Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Oaia defectă

Alibec a fost pedepsit pentru că n-a adaptat tactica FCSB la stilul adversarilor din Liga 1

Permalink to Oaia defectă
luni, 16 octombrie 2017, 9:57

Cele 10 milioane de euro pe care patronul FCSB anunţă că le va cere, în iarnă, în schimbul lui Alibec reprezintă, probabil, daune morale. Răsplata pentru că a suportat stoic un atacant lipsit de maniere. Altfel, nu se explică preţul de perla coroanei pus unei rezerve. Şi încă o rezervă cu probleme! Dacă stă pe bancă, scade moralul echipei. Dacă intră pe teren, îi scade moralul antrenorului, stima de sine, chiar şi mândria.

Delicatul Dică
„M-am dus să-i spun că sunt un Ferrari pe care îl conduce ca pe un Fiat”. Vorbeşte Ibrahimovici, în autobiografie. Şoferul conformist era Guardiola. Până la urmă, după cum se ştie, suedezul a plecat de la Barcelona, nu înainte de a-l înjura pe Pep. L-a trimis la Mourinho. Dar tot a stat acolo două sezoane.
Pe când la FCSB, Ibrahimovici nu rezista nicio zi. N-apuca să se încaiere cu noii colegi. Ca să-l parafrazăm pe Gigi Becali, Dică, deşi nu conduce maşini italiene, ultima oară a fost văzut la volanul unui tractor din Liga a 3-a, n-ar fi putut să lucreze în condiţiile alea de stres. Să vadă zi de zi cucuie şi vânătăi.

Urma scapă turma
Ceea ce fluctuează la Alibec e greutatea, nu valoarea. Constănţeanul e acelaşi jucător care marca decisiv pentru calificarea vicecampioanei în grupele EL. Nu mai dă goluri în campionat, dar a înscris golurile de 5,6 milioane de euro, bonusuri de la UEFA. Suma poate creşte, desigur, dacă Alibec şi Budescu, meşterii victoriei cu Viktoria, mai prind echipa şi o seară de graţie.

După ce l-a pedepsit pe Ibra, Guardiola i-a dat un loc mai în faţă lui Messi şi, dacă nu era Messi, l-ar fi reprofilat pe Thierry Henry. Avea de unde alege. Dică, nu. Tocmai pentru că nivelul lotului nu sare de media mediocră a Ligii 1, Alibec şi Budescu ies în evidenţă.

Patronul îi acuză că „se menajează” în campionat şi „îşi bat joc”. Cei doi sunt ironizaţi, presaţi, ameninţaţi, avertizaţi. E o recunoaştere indirectă a faptului că de forma lor depinde jocul întregii echipe.

Ziua independenţei de Alibec
Alibec a dat, la un moment dat, o explicaţie pentru ratările din campionat: „În cupele europene, adversarii lasă spaţii”. În Liga 1, adversarii se baricadează în careu. Cel care trebuie să găsească metoda de a sparge blocada e antrenorul, nu atacantul!

De la banca tehnică trebuie să vină schema miraculoasă, care să transporte mingea până la Alibec. Dar n-a venit nimic ingenios până acum, în afară de tactica Mimosei pudica. S-ar spune că Dică funcţionează ca antrenor numai când funcţionează Alibec şi Budescu.

Ne vom lămuri la meciul cu Hapoel. Şi declaraţiile lui Becali, despre motivul excluderii lui Alibec din lot, mai ales cea cu „eu nu mă bag peste antrenor”, trebuie luate cu titlul de seriozitate involuntară.

La mijloc e foarte probabil să fi fost hobby-ul patronului, de a vedea oi nărăvaşe la tot pasul.

Perfecţionismul cu care exercită această îndeletnicire l-a împins, iată, la măsuri extreme. Să afirme că o oaie cu lâna de aur, care-ţi aduce milioanele de la UEFA, e o oaie cu defect, „un capăt de drum”.

Inimă de patron
În loc să-şi gestioneze raţional resursele, deloc vaste, pentru a răzbate până în primăvara europeană, vicecampioana se lăsa plimbată de valul emoţiilor de la oficială. Îşi hăituieşte jucătorii-cheie în numele unor orgolii de vestibul şi sensibilităţi de salon. Culmea, toată manevra melodramatică e prezentată drept un act de mare curaj fotbalistic şi de rigoare profesională: „Aşa ceva nu se permite”.

