Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cum a devenit Guriţă guru

Alertaţi că fotbaliştii de azi beau neprofesionist, Contra şi Mutu i-au băgat în şedinţă pe petrecăreţii de la Dinamo

Permalink to Cum a devenit Guriţă guru
joi, 2 noiembrie 2017, 10:26

Abia a ajuns Contra la FRF, să semneze contractul, că a şi căpătat o deformaţie profesională. Şi anume, a descoperit că se pricepe foarte bine la ceea ce ar trebui să facă alţii. Miriuţă, de exemplu, care se simte superfluu, de la o vreme, echipa fiind mereu bine dispusă, şi în teren, dar mai ales în afara lui.
Antrenorul lui Dinamo nu-şi dă seama ce indicaţii să le dea celor patru petrecăreţi, Filip, Hanca, Nedelcearu şi Costache. Pe fondul acestei crampe a tehnicianului, intervine Contra. E drept, după un ghiont al lui Stoichiţă, mai vechi în Federaţie, deci mai responsabil când e vorba de treaba altora. „Oamenii ăştia trebuie recuperaţi cumva! Trebuie să intervenim!”, a decis şeful Comisiei Tehnice din FRF.

Specialişti în acţiune
Recuperatorul Contra, recunoscut pentru faptul că nu ia prizonieri sticlele, nu putea purcede în misiune fără a fi secondat de un specialist cu care a colaborat şi la alte echipe, adică de Mutu. Gând la gând cu bucurie. Posterul cu „Şeful are întotdeauna dreptate” era la locul lui, în ramă, pe perete. Briliantul tocmai terminase de aranjat cariocile în ordinea culorilor curcubeului, găsise capacul la toate pixurile, pusese capse în capsator şi ascuţise toate creioanele.

Practic, lui Mutu nu-i mai rămăsese decât să arunce rumeguşul şi gata, bifa toate liniuţele din fişa postului! Dacă nu era chemat să-i consilieze pe băieţii veseli de la Dinamo, risca să intre în şomaj tehnic. Funcţia lui fiind aceea de liant între echipele de club şi „naţională”, adică de sufletul petrecerii.
Contra şi Mutu au plănuit să-i cheme în şedinţă pe cei patru. Să-i trezească la realitate. În primul rând, e clar că au greşit, toată lumea vede asta, de la fostele glorii până la patronul Negoiţă. Fie că whisky-ul era din supermarket, fie că vinul era botezat. Pe undeva, s-a strecurat o eroare în consumaţie. Altfel n-ar fi câştigat meciul cu 1-0. Dar numai profesionişti experimentaţi precum Contra şi Mutu sunt capabili să distingă unde şi cum anume au gafat băutorii de la Dinamo, la primul sau la al doilea rând? Să-i îndrume pe calea cea bună. Să nu se mai îmbete ca amatorii. Una e să bei înaintea meciurilor din Cupă, alta e să bei în campionat, alta, înaintea meciurilor „naţionalei”. Important e să nu le amesteci. Să încurci proporţiile optime ale şpriţului în funcţie de competiţie sau culoarea vinurilor. Alb, pe teren propriu, roşu – în deplasare.

Mahmureala pentru toţi
Selecţionerul îi va învăţa când se pune cola în merlot şi cum să dozezi cocteilurile astfel încât să uiţi de scor. Dacă petrecerea e înainte de meci, evident, cineva trebuie să se sacrifice şi să bea suc, pentru a le arăta celorlalţi drumul spre stadion. Cursul va avea o componentă teoretică, dar şi una practică, urmată de un examen la care se pică sub masă, în cantonamentul „naţionalei”.

Mutu îi va instrui pe jucători cum să-şi dea seama când se încarcă nota şi cum să reacţioneze. Să numere înapoi de la 100, să inspire pe 1 şi să expire pe 2, să spună o mantră de liniştire sau, la alegere, câteva înjurături la adresa chelnerului.

Dacă recuperarea celor patru izbuteşte şi chefurile de la Dinamo reintră pe făgaşul disciplinei şi al seriozităţii, trainerii Contra şi Mutu ar trebui să înceapă un turneu pe la toate echipele din Liga 1. Să ţină conferinţe educative pe teme de actualitate în fotbalul românesc, „Cum să eviţi golurile de aer din pahar”, „Calea spre tăria interioară”, „Tehnici de meditaţie fără număr, fără număr”, „De la etalon la etanol, metoda în doi paşi şi şapte cărări”.

