Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Muică, suntem neam de lebede!

De ce întârzie inaugurarea arenei din Craiova? Primăria a greşit coregrafia. Plănuia să scrie cu oameni numele lui Liviu Dragnea

Permalink to Muică, suntem neam de lebede!
joi, 19 octombrie 2017, 1:01

Inaugurarea noului stadion din Craiova va avea loc din moment în moment, într-o zi din octombrie, noiembrie sau decembrie, anul ăsta. Fix atunci au programat aleşii locali „un spectacol grandios”, de 250.000 de euro. Suma a fost votată şi aprobată în Consiliul Local, urmează să se organizeze licitaţia. Iar licitaţiile durează, mai ales când e vorba de un „show spectaculos”.

N-a fost semnată recepţia construcţiei, mai e de lucru la loje şi la tribune. N-a fost dat avizul ISU. Formalităţi. Jucătorii CSU au apucat să se antreneze pe noua arenă. Au apucat, gest regretabil, iată, să se plângă de calitatea gazonului. Acum trebuie să-şi pună pofta de perfecţiune în cui. Nu vor disputa meciul cu FCSB pe „Oblemenco”. Şi amicalul „tricolorilor” cu Turcia, programat pe 9 noiembrie, ar putea fi mutat pe alt stadion. Fotbalul, de fapt, e personaj secundar în cadrul acestui „eveniment la standarde europene”. E şi el pe-acolo, în corpul de balet al puterii, ultimul lebădoi de pe lac.

Vine artistul Etc!
Comunicatul oficial anunţă „un spectacol de lumini şi lasere, pe o tematică bine stabilită”. Primăria nu dezvăluie încă tema, poate nici n-a ales-o, de aceea şi întârzie inaugurarea. Imnul Craiovei va fi interpretat de „artişti de renume naţional”. Iar în program, vor exista „momente speciale”, create de „artişti importanţi”. Lista acestora arată aşa: „Andrei Păunescu, Ciri Mayer etc”. Să sperăm că n-au tipărit încă afişul. La gală vor fi invitate şi „marile glorii ale Universităţii Craiova”. Micile glorii vor fi lăsate, ca de obicei, pe din afară.

Va urma punctul culminant, aşteptat de „iubitorii sportului din zonă, dar şi din ţară” cu un „sentiment de efervescenţă”. „Zeci de artişti figuranţi vor desena un spectacol din propriile trupuri”. Vor reconstitui momente din istoria fotbalului craiovean. Peste perioadele Dinel Staicu și Mititelu se va trece în pas săltat. Accentul va cădea pe epoca de aur, sub oblăduirea autorităţilor locale. Artiştii vor scrie şi mesaje cu trupurile lor, mesaje aprobate în prealabil de Departamentul de Imagine al Primăriei. Tocmai aici e rost de dileme.

Crampa muzei
Figuranţii au exersat săptămâni la rând până le-a ieşit „Partidul – Dragnea – România” şi „Dragnea – Pace!” cu litere mari, Arial Bold. Acum trebuie s-o ia de la capăt, să scrie ceva de bine cu italice despre premierul Tudose, continuatorul tradiţiilor revoluţionare ale clasei muncitoare la Palatul Victoria, „Baronii şi poporul, patria şi tricolorul”. Sau ceva neutru, dar cu aleasă simţire: „Vom dribla şi vom pasa, ţara o vom apăra!”.

Să formezi cuvinte din oameni e o activitate ceva mai elaborată decât să formezi 4-4-2 pe teren. Dacă nu eşti concentrat şi te legi la şireturi, se schimbă sensul. De aceea, a şi fost amânată inaugurarea, cu riscul ca „sentimentul de efervescenţă” să se răsufle. Dacă mai durează puţin, va trebui inclus în program şi un balet despre istoria construirii stadionului, de la studiul de fezabilitate şi până azi.