Până la urmă, ce-a făcut Alibec? S-a enervat că a fost schimbat. A aruncat banderola, a dat cu piciorul în uşă, n-a salutat. N-a avut nimeni de suferit, în afara uşii, a banderolei şi a lui Dică, încă în stare de şoc după ce-a asistat la oribila scenă.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Andrei F (188 comentarii)  •  16 octombrie 2017, 21:33

@ Lefter Popescu Ce teorie tare aveti! Alibec putea sa paraseasca terenul pe unde vroia cu incuviintarea arbitrului...Cum acesta nu a spus nimic fiti sigur ca v- ati entuziasmat pentru nimic! De fapt Lefter...Ma risc...cumva iubiti echipa a carei jucatori au trimis galeriei in fulare si mingii petarde si fumigene?

mihai (1 comentarii)  •  16 octombrie 2017, 22:19

Ce a facut ? Ca si cum ti-ai face nevoile in castron il speli apoi servesti , mare lucru nu sa intamplat nimic ! Fotbalu romanesc va evolua cand jucatori vor intelege ca trebuie sa transpire pentru culorile si stema ce o poarta pe teren . alibec da un gol in 7 meciuri , ce s-ar intampla daca toata echipa ar avea aceleasi randament si aceleasi apucaturi . Culmea in fotbal sunt reperati atacanti si mijlocasi ofensivi , dar restul cei care cara pianul ?

Anuta Laurentiu (1 comentarii)  •  16 octombrie 2017, 22:36

Se spune ca toti se pricep la fotbal. Suntem intr-o perioada neagra, in care nespecialisti isi dau cu parerea despre ceva de care nu au habar si firesc, multi habarnisti incuviinteaza, din interes sau din necunoastere. Stimata Andries Maria, va pun o intrebare retorica : Ati practicat fotbalul ? Feminin, bineanteles, deoarece nu sunt nici misogin , nici rautacios sa va intreb de cel masculin, care realizati ca se joaca la alti parametri, la limita atingand si cunostiinte de K1. Asadar, ati cunoscut acest sport de pe teren ? Haideti sa pariem ca il comentati doar din fotoliu. De ce credeti ca 99% din antrenori sunt fosti jucatori ? Pentru ca au mancat fotbal pe paine si stiu multe despre ce se petrece acolo jos in iarba, nu din tribuna sau de la tv. Si acum urmatoarea intrebare : Stiti ce fel de joc este fotbalul ? Va spun eu : ESTE UN JOC DE ECHIPA !! Uneori, oricat de bun jucator ai fi, daca nu te integrezi in echipa, nu ai ce cauta acolo. Derbedeii si falsele vedete sunt ca merele putrede. O echipa este buna, daca actioneaza ca o echipa. Faceti eroarea sa-l comparati pe Alibec cu Ibrahimovici. Diferenta calitativa este imensa, macar ca Ibra in perioada lui de tinerete sportiva dadea goluri pe banda rulanta. Cand Alibec joaca zeci de meciuri in care nu demonstreaza nici macar ca este capabil sa castige dueluri 1 la 1, ce mare atacant este ? Nu mai faceti alaturarea cu Budescu, care s-a integrat bine in echipa, care arata a mare jucator si nu este plin de fite. Il comparati pe Alibec cu marii jucatori profesionisti. Chiar va uitati macar si din fotoliu la meciurile marilor echipe in mod curent ? Ma indoiesc. Ati fi remarcat ca toti marii jucatori alearga 70 din 90 minute, "ara terenul " cum se spune. Cinstit, ca jucator, nu am fost fan Dica, dar prin comparatie ,Alibec nu este nici la 70%. Cateva goluri spectaculoase la cateva zeci de partide nu valoreaza nimic pe langa constanta in jocul eficient. Nu l-am vazut pe Messi sa-si certe colegii. Alibec nu este vedeta, este o "primadona" cu ifose.

sundance kid (63 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 2:21

Mircea Asa de rau ati ajuns ! Pe timpu;l meu steaua bucuresti era egala lui barcelona .

d.ecebalus (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 2:23

Mi-am pus problema de ce jucatorii Astrei aveau un randament ridicat inainte de transfer iar dupa transfer la FCSB sunt de nerecunoscut. Cauza este Sumudica. Dupa plecarea in Turcia zglobiul antrenor a continuat sa discute cu fostii sai jucatori sugerandu-le s-o lase "mai moale" ca sa poata pleca mai usor de la Gigi. Sumudica le-a promis ca-i va ajuta sa se transfere in Turcia pe salarii superioare celor primite de la FCSB. Bolnavul rapidist manifesta aceiasi ura fata de fostul club militar. Este o boala de care Sumi nu a scapat