Beţia de investiţii
Iar dacă turneul nu va da randamentul scontat, în materie de praf şi pulbere, Federaţia însăşi ar trebui să se sesizeze şi să înfiinţeze o şcoală de băutori. Să stea pe scaunul din bar şi să dea dedicaţii doar cei cu licenţe Pro. N-ar strica nici o Comisie de Etilică şi Integritate a Geamurilor din Scara Blocului, care să judece cazuri precum cel de la Dinamo. Şi să amendeze cluburile care perturbă cheful jucătorilor. Măcar am şti un lucru: că fotbaliştii din Liga 1 se pricep şi ei la ceva, chiar dacă nu e vorba de fotbal. Existau deja semne că mingea le stă în cale, se pune de-a curmezişul traiectoriei lor sinuoase şi-i împiedică de la ceva măreţ, euforic.

Miriuţă pare depăşit de situaţie. N-are viziunea de ansamblu a federalilor Contra şi Mutu. El e constrâns să flambeze cu materialul clientului. „Sunt fără caracter. Nu vreau să-i mai văd la antrenamente!”, zice. Da, bine, fie, o să stea cu spatele la ei. Dar de exclus, nu-i poate exclude din lot pe Hanca şi compania, n-are pe cine folosi în loc, are mai multe caractere decât rezerve. Vremuri grele, austere. Negoiţă a descoperit că insolvenţa e ca vinul, iar investiţiile, ca şampania. Bune doar la ocazii, la oferte, la reduceri. „Şi tu ce faci, mă Costache?”, strigă Miriuţă, patern până la 0-4 cu Viitorul. Ce-au făcut şi Mutu, şi Contra, doar că în altă ordine. Costache nu pierde timpul, asta face.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 11:02

Reactia "diriguitorilor" seamana mai mult a "bine bai,beti singuri,la noi nu v-ati gandit ?" Lipsea de acolo Danut Lupu sa le faca morala si caterinca era asigurata.Poate face si Galeria o coregrafie care sa-i ilustreze pe cei in cauza beti pe sub mese.Atunci ar intelege si Ilie Dumitrescu ca n-avem noi pipotele britanicilor ca sa rezistam la acest tip de remontare sufleteasca.

Tudor (27 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 11:27

Omul, dacă e liber, face ce vrea, cînd vrea, unde vrea, dacă nu face rău altuia. Ce fac sportivii, fie ei fotbaliști, cînd nu sînt la antrenament sau la meci, nu e treaba nimănui...Gascoigne, Maradona, Socrates, Dobrin...

JFM (155 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 11:41

@Tudor,ai un rationament beton...cu doua amendamente,doar daca esti cumva amator si nu profesionist poti sa faci ce vrei tu fara sa soliciti derogare de la regulile stabilite in contractul de jucator,repet,profesionist,doar atunci.In alta ordine de idei cei amintiti de tine nu au cazut pe sub mese la 18-21 de ani ci la batranete cand lucrurile erau deja clarificate,cam ce loc vor ocupa ei in istoria fotbalului din tarile lor si nu numai ...Clar ?

Kris (45 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 12:35

La Dinamo nu mai este speranta.Jucatorii vad si din acest motiv aceste reactii lipsite de maturitate.Niciodata,indiferent de domeniu,nu poti sa cresti in valoare daca nu ai valori linga tine.Ce valori a adus Negoita la Dinamo?Niciuna.Credeti ca daca aduci jucatori liberi de contract acestia nu au vicii ascunse?Binenteles ca au si la unii se mai vindeca dar in majoritatea cazurilor nu.Reteta de a face echipa cu bani puti era la Dinamo dar Negoita a distrus-o.Echipa doua dadea permanent jucatori,dar cind o faci cu jucatori doar de 16-19 ani,nu poti decit sa castigi campionatul de junior cu ei.Echipa doua trebuie sa joace in liga doua cu jucatori de 19-25 de ani.Sa fie inlocuitoarea echipei de tineret sperante unde era voie cu doi jucatori peste 21 de ani,putea sa aiba si 30 ani.Aseara am mai auzit ceva care il descalifica pe Miriuta,a dat in pupincurism.Cum poti spune ca Negoita se pricepe la fotbal?Pai a dovedit ca este mediocre rau.Dovada? Uitati-va citi spectatori mai merg la meciuri.Spectatorii vin sa vada simboluri nu betivi nu toti ruptii care vin la refacere.Din pacate pentru mine ca Dinamovist,actualul Dinamo merge spre faliment,poate nu financiar dar cu siguranta ca entitate sportive.

alex (345 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 12:59

Fascinant cat de frumos si limpede sunt legate frazele si cuvintele intre ele, cat de profesionist si lucid e abordat subiectul intr-un editorial mai mult decat edificator asupra acestei realitati si a ceea ce se intampla cu adevarat la nivelul cel mai inalt de profesionism din fotbalul autohton.

