romania unde la scoala se cade in hazna...

JFM (155 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 10:45

In general pe terenurile de handbal copiii joaca fotbal,5 la 5 plus portarii...Cei care nu apuca prima echipa se incalzesc pe margine jucand table asteptand ca un titular sa-l trimita dupa un pet cu bere sau tigari.Ceea ce vedem in imagine este de fapt un teren de fotbal de la tara unde se joaca handbal,adica se inverseaza treaba.Domnului ministru-i plac lucrurile inversate,altfel nu se explica.

Carol K (309 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 11:20

Bun,domnul ministru vrea sa goneasca gastele localnicilor cand e vreun eveniment sportiv local,eventual sa le mute intr-o sala de sport ramas de pe vremea liu Nastase ori bazin olimpic ramas de pe vremea lui Boc,toate abandonate din lipsa de populatie sub 70 de ani.Gastele n-ar refuza o baie intr-o piscina olimpica,la o adica,deci masura se justifica pe undeva.Oricum la inaugurarea tapsanului din poza chiar daca te bat niste desculti chemati la eveniment,sa zicem cu 4-0(un scor ales la intamplare) n-o sa te ia nimeni la misto,doar n-ai inaugurat o mega-constructie de zeci de milioane de euro tu nefiind nicio macar prezent acolo daca e sa te uiti la mega-tabela de scor.

Valentin (11 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 11:25

Așa se juca și pe vremea lui Ceaușescu și a lui Iliescu. Nu vă împacientați. În comuna Fârțănești, județul Galați există canalizare, din trei școli plus trei grădinițe, doar o școală plus o grădiniță beneficiază. Din grija primarului. Adică nu s-a schimbat nimic. A făcut teren de fotbal sintetic, dar este doar pentru cartier. Atât. Ah, la făcut în fața primăriei, nu a vreunei școli.

Valentin (11 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 11:25

L-a făcut, scuze.

Dani (37 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 12:01

Poate ca va disparea si virgula din titlu...cind vei invata gramatica limbii romane, Marie. Adica tot peste 50 de ani!

marc (30 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 13:09

Măriuțo, mai lasăsă meschinăriile. Te interesează pe tine condiții în care joacă copiii cum mă interesează pe mine dacă plouă la Cluj. Tu știi una și bună: propaganda anti PSD. Trebuie urechiați pt că nu fac terenuri pt copii. Dacă făceau terenuri sigur că iar erau urechiați(vezi cazul stadioanelor) că uite ce face PSD CU banul public, in loc să facă apă și canalizare . Deci or ce ar face ei, pt tine nu e bine, ăia sunt niște ***.Păi mă doamnă, handbalul a început în 11 jucători se se juca pe terenul de fotbal.Iar multe terenuri arătau la fel. Cu toate astea echipa României de fete au fost campioane mondiale la H11.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

El Cid (5 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 13:15

Mărie, păi nu va fi, apăi dacă nu crezi, fă mătăluță bine și caută la pedigree seminția română pornind de la unul dintre celebrele proverbe neaoșe "ce naște din mîță - papa bun la mik dejun Șoricei"...... sau din Procuror ***șef DNA-instrumentar de Dosărele Politice (vorba propagandistului-dacă ieste Dușmanul Structurii).... nota-bene:va fi chiar mai rău din doi tineri&liberi posesori de like.... iasă unul.. de "N" ori mai Netezit-Al Neuronului Stingher de cît suma producătorilor... progresia fiind cel puțin exponențială... școală fiind un moft-dice Chielul-Chior-Matroz.... hai mai scribălește o țîră vuvuziko.

Marius (9 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 14:11

@Dani..... Virgula ai pierdut-o tu, cand ai trecut ca gasca prin balta..... undeva intre clasele a IX a si a X a...... @Marc....... Ca si mentalitate ai ramas la vremea handbalului in 11.... adica, undeva cu 50 de ani in urma.... @El Cid....... alias "neuronul stinger"...... sau la tine ii putem spune neuronul "ofilit" de-atata scoala (clasele I-IV) @toti (enumerati mai sus) ...... bateti campii cu gratia unui elefant in sala de balet..... Nu ati priceput nimic, si cu greu cred in viitor ve-ti intelege ceva din ceea ce s-a scris mai sus......