iftode (3 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 4:10

Mircea lucescu in perioada de glorie din Turcia purta dupa el un Sergen Yalçın, acelasi tip de jucator ca Alibec, fotbalist de geniu,plinut si cu moral subtire, acest fotbalist doar alaturi de Lucescu a reusit.Acelasi lucru a facut Sumudica cu Denis,l-a adus de la echipa secunda a Astrei(exilat acolo pe rand de Isaila,Protasov si Dorinel) si l-a facut jucatorul anului 2016.L-am urmarit pe Alibec in perioada asta,un jucator relaxat,dezinvolt care juca cu zambetul pe buze si care a dus Astra in carca spre titlul de campioana,imi vin acum in minte cele doua driblinguri de generic asupra lui Marc si Pintilii .Lipsa golurilor e normal sa produca nervozitate si frustrare la un jucator care da totul si isi doreste. Cand un postac pe Facebook ca MM(ala e singurul rol in club) sau un breloc ca Dica care doar raspunde la telefonul,telefonul lui Mache ca el il lasa in vestiar de ochii presei, zbiara la tine tot timpul sa cobori la primire la centru terenului izbucnesti. Daca mai adaugam si faptul ca patronul incepe sa iti tina socoteala la bani si te trateaza ca o marfa de vandut,ca pe o corveta ce tre scoasa la produs te apuca scarba. Privind putin in urma realizam ca inaintea lui Alibec FCSB a avut o lista lunga de golgheteri transformati in gloabe Tade,Marica,Golubovic,Tucudean,Tudorie sau Lemnaru.Acum stai si te intrebi e vina lui Alibec ca echipa asta e incapabila sa aduca un antrenor care sa aiba un plan tactic clar si fiecare jucator sa stie ce are de facut si sa joace pe postul unda da randament maxim?

Cosor Ion (6 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 8:59

atata timp cat patronal se baga peste antrenor,fscb,nu va excela.uitati-va la multi patroni si vedeti ca nu se implica,in alcatuirea echipei.Gigi este in parsiv.aduce jucatori cu renumela alte echipe,incearca o slefuire cu ajutorul ***,care-lajuta ,apoi il vinde ca pe o Marfa si vreti rezultate cu asemenea om? el viseaza numai profit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex One (132 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 9:19

Pana la urma toata lumea e de vina, patronul, Dica tractoristul,coechipierii ca nu-l servesc cum trebuie, numai Alibec e sfant ! Penibila concluzie d-na Andries, ce repede ati uitat protestele interminabile ale "gloriusului" Alibec,tot timpul cu mainile spre cer, ca unii oameni de fotbal foarte apreciati si solicitati de GSP la datul cu parerea propuneau un control psihiatric sau, ca remediu, chiar o mama de bataie. Ziceti ca a a adus 5,6 milioane, uitand ca fotbalul se joaca in echipa iar jumatate din aceasta suma o poate revendica Nita, si ce mare eroism a facut cand a fost cumparat cu 2 milioane si e platit cu 30.000 pe luna ? Castigati aceasta suma macar pe an ,aveti speranta sa-i numarati vreodata, adica vreo 1,5 miliarde lei vechi pe intelesul dv. ? Observ, si nu de azi de ieri, ca precum si alti ziaristi, vorbiti cu o usurinta hazlie de milioane si sute de mii de euro ca si cum aceste sume sunt asa niste glume si va sunt la indemana ! PS. Am totusi un nelamurire, articolul e scris de Maria Andries sau de mama micutului si grasutului Alibec ?

Alex (4 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 10:02

Ciudat cat de similar e articolul tau cu al "maestrului". Construiti idoli falsi. Asa vreti sa arate viitorii lideri de echipa?

mg (87 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 12:00

..ţambal avem, batistă s'o găsi.. Nici tata Puiu, antrenoru' secolului, n'a funcţionat decât atunci când a funcţionat Hagi..

Mircea (40 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 12:06

@Anunta Laurentiu: tonul tau este denigrator la adresa Mariei. Maria are o parere pe pare tu nu i-o impartasesti dar asta nu inseamna ca nu se pricepe la fotbal. Nici eu nu-i impartasesc opinia dar are un punct cand spune ca si antrenorul are un rol in aceasta poveste... Observatiile ei sunt corecte. Eu nu-i impartasesc opinia pt simplul motiv ca nu-mi plac jucatorii gen Alibec ( apropos, chiar nimeni nu observa ca Alibec nu s-a impus la cluburi din vest ??). Deci, Maria scrie bine si in cunostiinta de cauza iar tu esti unul dintre " nespecialistii care-si dau cu parerea" , ca sa te parafrazez...

Dinamo_fan (14 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 13:36

Titlul e perfect. Articolul e cam pe langa. Ce nu inteleg eu e tot tam-tamul asta. Avem in liga 1 jucatori care joaca constant bine si nu vezi nici un articol cu ei. Alibec nu joaca nimic si ii sunt dedicate zeci de articole. Promovati doar scandaluri, penali si incompetenti !

Andrei F (188 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 14:19

@Mircea (33 comentarii) • 17 octombrie 2017, 12:06 Adica a fost Sumudica un antrenor mai pe placul autoarei articolului?Sau sa te iei cu Sumudica la orice era o expunere de nedorit?Pana la urma cine este mai civilizat Sumudica sau Dica?Si aveti o parere luata dupa cele traite de Alibec cu Sumudica?Pai Sumudica a avut meciuri mult mai mari cu Alibec...Vreti sa va aduc eu aminte?Daca Sumudica putea fi injurat si la randul lui injura ...asta-i de bine?Sigur?Pana la urma Alibec face acum ce facea si la Astra.Cum presa acum pare ca are alta reactie nu ar fi bine sa ne intrebam de ce?...

Comentează