Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi. După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează. De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Au descoperit un Junior!

Pentru că noul Hagi nu se lasă găsit, ca acul în carul cu proiecte, FRF mizează pe noul Maradona sau pe vechiul Teixeira

Permalink to Au descoperit un Junior!
vineri, 10 noiembrie 2017, 10:31

„Sper să fie un nou început”, a declarat Cosmin Contra despre amicalul cu Turcia. Media de vârstă a lotului tocmai crescuse, după ce Răzvan Marin s-a dus să sprijine naţionala Under 21, în meciurile de calificare la Euro 2019.

Selecţionerul l-a chemat pe Lobonţ, „ca om de vestiar” mai mult decât ca portar, şi a renunţat la Silviu Lung jr. „Vreau să le dau şanse şi celor care au evoluat mai puţin”, a explicat Contra.

Mai puţin în ultimii zece ani. S-au întors Torje, Săpunaru, Dragoş Grigore, Keşeru. „Jucători cu experienţă la naţională”, a motivat Contra. Cuvântul de ordine pare să fie revenire, nu întinerire. Nu asistăm la etern amânata reconstrucţie, ci la o refacere a găştii.

Noul selecţioner are curajul schimbării doar pe jumătate. Nu riscă nimic, mai ales să devină savant. Reia experimentele făcute de alţii, de Iordănescu, de exemplu, care l-a descoperit pe Hoban, o speranţă matură, de peste 30 de ani.

În amicalele cu Turcia şi Olanda, Contra a mărturisit că va fi interesat, fireşte, „mai mult de jocul echipei decât de rezultat”. A amintit că are drept obiectiv calificarea la Euro 2020, unde „vom avea şi aportul fanilor”. Până acolo, până să ne bazăm pe galerie, depindem, iată, de progresele din geriatrie.

Centre de naturalizare
Dincolo de operaţiunile caritabile ale lui Contra şi de sfaturile lui amabile, de pildă, „fiecare trebuie să fie psihologul lui”, se întinde stepa valorică. La fel ca predecesorii, Contra, deşi dispune de „catalizatorul Lobby”, n-are reactivi, să facă „bum!”.

Nu vine nimic coerent din urmă, în ciuda megaproiectelor FRF legate de juniori. Centrele de excelenţă şi sesiunile de scouting prin Europa n-au produs soluţii suficiente nici măcar pentru reprezentativa de tineret. Nu mai vorbim despre naţionala mare, a celor trei „R”: reciclare, refolosire, recondiţionare.
În loc să vină cu o listă de tineri jucători, Contra este invitat să prezinte o listă cu jucătorii străini. Culmea ironiei, la o federaţie care a cheltuit peste 5 milioane de euro pe nişte proiecte nefuncţionale privind fotbalul juvenil! Acum, FRF susţine că „unul din obiectivele actualei administraţii a fost de a facilita naturalizările”.

„Am vorbit cu Cosmin, i-am propus acest lucru şi mi-a zis că după meciurile naţionalei va întocmi o listă cu jucătorii străini pe care îi vrea la echipa naţională”, a spus un oficial federal, la Telekom Sport.

L-au ratat pe Ibra!
Eventual vor fi întrebaţi şi jucătorii dacă vor să-şi schimbe cetăţenia. Aşa e politicos. Şi se presupune că e vorba despre străinii din Liga 1. Cristiano Ronaldo n-ar aprecia galanteria selecţionerului român, care-i permite să vină în lotul tricolor când are el chef, dar nu mai rar decât Radu Ştefan. Spre deosebire de antrenorii străini, jucătorii străini nu primesc salariu, deci FRF are oarecare libertate de a alege, de data asta.

Să nu ne entuziasmăm totuşi! Există nişte condiţii impuse de FIFA, de aceea Ibrahimovici, care a evoluat deja pentru Suedia, nu va putea da recital şi pentru România.

Din favelă vine salvarea
Realist, Contra pusese ochii pe Teixeira, „Păcat că nu mai e tânăr!”. Sau pe Junior Morais, un nume veşnic tânăr. Eric, brazilianul Viitorului, s-a autopropus la naţionala României. Dar lista, cum se spune, rămâne deschisă.