Fane (104 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 13:19

Debordant de umor articolul.Are dreptate Cornel Dinu,cand constata ca dupa ce ca au o valoare pe care doar asa zisii reporteri si jurnalisti habarnisti o vad,astia nici macar nu stiu sa bea.In perioada buna,Bumbescu si Iovan uitau la ce folosesc scaunele si se adunau de sub masa din gradina Lido,dar cand intrau pe celalalt teren cu iarba,il "arau" de la un capat la celalalt si "defrisau" adversarii.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 13:56

Citate din istoria recenta a lui … Stefan cel Mare ? : „Am un frate, el e mai „muncitor agricol“, eu la fel, cum sa intelega el de ce am fost eu dat afara de la CFR ?“ Da ba, sta costumul ca pe gard, e ghiaur rau, n-a pariat pe victorie Dinamo si victorie Viitorul. „Nu m-am uitat la FCSB, ca era un film, nu mai stiu care ...“ BD la munte si la mare ? Militianul Costel, lup ciobabesc ti-a picat cu tronc ? „Va garantez eu ca FCSB nu ia campionatul ! Ca o sa intram si noi in play off, ca o sa joace „adevarat“ si alte echipe !“ Ca la acel Dinamo – Astra ? „Eu n-am nimic cu Steaua.“ Poate. In orice caz Steaua nu are nimic cu un muncitor agricol. „Eu, ce-am realizat, ca sint aici, e clubul meu, am patron bun, e pe munca mea.“ Nu pe prostia altora ? Exemplu: „Mie imi place Eric, am vrut sa-l iau, a vrut si baiatul sa vina aici, dar n-au vrut specialistii.“ Ciudat cum nu se intreaba omul minune daca Eric ori Tucudean isi puteau reveni si sub alta „bagheta“ decit a lui Hagi. Ba, aveti si voi 4-5 jucatori buni, chiar pe aia ii faceti praf ! Da de unde sa stie Mi-ri-uta si Danciu Gol, da gol, ca n-au „chestiile alea cu care se intra in camera“ ? „Cartela .“-si arata sa cu dejtele spre reporteru Tele cum. Da muzica, manelele, zgomotul ? Cum oare a aflat Politia, care nici ea nu avea „chestia“ si nici nu era in hotel ? PS „1 noiembrie 2017, 21:27 Comentariul tău așteaptă moderare. IE zero iepuras. Lupti ca un miel – mandruta as zice, dar astfel m-ar cenzura Ioanit***...“ Maria, daca ai putut citi sfaturile mi-e egal, oricum nu erau pentru altii, sanatate si virtute, sa traim, sa avem ... de toate.

Adi (17 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 14:16

"Calea spre taria interioara". :))) Am ras "umpic". Sa adaugam si "Sportul de performanta, intre fapt si ficat".

Cosmo (44 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 15:01

Răzi și glumesti, dar se pare că sarcina lui Mutu nu e deloc ușoară și are de tras daca ăștia de azi beu așa, pe sec, și nu caftesc macar un chelner acolo.

FYRY (21 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 15:09

Marie...dar tie iti place ceva...cineva...vreodata ?

JFM (155 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 16:19

Ma uitam la postarea lui Tolo cu banii bagati de Firea la echipa de baschet a Stelei,milioane de euro din bani publici ca doar nu i-a vandut palatul lui Pandele ca sa-i finanteze pe ei....Te crucesti la comentarii.Problema unora de acolo e daca a fost Virgil Stanescu mare baschetbalist nu ca au fost confiscati Bucurestiului niste milioane de euro ca sa fie bagati in salariile unor sportivi si ca cineva va trebui sa raspunda pana la urma pentru deturnarea asta de fonduri.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 noiembrie 2017, 11:58

sa stii ca a fost mare, urias chiar, peste doi metri

Flaviu (1 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 16:46

Acesta e un articol cu adevarat fara sens .. si deplasat . Indiferent ce au facut oamenii astia (Contra si Mutu) pe vremea lor .. jucatorii pot invata sa nu faca la fel. .. Daum avea partea lui de dreptate cand va invinuia ca nu faceti bine fotbalului romanesc .!

nica fara frica ! (18 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 19:23

aceeasi Marie cu alta…..palarie !…. acum cativa ani nu puteam sa-ti citesc niciun articol iar acum o fac cu placere…..

Comentează