Marius (9 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 14:12

Erata....... veti.....

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 16:03

pai, da, chiar ma miram de ortograma… 🙂

ticbis (126 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 14:47

@Andrei F: Articolul este corect - felicitari Maria! - vorbim aici despre sportul de masa, mai pe romaneste despre pepiniera sportului de performanta. Medaliile si succesele la nivel inalt de aici pornesc, de la maidanele si tapsanele patriei. Maidane le oferim copiilor, zero medalii vom avea peste 10 ani pe la olimpiade, indiferent de sport. Nu spune nimeni sa sa faca sali de handbal la sate, dar un teren decent (chiar in aer liber) de cateva zeci de metri patrati cu bitum sau zgura si doua porti, imprejmuit de un gard de sarma chioara, n-ar costa mai mult decat salariul pe 6 luni al secretarei primarului. Doar asa am avea speranta sa descoperim talente in sport chiar si printre copiii aia de la tara ce invata in scoli cu wc-ul in fundul curtii. Asta ar fi misiunea MTS sau a COSR; nu costa mult, se poate face fara eforturi... daca le pasa de viitorul sportului romanesc. Daca nu, nu! Am mai amintit cu alta ocazie o discutie privata cu Bella Gullden si o voi relua aici: este fericita ca e in Romania, este super incantata de romani, este multumita de salariul pe care-l primeste de la club, se simte vedeta si iubita de toti romanii asa cum nici in tara ei n-a fost vreodata, are insa un singur regret: salile in care este nevoita sa joace. Sunt insalubre, vestiarele infecte, wc-urile si dusurile impracticabile, lispsesc cu desavarsire dotarile elementare pentru recuperare dupa meciuri: sauna, piscina, masaj, cabinetele medicale, etc. Mai mult, Bucurestiul n-are o sala proprie de sport a primariei, echipa asta galactica in care s-au bagat bani multi este obligata sa-si joace meciurile de pe tern propriu fie in sala Dinamo, fie in sala Rapid unde ploua prin acoperis direct pe parchetul de joc! De asta au parte in handbal in Bucuresti Gullden, Jacobsen, Jorgensen, Kurtovic, Hagman, Frafjord, Ayglon, Niombla si colegele lor. Bella mi-a mai spus ceva: "Pana sa ajung in Bucuresti am fost legitimata doar la echipe din orasele mici, cam de talia Mizilului de la voi. Nu aveam sali mari, maxim 1000-1500 de locuri, insa erau impecabile si dotate cu absolut ce ne trebuia noua ca sportive. Bucurestiul are 2 mil de locuitori si n-are nicio sala la nivelul celor din oraselele cu 20-30 de mii de locuitori din Danemarca, Suedia sau Norvegia". Revenind la articol si facand conexiunea cu remarcile Bellei, de aici porneste totul; asa se explica de ce Norvegia (5 mil de locuitori), plus Danemarca (5,6 mil de locuitori), plus Suedia (populatie 10 mil de locuitori,) fac toate la un loc cat Romania (vreo 20 de mil); si de ce toate astea trei au impreuna sportivi legitimati la handbal (la toate grupele de varsta) peste 3 milioane, in timp ce in Romania sunt doar vreo 200 de mii. Ca sa nu mai vorbim si de alte sporturi, unde e jale mare daca ne comparam cu scandinavii! In fine, decat sa faca asocieri paguboase pe milioane bune ale propriului club cu armata, madam Firea mai bine ar cheltui banii aia pe o sala de sport decenta pentru Bucuresti, altfel le platim vedetelor internationale salarii imense degeaba; nu vom intra niciodata in elita adevarata si nici nu vom fi vreodata luati in serios pe harta sportului mondial. Concluzia e una singura: bai primariilor de la sate si orase, daca de scoli. de spitale, de cabinete medicale, de drumuri si de canalizare nu aveti bani, faceti macar un teren cu bitum de cativa metri patrati sa joace copiii handbal, baschet sau volei! Doar asa putem spera sa descoperim peste 10 ani o alta Cristina Neagu!