Dacă marile naţiuni ale fotbalului apelează la naturalizări, noi de ce n-am face-o? Avem şi noi „expaţii” noştri. Plus că aria de selecţie s-ar extinde considerabil. Gândiţi-vă numai câţi brazilieni talentaţi rămân pe dinafara lotului „auriverde”!

Dacă FRF trimite scouteri prin favele, îi rezolvă toate problemele de efectiv lui Contra. Nu trebuie decât să-i instruiască un pic pe recruţi, să-i înveţe „Deşteaptă-te, române!” şi câteva vorbe în româneşte, „Cât e prima?”, „Batem Feroe!”, şi gata!

Generaţia de Aur II e ca şi consacrată. Singurul român nativ din lot va fi Lobonţ. Cineva trebuie să transmită Juniorilor obiceiurile strămoşeşti: ce deget să arate la cameră şi cum să fumeze discret, în spatele autocarului.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

JFM (155 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 10:54

Sa-l intrebam pe Becali,el e cel mai priceput in toate.A cumparat mai pe nimic cam tot ce avea Hagi (si inca mai vrea !) si Sumudica la Astra dupa care iese si spune ca el are cei mai multi jucatori la toate loturile pt ca are viziune si cunoaste fenomenul.Da,fenomenul Bisnitei ! "Vai dar ce s-ar fi facut Steaua daca nu era Becali sa o ia ?!?" se intreaba unii facand reverente la picioarele "omului de afaceri priceput la fotbal" Simplu,daca Steaua era de vanzare se facea tranzactia LEGAL inca de atunci ceea ce nu s-a intamplat.Acolo s-a facut o "combinatie" din care fiecare a iesit castigat,unii au luat plicul altul un brand de legenda.Daca tranzactia ar fi fost corecta,legala poate ca Steaua ar fi gasit un sponsor urias,nu neaparat din domeniul zootehnic simbolizand o propunere de logo national.asa Steaua a fost stoarsa pana la ultima picatura de catre acest individ dupa care a zis ca i se cuvine tot lui.A vrut s-o confiste definitiv,nu s-a multumit ca a tinut-o in custodie si s-a folosit de ea 12-13 ani.Acum Steaua e in Liga a 4-a,asta a facut Becali cu Steaua,s-a folosit de ea,a clonat-o,clona e bine mersi prospera si pe primul loc in Liga ,are si-un nume,FCSB iar Steaua a juns din ceea ce era o Cenusareasa pe cale sa redevina o printesa dar pentru asta mai avem de asteptat.FCSB,clona Stelei,e ca neamul ala prost de la marginea mahalalelor care a si-a atribuit titlul nobiliar al rudei de vita nobila care la un moment dat a fost abandonata de catre niste corupti din armata in mainile unui aventurier fara scrupule.

Vardasihan (26 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 11:23

Săpunaru şi Torje,cei mai slabi.Felicitări Contra👌!Iar ai scos placa,,întinerirea echipei"?De unde obsesia asta de fiecare dată când vine un nou antrenor la națională?😕Omul ştie să-şi aleagă jucătorii de care are nevoie.Vârsta nu contează chiar atât de mult.Fotbalişti să avem,nu doar purtători de tricouri.Hai România!!!

eu (4 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 11:24

Dumnezeule ce articol, dupa ce l-am scos afara din tara cu bata, furci si topoare pe Daum pentru ca nu selectiona "cei mai in forma jucatori indiferent de varsta". Cum e fara coloana vertebrala bai gspistilor/istelor? Dupe ce plangeati pe umarul lui Rat si nu intelegeati de ce se incapataneaza Daum cu Rotariu...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 13:13

vad ca-ti plac etichetele, uite inca una: diversitatea de opinii

http://blogsport.gsp.ro/andries/2016/06/25/mandria-rapita-a-lui-rat/
http://blogsport.gsp.ro/andries/2016/10/08/incepe-viitorul/

Tavi (26 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 12:33

@JFM intrebare: cine este proprietarul Stelei, în acest moment?

catyo (17 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 12:35

Chiar isi imagina cineva ca va fi Contra salvatorul, unicul, geniul care va duce Romania undeva sus, unde a fost pe vremea lui Hagi? Era cineva chiar atat de naiv? Adica n-a facut mai nimic la Dinamo si gata, l-am cocotat la Nationala! Haideti sa fim seriosi!