Propaganda Maxima
Un stadion modern în oraşul Craiovei Maxima reprezintă un eveniment. Dar unul legat de tradiţia fotbalului oltean, nu de folclorul nou al parangheliilor electorale. O parte din sfertul de milion de euro se va duce pe „promovarea intensă la nivel local şi naţional”. Cum ar veni, Primăria ştie că locuitorii Craiovei trăiesc „sentimente de apartenenţă şi efervescenţă” legate de noul stadion. Dar locuitorii Craiovei nu le-au conştientizat, deci trebuie anunţaţi. Trebuie convinşi să-şi analizeze trăirile şi să le dea curs, venind să aplaude în tribune.

Aleşii locali din Craiova vor să-şi facă reclamă, din bani publici, pentru că au terminat un stadion. Vor să promoveze „prin toate mijloacele mass-media” nobilele idealuri ale CNI, care nu poate recepţiona un obiectiv fără să ceară „o schimbare de lege”. Însă nu vor bate toba, nu vor da foc artificiilor să afle lumea că preţul stadionului a crescut cu şase milioane de euro, prin atribuire directă, pe motiv de „extremă urgenţă”. În privinţa costurilor reale, transparenţa începe şi se termină cu etc..

Comentarii (109)Adaugă comentariu

CRISTIAN (3 comentarii)  •  20 octombrie 2017, 10:41

Cristian prietene dupa modul in care gandesti nu ar mai trebui construit nimic in tara pentru ca, vezi domnule, care ar fi motivul... Ca sa stii, in Craiova chiar a fost construit un spital nou, se va mai construi unul Regional, mai mare, ce va place sa condamnati pe unii si pe altii, putina informare inainte de a acuza nu strica... Nici eu nu sunt de acord cu politica psd, insa asta nu inseamna ca daca au o initiativa buna trebuie condamnati doar pentru ca sunt de la psd... Avem stadion si acest stadion poate ajuta zona sa creasca, economic, turistic chiar cultural, infrastructura va trebui imbunatatita si altele asemenea... Ai vazut cum un stadion poate avea partile lui bune pentru societate, pana la urma orice lucru facut in folosul comunitatii este bun construit... La noi la romani insa nu merge treaba asa, daca se face, de ce se face, daca nu se face, de ce nu se face, suntem vesnic nemultumiti si carcotasi, poate doar DUMNEZEU sa ne inteleaga...

NeeKo (2 comentarii)  •  20 octombrie 2017, 10:57

Iti multumesc ca existi , Maria . Exceptional , ca deobicei !!!

hitlaler (1 comentarii)  •  20 octombrie 2017, 13:15

Bravo, maria! dar de ce nu ati refuzat sa scrieti de echipa aia care nu si-a castigat promovarea pe teren? cum e un ziar de sport care scrie de porcarii inventate in campanii electorale sau ca mita, pentru retragerea denunturilor de la dna? Cum de au acceptat restul echipelor sa joace cu zero calificare?

Adrian (2 comentarii)  •  20 octombrie 2017, 13:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol K (309 comentarii)  •  20 octombrie 2017, 17:41

Parca era vorba in campania electorala ca se va construi un spital ultramodern de 1 miliard de euro inca din primul an urmand si altele dupa aceea...Problema e ca un spital nu are 30.000 de paturi,sa aclame fiecare bolnav din patul sau de lux,din rezerva sa ultradotata aparitia marelui conducator de partid la taierea panglicii deci tot mai rentabil e un stadion unde sa vina spargatorul de seminte sa-si etaleze noul repertoriu de trivialitati,sa dea cu fumigene si sa aclame pe cine trebuie... Spitalul nu aduce parca atatea voturi dar e bun la o adica sa mai pacalesti niste (multi) fraieri prin campaniile electorale.