marc (30 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 14:56

@Marius....Bă prostănacule, nu mai face tu pe dirigintele clasei că devii penibil. Tu ori nu știi să citești, ori nu înțelegi ce citești. Așa că...ești prost dacă asta ai înțeles. Bă idiotule, această așa zisă jurnalistă nu face jurnalism sportiv ci face politică într-un ziar de sport. Un lucru mizerabil,inacceptabil. Ea e ,,antitot”. Eu cam asta vroiam să spun. Aia cu începuturile handbalului am ,,băgat-o” pt a-i demonstra ziaristei că puștii nu sunt deloc inventivi, că au mai făcut-o și alții. Dar probabil sunt prea subtil pt unicul tău neuron funcțional care se pare se zbate între viață și moarte.

ticbis (126 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 15:41

@marc: Amice, incearca sa pricepi ceva elementar: sportul de acum nu mai e cel de pe vremea cand se juca handbal in 11; pe vremea aia copiii se jucau toti pe trotuare, pe maidane si prin noroaie si la tara se scaldau in baltoaca in care se racoreau vitele seara cand ajungeau in sat dupa o zi de pascut pe pasunea comunala. S-au dus vremurile in care Patzaichin vaslea barca sa prinda peste pe Dunare cu pagaia rupta, ale lui Dobrin jucand fara aparatori sub jambiere, ale lui Ilie Nastase batand mingea de tenis pe strada cu racheta de lemn sau ale lui Hagi distrandu-se driblandu-si colegii de scoala printre maracinii maidanelor. Atunci toti copiii se scaldau in praful trotuarelor din orase sau in noroaile ulitelor de la tara; nimic nu-i tinea inchisi in case... si dintre ei s-au nascut marii campioni ai sportului romanesc. Acum nu mai e asa, copiii nu mai ies din case si nu mai lasa feisbucul din mana pentru nimic altceva in lume, chiar si la tara! Iar daca le ceri sa se joace de-a handbalul, fotbalul sau tenisul prin noroiaie, nici pomeneala sa-i clintesti din fata calculatorului si de pe internet. Ori exact asta e ideea: ofare-la macar o minima impresie de confort si de importanta si-ai sa vezi ca macar cativa dintre ei or sa iasa la joaca, sa le imite macar pe Simona Halep, Cristina Neagu sau Bella Gullden! Si, cine stie, poate dintre ei se vor alege peste ani exact vedetele la care viseaza acuma... Cam asta era ideea, nu e noua; pe baza asta se nasc sute de sportivi si sportive de valoare in tarile scandinave, in toate sporturile, dar mai ales la handbal!

Andrei F (188 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 16:35

@ticbis (65 comentarii) • 11 noiembrie 2017, 14:47 Domnule nu tii pasul!!!Si eu am laudat articolul .Treaba este ca si tu spui ca o comunitate trebuie sa aiba o infrastructura decenta...Decent in cazul unui judet de mai bine de o jumatate de milion o fi un stadion de 6000 locuri?Apoi tot o dai cu Firea...Vezi ca a aparut punctul de vedere al clubului privat condus de Virgil Stanescu si astia spun tot ce nu credeai cand iti spuneam eu...Ca CSA a dat pe langa sala de sport si bani pentru cazare,transport,medicatie,bareme,masa...Dar nu ma crede pe mine,intra si vezi singurel realitatea!Acolo se spune si mai mult ...Ca CSM CSA Steaua Bucuresti consuma acum mai putin decat ce cheltuia singura CSA Steaua si mai putin decat dadea CSM-ul cand era singurul proprietar al echipei ...!!!!Si sala aia de sport nu are nici o treaba cu Firea si cu orice primar...Proiectul este contestat de mai bine de 4 ani...Si nu este singurul caz...Sa vorbesti mult nu mereu este si corect...