Alex (22 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 12:40

Buna ziua! Am văzut meciul aseara si m-a frapat determinarea cu care se intra la mingie, sacrificiul si încrâncenarea pentru un meci amical! Cand ii auzi pe jucatori cum declara ca acum se simt motivați, au atmosfera buna si încredere te intrebi ce spun ei de fapt printre rânduri! Maria Andries a scris foarte bine: Refacerea Gastii! Dar care Gașca? Deci devine clar ca in anii 90 in fapt exista o Gașca sau poate doua! Asa aflam ca nu a existat o echipa decât in măsura in care erai intr-o Gașca! Spune-mi din ce Gașca faci parte ca sa știu dacă joci la naționala, iar daca joci ....sa Primești pase, sa fi certat sau expus! Aceasta este imaginea in toate sporturile in toate țările ...acum ați aflat cum este cu integrarea in alte campionate! .....O zi faina sa avem!

Blakkumen (3 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 13:03

Articol de doi bani, scris la misto, gluma nereusita cu Ronaldo si Ibra, cred ca nu a ras nici ioanitoaia. Centrele au fost infiintate acum trei ani, de unde sa apara jucatori de Nationala?? Acei tineri de 15-16-17 ani trebuie sa confirme intai in LN, apii la Nationalele Under, abia atunci pot intra in vederea Selectionerului. Plus ca avem juniori talentati la cluburi. Plus ca tineri din strainatate au debutat deja la Under. Dar de unde sa stie domnita andries asa ceva, ca nu prea ii place sa se informeze cum trebuie.

Clod 1971 (3 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 13:08

@JFM-Scuteste-ne taica de basmele lui Talpan.Unde era deontologul..., mai ca te-as fi crezut, dar... mirosi a sosete verzi.Toti oamenii cu ceva glagorie in cap...nu sub cascheta, stiu ca FCSB=Steaua.Clona bate maidanele in liga 4, in liga clonelor. Hai pa!

Clod 1971 (3 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 13:14

@JFM-Noroc cu justitiarul kaki, ca a readus sigla in poasesia generalilor burtosi.Poate mai iese de-o privatizare, o spaga, ceva...Nu se stie niciodata, poate chiar cu Becali, din nou.Ce conteaza, spaga sa iasa.Pana atunci sifoneaza si burtosii, ceva bani publici, ca doar este superoferta. Hai pa!

naica (74 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 13:35

Hai Romania ! Unde ? Cu cine atacam calificare la Euro 2020 ? Avem vreo garantie ca daca o atacam cu cei de azi si , ca urmare, ne calificam, vom face vreo branza la turneul final ? Doar eminentii nostri geriatri pot emite o ipoteza... Contra a vrut sa fie vazut ca si un Mesia ! Nu ca si Messi... Dar cu dorinta lui de a se afirma in acest fel, ne va duce unde Daum tocmai ne-a lasat...

Petro Burgener (11 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 14:16

Doamna Andries, nici nu avea cum sa faca altfel, jucatorii tineri, sub 21 au un meci important cu Portugalia, mult mai important decat acest amical cu Turcia! Aproximativ cu aceeasi jucatori pe care i-au avut si predecesorii lui, Contra a aratat ca se poate juca si altfel, ofensiv, in trei meciuri 6 goluri marcate! Sau nici asa nu e bine! Imi pare rau, foarte slab articolul, as zice chiar rau intentionat!

