Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Maşina de topit bani

„Mulţumim celor 100 de sportivi din cadrul Clubului Sportiv Municipal Bucureşti care au sprijinit Primăria Capitalei în acţiunile de deszăpezire”, aşa suna mesajul postat pe Facebook, pe 1 martie, de PMB. În pozele ataşate, se văd mânuind lopeţile atât seniori […]

...

Vino, mamă, să mă vezi cum înjur în haine verzi!

Telegramă vorbită de la Ministerul Apărării: „M..e Rapid!”. Aşa a înţeles senegalezul Abdou Camara, noul recrut al CSA Steaua, că trebuie „promovată imaginea instituţiei militare în societatea civilă”. Prea mult „Pe aici nu se trece!” strică. Era şi timpul pentru […]

...

Mania pilafului şi sceneta civilizaţiei

Dacă aşa reacţionează Dan Petrescu după un meci câştigat cu 2-1, n-ai vrea să fii pe teren sau pe marginea terenului la o înfrângere. La partida de pe teren propriu cu Iaşiul, antrenorul CFR-ului a fost eliminat pentru că l-a […]

...

Fluturaşii graşi ai fotbalului

„Avem bani doar de o chifteluţă”, a rezumat Flavius Stoican situaţia de la CSMS Iaşi. Banii de chiflă s-au dus pe restanţe la Fisc. La îndemnul Primăriei, care nu are voie, prin lege, să finanţeze un club cu datorii la […]

...

Fantomele de la opera primarului Firea

Mai lesne era pentru reporterii de la Ziare.com să găsească Perla Neagră cu tot cu echipaj decât companiile din holdingul Primăriei Bucureşti, cu tot cu angajaţi. 21 dintre cele 22 de firme au acelaşi sediu social, într-o clădire de pe […]

...

Criterii pentru tocat banii

Idee MTS: federaţiile care au primit mult şi fără rost vor primi şi mai mult

Permalink to Criterii pentru tocat banii
vineri, 3 noiembrie 2017, 10:29

În interviul acordat Gazetei, întrebat despre neregulile din federaţii, ministrul sportului a rostit cu jumătate de gură cuvântul „audit”. Marius Dunca n-a precizat când anume se va întâmpla asta sau de ce nu s-a întâmplat încă. A lăsat cuvântul să plutească într-o baie de îndoială.

Auzit-aţi de-un audit?
Şi Mihai Covaliu promisese, înainte de a fi ales, un audit de zile mari la COSR. N-a fost să fie. Lapsus. Auditul ar scoate de prin sertare, din dosare, de sub preşul contabil facturile sportului românesc. Ar afla şi MTS pe ce se duc banii, cele 13 milioane de euro, în porţii atent măsurate din ochi, către 74 de federaţii.

Deocamdată, ministrul sportului promite, până la sfârşitul anului, o altfel de împărţeală: „Se lucrează la formularea indicatorilor pentru cele patru criterii, precum și la atribuirea ponderilor”. Vă daţi seama că nu-i treabă uşoară, mai ales partea cu indicatorii criteriilor!

Proiectul ar trebui să schimbe modul în care sunt finanţate federaţiile, doar 15 să fie norocoase, să primească bani de la MTS. Marius Dunca spune că se va ţine cont de „ce competiţii se urmăresc la televizor”. Apoi va fi luat în considerare numărul de medalii la JO, la Europene şi la Mondiale. De asemenea, va conta cantitatea de sportivi legitimaţi. „Şi ultimul criteriu, tradiţia”, a adăugat ministrul. Adică vechimea federaţiei. Un criteriu cu ghinion pentru artele marţiale, ale căror federaţii au apărut după 1990.

Viziuni din secolul trecut
Ministrul a vorbit şi despre „management eficient”, despre „parteneriate cu mediul privat” şi, inevitabil, despre „copii şi juniori”, „prioritatea mea”. Ce lipseşte din tablou? Curiozitatea MTS de a afla nevoile fiecărei federaţii în parte. Marius Dunca nu are nicio intenţie să ceară decontul. Să verifice dacă, nu cumva, atletismul a primit mai mult decât îi trebuie, dacă nu cumva tenisul dă bani mai mulţi pentru deplasările federalilor decât pentru juniori.

O analiză a modului cum cheltuie fiecare federaţie în parte banii reprezintă un punct obligatoriu de pornire când vrei să schimbi finanţarea. MTS nu face decât să ocolească întrebarea, raportându-se la evenimente din 1912, de când datează federaţiile de tenis şi atletism, de pildă, sau din 1936, când s-a înfiinţat federaţia de handbal. Când vine vorba de rezultate, MTS se raportează la ultimii patru ani, deşi gimnastica, de pildă, e în declin de mai bine de un deceniu.

„Noi ca stat trebuie să avem o viziune”, a sugerat ministrul. Tocmai lipsa acestei viziuni a tras după ea în abis ramuri sportive întregi în România. De fapt, dacă stăm bine şi ne gândim, viziune a existat, dacă se poate numi viziune să închizi ochii şi să dublezi premierile. Prin vară, Marius Dunca anunţa, cu plăcută surpriză, că sportul românesc o duce atât de bine încât s-a epuizat bugetul pentru primele sportivilor.