ticbis (126 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 17:18

@Andrei F: Ca de obicei, bati campii! Sa torni bitum pe un teren de 50x30 nu e mare lucru nici macar in cel mai prapadit catun de la tara; asta nu inseamna sa faci infrastructura decat in mintea ta :)) Nu e vorba de nimic altceva decat de a-i ademeni pe copii sa iasa din case la joaca pe altceva decat pe noroaiele ulitelor. Cat priveste punctul de vedere al firmelor private conectate la bani publici, am vazut cateva sute pana acum si mai toate s-au terminat cu condamnari penale. Asa ca nu dau nici doi doi bani pe ele! Crede-ma ca asocierea CSM CSA pute destul de urat, viitorul si justitia isi vor spune cuvantul. Sa vorbesti mult n-o fi chiar benefic, dar mai important este sa spui ceva sau sa transmiti ceva; mai jalnic este cand scrii degeaba si fara noima... Pentru tine, "e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" spunea un mare poet national...))) Ti-am mai spus, respira adanc si ordoneaza-ti ideile, incearca si tu sa spui ceva, altfel e apa de ploie si te agiti degeaba!

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 17:43

asa este ...suntem in lumea a treia ...

marc (30 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 17:55

@...ticbis...Mda! Asta e Romania sec. XXI O țară tristă populată cu indivzi aberanți, care trăiesc într-o realitate paralela. Să compari România cu țările scandinave (în orice domeniu, nu doar în sport) trebuie să ai mari probleme de sănătate. De asemeni să pretinzi ca orice cătun să dispună de un teren cu zgură sau bitum , în condițiile în care școlile nu-și pot cumpăra lemne pt iarnă, o altă aberație. Păi tu știi mă cât costă așa ceva?Să afirmi că doar dacă ai săli intri în elită deși tu ești de mult acolo prin Vălcea, CSM, Baia Mare, e delir. Recunoașterea internațională se face prin valoarea sportivă, nu prin sala de sport sau echipament. Cât despre bătutul câmpilor cu copiii care se jucau prin băltoacele în care se scăldau vitele, etc,etc,etc....ce să zic? Parcă citeam din Marin Preda.În concluzie...medicamente, medicamente. PS-Dacă citeai puțin mai sus ce i-am răspuns lui marius nu te mai chinuiai atâta să fii penibil

Man on the Silver Mountain (8 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 18:06

Sportul de performanta nu mai este demult sport. Este serviciu. Muncesti si castigi bani. De ce sa beneficieze o echipa (societate privata) sau alta de o investitie publica precum stadionul din Craiova? Oameni care locuiti in Craiova? spuneti voi cate terenuri sau mici sali de sport unde copiii vostri sa practice sportul gratuit ca acces de la primarie se puteau face in Craiova? Preferati ca copiii vostri sa se joace ca copiii din poza sau printre masini?? Este incredibil si asta nu are treaba cu PSD, AxD sau alte partide. Tine de mentalitate.

Andrei F (188 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 18:40

@ticbis (66 comentarii) • 11 noiembrie 2017, 17:18 Domnule,probabil ca esti in publicul tinta de ti se permit atatea...Te rog sa citesti scrisoarea deschisa trimisa GSP de Virgil Stanescu...Dumneata singurel ai afirmat ca in alta parte orase ca Mizil au sali de sport functionale...Asta inseamna infrastructura...Deci intai citeste,reaminteste-ti ce ai afirmat si apoi poti contrazice si poate poti eventual stabili si epitete dar in cunostinta de cauza.Terenuri ca cel din imagine sunt in multe localitatile rurale si asta inseamna ca cineva practica sportul.Eric in ultimul dialog cu un ziarist a spus ca la ei nu oricine joca fotbal pe nisip...Terenul pe care eu am facut sport nu avea nici un fir de iarba si nici nu era din ciment sau bitum...Nu avea iarba pentru ca nu putea sa creasca...