JFM (155 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 14:32

Bai baieti nu Talpan i-a adus Stelei brandul inapoi ci JUSTITIA !!! Tribunalul,daca ati auzit.Pana la decizia finala a instantei am mers pe mana voastra,nu se stia daca Becali nu a luat cumva clubul Legal,erau doar vorbe in spatiul public...Dupa decizie,Steaua e cea din Ghencea iar fcsb e Clona lui Becali din Pipera.S-o stapaniti sanatosi astia care va inchinati la templul lui.

Radu Dragos (2 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 14:35

Aiurit articolul...cu tot respectul...ar trebui analizata prestatia per total...de mult n-am mai vazut nationala sa joace cu atata "pofta".Cateva castiguri in acest inceput de mandate...Budescu, Gicu Grozav-"reloaded", si lista poate continua...Una peste alta...ne da incredere ca ne putem uita la TV fara a avea premonitita ca iar vom trai emotii negative cu tot felul de necunoscuti pe care noi ii reinventam.

marcovici (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 14:44

Nedelcu - Man - Coman. Mai vorbim.

17 Nentori Tirana (393 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 14:49

Pasarile sint oricind gata sa-si ia zborul. Iata de ce e PRINCIPIAL BINE -bravo !!! - ca jurnalisti cu scaun la cap sa le tempereze elanul, sa fie critici, mai ales dupa un succes. Dupa 8-0 si 6-0 cu Hamburg si Paderborn: Guardiola – "echipa e buna dar putem juca mai bine" iar Sammer – "am avut citeva momente bune, dar sint si alte echipe,alte localitati in care te duci mai cu drag, daca asta e tot ce putem inseamna ca sintem zero !" ---------------- Pai pa zmeuu-u Luceafaruu-u „nea je moi“ miticii, militia, securitatea, CAP-ul l-au inaltat, i-au dat un nume de detergent – prafu ala cu care se pot spala … rufe murdare. Sa fim seriosi, l-au batut niste pensionari ghiftuiti de de-abia se mai rostogoleau pe o arataura in Ucraina, i-au dat pescarii 3 boabe pentru neprezentarea acasa la el turci, i-au tras-o si echimosii. Hai sa fim seriosi, sa revedem meciul, dar fara comentatorii pro – monstrii de prostie si dezinformare, je moi l-a descoperit pe Hagi, je moi impresionat in cele 3 saptamini ca detergent la Inter si inainte cind a reusit recorduri mondiale cu cite 18 puncte pe sezon in Serie A !!! De cind stiu eu n-am vazut prestatie mai slaba a unor adversari, asezati tactic mai prost, ametiti rau de un je moi cu prune in gura si pa roma-neasca. Pai imi amintesc de epoca de TurcaPi iarba, de Razvanel, tata pius saracu, de cum am batut cu 1-0 pe Luxemburg, Insulele Feroce, ori niste pescari spotivi ca nu mai stiu, pai aia au dat bare, au scapat singuri, nu de 6 ori ca Finlanda ori Ungaria, dar totusi … aia au fost adversari ! Sa vedem ce adversari vom avea. Franta, Anglia, Germania, pai sa-l rugam pe je moi sa preia una din ele – ca sa avem si noi o sansa !

Radu Dragos (2 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 16:25

Ma refeream la nationalele fara istorie fotbalistica carora le dam prilejul sa devina cunoscute...clar tinerii crescuti in academia domnului Hagi sunt un plus pentru fotbalul nostru implicit pentru echipa nationala.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 20:45

...eu nu vreau naturalizari la nationala Ro ...

eu (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2017, 8:02

E diversitate de opinii cum e diversitate in facultati datorita locurilor rezervate pentru minoritati. Sa iasa la numar, sa putem scoate ochii la deontologi. Dar nici macar diversitatea asta nu e diversitate atata timp cat concluzia tuturor editorialelor marii echipe a GSP este ireversibil aceeasi: sa plece Burleanu, sa vina ucenicii lui nea Mircea. In alta ordine de idei, mai dati repede articole cu haosul de la juniori, ca acusi se califica la un turneu final si vreo doua de elita si va trebui sa fiti din nou creativi in a schimba premisele dar a pastra concluzia.

Comentează