Ministrul care semnează ca primarul
Printre cei premiaţi, pugiliştii. Funcţionarii din minister semnează, ministrul avizează, contribuabilii decontează.

Ministrul ştie de falimentul vesel de la box, dar ridică din umeri. Ştie şi de federaţiile care cheltuiesc mai mult cu salariile angajaţilor decât cu sportivii. „Da, ştiu şi nu este normal”, spune Dunca. „Aşa ceva o să dispară de la anul”. Tot atunci, la anul sau la mulţi ani, se vor lua măsuri în cazul federaţiilor care au ratat obiectivele pentru care au fost finanţate: „Bineînţeles că vor fi penalizate!”.
Într-un an, de când se află la conducerea MTS, domnul Dunca nu le putea face pe toate. Să se pozeze cu sportivii, să citească actele înainte de a le semna. Cât despre responsabilitatea faţă de banul public, nicio diferenţă între minister şi o primărie care dă cu mare pompă milioane de euro unui club, apoi se miră de falimentul lui.

Aşa prezentată de Marius Dunca, grila „ponderilor” nu va suferi modificări dramatice. Găurile negre cu vechime şi fără facturi vor înghiţi şi mai mulţi bani. Dacă nici asta nu e eficienţă, atunci e viziune! Până la urmă, treaba asta cu pus banii în conturile federaţiilor o poate face şi un funcţionar de la Finanţe. Fără o strategie, fără altă idee decât să ceară „un masterplan” pe cinci ani de la federaţiii, MTS nu e decât un consumator de resurse bugetare destinate sportului. O instituţie inutilă.

 

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Tudor (14 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 11:57

Atîta vreme cît un părinte trebuie să plătească ca să-și dea copiii la sport, cîtă vreme nici un antrenor nu vine pe la școli, cît copiii, mai ales la oraș, stau ore-n șir pe ghedjături în loc să se joace pe'afară, orice venit de sus, chiar cu gând curat, oricîți bani s-ar toca, România va fi în sport de Lumea a 3-a. Dar, desigur, pâinea și circul trebuie întreținute, iar cei din organe să-și ia lefurile. „Minte sănătoasă în trup sănătos”, una fără cealaltă nu merge, cum nu merge să vindeci trupul înainte de-a vindeca sufletul...România, din păcate, nu e pe calea cea bună.

Doru (12 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 12:07

Aveti talent in a expune, cu dram suficient de umor, elemente de esenta ce ating drama sportului romanesc. Din pacate, acest lucru nu ajuta la mare lucru. Oricum, felicitari pentru articol.

17 Nentori Tirana (365 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 12:43

Iar PSD ? Iar impotriva Guvernului legal ales ? Ba cind se civilizeaza si moldovenii ? Te mai si legi de cei mai buni. Cind nu e Gabi Firea e domnu asta. Ce ti-a mai facut si asta ? Ca te-a refuzat ? Ca nu-i din Vaslui ? Voi acolo faceti sport pe aratura. Vreti cumva si buget pentru sportu vostru ? Brasoveanul Duca incerca sa reformeze sportu si tineretu cum poate si el, ca are schelete vechi in dulap. Pa voi care cersiti si vreti si vreti, ca unu nu va ajunge ca sa va distrati. Vezi tu cite acte si responsabilitate are in fata domnu Duca ? Fa ca nu stiu cum si zici pi la voi, pentru moldoveni domnu ministru trebuia sa aiba oare mina la timpla ca sa intelegeti si voi ceva ? Te-ai demascat cu arte martiale, vrei sa dea bani la domnii Vizir si Cosmin Gura, sa te ia Realitatea la olimiada ca corespondenta. Ce ma ntreseaza pa mine arte martiale, ca cind le dau un o lopata martiala in cap vad ele, panterele alea roz, numa stele verziAfla ca domnu Duca stie cel mai bine la cine sa dea si cit, vezit-ti tu de cratita ta si vezi mai baga acolo si o friptana da porc ca azi miine te ia domnu Vintu.

JFM (125 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 12:51

In "logica" asta a ministrului CSM ar putea primi si mai multi bani pt ca a performat... Trofeul continental,inainte sa vina Firea care le-a triplat bugetul si asa...Daca-s bani publici ei trebuie sa mearga la loturile nationale(aici e corect) si la sectiile de copii si juniori...Nu la cluburile profesioniste unde sportivii sunt ca atare platiti si unde nici macar nu se incearca sa fie atrasi sponsori pentru a le ceda toate acele cheltuieli de (zeci) milioane de euro.Valabil si la cluburile asazis "de traditie" aflate prin ligile inferioare.

Dan Sandu (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 13:46

Managementul ca și Administrația sunt știință, nu improvizație, păcat că un "numit" nu folosește specialiști ci susținători Dacă ar face așa, ar înțelege ca o Instituție publică reprezintă o "ramură economică" si nu o agenție de organizat evenimente.

ovidiu_3003 (206 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 18:41

...traim intr o tara subdezvoltata ...nu avem bani pentru sport ...