ticbis (126 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 19:00

@marc: Romania se poate compara oricand cu tarile scandinave, inclusiv in sport, daca ar fi corect administrata, daca conducatorii ei si-ar dori asta. O demonstreaza din plin tari ce au intrat in lumea civilizata in acelasi moment cu tara noastra si care acum ne dau clasa, inclusiv in sport: Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Serbia, Ungaria, Ukraina si ma oresc aici. Te asigur eu ca un teren cu bitum de 50x30m nu costa mai mult decat salariul secretarei primarului din oricare catun prapadit din lume. Nu vorbim aici nici despre infrastructuri, despre drumuri asfaltate si nici despre scoli si spitale; e doar un petec de pamant nivelat si bituminat pentru joaca copiilor, atata tot! Asta fac scandinavii in toate satele lor de 200-300 de locuitori; noi nu! De aici diferenta! Cat priveste salile pentru sportul de performanta, te informez ca Budapesta are una de 15 mii de locuri, d-aia este capabila sa organizeze Final Four la handbal, si noi nu! Salile pentru handbal din Baia Mare sau din Rm Valcea sunt niste darapanaturi jalnice mostenite de pe vremea lui Caeusescu; au primit cu derogare de la Federatia Europeana dreptul de a organiza meciuri in fazele importante ale cupelor europene. Drept dovada, finala CL disputata de Oltchim s-a organizat la Bucuresti in Sala Polivalenta, si aia tot o recliva construita pe vremea lui Ceausescu, dar macar avea vreo 1-2 mii de locuri in plus. Este rusinos, Bucurestiul e singura capitala din Europa care n-are o sala de spectacole sau de sport la nivel competitiv. Daca prin absurd maine cantaretii din Romania ar castiga concursul Eurovision de muzica, regulamentul ii impune sa gazduiasca editia din anul urmator. Ei bine, Bucurestiul nu poate asta, ca n-are sala pentru asa ceva! Doar n-o s-o faca la Romexpo, ca pe gala Bute! N-avem un complex de tenis, desi avem numarul unu mondial; n-avem o baza nautica performanta (tot pe lacul ala infect de la Snagov ne antrenam), desi avem cea mai buna barca la canotaj; n-avem sali de tenis de masa, desi avem campioane europene; n-avem bazine de inot profesionale, desi am avea inotatori si inatotatoare cu potential; mai nou am aflat ca n-avem nicio trambulina in toata tara si ca saritorii se antreneaza doar pe saltea; n-avem o pista de bob si boberii nostri platesc o jumatate de an sa se antreneze prin alte tari... Cam asta e diferenta dintre Romania si tarile scandinave, la sport si nu numai... Dar daca in tara noastra primaria da bani la armata... asta e!!! Culegem ce semanam... sau ce votam :))) PS: daca l-ai fi citit vreodata pe Marin Preda si "Morometii" lui, ai fi inteles ceva din toate astea... daca nu. nu!

ticbis (126 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 19:07

@Andrei F : Bre, eu am scris ceva si matale ai inteles ca baba surda ;))) Am scris destul de clar: Bella a spus ca in tara ei orasele de marimea Mizilului au sali de sport micute dar perfect utilate pe si pe deplin dotate cu tot ceea ce le trebuie sportivilor pentru a face performanta, in timp ce o capitala ca Bucurestiul n-are asa ceva! Logic, nici Mizilul nu are... :)))))))) Alta intrbare?

marc (30 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 19:36

Băi băiatule, tu ai probleme grave. Deci eu spun că suntem în elită prin ECHIPELE DE HANDBAL VÂLCEA CSM,BAIA MARE și tu îmi vorbești de sălile de sport de acolo care sunt niște RECLIVE(așa cum foarte doct le spui tu). Doamne, Dumnezeule! Tare obositor ești,scrii mult și prost,aiurezi.Dar și cam prostuț dacă spui că poți turna bitum așa oriunde,pe orice suprafața fără terasament, fără fundație. Da de ce vrei mă neapărat doar un petic de bitum? Mai lasă puțin neuronul să ți se odihnească, și spune-ne apoi cum trebuie în fiecare cătun câte un bazin de înot,o pistă nautică un patinoar, că nu costa cine știe ce. Că doar așa apar campionii.PS-În Marin Preda sunt ,,doctor”, am citit și ce nu s-a tipărit