Anonim (109 comentarii)  •  20 octombrie 2017, 20:52

@ the_gunner Aveti dreptate s-o criticati pe Maria, mereu contra, chiar si cand este vorba despre stadionul din Craiova, cel mai frumos din tara (pacat ca n-are toate scaunele rabatabile), despre care a scris in fel si chip (ca nu se face, ca nu-i bun, ca-i prea-prea...)! Cat despre stadionul din Brisbane, nu sunt de acord cu dvs.: poate-i cel mai frumos din Australia, dar sunt cu zecile prin Europa, Asia Mica si America de Sud (cateva din Brazilia, mai ales) mai frumoase! Il mai spuortati pe Ozil, care, culmea itoniei, mai si vrea sa plece? Anul acesta n-a facut nimic, nimic, ba mai si rateaza prin momente decisive (cu Watford)! A.

MZM (101 comentarii)  •  20 octombrie 2017, 21:03

Toata stima, doamna Andries! "Alesii locali vor sa-si faca reclama, din bani publici, pentru ca au terminat un stadion". Un sfert de milion de euro! Suma de inceput, nu-i asa? Dar stadionul cat a costat? Cred ca ar trebui votata o lege prin care sa se admita construirea de stadioane si finantarea de echipe de fotbal de la bugetul local sau central, numai in conditiile in care orasul respectiv intruneste un minimum de criterii. De ex.: toate strazile din oras, inclusiv periferia, au canalizare, gaze, curent electic, apa curenta si sunt asfaltate; toate spitalele, scolile, gradinitele, azilele de batrani si casele de copii orfani au bugetul minimal asigurat. Cat de iresponsabila poate fi o societate, pana unde se poate merge cu indiferenta, incat sa cheltuiesti zeci si sute de milioane de euro pentru distractii si propaganda de partid, dar sa neglijezi investitiile si finantarile minime, necesare oamenilor pentru o viata cat de cat decenta?

sundance kid (63 comentarii)  •  21 octombrie 2017, 2:43

pamfletaru Cind o sa fie ala a lui dinamo gata o sa mergi cu picioarele alea betege bucuros

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  21 octombrie 2017, 10:29

(336 comentarii) 20 octombrie 2017, 10:55 Comentariul tău așteaptă moderare. (azi sintem in 21 ?) „Tabla ondulata“ ori ozn-ul zburator e un proiect clujean adaptat la nevoili miticilor, o clona a unei combinatii garaj plus bodega de ilfov, romanati, olt si scornicesti, pe care ca urmare poate juca doar o clona. Se spera ca daca ploua nu va mai fi nevoie de tobe, iar pe furtuna tot prazaru sa se simta ca intr-o nava cosmica care inoata intr-un ocean scrisnind din toate incheiturile, valuri se revarsa inauntru, acolo jos unde leii baluta, banuta, maruta lupta ca tigrii … iar sus in loje … hehehe ... oamenii mari fac si desfac, politicienii beau suc de zaibar, investitorii primariei dau mina cu procurorii, profesorii universitari scapa si ei de balaurii ramasi la cratita si au unde invita studentele care vor sa treaca examenele. Daca vor. Iar faptul ca Primaria s-a limitat la doar … niste peanuts acolo, ca sa se sarbatoreasca arata tinuta. Sint patrioti, pastreaza bani pentru scoli si deratizarea spitalelor, ba au dat unda verde si programului de canalizare doi, unde Olguta cu talentele ei in a manca crenvurst a atras deja 25% din tot fondul Romaniei, doar pentru ea si orasul ei. Daca nu era data afara din Bulgaria aveau si aia acum apa si canale ... ----------------------------- Nu stiu zau. Luati placerea romanului de a "lauda" pe cei care le fac "bine". Fara sa-i intrebe ! Si voi luati banii, luati tot. Despre o vaca am voie sa spun ca este o vaca ? Azi o mita biciclista ar fi ajuns usor in guvern, ministra ori acolo ceva, printre personajele alea penibile desprinse parca din opera vizionarului Caragiale.

Comentează