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 11:52

foarte interesanta afirmatia ta, „am citit și ce nu s-a tipărit”… cenzor, cumva? 🙂

ticbis (126 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 20:00

@marc: Bre, bati campii: eu am bituminat o alee de vreo 90 de metri lungime si de vreo 8 metri latime ca sa-mi usurez accesul cu masina din soseaua nationala catre casa mea de vacanta pe care mi-am facut-o intr-un sat de munte. Am nivelat, am tasat, am pus nisip si pietris si apoi am turnat. M-a costat in total cu materiale si manopera trei salarii; tine si acuma, dupa mai bine de 10 ani! Nici vorba de fundatie sau terasament!!! Despre asta era vorba in articol; o lucrare minora si fara costuri prea mari care sa ofere copiilor din toate satele si comunele patriei un loc de joaca, altul decat noroaile ulitelor! Nu e vorba de infrastructura aici, nu e nicio inginerie! Daca tu ai inteles din comentariul meu ca vorbeam de bazine de inot, sali de handbal si piste de bob la tara, sunt convins ca din Morometii te identifici perfect cu ala... cu Nila :)))))))) Respira adanc, reciteste ce-am scris eu si ce ai aberat tu, apoi mai vorbim!

elle (7 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 22:07

Imi vine sa plang cand vad asa ceva. Copii vor sa faca sport dar unde? Handbalul pe pamant batatorit , sarituri in apa pe saltele ....... Trist...... Merci Maria !

Blakkumen (3 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 0:09

Se putea sa nu te iei iar de Neagu si de CSM... esti obsedata de salariul lui Neagu, asa cum ioanitoia era obsedat de salariul lui Daum. Doamna andries, ti-au mai spus-o si altii: daca vrei sa faci politica, du-te pe gandul sau cum ii spune. Tu esti doamna Contratot.

sundance kid (63 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 6:43

Au trecut aprope 3 decenii de cind v-au eliberat rusii americani si prietenii lor din alte servicii secrete din Europa si deja va pregatiti sa va cumparati un sac de voiaj unde sa incapa cele 3 medalii cu care sperati sa veniti de la VIITOAREA Olimpiada . Pe timpul lui Nea Nae va cumpara ala doua bagaje uriase sa va incapa medaliile ! Asa ca tot veni vorba de DACIADA . In rest DA spre deosebire de atunci aveti de toate si televiziuni sportive care transmit H.D dolby surrounding specialisti analisti comentatori aia aia iar in loc de industrie si agricultura aveti avocati si sri=-isti . Citeva milioane de dosare de rezolvat . Incepind cu tanti aglaie care se plinge de zgomotul produs de cocosii vecinului etc.. Cit despre conditiile de la Bucuresti hashtag si chivesii luatii !! Aia la Cluj au putut sa se devolte pentru ca asa a vrut ardeleanca chiovesii sa nu-l deranjeze pe piticot !

marc (30 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 13:48

@..ticbis...Am vorbit cu Bella Gullden și i-am povestit despre tine. Mi-a zis să te las în pace că ,,ești dus”, ai probleme la mansardă. Așa că mă conformez. Deci adio polemică, mă retrag și te las să trăiești în lumea ta. Tot timpul trebuie să fie unul care cedează. O zi bună!

ticbis (126 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 15:19

@marc: Sigur ca daaaa.... :))))) Ai vorbit cu Bella cum ai vorbit si cu Moromete in persoana :)) Chestia asta se numeste intr-un fel... Cu Napoleon n-ai vorbit??? :))))))

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 16:38

...eu cred ca si peste 50 de ani va fi la fel ...Ro a devenit dintr o tara in curs de dezvoltare ...o tara subdezvoltata ...de lumea a treia...

I.V.V. (1 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 10:36

Pe bune,pare să fie undeva în Africa cu mulți ani în urmă,bine că au totuși minge....

Comentează